BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 19. 11:11

Úgy tűnt, kedden a befektetők kijózanodnak és a hurráoptimizmust kijózanodást követi. Az Apple ugyanis figyelmeztetést adott ki, mely szerint a koronavírus miatt a vártnál gyengébb lesz a vállalat eredménye az első negyedévben. A befektetők azonban nem ijedtek meg, csak minimális visszaesés volt a piacokon.

Hiába egyre egyértelműbb, hogy Kínán kívül is komoly gazdasági károkat okoz a koronavírus, a befektetők továbbra sem törődnek a kockázatokkal. Jellemző, hogy nyitás után még úgy tűnt, akár komolyabb korrekció is lehet a Wall Streeten, ám ismét megvették az esést. Ennek köszönhetően a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe ugyan 165,89 ponttal, 0,56 százalékkal 29 232,19 pontra csökkent, de a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,57 ponttal, 0,02 százalékkal mozdult feljebb, és 9732,74 ponton zárt. Az S&P 500-as mutatója 9,87 pontot, 0,29 százalékot vesztett, és 3370,29 ponton fejezte be a napot.

Kedden a nagy európai tőzsdék lefele tartottak, szerda reggel viszont már ismét emelkedést mutatnak az indexek. A BUX kedd is emelkedéssel zárt, és a szerdai kereskedésben is pluszban nyitott az index. Varga Zoltán, az Equilor szakértője szerint az OTP emelkedésénél 15 500 forintnál, a Molnál pedig 2680 forintnál található a következő szint, míg a Richter esetében a 7090 forintos szint lehet ellenállás.

1. Tovább csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén 74 185-re nőtt. Ugyaneddig 136 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 2004 életet követelt a szárazföldi Kínában, miközben Hongkongban szerda reggel veszítette életét a járvány második ottani áldozata.

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, ráadásul a napi gyógyult esetek száma most először meghaladta az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma: szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Kedd éjfélig a gyógyultak száma 14 ezer fölé emelkedett Kínában.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. Ezzel az eddig a településen diagnosztizált összes fertőzött száma elérte a 44 412-t, a halálos áldozatoké pedig 1497-re nőtt.

2. Újabb figyelmeztetés jött a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az Adidas német sportszergyártó forgalma 85 százalékkal esett Kínában éves összevetésben a holdújév végétől, január 25-étől számított bő három hét alatt. Az Adidas február 5-én jelentette be, hogy "jelentős számú" üzletét kénytelen bezárni Kínában az ottani járványhelyzet miatt. A cégnek mintegy 500 márkaboltja van országszerte. Igaz, közleményében a vállalat igyekezett tompítani a következményeket, azt jelezték ugyanis, az utóbbi három hétben elszenvedett forgalomcsökkenésből még nem lehet következtetni arra, hogy mire lehet számítani egész évben a kínai piacon.

3. Megnyugtató külkereskedelmi adat jött Japánból

Az elemzők által vártnál kisebb mértékben esett vissza Japán kivitele januárban, miközben a gépipari megrendelések a becsültnél jelentősebben zsugorodtak decemberben. A japán pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy az export éves összevetésben 2,6 százalékkal esett vissza januárban tavaly januárhoz képest, és ezzel már a 14. egymást követő hónapban csökkent a kivitel. Szakértők jelentősebb, 6,9 százalékos esésre számítottak januárra.

Az Ázsiába irányuló export 3,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,4 százalékkal esett vissza. A japán export több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens. A politikailag is érzékeny amerikai viszonylatban a japán export 7,7 százalékkal mérséklődött. Januárban a japán import 3,6 százalékkal csökkent, az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 1,3 százalékos visszaesés szerepelt. Japán januári kereskedelmi mérlegében 1313 milliárd jen (11,94 milliárd dollár) deficit keletkezett, jóval nagyobb a decemberi 154,6 milliárd jennél.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a gépipari megrendelések, - ami jól jelzi, hogy miként alakulnak a gazdasági növekedés szempontjából fontos beruházások a következő 6-9 hónapban - 12,5 százalékkal estek decemberben novemberrel összevetve. Szakértők kisebb, 9 százalékos csökkenést vártak a novemberi 18 százalékos növekedés után.

4. Fontos amerikai adatok jönnek délután

Noha a befektetők fókusza kelet felé fordult az elmúlt hetekben, érdemes az Egyesült Államokra is figyelni. Szerda délután két fontos adat is napvilágot lát, egyrészt az új építési engedélyek száma, másrészt a termelői árindex, amelyek akár hathatnak a jegybank politikájára is. Ez utóbbi kapcsán lehet még egy támpontja az elemzőknek, este ugyanis közzéteszik a Fed legutóbb ülésének jegyzőkönyvét.

5. Hiába volt kedvező a Telekom jelentése az osztalék miatt bosszúsak a befektetők

Jó teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom a legutóbbi negyedévben, ám ez mégsem volt elég az árfolyam növekedéséhez. A társaság ugyanis kilátásba helyezte az osztalék csökkentését, ami erősen elbizonytalanította a befektetőket. Szerdai sajtótájékoztatóján a Telekom egyébként magyarázatot adott a lépésre: azért csökkentik 27-ről 20 forintra a 2019-es osztalékot, mert a tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékolnak. Az osztalékcsökkentést kis mértékben ellensúlyozza, hogy a Telekom 5,2 milliárd forint értékben saját részvényeket tervez visszavásárolni.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél