<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kellemes emelkedéssel kezdték a napot az európai részvénypiacok, de Budapesten szerény mínusz van. A forint is gyengül kissé, de ezzel együtt is mélyen 350 alatt várja az euró a délutáni kamatdöntést. Kritikus szinten az arany, Kína miatt gyengélkednek az ipari nyersanyagok, és újra visszapattantak a kriptodevizák a mélységekből.

Miután hétfőn a tőzsdék egy része Európában zárva volt, más része pedig nem, kissé bizonytalanul kezdtek, de felfelé indultak el kontinensünkön a részvénypiacok. A német DAX történelmi rekordot állított be, 0,8 százalékkal megy feljebb. Párizsban 0,1 százalékos az emelkedés, Londonban pedig stagnálás van. De Hollandiától Svájcig, Stockholmig, Varsóig szinte mindenütt emelkedés látható.

Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy tegnap este Amerikában jókora pluszban zártak a tőzsdék, az S&P 500 index egy százalékkal, a Nasdaq 100-as pedig 1,7 hét százalékkal zárt feljebb. Ráadásul a határidős indexek odaát ma is 0,3–0,5 százalékos pluszban állnak.

A kevés kivétel egyike Budapest, itt 0,3 százalékkal süllyed a BUX, az OTP 0,2 és a Richter 1,3 százalékos esésének hatására. A Mol 0,2 százalékkal drágulni tud, a Telekom pedig stagnál. Az euró forintárfolyama a tegnapi ünnepen a 347 forintot is megérintette, ma viszont ismét emelkedik, 348,40 Ft az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

Gyorsjelentést tett közzé a 4ig, és optimisták a gazdasági szereplők itthon a GKI szerint. A Morgan Stanley pedig 17 100 forintról 18 100 forintra emelte az OTP-re szóló 12 havi célárfolyamát. Az ajánlás továbbra is felülsúlyozás. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt fogalmazott meg a Richter méhmióma kezelésére szolgáló Relugolix (RYEQO) készítményéről.

Izgatottan várják az MNB kommentárját

Az MNB kamatdöntő ülést tart ma, kettőkor rövid, háromkor részletesebb közlemény érkezik. Várhatóan nem nyúlnak most a kondíciókhoz, de a jövő hónapban már alighanem igen. A piac mindenesetre erősen figyeli, hogy milyen utalásokat tartalmaz majd erről a szervezet kommunikációja. Nemrég a kamatemelés lehetőségéről beszélt az MNB egyik vezetője, azóta erősödött sokat a forint is.

A közlemény szövegébe bekerülhet a kamatemelés lehetősége az infláció emelkedése miatt. A következő ülés június 22-én lesz, akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait. Az alapkamatot várhatóan felemelik az egyhetes betéti kamatszintre, de fontosabb kérdés, hogy az egyhetes kamatszintet addig emelik-e valamelyik tenderen írja az Equilor Befektetési Zrt.

A délutáni órákban a brókercég szerint nagyobb kilengésekre lehet számítani a forint árfolyamában.

Jó hírek sora Németországból

A német tőzsde mai felülteljesítése nem véletlen, több jó hír is érkezett az országból. Az egyik, hogy az Ifo Intézet üzleti klíma-indexe májusban 99,2-re emelkedett az áprilisi 96,6 pontról. Ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. A közgazdászok 98,2 pontot becsültek. Ez arra utal, hogy a német gazdaság lendülete növekszik, visszatér a növekedési pályára.

A német DAX és az amerikai SP500 indexek öt évre(Tradingview.com)A német DAX és az amerikai SP500 indexek öt évre(Tradingview.com)

A német részvénypiacot egy megafúzió tartja lázban, a Vonovia ingatlancég felvásárolná a Deutsche Wohnen-t. Az elemzők annak ellenére pozitívan ítélik meg hosszú távon a tranzakciót, hogy a finanszírozásban vannak kérdőjelek. A tervezett tőkeemelés ugyanis felhígítja a részvénytőkét. A tranzakcióhoz a részvényesek ötven százalékának hozzájárulása szükséges, de bizonyos nagy nemzetközi alapkezelők részvétele miatt valószínűleg el fogják azt érni.

Eddig megtakarítottak, most majd költekezhetnek a németek

Európában a járvány is visszaszorulóban van, és reggel Kínában is három százalékkal emelkedett az irányadó index. Egy másik jelentés szerint a németek megtakarítási kedve a mozgási korlátozások miatt óriásira emelkedett, jövedelmük 23,2 százalékát tetették félre. Az utóbbi két évtized átlaga 9 és 11 százalék között volt. Kérdés, mi történik, ha ez a pénz majd megindul a fogyasztás felé.

A koronavírus-járvány lassan alábbhagy, az emberek kimennek a szabadba. A légi forgalom növekszik, a vakációkat tervezik, a fogyasztás ismét élénkül. Emellett a legújabb inflációs aggodalmak a közelmúltban háttérbe szorultnak a részvénypiacon indokolja a német N-tv.de portál a DAX index új csúcsát.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Mitől erős az arany?

Az arany 1885 dollárig erősödött a napokban. A Fed szerint továbbra sem kell félni az infláció tartós emelkedésétől, az árak romlása csak ideiglenes lesz – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az aranyat segíti a világban erősödő koronavírus járvány, amely Ázsiában nem lankad az indiai mutáns terjedése miatt. A befektetési alapok továbbra is lankadatlanul veszik a nemesfémet, az elmúlt pár hétben szinte folyamatos volt a tőkebeáramlás. Az 1900 dollárnál erős technikai korlát van, a következő napok fő kérdése, hogy ezt a szintet meg tudja-e haladni az arany.

Hadat üzentek az árupiaci spekulációnak

Az utóbbi időben pofonokat kaptak az ipari nyersanyagok, a réz például Londonban visszacsúszott tonnánként 10 ezer dollár alá. Még nagyobbat estek a múlt héten a vasérc és a kokszszén, valamint különböző acéltermékek. A kínai kormány ugyanis intézkedéseket jelentett be az emelkedő nyersanyagárak fékezése érdekében, amelyek szerintük alááshatják az ország gazdasági fellendülését – tudósított a Reuters.

A kínai kabinet bejelentette, hogy erősíti az árukínálatot az “ésszerűtlen” árak visszaszorítása érdekében. Például állami tartalékokat dobhat piacra.

Szándékosan tenné tönkre Kína a bitcoint?

Mégsem egyszerű álhír (FUD) volt a múlt héten kijött, egy régebbi állásfoglalás ismétlését tartalmazó információ a kínai szabályozók bitoin-ellenességéről. Pénteken újabb követte, ezúttal tényleg a hatóságok részéről, a bitcoin-bányászat és a kriptodeviza-tranzakciók korlátozását vetítve előre.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétben. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétben. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Ez újra mélyre lökte a kriptodevizák árfolyamát. Vasárnap a bitcoin 31 ezer, az ether pedig 1800 dollár alatt is járt. Ma azonban 39 ezer, illetve 2660 dollárt érnek. Sok olyan véleményt olvasni, amelyek szerint Kína azért igyekszik kiiktatni az országban a kriptodevizák használatát, hogy saját jegybanki pénzének, a digitális jüannak ne legyen konkurenciája. Mások a kínai fintech-vállalatok hatalmának visszaszorítására irányuló, már régen folyó kommunista hadjáratot is felemlegetik. (Lásd Jack Ma korábbi eltűnését, az Ant-kibocsátás leállítását.)

Vége a piszkos kínai bitcoinok korszakának?

Sok olyan vélemény látott napvilágot, melyek szerint a bitcoin-bányászat feletti kínai befolyás csökkentése egyáltalán nem rossz a piacnak. Egyrészt a bitcoin-bányászat ott jelentős részben szénből nyert áramon alapul, ami rossz fényt vet a bitcoinra. A kínai piszkos energiahordozók kiiktatása az egész Bitcoin-rendszert környezetbarátabbá teheti. A másik, hogy eddig is számos nyugati szakértő feje fájt, hogy a Bitcoin számítási kapacitásának – a “szavazatoknak” – túl nagy része Kínában koncentrálódik (a bányászokon keresztül).

Végtelen történet lehet a bitcoinból

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász feladta korábbi álláspontját, amely során a bitcoin közelgő megszűnését jelezte elő. Most azt javasolja, hogy a kriptopénzről gondolkodjanak „olyan kultuszként, amely a végtelenségig fennmaradhat”. Ennek ellenére továbbra is úgy véli, hogy a bitcoinnak nincsenek fundamentális alapjai.

Ray Dalio, a világ legnagyobb fedezeti alapjának vezetője pedig egy konferencián azt jósolja, hogy az amerikai dollár a leértékelődés szélén áll, és elveszítheti globális tartalékvaluta pozícióját. A Fed még több pénznyomtatással törlesztheti az adósságokat.

A Bridgewater alapítója ebben a környezetben inkább bitcoint, mint kötvényt szeretne tartani infláció elleni védelemként. Ráadásul először ismerte el, hogy már birtokol is a kriptodevizából. Dalio szerint „a bitcoin legnagyobb kockázata saját sikere”. Ha a bitcoin csökkenti a kormány azon képességét, hogy kötvényeken keresztül tőkét gyűjtsön, a hatósági tiltása várható.

Az európai részvénypiac sokkal olcsóbb

A ciklikusan igazított P/E hányados Európában mindössze 20 körül van, míg az USA-ban 35 – írja az Alapblog. De emellett más oka is van, amiért kontinensünkön jobb teljesítményt várnak a részvényektől.

Az aktivista befektetők akkora részesedést vásárolnak a vállalatokban, hogy helyet követelhet a képviselőinek az igazgatótanácsban. Így beleszólása nyílhat a vállalat irányításába. Az USA-ban ennek régi hagyománya van, a nem hatékonyan működő vállalatokat már átalakították. Európában ezzel szemben nemigen van tradíciója. De úgy tűnik, sok amerikai aktivista kezdi a fókuszát Európa felé helyezni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18285 18180 18400 -0,03% 0 0 4 548 929 340 Ft 2021-09-16 17:09:49
MOL 2438 2424 2450 -0,25% 0 0 2 138 846 416 Ft 2021-09-16 17:11:29
MTELEKOM 436 432 436 0,00% 0 0 61 924 689 Ft 2021-09-16 17:07:26
RICHTER 8500 8490 8620 +0,24% 0 0 2 206 002 560 Ft 2021-09-16 17:07:13
OPUS 252 250 253 0,00% 0 0 15 407 425 Ft 2021-09-16 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Részvény / Deviza / Áru Intervenció volt a forintpiacon, nem sikerült a litecoin-átverés
Eidenpenz József | 2021. szeptember 14. 12:13
Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.
Részvény / Deviza / Áru Hegymenetben volt ma a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 13. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,04 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 52 922,72 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Forgalom-bajnok lett a 4iG, gyengécske a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2021. szeptember 13. 11:46
A 4iG hatalmas összegű pályázaton nyert, ami több éven keresztül érvényes marad, a részvény azonban inkább forgalmával tűnik ki. A BUX stagnál, a forint erősödget. Az augusztusi lakáspiac a tavalyi hasonló időszakot nem tudta utolérni, bár a júliusinál jobban alakult. Egy hazai inflációs robbanás lehetőségére figyelmeztet egy elemző.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos