<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Már 396 forint is volt az euró reggel, lassan erősödik fizetőeszközünk. A magyar részvények vegyesen teljesítenek, a BUX-ot a Mol húzza, amely csak látszólag esik. Az orosz gázszállítások várható folytatása lelkesíti Európát, az USA-ban pedig a gyorsjelentések vidítanak. A vártnál kevésbé csökkent a Netflix-használók száma.

Kitart a jó hangulat a részvénypiacokon, az európai vezető indexek 0,3-0,5 százalékos emelkedésnél tartanak. Ebben nagy szerepe lehet az orosz gázszállítások várható újraindulásának.

Tegnap egy napon belüli fordulattal nagyjából három százalékkal emelkedett a német DAX és az amerikai Nasdaq technológiai index is. Ma a tengerentúli határidős indexek újabb szerény pluszban állnak.

Olcsóbb az OTP, mint a Richter

A BUX-index a pozitív tartományban van, 0,9 százalékkal megy fel, de nemrég volt, hogy mindhárom vezető részvény mínuszban állt, hogy lehet ez? A Mol által fizetett osztalék 302,62 forint részvényenként, a papírok mától forognak ezen összeg nélkül. Az osztalék majdnem pontosan a tegnapi záróár tíz százaléka. Így a papír nyolc százalékos esése valójában két százalék körüli emelkedést jelent ma. (A BUX értékét tartósan növelik a kifizetett osztalékokkal, azaz "total return" típusú az index.)

Az OTP pozitív kezdés után ismét 0,7 százalékos mínuszban áll, a Richter veszteséggel nyitott, de már kissé emelkedik. Így az utóbbi időben sokat erősödő Richter (8140 forint) többet ér részvényenként, mint a határozottan alulteljesítővé vált bankpapír (7970), ami korábban sokáig szinte elképzelhetetlennek tűnt volna.

Árfolyamok és grafikonok

Szépen kapaszkodik a forint

A forint lassan erősödni látszik, 396 forint is volt az euró reggel, most 397,20. Szépen korrigál a hazai fizetőeszköz az Equilor Befektetési Zrt. szerint is. Az euró/forint "meghatározó támaszokat tört le" az elmúlt napokban, így az emelkedő trendvonalat, a 30 napos mozgóátlagot és a 399,62-es korábbi tetőt.

A mozgás szignifikánsnak mondható, amennyiben a mai kereskedés a 399,60-as szint alatt fejeződik be. A technikai kép továbbra is lefelé mutat, a 392-393-as zónát célozhatjuk meg.

Mégis lesz gáz?

Jelentős emelkedéssel fogadta tegnap az európai, főként a német részvénypiac a Reuters értesüléseit, amelyek szerint csütörtökön újraindul az orosz gázszállítás Németország felé – írta az Erste Befektetési Zrt. A legnagyobb gázfelhasználó cégek remekeltek a tőzsdén. Így enyhülhetnek a gázellátással kapcsolatos aggodalmak és kisebb figyelem irányulhat az Európai Bizottság mai bejelentésére, amelyben állítólag a tagállamoktól 15 százalékos önkéntes felhasználás-csökkentést fognak kérni.

Az IMF szerint Európának az orosz gázszállítás leállása két százalék körüli GDP-csökkenést okozott. A leginkább érintett

nem meglepő módon a régiónk, sőt hazánk, ahol a legnagyobb az orosz földgáz aránya, 2,5-6,5 százalékos GDP-visszaesés is elképzelhető lenne, ha elakad az orosz gázellátás.

Mitől emelkednek a tőzsdék?

Három hetes csúcson vannak a világ részvénypiacai a Yahoo Finance szerint. Az emelkedés mögött főleg három hírcsoport állhat.

  • Jó gyorsjelentések jöttek az USA-ban.
  • A recessziós félelmek csillapodtak.
  • Európában olyan hírek jöttek, hogy csütörtöktől az oroszok folytatják a gázszállításokat.

A brit infláció viszont 9,4 százalékos lett júniusban, kissé a várakozások felett (ez 40 éve nem látott magas szint - a szerk.). Másrészt viszont a korábbi esések, a hónapokon keresztül tartósan rendkívül pocsék befektetői hangulat nyomán várható volt, hogy előbb-utóbb pozitív korrekció érkezik.

Mi jön még?

Csütörtökön az Európai Központi Bank emelhet kamatot (25, esetleg 50 bázisponttal), jövő szerdán pedig az amerikai Fed (75, esetleg 100 bázisponttal). Ma amerikai lakáshitelezési statisztikákat és kanadai inflációt is publikálnak majd. Szerda este a Tesla és az egyebek mellett Covid-teszteket gyártó Abbott Labs, valamint a United Airlines légitársaság jelentése lesz talán a legérdekesebb.

A Twitter megnyerte az első jogi csatáját, így októberben kezdődhet az Elon Musk kontra Twitter per.

Kilőtt a Netflix

A nagy streaming-szolgáltató és tartalomgyártó cég tegnap tőzsdezárás után jelentett, a várt kétmillió fős előfizetőszám-csökkenés helyett csak valamivel kevesebb mint a felét szenvedte el ennek (970 ezer fő). A bevétele hajszállal maradt el a várakozásoktól, az egy részvényre jutó igazított nyereség viszont 3,20 dollár lett az elemzők által becsült 2,98 dollárral szemben. A részvény a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedésben nyolc százalékos pluszban áll.

A Netflix és a Nasdaq 100 index egy éve. Forrás: Tradingview.comA Netflix és a Nasdaq 100 index egy éve. Forrás: Tradingview.com

A cég nemrég kiszivárogtatta, hogy Dél-Amerikában kísérletbe kezdett, amely során különdíjat kér azoktól, akik két hétnél tovább "nyaralnak", vagyis a lakhelyüktől távol tartózkodnak. Sok millióra becsülik ugyanis azon felhasználók számát, akikkel megosztják ismerőseik a jelszavukat, így ingyen használják a Netflixet.

A médiacég nemrég a Microsoftot választotta partneréül egy olcsóbb, de reklámokkal megspékelt alternatív előfizetési csomag kidolgozásához.

Beindult a bitcoin is

Az ether után a bitcoin is megindult, tegnapról mára több mint nyolc százalékkal, 23 700 dollárra ment fel. Az ether újabb három százalékkal 1565 dollárra drágult.

Az ether és a bitcoin árfolyama egy hónap alatt. Forrás: Tradingview.comAz ether és a bitcoin árfolyama egy hónap alatt. Forrás: Tradingview.com

Ezzel egy hét alatt a bitcoin már 23, az ether 50 százalékot ugrott, aminek az Ethereum-rendszer küszöbön álló reformja állhat a hátterében. De azt is pedzegették már, hogy sok mutató alapján kialakulhatott az idei medvepiac alja a kriptoeszközöknél.

Csődök és kaszálások a kriptópiacon

Kiszivárgott a becsődölt Three Arrows Capital kriptocég bíróságra benyújtott dokumentuma. Ebben 1157 oldalon keresztül sorolják a hitelezőket, kisbefektetőket. Ironikus módon a céget csődbe vivő menedzserek és családtagjaik is a követelésekkel rendelkezők listáján vannak. Az értékek között pedig található egy szuperjacht és két luxusnyaraló.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Befejezte sokéves eladásait az XRP (Ripple) egyik alapítója, Jed McCaleb, aki korábban a teljes érmemennyiség kilenc százalékát is birtokolta. Több mint hárommilliárd dollárt kasszírozott az évek során, de ezzel egy jelentős eladói nyomás szűnt meg a most hetedik számú kriptóvaluta piacán.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG