<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A forint tegnapi nagy erősödését ma gyengülés követi, de azért még 400 alatt vagyunk. A tőzsdén csak az OTP tudja magát tartani, miközben az EKB fontos ülésére várnak. Továbbra is feszült az INA körül a légkör. Sokáig magas maradhat a magyar infláció.

Az európai részvénypiacon nincs markáns irány, a német index 0,3 százalékkal esik, a francia és a brit ugyanennyivel emelkedik jelenleg. Az amerikai határidős indexek minimális csökkenést mutatnak.

Tegnap hetek óta nem látott, két százalék körüli emelkedést mutattak a vezető amerikai indexek, pedig a piacok rendkívül pesszimisták. (Vagy éppen azért.) Ma az EKB kora délutáni kamatdöntése a fő esemény.

A BUX index 0,7 százalékkal alulteljesítő, de tegnap meg felülteljesítő volt. Az OTP stagnál, a Mol 1,3, a Richter 1,5, a Telekom 0,9 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Hullámvasúton a forint

Tegnap az általános tőkepiaci hangulat javulása közepette nagyot erősödött a forint, az euró a szerda reggeli 404 környékéről leesett este 395,60-ig is. Ma azonban ismét gyengül a forint, 398 körül jár az európai közös pénz, a dollár is majdnem pontosan ugyanannyi.

Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A mai gyengülés valamivel az inflációs adat közzététele előtt indult, és utána is folytatódott. Egyik oka lehet a rekordmértékű júliusi magyar külkereskedelmimérleg-hiány. A tegnapi erősödés oka pedig egy pletyka lehetett, amely szerint a magyar kormány engedékenyebbnek bizonyul Brüsszelben, és erősen a megegyezésre törekszik az EU-val.

Még magasabb a magyar infláció

Az augusztusi hazai inflációs adat 15,6 százalék lett (év/év), ami az előző havi 13,7 százalék után jelentős ugrás. Az elemzők azonban 15,9 százalékot vártak, így ez enyhén pozitív meglepetés. A kilátások már kevésbé jók szerintük:

  • Továbbra is meglehetősen borúsak az inflációs kilátások írja az Erste Bank. A különböző árplafonok fokozatos megszüntetése a következő hónapokban esedékes. A többletadók, az aszálykárok és a forint gyengesége további inflációnövekedést eredményezhet. Az inflációs index már szeptemberben elérheti a húsz százalékot, és valószínűleg 2023 második negyedévéig e szint felett marad.
  • Szeptemberben még nagyobb mértékű emelkedést várunk a bejelentett rezsinövelő intézkedések miatt, és októberben 20,5 százalékon tetőzhet a fogyasztói árindex írta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Még decemberben is 20 százalék környékén ragadhat a mutató. A befagyasztott árak elengedése újabb inflációs hullámot generálhat, ezért úgy gondolják, ez csak a jövő év első felében történhet meg, amikor már csökkenő pályára kerül az áremelkedés üteme.
  • Nem jelent meglepetést sem az inflációs adat, sem annak összetétele Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint sem. A maginfláció 19 százalékos, hasonlóan magasra több mint 25 évvel ezelőtt volt példa, 1996-ban. Várhatóan csak 2023 őszén kerülhet a tíz százalékos szint alá az éves infláció. Ez azt is jelenti, hogy jövőre sem lesz érdemi csökkenés az idei éves átlagos 14 százalékos szinthez képest.

Lezuhant az olaj ára, olcsóbb a gáz is

Az európai gázár ma is lefelé csorog, nyolc százalékkal, beesett 200 euró alá kötésegységenként. Az energiapiac tervezett szabályozására vár a piac, a gázpiacba és az energiapiacba is belenyúlhat az EU. Nagy a feszültség az energiaügyi miniszterek pénteki találkozója előtt.

Az olajnak tegnap volt rossz napja, a Brent típus 92-93 dollárról zuhant 88-ig, és ma is kissé tovább süllyed.  Fő okként a kínai Covid-lezárások kiterjesztését és az ezzel kapcsolatos keresleti félelmeket jelöli meg a sajtó.

Rossz hírek a Molról

A horvát hatóságok a múlt héten letartóztattak öt INA munkavállalót, mivel áron alul adtak el horvát földgázt – írja az Erste Befektetési Zrt. Fasimon Sándor, az INA igazgatóságának elnöke pedig beadta lemondását.

A hír mutatja, hogy továbbra is erős az ellentét a horvát kormány és a Mol között az INA befolyásolásával kapcsolatban. A hír kedvezőtlen a Mol számára véli a brókercég.

Szintén negatív, de nem jelentős hír, hogy a magyar olajcég béremelést és bérkiegészítést ad nyolcezer alkalmazottjának az infláció megugrása miatt.

Mol-kút. Fotó: Mol
Mol-kút. Fotó: Mol

Három fontos esemény jön ma

Az EKB mai kamatdöntése lesz talán a legfontosabb tőzsdei esemény ma, ahol nagy valószínűséggel 75 bázispontos kamatemelés következik. Az indoklás, a szervezet kommunikációja, a jövőre vonatkozó utalások azonban a kamatnál is fontosabbak lehetnek.

Jerome Powell Fed-elnök a tervek szerint egy virtuális konferencián fog beszélni. A jellemző vélemény, hogy a Fed további 0,75 százalékpontos kamatemelésre készül két hét múlva, és több Fed-politikus e heti megjegyzései arra utalnak, hogy a Fed továbbra is az infláció megszelídítésére összpontosít.

A munkanélküliségi kérelmek száma az USA-ban 240 000 körül alakulhat az elemzők szerint, ami továbbra is erős munkaerőpiacot jelentene. (Az erős munkaerőpiac pedig inflációs veszélyeket hordoz és kamatemelést valószínűsít.)

Felülteljesítő az ether

A kriptovaluták tegnap az amerikai részvénypiac nyomán szintén magukhoz tértek, ma a bitcoin kettő, az ether hat százalékkal van feljebb (kevéssel 19 ezer, illetve 1600 dollár felett). A piac egy része azonban megijedt, hogy a bitcoin a napokban a 20 ezer, sőt a 19 ezer dolláros határt sem tudta tartani.

Az ether felülteljesítése már régóta tart. A piac nagy reménysége ugyanis a jövő héten esedékes “Merge”, az Ethereum-rendszer nagy reformja – bár annak kockázatai is vannak bőven és rövid távon akár visszafelé is elsülhet.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A GameStop és a blokklánc frigye

Az első számú mémrészvény-kibocsátó, a GameStop a blokklánc-technológa felé történő terjeszkedés részeként új partnerséget jelentett be az FTX kriptotőzsdével. A partnerség egyik konkrétuma, hogy a GameStop “kiválasztott üzleteiben” elkezdik az FTX ajándékkártyák forgalmazását.

A GameStop az FTX “preferált kiskereskedelmi partnere” lesz az Egyesült Államokban, ami arra utalhat, hogy az FTX valamikor másfajta termékeket is árulni fog a GameStopban. A GameStop kriptodeviza-piaci tevékenysége eddig a saját NFT piacterének és saját kriptotárcájának elindítását foglalta magába.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG