Jogszabályok
Vásárló Azt hiszed, spóroltál? Simán átejtenek az csábító akciókkal
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 6. 11:38
A nyár hatalmas akciókat hoz az üzletekben, azonban nem árt pár dologra odafigyelni.
Makro / Külgazdaság Van családod? Mától a te életed is gyökeresen megváltozik
Privátbankár.hu | 2018. január 1. 08:22
Több, a családokat érintő jogszabály is változik január elsejével, ami elsősorban pénzbeli támogatást jelent majd a gyerekeseknek. Nő a gyed, könnyebb lesz megszabadulni a diákhiteltől és a lakáson lévő hitelektől is. Ráadásul életbe lép az új polgári perrendtartás, így probléma esetén – elvileg – gyorsabban és szakszerűbben lehet bírósághoz fordulni.
Makro / Külgazdaság Jókora változás jön a jogszabályban – jövőre másképp adózunk?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 7. 13:37
A január 1-jétől várható új jogszabályok átformálnák az adóeljárások és az adóperek menetét. Míg a módosítások egy része kifejezetten vállalkozásbarát, ugyanakkor több olyan csapdát is rejtenek, amelyek kifejezetten hátrányosan érinthetik az adózók érdekeit – leszűkülhetnek például az adózók jogai az adóhatósággal szembeni védekezésre, illetve szakértő igénybevételére is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta, mire lesz érdemes figyelni az adózóknak.
Makro / Külgazdaság Nagyot fordul mától az életünk – ezeket neked is tudnod kell!
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 1. 07:27
Rengeteg minden változik szeptember elsejétől.
KKV Bekeményít Európa: ronda világ jön a webshopokra
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 14. 13:09
Érdemes odafigyelni, mert akár 2 milliárd forintos bírságot is kaphatnak a hibázó cégek.
Részvény / Deviza / Áru Kiakasztanál egy részvényt a falra? Nem árt, ha tudsz ezekről is
Eidenpenz József | 2017. április 28. 20:01
Bár sok értékpapír már csak számítógépes jelek formájában, értékpapír-számlákon létezik, ma is sok részvényt nyomtatnak ki, igényes esztétikai és biztonsági nyomdai elemekkel. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Tudta, hogy a Keler-nél is lehet saját számlája, amelyen megjelenik, milyen értékpapírjai vannak?
Makro / Külgazdaság Egy éve fogadta be Merkel a menekülteket – mi a tanulság?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 31. 14:33
Pontosan egy évvel ezelőtt biztosított Angela Merkel mindenkit arról, hogy minden menekültet befogad. Az összes nagyobb német lap értékeli az elmúlt egy évet, sok kritikát kap. Van, aki szerint az idei javulás nem Merkelnek köszönhető, más szerint soha sem volt ekkora szakadék a kancellár és a polgárok között.
Makro / Külgazdaság Elkezdődött Orbán új időszámítása: mától börtön és kiutasítás vár a határsértőkre
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 15. 07:43
Hatályos a jogi határzár: bűncselekmény lett, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt.
KKV Nem mindenkinek kedvez az új Ptk: kik járhatnak pórul?
Privátbankár.hu | 2014. november 4. 10:49
Az új törvénykönyvben szereplő fogyasztó fogalma miatt a korábbiakhoz képest jelentősen hátrányba kerülhetnek az alapítványok, egyesületek, társasházak és vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Tegyék meg tétjeiket: hány törvényt fogad el idén a Parlament?
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 1. 16:41
Évről évre szemtanúi lehetünk a jogszabályok mennyiségi növekedésének. A törvények száma 2011-ben lépte át a „bűvös” kétszázas határt, 2012-ben pedig már 223 törvénnyel zártuk az évet. Úgy tűnik, 2013-ban újabb rekord dőlhet – derül ki az Opten jogi adatbázisából, az OptiJUS rendszerből.
KKV Nem ijed meg az NMHH bírságoktól a TV2?
Privátbankár.hu | 2013. május 3. 11:11
A Médiatanács 250 ezer forint bírságot szabott ki a burkolt reklám miatt a Mokka egyik januári adása kapcsán.
Biztosítás Változik a biztosítási törvény
Privátbankár.hu | 2013. április 21. 13:51
A biztosítási törvény részletesen meghatározza a biztosítók vállalatirányítási rendszerét, kibővíti a felszámolás szabályait. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) törvény pedig a külföldi, illetve az ismeretlen járművek által okozott károk rendezésére vezet be újabb szabályokat.
KKV A válság még hagyján, belső gondokkal küzdnek a cégek
Privátbankár.hu | 2013. április 16. 11:00
A gyengélkedő nemzetközi és hazai gazdasági klímánál sokkal jobban megnehezítik a vállalatok életét a belső problémák, vagyis a válságra adható megfelelő válaszok megtalálásának belülről fakadó nehézségei – derül ki az RSM DTM Hungary Zrt. friss vállalati kutatásából.
KKV Rettegjetek kábeltolvajok! Új törvény a fémkereskedőknek
Privátbankár.hu | 2013. április 12. 14:24
Az illegális fémkereskedelem és fémlopások visszaszorítását várja a nemzetgazdasági tárca az új szabályozástól.
KKV Nem győzzük lekövetni, annyi a jogszabályi változás
Privátbankár.hu | 2013. március 12. 13:12
Csaknem háromezer oldalnyi joganyag jelent meg idén február végéig a Magyar Közlönyben, összesen 34 közlönyszámban – áll az Opten céginformációs és jogi szolgáltató közleményében. A legdinamikusabban nem is a törvény-, hanem a rendeleti jogalkotás nő.
Vásárló Nyomás alatt a gázcégek! Visszamenőleg lép velük szemben a kormány
Privátbankár.hu | 2013. március 11. 08:10
Bár első fokon pert nyertek, egy mai elfogadásra ajánlott törvényjavaslattal az energiacégek a jövőben nem számíthatják fel szolgáltatásuk áraiban a tranzakciós, a közmű- és a különadókat.
Vásárló Újabb büntetés a TV2-nek: ettől majd megijednek?
Privátbankár.hu | 2013. február 15. 11:23
Közel kétmillió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t. A csatorna Babapercek és Babavilág című műrorainak tavaly májusi és júniusi adásaiban indokolatlanul hangsúlyosan jelenítettek meg többek között egy bébiétel-forgalmazó céget, egy magzatvédő-vitamin gyártót és egy árnyékolótechnikával foglalkozó vállalkozást - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Parlamenti törvénygyár: ötödével több jogszabály készült tavaly, mint korábban
Privátbankár.hu | 2013. január 2. 14:30
Újabb rekord született: tavaly majdnem 20 százalékkal több jogszabályt hozott a kormány, mint egy évvel korábban, törvényből megint 200-nál többet fogadtak el.
Deviza / Áru Akiknek kínszenvedés a karácsony - a zaciban is van THM, de kit érdekel?
Eidenpenz József | 2012. december 21. 06:20
Sok bajba jutott ember utolsó reménysége marad a zálogkölcsön a zálogházból. Egy tavaly év végi törvénymódosítás nyomán korlátozták a kölcsönök hitelterhét, a THM-et, aminek az lett az eredménye, hogy mindenütt majdnem pontosan a törvényi maximumot számolják fel. Más területeken viszont óriási különbségek vannak, például a nemesfémek felvásárlási, beszámítási áraiban.
Makro / Külgazdaság Ombudsman: a lopott autó tulajdonosát ne büntesse az autópálya-kezelő!
Privátbankár.hu | 2012. december 20. 14:59
Sérül a jogbiztonság, ha olyan autóst bírságolnak meg az autópálya-használati díj megfizetésének hiánya miatt, akinek ellopták az autóját - mondja az ombudsman.
Karrier Így változnak az álláskereséssel összefüggő szabályok
Privátbankár.hu | 2012. december 11. 10:49
Egyszerűsödnek az álláskeresők nyilvántartásba vételére, az álláskeresési járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósítására vonatkozó eljárási szabályok, valamint a jövőben az adómentes jövedelem határáig nem minősül keresőtevékenységnek a szociális szövetkezetben végzett munka - döntött kedden az Országgyűlés.
Személyes pénzügyek A gyanú árnyékában: így működik az óvadék
Czervan Andrea | 2012. december 4. 11:07
Nem csak a hollywoodi filmekben létezik az előzetes letartóztatás és az óvadék intézménye. De mikor jogosult a gyanúsított erre a lehetőségre, és hogyan igényelheti? Mikor jár vissza a befizetett összeg, és mekkora is pontosan?
Makro / Külgazdaság Hangosan dübörög a Nemzeti Együttműködés Rendszere?
Czervan Andrea | 2012. november 9. 06:30
A kormány kedvelt jelszava a társadalmi egyeztetés, amelyet többek között az biztosítana, hogy a jogszabályokat véleményezésre teszik közzé. Megnéztük, hogyan működik ez a gyakorlatban. Bár a deklarált cél az, hogy minél szélesebb körű társadalmi elfogadottsággal szülessenek meg a törvények és rendeletek, a válaszadók sokszor nagyon rövid határidővel kénytelenek számolni, és válaszra sem mindig számíthatnak.
Biztosítás Az ombudsman szerint a biztosító nem viselkedhet hatóságként
Privátbankár.hu | 2012. október 24. 15:06
Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonságot, hogy a biztosító mintegy hatósági jogkörben kötelezheti a közlekedési hatóságot eljárás lefolytatására.
Részvény / Deviza / Áru A Fotex Hollandiából is tovább disszidált
Eidenpenz József | 2012. szeptember 25. 15:18
Egészen a Luxemburgi Értéktőzsde honlapjáig kell menni, hogy a pesti tőzsdéről tavasszal kivezetett Fotexről megtudjunk valamit, és angolul kell tudni hozzá. A cég ismét disszidált, Hollandiából Luxemburgba tette át székhelyét. Árfolyama mintegy harmadát elvesztette a magyarországi kivezetés óta.
KKV Van óránként húszezre egy ügyvédre?
Privátbankár.hu | 2012. április 13. 10:18
Bár a magyar jog nem precedensjog, a bírói gyakorlat szerepe mégis egyre erősebb. Nő azoknak a jogterületeknek a száma, amelyeken a peres feleknek tanulmányozniuk kell a vonatkozó bírósági gyakorlatot, a „precedenseket" is. Mindez drágítja a jogalkalmazást azok számára, akik peres úton akarják érvényesíteni jogaikat.
KKV Tavaly még az ág is húzta a vállalatokat
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 12:42
Tavaly a társaságok életét több külső és belső tényező is nehezítette. A külső nehézségek közé tartozik a vevők, és a megrendelések számának csökkenése, ezzel párhuzamosan pedig a konkurencia harc is felerősödött. Mindezek mellett a cégek tőkehelyzetének stabilizálása, és a költségek kontrollja jelentette a főbb kihívást, a hab a tortán pedig a jogszabályok gyakori változása volt a társaságok számára.
Pénzügyi szektor Ketyeg a végtörlesztők órája: 30-áig elő kell teremteni a pénzt
Privátbankár.hu | 2012. január 19. 15:35
A devizahitelüket rögzített árfolyamon, készpénzben végtörleszteni kívánó ügyfeleknek 2012. január 30-ig kell bankjuknak átutalniuk a végtörlesztés összegét, illetve ha hitelből kívánnak előtörleszteni, akkor eddig az időpontig a hitelező pénzügyi intézmény által kiállított nyilatkozattal kell igazolniuk a végtörlesztéshez szükséges fedezet meglétét.
Befalap Még 300-500 milliárd forint távozhat az alapokból
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 09:45
A végtörlesztés és az államhoz került befektetési jegyek épp zajló értékesítése miatt további 300−500 milliárd forinttal csökkenhet még a befektetési alapokban kezelt vagyon – nyilatkozta Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A parlament előtt lévő jogszabály nyomán nagy külföldi alapkezelők termékei áraszthatják el a hazai piacot.
Friss
hírlevél