TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.

Egymás után a harmadik rossz napjukat zárták az európai tőzsdék, a tőzsdeindexek egy és két százalék közötti esést értek el, a Stoxx 600 mutató 1,3 százalékos mínuszban zárt. Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, egy-két ezrelékes süllyedést mutatnak a fontosabb indexek.

Itthon a BUX nem változott, pontosabban százalékban elhanyagolható mértékű, négypontos csökkenést ért el. Ez főleg a Mol miatt volt, amely 0,4 százalékkal esett. Az OTP és a Magyar Telekom 0,1, Richter 0,6 százalékkal drágult. Visszaadta az utóbbi napok emelkedésének egy részét a Waberer’s, ma 4,8 százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az euró egy forinttal feljebb van, mint tegnap késő este, 363,80 az ára. A tegnapi kamatdöntő ülés előtt azonban 366 felett is járt az euró, ehhez képest ma sokkal jobban állt a fizetőeszközünk. Nagyot esett a dollár az euróval szemben, 1,1875 a keresztárfolyam. Vagyis erősödött az euró, ami nem tesz jót az európai exportőröknek, ez is hozzájárulhatott a mai csúnya európai teljesítményhez.

Online cégek nagy napja

A fő problémát azonban valószínűleg a rohamosan terjedő koronavírus-járvány jelenti az európai tőzsdék számára. Ugyanez azonban jót tesz azoknak a részvényeknek, amelyek a mozgási korlátozásokból, lezárásokból profitálnak. A várttól elmaradó gyorsjelentése miatt négy százalékkal esik ugyan a Netflix, viszont az új felhasználók tömegei miatt 34 százalékkal ugrott meg egyetlen nap alatt a Snap részvénye (a Snapchat tulajdonosa). Nyolc százalékkal lőtt ki a Twitter, öt százalékkal a Facebook, három százalékkal a Spotify és az Alphabet.

Videochat (Pixabay.com) Videochat (Pixabay.com)

Nagyot ugrott Pinterest is, tíz százalékkal van feljebb. A Nikola elektromos autó gyártó 11 százalékkal, a Tesla kettő százalékkal ugrott.

Elfogadnak bitcoint is

A Paypal története is érdekes, öt százalékkal drágult a részvény, miután bejelentette, hogy bitcoint és más kriptodevizákat is elfogad a jövőben fizetési eszközként. Ez persze az egekbe röpítette a Bitcoin árfolyamát is, amely mindössze egy nappal ezelőtt törte át a 12 ezer dolláros határt. Ma újabb hét és fél százalékkal 12 900 dollár közelébe ugrott. Az ethereum is hasonlóan drágul, a 400 dolláros határt ostromolja.

Most kéne legyőzni a vírust, de gyorsan

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza szerint Európa a koronavírus elleni küzdelem döntő szakaszában van. Ha a következő hetekben sikerül megfékezni a vírus terjedését, akkor számíthatunk arra, hogy az európai gazdaság folytatja a talpra állását - mondta Lane az N-tv-nek adott interjúban.

Ha a vírust nem állítják meg, fel kell készülnünk a rosszabb esetekre is” . Tette hozzá. Lane szerint a járvány sokkal nagyobb veszélyt jelent az európai gazdaságra, mint a Brexit vagy az amerikai elnökválasztás. A közgazdász méltatja Németország határozott gazdaságpolitikai válaszát a járványra, például a rövidített munkaidő (Kurzarbeit) támogatását. Németország sokat tett azért, hogy ne csak a német, hanem az európai gazdaság is helyreálljon.

Koronavírus mindörökké?

A koronavírus mindörökké (“evermore”) velünk marad, nem valószínű, hogy ki fogják tudni irtani – mondta szerdán a brit kormány pandémia-ügyi tanácsadó bizottságának tudósa, John Edmunds. Bár azt is hozzátette, hogy egy oltás sokat javítana a helyzeten – írta a Reuters.

Örökre együtt kell élnünk ezzel a vírussal. Nagyon kevés az esély arra, hogy felszámolják mondta a tudós a brit törvényhozóknak. A tél vége felé valószínű oltás lehetőségének azonban hatással kell lennie a kormány mostani stratégiájára. Ha az oltások közelednek, akkor véleménye szerint meg kell próbálni a lehető legalacsonyabb szinten tartani az esetek számát. Az Egyesült Királyság okosan járt el, hogy hat különböző Covid-19 vakcina szállításával kapcsolatban is megállapodást írt alá, 340 millió adagot biztosítva, különböző típusú technológiák alapján.

Nagy-Britannia nagy részében helyi korlátozások vannak érvényben, és egy nap alatt több mint 21 ezer új esetet jelentettek.

Autótöltőket telepít az Alteo

Elektromos mobilitási üzletágat indít az Alteo, Alte-Go Kft. nevű cégén keresztül. Szolgáltatásai töltők értékesítése, telepítése és üzemeltetése országszerte, lakossági és vállalati ügyfeleknek egyaránt – közölte a tőzsdei cég.

Az Alteo reményei szerint az elkövetkező öt évben az Alte-Go úgy válhat az e-mobilitási piac egyik jelentős szereplőjévé, hogy közben élni tud az anyacég tevékenységével összefüggő szinergikus lehetőségekkel. Indulásként elsősorban irodaházakban, parkolóházakban, vállalatok telephelyein, továbbá családi és társasházakban tervezik töltőberendezések telepítését és üzemeltetését. Stratégiai partnerségek keretében pedig nyilvános töltőállomások kiépítése is szóba jöhet.

Töltőkre gyűjt a Compleo

Az e-mobilitás eurómilliárdos piac. Töltőállomások nélkül azonban nehéz lesz áttörést elérni az e-autó technológiában – vallja a német Compleo Charging Solutions cég.

Nemcsak fejleszt és gyárt töltőállomásokat, de már több tízezret le is szállított. A további növekedés érdekében tőzsdére lépett, de nehéz piaci környezettel kell megküzdenie. A rossz tőzsdei hangulatban a részvények a 49 eurós kibocsátási ár alatt, 44 eurón zártak az első napon.

Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW-duónál

Az Uber több mint egymilliárdot kínál a Daimlernek és a BMW-nek, meg akarja vásárolni a kettejük által közösen üzemeltetett FreeNow taxi- és sofőrközvetítő vállalatot – számol be a német Manager Magazin iparági körökre hivatkozva.

A FreeNow mobilitási szolgáltatást a BMW és a Daimler tavaly év eleje óta működteti közös vállalkozásban. A csoporthoz tartozik az autómegosztás (ShareNow), a parkolóhely-kereső alkalmazás (ParkNow) és az e-autós töltőállomások platformja (ChargeNow). Eddig sokat fektettek be a piac meghódításába, de profitot még alig láttak.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél