<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Miközben a tőzsdén jegyzett ingatlanfejlesztő, hasznosító társaságoknak - közöttük a BIF Nyrt-nek is - jelentős adóelőnye származik abból, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakul, a formaváltás a magánbefektetők számára is magasabb osztalékfizetéssel járhat. A tőzsdei társaságok előnye a hagyományos ingatlanbefektetési formákkal – ingatlanalapokkal – szemben, hogy likviditásukat nem saját maguk, hanem a tőzsdei jelenlét biztosítja, tehát portfóliójukban nem szükséges alacsony kamatozású eszközöket – például Államkötvényeket – tartaniuk. Így akár évi 5-10 százalékos hozamot is elérhetnek.

Ugyanakkor a SZIT státusz a cég számára olyan kötelezettséget jelent, hogy az eredményének 90 százalékát osztalékként ki is kell fizetni a befektetői részére.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-t (BIF) 1994-ben alapították, tőzsdei bevezetésére pedig lassan húsz éve, 1998. januárjában került sor. A szigorú tőzsdei szabályozásnak köszönhetően folyamatosan transzparensen működik. A társaság üzletpolitikája konzervatív, alapja a meglevő ingatlanok folyamatos működtetése. Fő tevékenységi köre a cég saját tulajdonában lévő, elsősorban Budapest kitűnő lokációiban, valamilyen tömegközlekedési csomópont közvetlen közelében elhelyezkedő irodaházainak hasznosítása, de található a portfóliójában több fővárosi és vidéki hotel és belvárosi parkolóház is. Az elmúlt két évtizedben több jelentős ingatlanfejlesztést is megvalósított a társaság, a BIF fejlesztette az Üllői úton lévő, jelenleg az FHB Bank székházaként működő irodaházat, a pesti Duna parton a vegyes funkciójú iroda-lakóépület társasházként működő Castrum házat vagy a budai, kitűnő elhelyezkedésű lakóparkot a Pasa-parkot. Az utóbbi pár évben a BIF fejlesztési tevékenységét a budai oldalra koncentrálja, ahol is 3. kerületben, a Testvérhegy és Hármashatárhegy között lévő 35 hektáros komplett zöldövezeti városrész fejlesztését végzi. 2017-es év végére befejeződött a terület komplett közművesítése, első ütemben 85 db építési telek került átadásra, a második ütem 90%-ban értékesített telkeinek átadása pedig jelenleg zajlik.

A társaság mind jövedelemtermelő ingatlan portfólióját, mind fejlesztési tevékenységét folyamatosan bővíti, elsőre napi aktualitású példa a december elején megvásárolt, a Belváros közepén, a Vigadó téren található – korábbiakban a K&H Bank székházaként működő – irodaépület megvásárlása, utóbbira pedig a Harsánylejtő 3. ütemében fejlesztés alatt álló 80 lakásos exkluzív lakópark.

A fenti fejlesztéseken túl további két hasonló, Budapest emblematikus épületei közé tartozó épület megvásárlásán dolgoznak jelenleg is – mondta el a Budapesti Értéktőzsde és a Privátbankár.hu BÉT Akadémia nevű rendezvényén Sajgál Gábor vezérigazgató.

Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója a Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde közös rendezvényén. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

A társaság működése és további fejlődése még sok tartalékot rejt, a hitelállományuk az ingatlanvagyon értékéhez képest mérsékelt, így eladósodottságuk az ingatlanpiacon szokásoshoz piaci átlaghoz képest kimondottan alacsony.

A SZIT-ek jelentette újdonságokról, működésük feltételeiről és a hazai ingatlanpiac helyzetéről  itt olvashatsz részletesen >>

A jelenlegi magyarországi piaci környezet az ingatlanfejlesztő, hasznosító cégek számára abszolút kedvezőnek mondható, a környező országokban jelentősen magasabbak az árak és bérleti díjak, alacsonyabbak az ingatlanpiaci hozamelvárások. Magyarországon a politikai helyzet már jó ideje stabil, ami szintén bátorítja a külföldi befektetőket.

Jelentős befektetések és megtakarítások vannak a hazai ingatlanalapokban, ami jelzi, hogy az ingatlanokban egyaránt bíznak az intézményi és magán befektetők is. Egy tőzsdei ingatlanhasznosító cég, mint a BIF részvényeinek megvásárlása diverzifikálni tudja a befektetők ingatlan-jellegű portfólióját és csökkentheti a befektetők kockázatait – hangzott el.

Bejelentkezett SZIT-nek

A BIF 2017. október 20-án bejelentkezett a SZIT adózás alá, aminek jelentős adózási előnyei vannak. (SZIT-ek: szabályozott ingatlanbefektetési társaságok.) A SZIT-eknek nem kell társasági adót és iparűzési adót fizetni, ezáltal jövedelmezőségük jelentősen emelkedik. Ezek mellett az eredményének 90 százalékát osztalékként kell kiosztania, ami jó hír lehet a befektetők számára.

A SZIT-társaságoknak 25 százalékos közkézhányaddal (free float) kell rendelkeznie (a részvények negyedének kisbefektetőknél kell lennie). A társaság a SZIT összes feltételrendszerének teljesítéséig, melynek végső határideje 2018. december 31 SZIT előtársaságként (SZIE) működik, azonban ez alatt az átmeneti, előtársasági időszak alatt is élvezi a SZIT adózás előnyeit.  A BIF a nyilvántartásba vétel óta elmúlt időszakban teljesítette a SZIT-ekkel szemben támasztott szinte valamennyi követelményt, jelenleg a törvény által előírt közkézhányadot szeretnék megteremteni. Ez kitűnő alkalom a tőkebevonásra és a további akvizíciókhoz és fejlesztésekhez szükséges önerő megszerzéséhez, ugyanakkor lehetőség a tőzsdei intézményi és magánbefektetők részére, hogy egy az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a működésük elmúlt mintegy 20 éve során minden más befektetési formánál jobban teljesítő – húsz év alatt átlagosan évi 7 százalékos hozam – befektetési lehetőséggel színesítsék és diverzifikálják portfóliójukat. A cég részvényeinek kockázata a vezérigazgató szerint alacsony, működése transzparens, ezért és vonzó lehet a befektetők számára.

Alacsony hozamú ingatlanalapok?

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy miért ne a piacon már jó ideje meglévő, a befektetők és megtakarításaiknak helyet keresők számára jól ismert és számos helyen hozzáférhető ingatlan alapokba fektessenek be továbbra is.

A vezérigazgató saját bevallása szerint nagyon szereti az ingatlanalapokkal összehasonlítani a cégét. Az ingatlanalapoknak jelentős tőkeállománnyal kell rendelkezniük az értékpapírok likviditásának biztosítására, mi általában nagy államkötvény állományt jelent.

Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója a Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde közös rendezvényén. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Ha egy portfólióban a befektetések fele hat-hét százalékos hozamú ingatlanokban van, a másik fele pedig állampapírokban vagy egyéb relatíve kis kockázatú, de alacsony hozamú befektetési formában, akkor az átlagosan csak 2-3 százalékos hozamot fog biztosítani – mondta a vezérigazgató. Ez egyébként jól megfigyelhető szinte az összes hazai ingatlan alapnál. Egy tőzsdei ingatlantársaságnál azonban nincs ilyen likviditás biztosítási kötelezettség, a hozam évi 5-10 százalék között is mozoghat az ingatlanok kategóriájától függően.

A BIF 5-10 százalék közötti értéket vár

Tehát az ingatlanalapoknál jelentősen magasabb, a vezérigazgató szerint akár 2-3-szoros is lehet az tőzsdén jegyzett ingatlancégek hozama, főleg, ha azok még SZIT státussal is rendelkeznek. A tőzsdei szabályozás és transzparens működés miatt azonban a kockázat nem két-háromszoros, hanem gyakorlatilag az alapokénál alig valamivel magasabb lesz. Ezért arra biztatja a befektetőket, hogy fontolják meg ezt a lehetőséget. A BIF saját befektetéseire a hozamelképzelésük alapvetően ennek a sávnak a közepén található.

Hogyan lehet úgy növekedni, hogy az eredmény 90 százalékát kifizetik osztalékként? – kérdezték a cégtől. A vezérigazgató tájékoztatása szerint egyrészről a társaság saját részvény állománya jelentős tartalékot jelent erre a célra illetve vizsgálják annak lehetőségét is, hogy befektetői igény szerint az osztalékot új kibocsátású részvényekben fizetik ki, mivel a BIF-et alapvetően osztalékpapírnak szánják a tőzsdén.

Eladnák a saját részvényeket

Jó hír az ezen ingatlanbefektetési forma után érdeklődők számára, hogy szabályozásnak való történő törvényi megfelelés érdekében az előírt közkézhányad biztosítását a társaság a jelenleg a tulajdonában lévő négymillió-nyolcszázhatvannégyezer darab saját részvényéből történő értékesítéssel szeretné elérni.

A cég jelenleg úgynevezett SZIT előtársaság, 2018 december végéig kell minden szabálynak megfelelni, így a közkézhányadra vonatkozó előírásoknak is – mondta el Sajgál Gábor.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7866 7836 7950 -0,53% 7862 7868 990 327 064 Ft 2022-10-03 10:05:33
MOL 2360 2360 2406 -1,91% 2364 2380 31 394 316 Ft 2022-10-03 10:04:35
MTELEKOM 292 292 296 -1,18% 292 293 2 972 073 Ft 2022-10-03 10:03:46
RICHTER 7325 7300 7490 -1,01% 7330 7395 108 742 980 Ft 2022-10-03 10:04:44
OPUS 126 126 129 -2,16% 126 129 2 084 080 Ft 2022-10-03 09:51:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG