BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. július 11. 06:06

Átlépte a 325, majd a 326 forintos szintet is az euró árfolyama. Rövidebb távon valahol 327,5 körül lehet egy megálló az euró emelkedésében, de jelentős fordulatra, komolyabb forinterősödésre nem számítanak az elemzők.

Ma 326,30 is volt az euró árfolyama, ami május vége óta nem látott érték. Míg márciusban rövid időre 312,60-ra is lesüllyedt az árfolyam, most újra inkább gyengülő pályán van. Az utóbbi egy év nagyobb részét 320 felett töltötte az euró.

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint az EUR/HUF trendje semleges, a volatilitása (az árfolyam ingadozása) közepes. “Újabb lendületet vett a forint gyengülése, hamarosan elérhető lehet a 327,50-nél húzódó, fontos ellenállási szint, ahol megtorpanhat a mozgás, és némi korrekció indulhat. Ezt követően sem számítunk azonban érdemi fordulatra, a 324-325-ös tartományban újabb euróvételi lehetőség adódhat” – írták délelőtt.

Az Erste Befektetési is hasonló helyen várja az árfolyam megállását. “Újabb gyengülési hullám bontakozott ki a forint háza táján, 322 forint közeléből indulva egy hét alatt 326 forint közelébe emelkedett az EUR/HUF kurzus. A technikai kép alapján ezzel nincs még vége az emelkedésnek, ugyanis 327,6 forintig nyitva az út” – írták.

Powell beszélt

Tovább hasít felfelé az EUR/HUF kurzus, miután tegnap áttörte a 325 forintos technikai szintet – írja a brókercég. “Ezzel megnyílt az út a 327,6 forintos ellenállásig, ha ez elesne, akkor a 330-at célozhatná meg az árfolyam” – kommentálták.

Jerome Powell kongresszusi meghallgatásától azt várták, hogy “amennyiben a Fed elnöke célzást tesz arra, hogy a következő ülésen támogatna egy esetleges kamatcsökkentést, az gyengítheti a dollárt, míg ha ez elmarad, az további dollárerősödéssel járhat”. Powell végül “galamblelkű” volt, és megtette a várt utalást, erről itt írtunk. Ez emelkedést okozott az amerikai részvénypiacon, de Európában nem.

Nem segített az inflációs adat

A KBC Equitas azt emelte ki reggel, hogy kedden inflációs adat érkezett, “3,4 százalékos lett a júniusi infláció Magyarországon, ami a vártnál minimálisan gyengébb lett, csökkent tehát az inflációs nyomás a májusi 3,9 százalék után. A forint ezzel együtt nem kapott erőre, a reggeli 325 alatti szintekről enyhén ugyan, de 325 fölé gyengült az euróval szemben, ma reggel pedig már 326 közelében jár” – írták.

Amin a grafikonon látható, az euró/forint (zöld vonal) mostanában az euró/zloty árfolyamával eléggé együtt mozgott. Jóval kisebb a hasonlóság a román lejjel vagy a cseh koronával. Néha a török lírához is szokták hasonlítani, de az a magas infláció miatt rohamosan leértékelődik.

Gyengülésre ítélve?

Alapkezelők, pénzügyi elemzők körében eléggé gyakori az a nézet, hogy az MNB laza monetáris politikája – az alacsony kamatszint – miatt a forint lassú leértékelődésre van ítélve. Mások szerint viszont a lakossági állampapírok megemelt kamata, az új “szuperállampapír” viszont már egyfajta monetáris szigorítást jelent. Csak nem a jegybank hajtotta végre, hanem az Államadósság-kezelő Központ.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél