6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az árfolyam ugyan mostanában nem remekel, de egy másik jelenség is nagyot lendíthet a bitcoin terjedésén: ismét olcsóvá és gyorssá váltak a tranzakciók. A kriptodeviza-cégek fokozatosan vezetnek be új szoftververziókat, amelyek javítanak a technológián. Németország rendet tesz az adózás terén, avagy kell-e egy kávéivás után tőkejövedelem-adót fizetni?

“Nem történik semmi a bitcoin körül” – gondolhatja a felületes szemlélő, pedig ez csak a látszat. Igaz, az árfolyama keveset változott az idén: január elsején 13 400, most szombaton 11 450 körül volt. Közben járt két hétig tízezer alatt, és rövid időre benézett 6000 dollár alá is.

De lényeges ez? Pont ez az a hiba, amit sok kriptodeviza-szakértő, programozó és kripto-hívő szerint a laikusok elkövetnek: túl sok jelentőséget tulajdonítanak az árfolyamnak, és túl rövid távra figyelnek. Holott a háttérben sokkal több, messzire vezető dolog történik, a bitcoin, az ethereum és sok más kriptodeviza programozói szorgalmasan fejlesztik a rendszert.

A kripto-mánia már régen nem csak a digitális pénzek gyors nemzetközi átutalásáról szól. A bennfentesek második, sőt harmadik generációs kriptodevizákról beszélnek. Ami a különböző nyilvántartások, adatbázisok, internetes szolgáltatások, okos és decentralizált szerződések blokklánc-technológiával való nyilvántartását jelenti.

Ismét olcsón és gyorsan

Az egyik fontos változás, hogy ismét viszonylag olcsó és gyors lett a bitcoin-rendszer. Tavaly év végén, idén év elején ugyanis durván megnőtt a bitcoin-tranzakciók átfutási ideje és költsége. Most pénteken egy bonyolultabb (több száz előzmény-tranzakció miatt adatigényes) bitcoin-átutalás csekélyke (3 satoshi/bájt) tranzakciós díj mellett is néhány másodperc alatt megérkezett. (A felhasználó választhatja meg a díjat, és bizonyos határok között minél magasabbat ad meg, annál gyorsabban hajtódik végre a művelet.)

Felére esett az érdeklődés?

A Bloomberg írt egy cikket arról, hogy a bitcoin-tranzakciók száma, ami a decemberi őrületben körülbelül 400 ezer volt hetente, felére esett vissza, mintegy 200 ezerre. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az érdeklődés visszaesett, és így nagyobb árfolyam-esés következhet.

Frissítés: Nem az érdeklődés csökkenése miatt esett vissza a bitcoin forgalma, hanem a tranzakciók kötelegelt feldolgozása (batching) miatt. A SegWit-protokoll terjedése csökkenti a tranzakciók számát, csak ezt sokan nem értik - írta vasárnap a Newsbtc.com kriptó-híroldal. Ezzel finoman lehülyézték a világelsők közé tartozó hírügynökséget.

Azt már mi tesszük hozzá, az olcsóság és gyorsaság következménye az is, hogy megint érdemes lesz bitcoinnal fizetni. Több internetes áruház, szoftvercég, mobilfizetési szolgáltató, szerencsejáték-oldal stb. a közelmúltban inkább felfüggesztette a bitcoin elfogadását. (A drága bitcoin időszakáról, a bankokkal, pénzküldőkkel való összehasonlításról itt írtunk.)

Bankkártya helyett bitcoint

Ezek visszatérése újra generálhat keresletet. A Square nevű cég, amely mobil bankkártya-elfogadó alkalmazásáról ismert, január végén jelentette be, hogy bitcoint is elfogadnak – ez is sok-sok új tranzakciót eredményezhet.

Western Union, forint, bitcoin. Melyik
fog előbb kihalni? (Fotó: Eidenpenz József)

A bitcoin-hálózat sebességét nagyban növelhette, hogy készítettek egy Segregated Witness (SegWit) nevű új szabványt. Ennek bevezetése fokozatos, eddig lassú volt, de február végén egy szoftverfrissítés, valamint a Bitfinex és a Coinbase tőzsdék átállása nyomán hirtelen megugrott az elterjedése, 15 százalékról 30 százalékra. Nemsokára a legnépszerűbb bitcoin-pénzárcát kínáló Blockchain.info oldal is átállhat.

Japán, Mexikó felkészült

A kriptodeviza-tőzsdék sorozatban csökkentik a bitcoin-tranzakciók díjait. Kezdeti stádiumban ugyan, de a Lightning Network nevű újítás is terjed, ennek is pozitív hatása lehet a sebességre és a költségekre.

A kriptodevizákra szakosodott híroldalakon napi 4-8 fontosabb hír is megjelenik. A bűnügyeket mellőzve, a Coinfox.info szerint például 100 cég adott be kérelmet Japánban kriptodeviza-tőzsde működtetési engedélyért folyamodva. Mexikóban törvényt fogadtak el ezekről a kereskedési platformokról.

A kör közepén állnak

A Circle nevű cég, amely blokklánc-alapú mobilos fizetésekkel foglalkozik, megveszi a Poloniex kriptodeviza-tőzsdét. Ez a remények szerint tovább növelheti a kriptodevizák elfogadottságát, a Circle mögött ugyanis neves befektetők állnak, közöttük a Goldman Sachs és a kínai Baidu. A Poloniex a Coinmarketcap szerint a 14. legnagyobb kriptodeviza-tőzsde 142 millió dollár körüli napi forgalommal.0

A csésze kávé nem befektetési termék

Nagyon fontos lehet még, hogy Németországban kiadtak egy állásfoglalást a bitcoin adózásáról. Eszerint adózási szempontból a kriptodevizák, ha fizetésre használják ezeket, a hagyományos pénzekkel megegyező elbírálás alá esnek. (Ezt egy 2015-ös EU-s bírósági ítéletre alapozzák, amire itthon is sokan hivatkoznak.)

Magyarországon állítólag követelésnek tekintik a kriptodevizákat, és magánszemélyeknél SZJA mellett egészségügyi hozzájárulással is sújtják. Ez durva, 33 százalék körüli adókulcsot eredményez, és még a kiadást sem lehet levonni. (Képzeljük el, hogy bitcoinnal fizetünk egy kávét, és 33 százalék adófizetési kötelezettségünk keletkezik.)

Ne FUD-oljatok

Az amerikai Coinbase kriptodeviza-szolgáltató viszont ki kell adja az adóhatóságnak 13 ezer ügyfele adatait, akik 2013-2015-ben legalább húszezer dollár értékben adtak el kriptót. A hatóság eredetileg félmillió személy adatait kérte. Az amerikai hatóságok az ICO-kat is nagyon vizsgálják (Elsődleges Érmekibocsátás, a részvénykibocsátáshoz hasonló forrásbevonás).

A kriptovilág hívei szerint annyira sok a mainstream sajtóban, politikában és egyes üzleti körökben az álhír, ferdítés, dezinformáció, hogy külön szavuk is van rá: FUD (“fear, uncertainty and doubt”, azaz félelem, bizonytalanság, kétely). Ez a Coindesk definíciója szerint “hamis vagy félrevezető információ terjesztése ellenségek által, azzal a szándékkal, hogy aláaknázzanak egy projektet”.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18350 18250 18560 -1,34% 18350 18360 5 418 924 955 HUF 2024-05-08 16:16:33
MOL 3038 2986 3038 +1,27% 3036 3038 756 545 684 HUF 2024-05-08 16:16:00
MTELEKOM 920 915 924 -0,22% 920 921 242 406 825 HUF 2024-05-08 16:10:01
RICHTER 9470 9400 9525 -0,05% 9470 9480 829 643 475 HUF 2024-05-08 16:13:42
OPUS 378 377 390 -0,92% 378 381 168 131 938 HUF 2024-05-08 16:16:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rossz hírt kapott a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 11:55
A dollár jól szerepel, ez az inflációs adatra váró forintnak nem túl jó hír. A befektetőket zavarba ejti, hogy a május első napjaiban érkezett foglalkoztatási adat üzenetének ellentmondó nyilatkozatot tett a Fed egyik vezetője. 
Részvény / Deviza / Áru A forint is érzi a közelgő hidegfrontot
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 18:45
Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott magasságokba jutott a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 17:49
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 314,06 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 68 882,55 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Rendkívül pozitív meglepetés jött Magyarországról, ez lehet az aranyárrekordok hátterében
Eidenpenz József | 2024. május 7. 12:05
Jó a hangulat az európai részvénypiacokon, a BUX Index is képes némi további emelkedésre a hétfői csúcsdöntés után. Az OTP és a Richter a nap nyertesei, a Mol és a 4iG a vesztes oldalon vannak. Messze meghaladta a várakozásokat a magyar fogyasztás, gyengült kissé a forint. Valójában mitől emelkedik az arany? Bűnözők pénze-e a bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Fordulat a forintpiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 06:51
Drágább lett az euró és a dollár. 
Részvény / Deviza / Áru Megindult a forint, nézze, mit mutat az árfolyam!
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 18:37
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Megint sosem látott magasságokba emelkedett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 17:36
Történelmi csúccsal indította a hetet a BÉT indexe.
Részvény / Deviza / Áru Komoly tervekkel állt elő a budapesti tőzsdén is érdekelt cég
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 16:25
Az AutoWallis 2028-ra már jelentős árbevételt tervez.
Részvény / Deviza / Áru Még mindig vesztésre áll a forint, fontos lépésre készülhetnek a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:53
A forintból hiányzik az erő, az idén még mindig mínuszban van a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. A hét jól indult a budapesti tőzsdén, ahogy az európai börzéken is. Az olajpiacon pedig változott a helyzet. 
Részvény / Deviza / Áru Az égre emelheti a tekintetét, ha megtudja, hogy kezdte a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 07:42
Kezdődik az újabb hét, vajon hogy teljesít a forint?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG