<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kellemes emelkedéssel kezdték a napot az európai részvénypiacok, de Budapesten szerény mínusz van. A forint is gyengül kissé, de ezzel együtt is mélyen 350 alatt várja az euró a délutáni kamatdöntést. Kritikus szinten az arany, Kína miatt gyengélkednek az ipari nyersanyagok, és újra visszapattantak a kriptodevizák a mélységekből.

Miután hétfőn a tőzsdék egy része Európában zárva volt, más része pedig nem, kissé bizonytalanul kezdtek, de felfelé indultak el kontinensünkön a részvénypiacok. A német DAX történelmi rekordot állított be, 0,8 százalékkal megy feljebb. Párizsban 0,1 százalékos az emelkedés, Londonban pedig stagnálás van. De Hollandiától Svájcig, Stockholmig, Varsóig szinte mindenütt emelkedés látható.

Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy tegnap este Amerikában jókora pluszban zártak a tőzsdék, az S&P 500 index egy százalékkal, a Nasdaq 100-as pedig 1,7 hét százalékkal zárt feljebb. Ráadásul a határidős indexek odaát ma is 0,3–0,5 százalékos pluszban állnak.

A kevés kivétel egyike Budapest, itt 0,3 százalékkal süllyed a BUX, az OTP 0,2 és a Richter 1,3 százalékos esésének hatására. A Mol 0,2 százalékkal drágulni tud, a Telekom pedig stagnál. Az euró forintárfolyama a tegnapi ünnepen a 347 forintot is megérintette, ma viszont ismét emelkedik, 348,40 Ft az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

Gyorsjelentést tett közzé a 4ig, és optimisták a gazdasági szereplők itthon a GKI szerint. A Morgan Stanley pedig 17 100 forintról 18 100 forintra emelte az OTP-re szóló 12 havi célárfolyamát. Az ajánlás továbbra is felülsúlyozás. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt fogalmazott meg a Richter méhmióma kezelésére szolgáló Relugolix (RYEQO) készítményéről.

Izgatottan várják az MNB kommentárját

Az MNB kamatdöntő ülést tart ma, kettőkor rövid, háromkor részletesebb közlemény érkezik. Várhatóan nem nyúlnak most a kondíciókhoz, de a jövő hónapban már alighanem igen. A piac mindenesetre erősen figyeli, hogy milyen utalásokat tartalmaz majd erről a szervezet kommunikációja. Nemrég a kamatemelés lehetőségéről beszélt az MNB egyik vezetője, azóta erősödött sokat a forint is.

A közlemény szövegébe bekerülhet a kamatemelés lehetősége az infláció emelkedése miatt. A következő ülés június 22-én lesz, akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait. Az alapkamatot várhatóan felemelik az egyhetes betéti kamatszintre, de fontosabb kérdés, hogy az egyhetes kamatszintet addig emelik-e valamelyik tenderen írja az Equilor Befektetési Zrt.

A délutáni órákban a brókercég szerint nagyobb kilengésekre lehet számítani a forint árfolyamában.

Jó hírek sora Németországból

A német tőzsde mai felülteljesítése nem véletlen, több jó hír is érkezett az országból. Az egyik, hogy az Ifo Intézet üzleti klíma-indexe májusban 99,2-re emelkedett az áprilisi 96,6 pontról. Ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. A közgazdászok 98,2 pontot becsültek. Ez arra utal, hogy a német gazdaság lendülete növekszik, visszatér a növekedési pályára.

A német DAX és az amerikai SP500 indexek öt évre(Tradingview.com)A német DAX és az amerikai SP500 indexek öt évre(Tradingview.com)

A német részvénypiacot egy megafúzió tartja lázban, a Vonovia ingatlancég felvásárolná a Deutsche Wohnen-t. Az elemzők annak ellenére pozitívan ítélik meg hosszú távon a tranzakciót, hogy a finanszírozásban vannak kérdőjelek. A tervezett tőkeemelés ugyanis felhígítja a részvénytőkét. A tranzakcióhoz a részvényesek ötven százalékának hozzájárulása szükséges, de bizonyos nagy nemzetközi alapkezelők részvétele miatt valószínűleg el fogják azt érni.

Eddig megtakarítottak, most majd költekezhetnek a németek

Európában a járvány is visszaszorulóban van, és reggel Kínában is három százalékkal emelkedett az irányadó index. Egy másik jelentés szerint a németek megtakarítási kedve a mozgási korlátozások miatt óriásira emelkedett, jövedelmük 23,2 százalékát tetették félre. Az utóbbi két évtized átlaga 9 és 11 százalék között volt. Kérdés, mi történik, ha ez a pénz majd megindul a fogyasztás felé.

A koronavírus-járvány lassan alábbhagy, az emberek kimennek a szabadba. A légi forgalom növekszik, a vakációkat tervezik, a fogyasztás ismét élénkül. Emellett a legújabb inflációs aggodalmak a közelmúltban háttérbe szorultnak a részvénypiacon indokolja a német N-tv.de portál a DAX index új csúcsát.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Mitől erős az arany?

Az arany 1885 dollárig erősödött a napokban. A Fed szerint továbbra sem kell félni az infláció tartós emelkedésétől, az árak romlása csak ideiglenes lesz – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az aranyat segíti a világban erősödő koronavírus járvány, amely Ázsiában nem lankad az indiai mutáns terjedése miatt. A befektetési alapok továbbra is lankadatlanul veszik a nemesfémet, az elmúlt pár hétben szinte folyamatos volt a tőkebeáramlás. Az 1900 dollárnál erős technikai korlát van, a következő napok fő kérdése, hogy ezt a szintet meg tudja-e haladni az arany.

Hadat üzentek az árupiaci spekulációnak

Az utóbbi időben pofonokat kaptak az ipari nyersanyagok, a réz például Londonban visszacsúszott tonnánként 10 ezer dollár alá. Még nagyobbat estek a múlt héten a vasérc és a kokszszén, valamint különböző acéltermékek. A kínai kormány ugyanis intézkedéseket jelentett be az emelkedő nyersanyagárak fékezése érdekében, amelyek szerintük alááshatják az ország gazdasági fellendülését – tudósított a Reuters.

A kínai kabinet bejelentette, hogy erősíti az árukínálatot az “ésszerűtlen” árak visszaszorítása érdekében. Például állami tartalékokat dobhat piacra.

Szándékosan tenné tönkre Kína a bitcoint?

Mégsem egyszerű álhír (FUD) volt a múlt héten kijött, egy régebbi állásfoglalás ismétlését tartalmazó információ a kínai szabályozók bitoin-ellenességéről. Pénteken újabb követte, ezúttal tényleg a hatóságok részéről, a bitcoin-bányászat és a kriptodeviza-tranzakciók korlátozását vetítve előre.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétben. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétben. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Ez újra mélyre lökte a kriptodevizák árfolyamát. Vasárnap a bitcoin 31 ezer, az ether pedig 1800 dollár alatt is járt. Ma azonban 39 ezer, illetve 2660 dollárt érnek. Sok olyan véleményt olvasni, amelyek szerint Kína azért igyekszik kiiktatni az országban a kriptodevizák használatát, hogy saját jegybanki pénzének, a digitális jüannak ne legyen konkurenciája. Mások a kínai fintech-vállalatok hatalmának visszaszorítására irányuló, már régen folyó kommunista hadjáratot is felemlegetik. (Lásd Jack Ma korábbi eltűnését, az Ant-kibocsátás leállítását.)

Vége a piszkos kínai bitcoinok korszakának?

Sok olyan vélemény látott napvilágot, melyek szerint a bitcoin-bányászat feletti kínai befolyás csökkentése egyáltalán nem rossz a piacnak. Egyrészt a bitcoin-bányászat ott jelentős részben szénből nyert áramon alapul, ami rossz fényt vet a bitcoinra. A kínai piszkos energiahordozók kiiktatása az egész Bitcoin-rendszert környezetbarátabbá teheti. A másik, hogy eddig is számos nyugati szakértő feje fájt, hogy a Bitcoin számítási kapacitásának – a “szavazatoknak” – túl nagy része Kínában koncentrálódik (a bányászokon keresztül).

Végtelen történet lehet a bitcoinból

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász feladta korábbi álláspontját, amely során a bitcoin közelgő megszűnését jelezte elő. Most azt javasolja, hogy a kriptopénzről gondolkodjanak „olyan kultuszként, amely a végtelenségig fennmaradhat”. Ennek ellenére továbbra is úgy véli, hogy a bitcoinnak nincsenek fundamentális alapjai.

Ray Dalio, a világ legnagyobb fedezeti alapjának vezetője pedig egy konferencián azt jósolja, hogy az amerikai dollár a leértékelődés szélén áll, és elveszítheti globális tartalékvaluta pozícióját. A Fed még több pénznyomtatással törlesztheti az adósságokat.

A Bridgewater alapítója ebben a környezetben inkább bitcoint, mint kötvényt szeretne tartani infláció elleni védelemként. Ráadásul először ismerte el, hogy már birtokol is a kriptodevizából. Dalio szerint „a bitcoin legnagyobb kockázata saját sikere”. Ha a bitcoin csökkenti a kormány azon képességét, hogy kötvényeken keresztül tőkét gyűjtsön, a hatósági tiltása várható.

Az európai részvénypiac sokkal olcsóbb

A ciklikusan igazított P/E hányados Európában mindössze 20 körül van, míg az USA-ban 35 – írja az Alapblog. De emellett más oka is van, amiért kontinensünkön jobb teljesítményt várnak a részvényektől.

Az aktivista befektetők akkora részesedést vásárolnak a vállalatokban, hogy helyet követelhet a képviselőinek az igazgatótanácsban. Így beleszólása nyílhat a vállalat irányításába. Az USA-ban ennek régi hagyománya van, a nem hatékonyan működő vállalatokat már átalakították. Európában ezzel szemben nemigen van tradíciója. De úgy tűnik, sok amerikai aktivista kezdi a fókuszát Európa felé helyezni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG