BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 7. 19:22

Ma is jó a tőzsdék hangulata, Európában egy-másfél, az USA-ban másfél-két százalékkal mennek az indexek. A BUX index lemaradó volt, de legalább pluszban zárt. Az euró/forint birkózik a 350 forintos határral, az olaj történetének legjobb hetét zárhatja. Világszerte százezrek nyitnak brókerszámlát és kezdenek tőzsdézni.

Nagyon jó ma a hangulat a részvénypiacokon, az európai indexek egy-másfél százalékos emelkedéssel zártak. Az amerikai társaik még feljebb, 1,8 százalék körül járnak. Ennek okaként a sajtó főleg a reggel Kínából érkezett jó exportadatot jelöli meg. De az olajár emelkedését és a kijárási korlátozások lazítását, a vírushelyzet javulására utaló jeleket is gyakran említik. Plusz jó eredmények érkeztek néhány cég háza tájáról a dübörgő gyorsjelentés-szezonban.

Itthon a BUX index csupán 0,2 százalékkal emelkedett, ezúttal Varsótól és Prágától is lemaradva. Az összes vezető részvényünk szerényen teljesített, az OTP, a Mol és a Richter egyaránt 0,3 százalékkal drágult. A Telekom pedig 1,4 százalékkal esett. Az euró/forint nem törte át tartósan a 350-es határt, ma is ekörül ingadozott, este 350,40 az euró ára. Ma 349 és 351,50 között járt az árfolyam. (A Mol-gyorsjelentésről itt írtunk.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Olaj és munkanélküliek

Állítólag azért emelkedett ma az olaj, mert Szaúd-Arábia emelte az árait. A WTI típus ma öt ,a Brent kettő százalékkal ment fel. Egy hét alatt a WTI megduplázta értékét, amire állítólag még sohasem volt példa. Persze negatív árakra sem, ami nemrég bekövetkezett.

Megtudhattuk, mennyi volt az Amerikában egy hét alatt munkanélküli segélyért folyamodók száma. Az adat valamivel rosszabb lett a vártnál, de a tőzsdei hangulatot nem tudta elrontani. Egyébként így is mellbevágó, hiszen 3,17 millió ember sorsáról van szó.

A gyorsjelentések közül elsősorban a Paypal és a Lyft gondoskodott izgalomról, mindkét papír két számjegyű százalékos ugrást produkált emiatt. A Bitcoin lassan araszolgat a tízezer dolláros határ felé, most 9500, holott március közepén még pár dollárral ötezer alatt is lehetett kapni. Itthon holnap jelent az OTP és a Richter.

Tesla-részvényeket tartó Robinhood-felhasználók száma (Robintrack.net) Tesla-részvényeket tartó Robinhood-felhasználók száma (Robintrack.net)

A háziasszonyok vásárolnak, vagy az egyetemisták?

Egyes brókercégek az ügyfélszám ugrásszerű növekedéséről számoltak be. A TD Ameritrade rekordszámú, 608 ezer új számlát nyitott az első negyedévben. A felhasználói számát márciusban év/év alapon ezzel megháromszorozta. Más brókerek, például a Schwab, a Fidelity és az E*Trade is rekordszámú új felhasználóról számolt be a Seeking Alpha szerint.

A hét elején a millennium-generációra összpontosító Robinhood befektetési alkalmazás 280 millió dollár értékben bocsátott ki részvényeket. Ez a tranzakció a céget 8,3 milliárd dollárra értékeli. Tavaly júliusban 323 millió dollárnyi kibocsátás történt, akkor 7,6 milliárd volt a cég értéke. A Business Insider szerint a vállalkozás ebben az évben már hárommillióval növelte felhasználói számát. (Mindkét cikk forrásokkal ellátott számlákról /funded accounts/ szól, így a statisztikákból valószínűleg ki vannak hagyva azok a regisztrációk, amelyeken nincsenek számottevő befektetések vagy pénz.)

Eközben elég sok professzionális befektető véli úgy, hogy a részvénypiacok értékeltsége túl magas. (Lásd például: Száguldanak a részvénypiacok, de érdemes észen lenni)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél