<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Bár sok értékpapír már csak számítógépes jelek formájában, értékpapír-számlákon létezik, ma is sok részvényt nyomtatnak ki, igényes esztétikai és biztonsági nyomdai elemekkel. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Tudta, hogy a Keler-nél is lehet saját számlája, amelyen megjelenik, milyen értékpapírjai vannak?
(Fotó: Balatonföldvár, múzeum)

Ma is léteznek számítógépes jelek formájában kiadott értékpapír és kinyomtatott formában létrehozott egyaránt – hangzott el a Bét Akadémia és a Codex Értéktár Zrt. értékpapírok előállítási módjáról szóló előadásán. A magyar szabályozásban ismert részvények, kötvények, befektetési jegyek célja leginkább forrásgyűjtés, tőkegyűjtés. Lehetnek tipikusak, atipikusak, tagsági viszonyt vagy pénzkövetelést megtestesítő értékpapírok. Nyilvános és zárt körű értékpapírok, egyedi és sorozatban előállított papírok egyaránt léteznek.

Az értékpapír kettős természetű, értéket tartalmazó papír, és papír formájában létező érték. A hozzá fűződő jog csak az értékpapír birtokában gyakorolható – mondták el Száz Ágnes és Tomori Erika értékpapírjogi szakértők.

Megvan, de nem mozgatják

A nyilvánosan létrehozott, úgynevezett sorozatpapírok csak dematerializáltak lehetnek, kivéve egyes állampapírokat és nyrt.-k részvényeit. Ha egy nyilvános részvénytársaság egyik sorozata dematerializált, akkor a többinek is dematerializáltnak kell lennie. Nyomdai lehet a zárt körű sorozatpapír és a nyilvános állampapír.

Az immobilizáció a kettő keveréke, amikor nyomdailag előállított papír egy összevont címletben, letétkezelőnél van elhelyezve, és nem is lehet kikérni. (Megvan, de nem mozgatják.) Csak a letétkezelőnél vezetett számlákon keresztül lehet az értékpapírok felett rendelkezni.

Névtelenség már ritkán van

Vannak speciális esetek. Rábocsátáskor lehet, hogy ugyanolyan jogot biztosító értékpapírok keletkeznek, nem új sorozat. Átmeneti időre is lehet eltérő a jog, például tört osztalékra jogosító törzsrészvények, amelyek osztalékfizetés után egységesednek. Ha viszont a névérték akár csak egy picivel is eltér, akkor eltérő sorozat jön létre.

A nyomdai értékpapírok elvileg még lehetnek bemutatóra szólóak, de ez már nagyon ritka. A dematerializált értékpapírok mindig névre szólóak. (Átruházásuk értékpapír-számlán levő jóváírással, terheléssel történik.)

Ki lehet deríteni a valódi tulajdonost

Növeli a transzparenciát, segít a pénzmosás ellen, átlátható piaci viszonyokat teremt – ezek voltak annak idején a dematerializáció mellett szóló fő érvek. Ha az értéktár tudja, kinek a számláján van az értékpapír, azon keresztül el lehet jutni a tulajdonosokhoz. Ez azonban a tulajdonosok számára nem biztos, hogy kívánatos. A nyomdai értékpapírt a tulajdonosok bárhol tarthatják, ezeket már nem lehet nyomon követni.

Létezik még a névtelen részvényesi meghatalmazott intézménye (nominée) is, ahol az értékpapír tulajdonosa meghatalmazza a számlavezetőjét, hogy a nevében eljárjon. Ilyenkor a részvénykönyvben is a meghatalmazott jelenik meg, de a felügyeleti szervek felszólítására fel kell fedje a valódi tulajdonosok kilétét.

Adózni pedig muszáj

A dematerializáció előnye az is, hogy minden tranzakciónak nyoma van, vagy a számlavezetőnél, vagy a központi értéktárban. Ez más hatóságok, például az adóhatóság számára is érdekes lehet. Ezért a bekerülési érték olyan adat, amit az értékpapír-transzfereknél (átutalásoknál) a számlavezetők mindig szoktak kérni.

Osztalékszelvények

Az értékpapír átruházásával az átruházó nem azt a jogot ruházza át, amivel ő rendelkezik, hanem ami az értékpapírhoz kapcsolódik. (Például lehet, hogy az egyik tulajdonos valamilyen okból nem gyakorolhatta tulajdonosi jogait, de aki megveszi tőle, az már igen.)

Nem biztos, hogy olcsóbb

Míg a bemutatóra szóló értékpapírok jogosultja a bemutató, tehát a birtokos, addig a névre szóló dematerializált papíroké annak az értékpapír-számlának a jogosultja, amelyen az értékpapírokat nyilvántartják. Ez utóbbiról tulajdonosi igazolást állítanak ki, amihez az értékpapírokat zárolják, például bizonyos dátumig. Például ilyen eset a közgyűlési részvétel.

A költségek összehasonlítása nem egyszerű, nemcsak a kibocsátási költségekről, tehát a nyomdai előállításról, illetve a Keler-ben az értékpapírok keletkeztetéséről van szó. Ezen kívül az értékpapír-számlák vezetésével is számolni kell a dematerializált értékpapíroknál, ami pedig befektetési szolgáltatónként különböző, sőt a díjstruktúra is eltérő. A nyomtatott értékpapíroknál is felmerül a letéti őrzés díja, ha nem otthon tartják, és a megrongálódás vagy elvesztés nagyon drága dolog lehet.

Mit kell rányomtatni?

Az értékpapíroknál az értékpapírok szövege, a „demat” papíroknál a Keler-ben az értékpapírok keletkeztetésénél a keletkeztető dokumentum szövege nagyon fontos. Az értékpapírok által megtestesített jogok, esetleges átruházási korlátozások, a felelős vezetők aláírása és más kellékek kell precízen rajta legyenek.

A gyakorlatban az értékpapírok előállításánál a külső is sokat számít, sokszor komoly munka előzi meg, nemegyszer van vita a megrendelő és az előállító között. Ráfér-e a cég székházának képe az értékpapírra, hogyan helyezzék el a logót, milyen díszítéseket kapjon? – mondták el. Az esztétikán túl nagyon fontos a védelmi elemek terve is, fizikai feltételei vannak az előállításnak. A védelmi tervet a Nemzeti Bankkal kell engedélyeztetni, csak ez után következhet a gyártás. (Az MNB a tervet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is véleményezteti.)

Nem keverik már az ügyfelek papírjait

Egy fizikai értékpapírt ma is sok esetben haza lehet vinni, míg a dematerializáltat csak értékpapír-számlán lehet tartani. A kinyomtatott papírról leolvashatóak az értékpapírhoz fűződő jogok, a számlakivonaton látható kódokról viszont nem. De ha valaki kíváncsi arra, hogy az adott értékpapírhoz milyen jogok fűződnek, akkor a letétkezelő vagy a kibocsátó felvilágosítást nyújthat.

A dematerializált értékpapíroknál nagyon fontos a szegregáció, azaz hogy a számlavezetők elkülönítsék az ügyfelek értékpapírjait egymástól. (Részben a korábbi brókerbotrányokra adott válaszként.) Az ügyfél ma nyithat külön alszámlát a számlavezető mellett a Keler-nél is, úgynevezett tükörszámlaként, ahol külön nyilvántartják a papírjait. (Aminek költsége, díja van.) Így az ügyfél nagyobb biztonságban érezheti magát.

Ahol a forgalomképesség fontos, ott általában a dematerializált forma előnyösebb, ahol szűkebb körben marad a papír, egzotikusabbak a tulajdonosok céljai, ott sokszor a nyomtatott értékpapír az előnyösebb – foglalták össze.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16420 16650 -0,33% 0 0 2 245 793 245 Ft 2021-08-04 17:05:23
MOL 2490 2432 2490 +2,81% 0 0 2 243 099 222 Ft 2021-08-04 17:05:07
MTELEKOM 423 422 425 -0,35% 0 0 171 605 403 Ft 2021-08-04 17:05:27
RICHTER 8705 8475 8720 +1,46% 0 0 3 829 030 035 Ft 2021-08-04 17:07:49
OPUS 237 236 238 +0,21% 0 0 6 880 235 Ft 2021-08-04 16:53:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma is pörgött a pesti börze
MTI | 2021. augusztus 4. 17:33
Ismét csúcson zárt a BUX, amihez a nemzetközi hangulat is rátett egy lapáttal. 
Részvény / Deviza / Áru A delta variáns még a Tindernek is betehet, viszont jó hírt kaphatnak az Adriára készülők
Csabai Károly | 2021. augusztus 4. 11:16
A népszerű társkereső portált működtető cég ugyan idei második negyedévét a piaci várakozásoknál jobban zárta, a vezetőség szerint azonban a delta variáns gyors terjedése és az annak kapcsán várható lezárások számukra is jelentős bizonytalanságot hordoznak. Augusztusban azonban még lehet mód a külföldi nyaralásra, az arra készülőknek jó hír, hogy a forint egyre izmosabb, s aki autóval vág neki az útnak, az akár még a péntekinél is olcsóbban tankolhat. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Richter, óriási hullámvasutazásban volt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 3. 18:42
A Richter a jól sikerült negyedéves gyorsjelentés után húzta felfelé a BUX-ot kedden - a forint nap közben újabb szintet lépett, hogy aztán újabb ellenállás letörésével próbálkozzon meg.
Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos