TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnt, kedden a befektetők kijózanodnak és a hurráoptimizmust kijózanodást követi. Az Apple ugyanis figyelmeztetést adott ki, mely szerint a koronavírus miatt a vártnál gyengébb lesz a vállalat eredménye az első negyedévben. A befektetők azonban nem ijedtek meg, csak minimális visszaesés volt a piacokon.

Hiába egyre egyértelműbb, hogy Kínán kívül is komoly gazdasági károkat okoz a koronavírus, a befektetők továbbra sem törődnek a kockázatokkal. Jellemző, hogy nyitás után még úgy tűnt, akár komolyabb korrekció is lehet a Wall Streeten, ám ismét megvették az esést. Ennek köszönhetően a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe ugyan 165,89 ponttal, 0,56 százalékkal 29 232,19 pontra csökkent, de a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,57 ponttal, 0,02 százalékkal mozdult feljebb, és 9732,74 ponton zárt. Az S&P 500-as mutatója 9,87 pontot, 0,29 százalékot vesztett, és 3370,29 ponton fejezte be a napot.

Kedden a nagy európai tőzsdék lefele tartottak, szerda reggel viszont már ismét emelkedést mutatnak az indexek. A BUX kedd is emelkedéssel zárt, és a szerdai kereskedésben is pluszban nyitott az index. Varga Zoltán, az Equilor szakértője szerint az OTP emelkedésénél 15 500 forintnál, a Molnál pedig 2680 forintnál található a következő szint, míg a Richter esetében a 7090 forintos szint lehet ellenállás.

1. Tovább csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén 74 185-re nőtt. Ugyaneddig 136 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 2004 életet követelt a szárazföldi Kínában, miközben Hongkongban szerda reggel veszítette életét a járvány második ottani áldozata.

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, ráadásul a napi gyógyult esetek száma most először meghaladta az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma: szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Kedd éjfélig a gyógyultak száma 14 ezer fölé emelkedett Kínában.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. Ezzel az eddig a településen diagnosztizált összes fertőzött száma elérte a 44 412-t, a halálos áldozatoké pedig 1497-re nőtt.

2. Újabb figyelmeztetés jött a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az Adidas német sportszergyártó forgalma 85 százalékkal esett Kínában éves összevetésben a holdújév végétől, január 25-étől számított bő három hét alatt. Az Adidas február 5-én jelentette be, hogy "jelentős számú" üzletét kénytelen bezárni Kínában az ottani járványhelyzet miatt. A cégnek mintegy 500 márkaboltja van országszerte. Igaz, közleményében a vállalat igyekezett tompítani a következményeket, azt jelezték ugyanis, az utóbbi három hétben elszenvedett forgalomcsökkenésből még nem lehet következtetni arra, hogy mire lehet számítani egész évben a kínai piacon.

3. Megnyugtató külkereskedelmi adat jött Japánból

Az elemzők által vártnál kisebb mértékben esett vissza Japán kivitele januárban, miközben a gépipari megrendelések a becsültnél jelentősebben zsugorodtak decemberben. A japán pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy az export éves összevetésben 2,6 százalékkal esett vissza januárban tavaly januárhoz képest, és ezzel már a 14. egymást követő hónapban csökkent a kivitel. Szakértők jelentősebb, 6,9 százalékos esésre számítottak januárra.

Az Ázsiába irányuló export 3,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,4 százalékkal esett vissza. A japán export több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens. A politikailag is érzékeny amerikai viszonylatban a japán export 7,7 százalékkal mérséklődött. Januárban a japán import 3,6 százalékkal csökkent, az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 1,3 százalékos visszaesés szerepelt. Japán januári kereskedelmi mérlegében 1313 milliárd jen (11,94 milliárd dollár) deficit keletkezett, jóval nagyobb a decemberi 154,6 milliárd jennél.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a gépipari megrendelések, - ami jól jelzi, hogy miként alakulnak a gazdasági növekedés szempontjából fontos beruházások a következő 6-9 hónapban - 12,5 százalékkal estek decemberben novemberrel összevetve. Szakértők kisebb, 9 százalékos csökkenést vártak a novemberi 18 százalékos növekedés után.

4. Fontos amerikai adatok jönnek délután

Noha a befektetők fókusza kelet felé fordult az elmúlt hetekben, érdemes az Egyesült Államokra is figyelni. Szerda délután két fontos adat is napvilágot lát, egyrészt az új építési engedélyek száma, másrészt a termelői árindex, amelyek akár hathatnak a jegybank politikájára is. Ez utóbbi kapcsán lehet még egy támpontja az elemzőknek, este ugyanis közzéteszik a Fed legutóbb ülésének jegyzőkönyvét.

5. Hiába volt kedvező a Telekom jelentése az osztalék miatt bosszúsak a befektetők

Jó teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom a legutóbbi negyedévben, ám ez mégsem volt elég az árfolyam növekedéséhez. A társaság ugyanis kilátásba helyezte az osztalék csökkentését, ami erősen elbizonytalanította a befektetőket. Szerdai sajtótájékoztatóján a Telekom egyébként magyarázatot adott a lépésre: azért csökkentik 27-ről 20 forintra a 2019-es osztalékot, mert a tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékolnak. Az osztalékcsökkentést kis mértékben ellensúlyozza, hogy a Telekom 5,2 milliárd forint értékben saját részvényeket tervez visszavásárolni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél