BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 22. 11:52

A tegnapi négy hónapos csúcsokról, amit az EU mentőcsomagjának elfogadása segített elérni, ma lefelé indultak el az európai tőzsdeindexek. Ismét inkább a gyorsjelentések és a nem túl biztató járványhírek határozzák meg a hangulatot, de a befektetők nagyon figyelnek arra is, hogy Washington mit lép legközelebb a gazdaságélénkítés terén. Eltérően ítélik meg a további hazai kamatcsökkentés lehetőségét az elemzők.

Délelőtt tíz órakor a német DAX fél százalékos, a francia index egy százalékos, a londoni mutató 0,6 százalékos mínuszban járt. Varsó is esett, miközben a BUX index 0,2 százalékkal süllyedt. Az OTP 0,6, a Mol és a Richter 0,3 százalékos mínuszban volt. Az Opus 3,3 százalékkal drágult, négy százalékkal a CIG Pannonia, stagnált a Magyar Telekom.

Tegnap a magyar jegybank ismét kamatot csökkentett, amire a korábbi jelzés alapján számítottak is az elemzők. (Cikkeink: Ismét kamatot vágott az MNB, Az MNB folytatja a felfüggesztett állampapír-vásárlásokat.) A forint a lépés után először erősödött, ma viszont gyengül, 350,70 az euró ára, 80 fillérrel magasabb a tegnap estinél. Az euró tegnap sokat drágult a dollárhoz képest, persze nem függetlenül az elfogadott európai mentőcsomagról. A keresztárfolyam átszelte az 1,15-ös szintet is. Ma viszont inkább stagnálás látható.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bika, medve, forint (fotó: BÉT, MNB) Bika, medve, forint (fotó: BÉT, MNB)

Az egyezséget követően mindenki elismerően nyilatkozik az EU kiállásáról. Egyesek Európai Egyesült Államokról beszélnek, de az 1800 milliárd eurós csomag, amelyet közös kötvénykibocsátásból finanszíroznak, mindenképpen egy nagy lépés az EU történetében. És olyan nagy hatást látnak bele, hogy erőteljes pénzáramlást vizionálnak az EU felé az USA-ból; ez pedig várhatóan további euróerősödést hoz a dollárral szemben. Így egyes piaci szereplők (UBS) 1,17-es EUR/USD kurzust látnak az év végére, amely nem túl erős állítás, amikor a kurzus 1,1542-n áll – írta az Erste Befektetési Zrt.

Megint maradj otthon!

Ma is a részvényekkel egy irányba mozog az olaj, másfél százalékos mínuszban van. A nemesfémek viszont folytatják a szárnyalást, reggel újabb hat százalékos pluszban volt az ezüst ára, 23 dollár felett, mintegy hétéves csúcson. Most már csak 22 dollár az árfolyam, de ez is 2,2 százalékos emelkedés. Az arany is araszol felfelé, 1850 dollárnál jár, közeledik a 2011-ben beállított 1920 dollár körüli mindenkori csúcsához.

Tokióban ismét a “maradj otthon” lett a jelszó. Ausztriában tegnap beszélt a kancellár, és az esetszám növekedése miatt újra maszkviselési rendeletet adott ki. Az USA-ban nem csitul a járvány, a kaliforniai esetszám átlépte a 400 ezret. Először fordult elő, hogy ezer fölé nőtt a napi halálozások száma. Több mint 144 ezer halott és mintegy öt hónap kellett hozzá, de Donald Trump végre rájött, hogy ajánlatos a védőmaszk használata. (Korábban még gúnyolódott is rajta.)

Nem lesz gyors az újabb mentőcsomag

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a járványhelyzet még rosszabbodhat, mielőtt javulni fog. Nagyon optimista viszont az oltóanyaggal kapcsolatban. Eközben készül a befektetők által nagyon várt gazdaságsegítő csomag a Fehér Házban. (Erről részletesebben lásd cikkünket.)

Az amerikai kongresszus a következő két hétben valószínűleg nem fogja tudni elfogadni a következő gazdaságélénkítési programot – mondta a többségi frakció vezetője, Mitch McConnell a Politico nevű oldalnak. A republikánusok saját gazdaságélénkítő terve a magánszemélyeknek egy új egyszeri pénzösszeget, “stimulus-csekket” tartalmazna. (Tavasszal mindenki 1200 dollárt kapott – a szerk.) Tovább bővítenék a munkanélküli ellátások rendszerét és több pénzt adnának a tesztelésre. A Donald Trump elnök által szorgalmazott béradó-csökkentést viszont ellenzik.

A Fehér Ház és a kormányzó többséget adó párt közötti ellentétek a döntést augusztusra tolhatják ki a Bloomberg.com szerint.

Fontos gyorsjelentések érkeznek

A Texas Instruments a várakozásoknál sokkal jobb számokat jelentett. Nem volt viszont pozitív a Snap jelentése. Ma a svájci ABB gépgyártó, a német Software AG és az Akzo Nobel gyorsjelentései vannak Európában a középpontban. Az USA-ban pedig a Tesla és a Microsoft számait várják. A befektetők arra figyelnek, hogy a vállalatok hogyan tudták kezelni a koronavírus-válságot a lezárásokkal és zsugorodó gazdasági aktivitással telő második negyedévben.

Brókerek a magyar kamatdöntésről

A hazai monetáris döntéshozók tegnap összességében azt üzenték, hogy jelenleg nem tervezik az alapkamat további csökkentését. Ismét mérsékelt likviditáskiszorítást hajt végre a jegybank. Az alapkamat változásának egyik legfontosabb hatása, hogy az egyhetes betéti tendereken is alapkamaton fogad be ajánlatokat az MNB, tehát a kereskedelmi bankok a korábbinál alacsonyabb kamatot fognak kapni a betétekért - írta az Equilor Befektetési Zrt.

Másként értelmezi a helyzetet a K&H Bank elemzője, Németh Dávid, szerinte elképzelhető további lazítás, azaz kamatcsökkentés.

Ugyanis a kamatcsökkentés célja a gazdaságélénkítés. Tehát alacsonyabb hitelkamatokkal igyekszik felpörgetni a hitelezést az MNB. Az infláció szempontjából is belefér a kamatcsökkentés, a jegybank ugyanis legutóbbi előrejelzésében azzal számolt, hogy az egyik legfontosabb mutató, az adószűrt maginfláció jövőre a 3 százalékos célszint alá süllyed. Ha viszont a járvány miatt zorddá válik a hangulat, akkor átmenetileg szigoríthat is a jegybank. A bizonytalanság miatt azonban az esetleges lazítás mértéke nagyban függ a nemzetközi környezet alakulásától és a forint árfolyamától is - írta a bank közleménye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél