7p

Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?

Németországban a múlt héten végre sínre került a kannabisz részleges legalizálása. A parlament szerepét betöltő Bundestag ugyanis döntött marihuána és a hasis legális, “ellenőrzött kiadásáról” a felnőttek számára. Ez a kormánykoalíció egyik legnagyobb projektje, és a végsőkig heves viták tárgya volt – utal rá a Tagesschau.

A jogszabályt várhatóan március 22-én fogadja el a Bundesrat (a felsőház) is, de a szövetségi tartományok elvileg lassíthatják a folyamatot. A kábítószer birtoklása és termesztése nagy valószínűséggel április 1-jén legálissá válhat a felnőttek számára, személyes használatra, de számos feltételhez kötik.

Szabad utat ad Németország a fűnek. Fotó: Depositphotos
Szabad utat ad Németország a fűnek. Fotó: Depositphotos

A vállalkozások csalódtak

Házon kívül legfeljebb 25 gramm birtoklása engedélyezett. Valamint három élő kannabisznövény és legfeljebb 50 gramm kannabisz, személyes használatra, legális lesz a polgárok saját otthonában. A közterületen való füvezés egyes helyeken tilos lesz (például iskolák, sportlétesítmények közelében). (Nehéz megállapítani, hány gramm is egy adag marihuána. Egyéni érzékenységtől, az anyag erősségétől, a fogyasztás módjától is függ. Egyes források szerint 1-2 gramm..)

Ami a döntés üzleti vonatkozásait illeti, sok vállalkozónak csalódnia kellett. Elhalasztották ugyanis a döntést arról a korábbi tervről, hogy a kannabiszt a felnőtteknek szaküzletekben árusítsák. Ez az iparági szakértők szerint most néhány, erre készülő vállalatot szorult helyzetbe hoz. Így az eufória az iparágban eléggé visszafogott a döntés nyomán.

Marihuánát a sétálóutcából?

A német kannabiszcégek arról ábrándoztak, hogy a világ egyik legnagyobb szabadidős (rekreációs) piaca jöhet létre az országban. A német sétálóutcákban szaküzleteket nyitottak volna, a jövedelmező üzlet reményében számos startup vállalkozás lépett be a piacra. Olyan hírességek is befektettek kannabiszcégekbe, mint Mario Götze német focista, Moritz Bleibtreu színész és rendező, és az amerikai rapper, Snoop Dogg – sorolta az N-Tv.de.

A külföldi cégek is nagyon készültek, svájci, kanadai és amerikai beszállítók is már régóta melegítettek írták.

Ha még nem is lesznek kannabisz-szaküzletek, “modellprojektek” keretében fognak kísérletezni ezzel is a következő években. De egyelőre nem lesz olyan kannabiszbolt-hálózat és rekreációs piac, mint Hollandiában és néhány amerikai államban.

Kannabisz a német tőzsdén

Így az olyan cégek, mint a 2022 őszén tőzsdére lépett berlini startup, a Cantourage, nem sok örömet szereztek a befektetőknek. Azóta a részvények árfolyama meredeken zuhant – írja az Ntv-de.

A grafikon tanúsága szerint a tőzsdei bevezetés óta valóban közel feleződött a papír árfolyama. Az utóbbi nem egészen két hónapban azonban már hat euróról 8,65-re ugrott a részvény, ami 44 százalékos pluszt jelent.

A Cantourage Group árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Cantourage Group árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A kendermagtól a kendermegaboltig

Az a tény, hogy az otthoni termesztés most már korlátozott mértékben engedélyezett, nem segíti az iparágat – mondja Alessandro Rossoni, a Nimbus Health orvosi kannabiszt gyártó cég alapítója. Néhány kannabiszcég csődbe ment, eltűntek vagy felvásárolták ezeket. Más cégek viszont fellendülőben vannak, mert a házi termesztés és a termesztőklubok infrastruktúrát, felszerelést és szolgáltatásokat igényelnek.

Árfolyamok és grafikonok

Másrészt színes piac alakulhat ki a legkülönfélébb legális kannabisztermékek számára, a tusfürdőtől a kenderteán át krémekig. Münchenben nemsokára nyílna egy “kender-megabolt” is, amely 800 négyzetméteren mintegy ezer, kannabiszhoz kapcsolódó terméket kínál. Ezek közül azonban néhány, például a kenderlikőr vagy a tészták inkább a szórakoztató kategóriába tartoznak.

Hullámvasúton az amerikai kannabiszipar

Az amerikai kannabisz-szektor részvényeinek idei erős fellendüléséről számolt be viszont az Investing.com. Előzmény, hogy az ágazat 2018-2019-ben már átélt egy jelentős növekedést, de aztán erős visszaesés jött. Ezután 2020 végén is volt egy újabb bikapiac, amit azzal magyaráztak, hogy a konzervatív Donald Trump bukására számítva megengedőbb szabályozásban, gyorsabb fejlődésben reménykedtek a befektetők. (Erről az Mfor is írt akkoriban.) De ez is rosszul, lejtmenettel végződött.

Kannabisz-ETF-ek öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Kannabisz-ETF-ek öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mióta vannak kannabisz-részvények?

Az ágazat számára sorsfordító pillanat volt 2018 októbere, amikor Kanada teljesen legalizálta a kannabiszt, ez pedig ralit indított el a részvények és az ETF-ek körében. Ezt követte egy másik esemény 2019-ben, amikor az Egyesült Államokban megváltozott a szabályozás, ez pedig az ország államainak közel felében a rekreációs célú használat dekriminalizálásához vezetett.

Ez több vállalat tőzsdére lépését lehetővé tette, amivel az első kannabisz-részvényindexek, befektetési alapok és speciális ETF-ek is megjelentek. Az őrület, a “hype” erős volt, sok részvény ára megháromszorozódott, az alapok is figyelemre méltó, 100-150 százalékos nyereséget értek el.

Végül azonban a részvények és az ETF-ek is kiestek a befektetők kegyeiből.

Enyhe elbírálás alá esik majd?

Az ágazat idei erőteljes fellendülését az a híresztelés idézte elő, hogy a DEA (Drug Enforcement Administration), vagyis az amerikai drogügyi bűnüldöző szervezet a kannabiszt az 1-es kategóriából (listából, jegyzékből) a 3-as kategóriába sorolhatja át. Ez azért kulcsfontosságú, mert a kábítószer-elleni ügynökség 1. jegyzékébe olyan durva anyagok tartoznak, mint a heroin és az LSD. A 3. jegyzékbe viszont a szövetségi gyógyszerügyi hatóság (az FDA) által jóváhagyott és receptre kapható anyagok.

Kannabisz-ETF-ek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Kannabisz-ETF-ek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Beleillik a nemzetközi trendbe

A cégek szempontjából az 1. jegyzékbe való besorolás korlátozza a hitelre vagy bankgaranciára való jogosultságot, és tiltja az államközi marketinget, forgalmazást.

Ez a fejlemény követi a világ többi részén látható legalizálási törekvéseket írja az Investing.com.

Európában Málta járt az élen azzal, hogy bizonyos határokon belül legalizálta a kannabisz termesztését, birtoklását és fogyasztását. Más európai országok, köztük Horvátország, Görögország, Ciprus, Németország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Hollandia és Finnország gyógyászati célokra már korábban engedélyezte a kannabiszfogyasztást.

Néhány kannabisz-részvény (USA és Kanada):

 • Aurora Cannabis Inc (ACB)
 • Cannabis (THCX)
 • Tilray Inc (TLRY)
 • Cronos Group Inc (CRON)
 • Canopy Growth Corp (CGC)
 • Canopy Growth Corp (WEED)
 • Trees Corp PK (CANN)

Forrás: Investing.com

Kannabisz-részvényből passzív jövedelem?

A kannabiszba befektetni így egyre inkább csak annyit jelent, mint a tőkepiacok egy újabb szektorába fektetni. Az átlagos befektetők számára két fontosabb lehetőség van, az egyedi részvények vagy az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok).

Kannabisz ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok):

 • Global X Cannabis ETF (POTX)
 • Cambria Cannabis ETF (TOKE)
 • AdvisorShares Pure Cannabis (YOLO)
 • AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (MSOS)
 • ETFMG Alternative Harvest (MJ)
 • ETFMG U.S. Alternative Harvest ETF (MJUS)

Forrás: Investing.com

Érdekesség, hogy egyes kannabisz-részvények vonzó osztalékot is fizetnek. A YOLO jelzésű ETF osztalékhozama az Investing.com adatbázisa szerint csak 0,8 százalék éves szinten, az MJ-é viszont 6,3. (Kérdés, ez utóbbi fenntartható-e, vagy egyszeri tételeknek köszönhető.)

Az európai JustETF-adatbázisban jelenleg a “cannabis” és a “marihuana” szóra egyetlen találatot sem kapunk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG