<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint tegnapi nagy erősödését ma gyengülés követi, de azért még 400 alatt vagyunk. A tőzsdén csak az OTP tudja magát tartani, miközben az EKB fontos ülésére várnak. Továbbra is feszült az INA körül a légkör. Sokáig magas maradhat a magyar infláció.

Az európai részvénypiacon nincs markáns irány, a német index 0,3 százalékkal esik, a francia és a brit ugyanennyivel emelkedik jelenleg. Az amerikai határidős indexek minimális csökkenést mutatnak.

Tegnap hetek óta nem látott, két százalék körüli emelkedést mutattak a vezető amerikai indexek, pedig a piacok rendkívül pesszimisták. (Vagy éppen azért.) Ma az EKB kora délutáni kamatdöntése a fő esemény.

A BUX index 0,7 százalékkal alulteljesítő, de tegnap meg felülteljesítő volt. Az OTP stagnál, a Mol 1,3, a Richter 1,5, a Telekom 0,9 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Hullámvasúton a forint

Tegnap az általános tőkepiaci hangulat javulása közepette nagyot erősödött a forint, az euró a szerda reggeli 404 környékéről leesett este 395,60-ig is. Ma azonban ismét gyengül a forint, 398 körül jár az európai közös pénz, a dollár is majdnem pontosan ugyanannyi.

Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A mai gyengülés valamivel az inflációs adat közzététele előtt indult, és utána is folytatódott. Egyik oka lehet a rekordmértékű júliusi magyar külkereskedelmimérleg-hiány. A tegnapi erősödés oka pedig egy pletyka lehetett, amely szerint a magyar kormány engedékenyebbnek bizonyul Brüsszelben, és erősen a megegyezésre törekszik az EU-val.

Még magasabb a magyar infláció

Az augusztusi hazai inflációs adat 15,6 százalék lett (év/év), ami az előző havi 13,7 százalék után jelentős ugrás. Az elemzők azonban 15,9 százalékot vártak, így ez enyhén pozitív meglepetés. A kilátások már kevésbé jók szerintük:

  • Továbbra is meglehetősen borúsak az inflációs kilátások írja az Erste Bank. A különböző árplafonok fokozatos megszüntetése a következő hónapokban esedékes. A többletadók, az aszálykárok és a forint gyengesége további inflációnövekedést eredményezhet. Az inflációs index már szeptemberben elérheti a húsz százalékot, és valószínűleg 2023 második negyedévéig e szint felett marad.
  • Szeptemberben még nagyobb mértékű emelkedést várunk a bejelentett rezsinövelő intézkedések miatt, és októberben 20,5 százalékon tetőzhet a fogyasztói árindex írta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Még decemberben is 20 százalék környékén ragadhat a mutató. A befagyasztott árak elengedése újabb inflációs hullámot generálhat, ezért úgy gondolják, ez csak a jövő év első felében történhet meg, amikor már csökkenő pályára kerül az áremelkedés üteme.
  • Nem jelent meglepetést sem az inflációs adat, sem annak összetétele Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint sem. A maginfláció 19 százalékos, hasonlóan magasra több mint 25 évvel ezelőtt volt példa, 1996-ban. Várhatóan csak 2023 őszén kerülhet a tíz százalékos szint alá az éves infláció. Ez azt is jelenti, hogy jövőre sem lesz érdemi csökkenés az idei éves átlagos 14 százalékos szinthez képest.

Lezuhant az olaj ára, olcsóbb a gáz is

Az európai gázár ma is lefelé csorog, nyolc százalékkal, beesett 200 euró alá kötésegységenként. Az energiapiac tervezett szabályozására vár a piac, a gázpiacba és az energiapiacba is belenyúlhat az EU. Nagy a feszültség az energiaügyi miniszterek pénteki találkozója előtt.

Az olajnak tegnap volt rossz napja, a Brent típus 92-93 dollárról zuhant 88-ig, és ma is kissé tovább süllyed.  Fő okként a kínai Covid-lezárások kiterjesztését és az ezzel kapcsolatos keresleti félelmeket jelöli meg a sajtó.

Rossz hírek a Molról

A horvát hatóságok a múlt héten letartóztattak öt INA munkavállalót, mivel áron alul adtak el horvát földgázt – írja az Erste Befektetési Zrt. Fasimon Sándor, az INA igazgatóságának elnöke pedig beadta lemondását.

A hír mutatja, hogy továbbra is erős az ellentét a horvát kormány és a Mol között az INA befolyásolásával kapcsolatban. A hír kedvezőtlen a Mol számára véli a brókercég.

Szintén negatív, de nem jelentős hír, hogy a magyar olajcég béremelést és bérkiegészítést ad nyolcezer alkalmazottjának az infláció megugrása miatt.

Mol-kút. Fotó: MolMol-kút. Fotó: Mol

Három fontos esemény jön ma

Az EKB mai kamatdöntése lesz talán a legfontosabb tőzsdei esemény ma, ahol nagy valószínűséggel 75 bázispontos kamatemelés következik. Az indoklás, a szervezet kommunikációja, a jövőre vonatkozó utalások azonban a kamatnál is fontosabbak lehetnek.

Jerome Powell Fed-elnök a tervek szerint egy virtuális konferencián fog beszélni. A jellemző vélemény, hogy a Fed további 0,75 százalékpontos kamatemelésre készül két hét múlva, és több Fed-politikus e heti megjegyzései arra utalnak, hogy a Fed továbbra is az infláció megszelídítésére összpontosít.

A munkanélküliségi kérelmek száma az USA-ban 240 000 körül alakulhat az elemzők szerint, ami továbbra is erős munkaerőpiacot jelentene. (Az erős munkaerőpiac pedig inflációs veszélyeket hordoz és kamatemelést valószínűsít.)

Felülteljesítő az ether

A kriptovaluták tegnap az amerikai részvénypiac nyomán szintén magukhoz tértek, ma a bitcoin kettő, az ether hat százalékkal van feljebb (kevéssel 19 ezer, illetve 1600 dollár felett). A piac egy része azonban megijedt, hogy a bitcoin a napokban a 20 ezer, sőt a 19 ezer dolláros határt sem tudta tartani.

Az ether felülteljesítése már régóta tart. A piac nagy reménysége ugyanis a jövő héten esedékes “Merge”, az Ethereum-rendszer nagy reformja – bár annak kockázatai is vannak bőven és rövid távon akár visszafelé is elsülhet.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A GameStop és a blokklánc frigye

Az első számú mémrészvény-kibocsátó, a GameStop a blokklánc-technológa felé történő terjeszkedés részeként új partnerséget jelentett be az FTX kriptotőzsdével. A partnerség egyik konkrétuma, hogy a GameStop “kiválasztott üzleteiben” elkezdik az FTX ajándékkártyák forgalmazását.

A GameStop az FTX “preferált kiskereskedelmi partnere” lesz az Egyesült Államokban, ami arra utalhat, hogy az FTX valamikor másfajta termékeket is árulni fog a GameStopban. A GameStop kriptodeviza-piaci tevékenysége eddig a saját NFT piacterének és saját kriptotárcájának elindítását foglalta magába.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG