<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.

Egymás után a harmadik rossz napjukat zárták az európai tőzsdék, a tőzsdeindexek egy és két százalék közötti esést értek el, a Stoxx 600 mutató 1,3 százalékos mínuszban zárt. Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, egy-két ezrelékes süllyedést mutatnak a fontosabb indexek.

Itthon a BUX nem változott, pontosabban százalékban elhanyagolható mértékű, négypontos csökkenést ért el. Ez főleg a Mol miatt volt, amely 0,4 százalékkal esett. Az OTP és a Magyar Telekom 0,1, Richter 0,6 százalékkal drágult. Visszaadta az utóbbi napok emelkedésének egy részét a Waberer’s, ma 4,8 százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az euró egy forinttal feljebb van, mint tegnap késő este, 363,80 az ára. A tegnapi kamatdöntő ülés előtt azonban 366 felett is járt az euró, ehhez képest ma sokkal jobban állt a fizetőeszközünk. Nagyot esett a dollár az euróval szemben, 1,1875 a keresztárfolyam. Vagyis erősödött az euró, ami nem tesz jót az európai exportőröknek, ez is hozzájárulhatott a mai csúnya európai teljesítményhez.

Online cégek nagy napja

A fő problémát azonban valószínűleg a rohamosan terjedő koronavírus-járvány jelenti az európai tőzsdék számára. Ugyanez azonban jót tesz azoknak a részvényeknek, amelyek a mozgási korlátozásokból, lezárásokból profitálnak. A várttól elmaradó gyorsjelentése miatt négy százalékkal esik ugyan a Netflix, viszont az új felhasználók tömegei miatt 34 százalékkal ugrott meg egyetlen nap alatt a Snap részvénye (a Snapchat tulajdonosa). Nyolc százalékkal lőtt ki a Twitter, öt százalékkal a Facebook, három százalékkal a Spotify és az Alphabet.

Videochat (Pixabay.com)
Videochat (Pixabay.com)

Nagyot ugrott Pinterest is, tíz százalékkal van feljebb. A Nikola elektromos autó gyártó 11 százalékkal, a Tesla kettő százalékkal ugrott.

Elfogadnak bitcoint is

A Paypal története is érdekes, öt százalékkal drágult a részvény, miután bejelentette, hogy bitcoint és más kriptodevizákat is elfogad a jövőben fizetési eszközként. Ez persze az egekbe röpítette a Bitcoin árfolyamát is, amely mindössze egy nappal ezelőtt törte át a 12 ezer dolláros határt. Ma újabb hét és fél százalékkal 12 900 dollár közelébe ugrott. Az ethereum is hasonlóan drágul, a 400 dolláros határt ostromolja.

Most kéne legyőzni a vírust, de gyorsan

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza szerint Európa a koronavírus elleni küzdelem döntő szakaszában van. Ha a következő hetekben sikerül megfékezni a vírus terjedését, akkor számíthatunk arra, hogy az európai gazdaság folytatja a talpra állását - mondta Lane az N-tv-nek adott interjúban.

Ha a vírust nem állítják meg, fel kell készülnünk a rosszabb esetekre is” . Tette hozzá. Lane szerint a járvány sokkal nagyobb veszélyt jelent az európai gazdaságra, mint a Brexit vagy az amerikai elnökválasztás. A közgazdász méltatja Németország határozott gazdaságpolitikai válaszát a járványra, például a rövidített munkaidő (Kurzarbeit) támogatását. Németország sokat tett azért, hogy ne csak a német, hanem az európai gazdaság is helyreálljon.

Koronavírus mindörökké?

A koronavírus mindörökké (“evermore”) velünk marad, nem valószínű, hogy ki fogják tudni irtani – mondta szerdán a brit kormány pandémia-ügyi tanácsadó bizottságának tudósa, John Edmunds. Bár azt is hozzátette, hogy egy oltás sokat javítana a helyzeten – írta a Reuters.

Örökre együtt kell élnünk ezzel a vírussal. Nagyon kevés az esély arra, hogy felszámolják mondta a tudós a brit törvényhozóknak. A tél vége felé valószínű oltás lehetőségének azonban hatással kell lennie a kormány mostani stratégiájára. Ha az oltások közelednek, akkor véleménye szerint meg kell próbálni a lehető legalacsonyabb szinten tartani az esetek számát. Az Egyesült Királyság okosan járt el, hogy hat különböző Covid-19 vakcina szállításával kapcsolatban is megállapodást írt alá, 340 millió adagot biztosítva, különböző típusú technológiák alapján.

Nagy-Britannia nagy részében helyi korlátozások vannak érvényben, és egy nap alatt több mint 21 ezer új esetet jelentettek.

Autótöltőket telepít az Alteo

Elektromos mobilitási üzletágat indít az Alteo, Alte-Go Kft. nevű cégén keresztül. Szolgáltatásai töltők értékesítése, telepítése és üzemeltetése országszerte, lakossági és vállalati ügyfeleknek egyaránt – közölte a tőzsdei cég.

Az Alteo reményei szerint az elkövetkező öt évben az Alte-Go úgy válhat az e-mobilitási piac egyik jelentős szereplőjévé, hogy közben élni tud az anyacég tevékenységével összefüggő szinergikus lehetőségekkel. Indulásként elsősorban irodaházakban, parkolóházakban, vállalatok telephelyein, továbbá családi és társasházakban tervezik töltőberendezések telepítését és üzemeltetését. Stratégiai partnerségek keretében pedig nyilvános töltőállomások kiépítése is szóba jöhet.

Töltőkre gyűjt a Compleo

Az e-mobilitás eurómilliárdos piac. Töltőállomások nélkül azonban nehéz lesz áttörést elérni az e-autó technológiában – vallja a német Compleo Charging Solutions cég.

Nemcsak fejleszt és gyárt töltőállomásokat, de már több tízezret le is szállított. A további növekedés érdekében tőzsdére lépett, de nehéz piaci környezettel kell megküzdenie. A rossz tőzsdei hangulatban a részvények a 49 eurós kibocsátási ár alatt, 44 eurón zártak az első napon.

Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW-duónál

Az Uber több mint egymilliárdot kínál a Daimlernek és a BMW-nek, meg akarja vásárolni a kettejük által közösen üzemeltetett FreeNow taxi- és sofőrközvetítő vállalatot – számol be a német Manager Magazin iparági körökre hivatkozva.

A FreeNow mobilitási szolgáltatást a BMW és a Daimler tavaly év eleje óta működteti közös vállalkozásban. A csoporthoz tartozik az autómegosztás (ShareNow), a parkolóhely-kereső alkalmazás (ParkNow) és az e-autós töltőállomások platformja (ChargeNow). Eddig sokat fektettek be a piac meghódításába, de profitot még alig láttak.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG