6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A keddi emelkedést csak minimális süllyedés követi szerdán a tőzsdéken, a BUX index pedig új történelmi csúcson van, miután minden fontosabb részvényünk emelkedik. A forint viszont inkább a gyengülő pályán halad tovább, a kamatdöntés sem változtatott ezen. Több hónapos csúcson a réz, biztatóak az autóeladások, itt az új Binance kártya.

Míg kedden jó hangulat volt a tőzsdéken, a Nasdaq technológiai index történelmi csúcson tudott zárni, szerdán minimális korrekciócska látható. Az európai indexek többnyire 1-2 ezrelékes mínuszban vannak, és az amerikai határidős mutatók is hasonlóan viselkednek.

Jött pár jó hír Nagy-Britanniából és Németországból, amire még visszatérünk.

Csúcson a BUX

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal 61 300 pont fölé ugrott, ami új történelmi rekordot jelent. Az OTP 0,4, a Mol 1,0, a Richter 0,9, a Telekom és a 4iG közel másfél százalékkal drágul. A bankpapír ezzel átlépte a 16 ezer forintot, amire 2022 februárjában volt utoljára példa.

Tovább gyengélkedik a forint

Az euró ma délelőtt stagnált, majd felfelé indult el, most 385,30, mintegy hetven fillérrel van a kedd esti felett. A keddi kamatdöntés némi ingadozást okozott a forintnál, de alighanem maradt az inkább gyengülő trend.

Úgy tűnik, a nagyobb kamatvágás lehetőségének felmerülése is elég volt a forint gyengüléséhez kommentálta az Erste Befektetési Zrt. a keddi kamatdöntést.

Árfolyamok és grafikonok

Mi mozgatja az árakat a héten?

Novemberben meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben lassult az infláció az Egyesült Királyságban, 3,9 százalékra esett az októberi 4,6-ról. Ez fokozta az optimizmust azzal kapcsolatban, hogy a központi bankok a jövő év elején, viszonylag hamar elkezdhetik a monetáris politika enyhítését. A német fogyasztói hangulat javulást mutatott, és a német termelői árak is a vártnál nagyobb mértékben csökkentek.

A héten még fontos USA-adatok jönnek, az inflációról például a pénteken megjelenő “személyi fogyasztási kiadásokról” szóló jelentés tudósít. (Ez a Fed elsődleges inflációs mérőszáma.) A fogyasztói bizalomról, az első munkanélküli kérelmekről, a tartós fogyasztási cikkek megrendeléseiről, a lakásszektorról is lesznek számok.

Meddig csökkentik még a magyar kamatot?

Az MNB kedden is újabb 75 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, így 10,75 százalék az alapkamat. A lépés több elemző szerint megfelelt a vártnak. Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy véli, a következő hónapokban is a mostani ütemmel csökkentik majd a kamatot.

Gyorsításra már nem nagyon van tér, az infláció várható alakulása az eddigi sebesség fenntartását teszi lehetővé.

Változást a tavaszi hónapok hozhatnak, amikor a dezinfláció kifulladhat, a bázishatás már nem fogja támogatni a folyamatot. Ekkortól “jelentősen lassulhatnak a kamatcsökkentési ütemek”.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Túl szigorúnak látják az MNB-t

Az MNB kitartott az előre jelzett 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett, “noha vannak, akik ezt most túlzott szigorként élik meg” – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A múlt heti, amerikai kamatvágásokat latolgató Fed-kommentár ugyanis növelte a kamatcsökkentési várakozásokat más jegybankoknál is.

Ennek hatására a magyar határidős kamatjegyzések 6 és 12 hónapos időtávon 45-60 bázisponttal csökkentek, a piacok ennyivel nagyobb kamatvágást áraztak be a Fed hatására.

A szigorú hozzáállással a hazai jegybank a hitelességét építi, és az Amundi szerint ez márciusig így is marad. Akkor, a következő inflációs jelentés megjelenésekor változhat az MNB hozzáállása – ha az inflációs folyamatok is támogatóak maradnak.

Biztatóak az autóeladások, a légitársaságok

Az EU-ban az autóeladások novemberben 6,7 százalékkal emelkedtek az ACEA adatai alapján. Az elektromos autók piaci részesedése 16,3 százalékra emelkedett – írja a KBC Equitas.

Az év 11 hónapjában összességében 15,7 százalékkal emelkedtek az eladások, így a 2023-as évet után erősebben zárhatják Európában az autógyártók, mint 2022-t. Ami az autóipari részvényeknek is kedvező lehet.

Erősen teljesítettek kedden az európai légitársaságok részvényei. A UBS elemzői is pozitívan ítélik meg a szektor kilátásait, így több céláremelést jelentettek be. A Wizz Air célárát például 36,25 fontról 37,90 fontra módosították, fel is ment a részvény.

Megindult a réz?

Túlbecsülték a réz 2024-es kínálatát, és emelkedésnek indult az árfolyam – írta az Equilor Befektetési Zrt. (Augusztus óta nem látott szintre ment fel az árfolyam.) Az elemzők mintegy 750 ezer tonnával csökkentették a jövő évi termelés-előrejelzést, a panamai bányabezárások, az Anglo American termelési mennyiségeinek visszavágása és kínai gazdaság javulása miatt.

A kereskedők arra számítottak, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság, Peru és Chile rézbányáinak növekvő kínálata jövőre meghaladja a keresletet, de most úgy látják, hogy a piac egyensúlyban van.

Meghalt a Binance kártya, éljen a Binance kártya?

“Többé nem tudod használni a Binance Visa betéti kártyádat” – ezzel a nem túl szívderítő üzenettel köszöntötte ma hajnalban európai ügyfeleit a világ legnagyobb kriptotőzsdéje. Persze már jó ideje előre közzétették, hogy ez fog történni, azaz a kártya december 20-án megszűnik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az ügyfelek jelentős része már alternatív megoldások után nézett, hogy a kriptovaluta-befektetéseinek kényelmes költését megoldja (például a Coinbase, a Nexo, a Bybit stb. hasonló termékeit választotta). Erre a utolsó napon, december 19-én a Binance belejelentette, hogy mégis lesz új kártya.

A Binance Pay, a Binance által működtetett, kriptovalutákra alapuló fizetési szolgáltatás partnerségre lépett a Blackcatcard nevű, online banki szolgáltatásokat nyújtó vállalattal.

Ez mobilbankolást, bankkártyás fizetést, személyes IBAN-t (EU-s bankszámlaszámot) is biztosít számukra. A Blackcatcard a magyarországi bevezetéssel egy időben a romániai, a cseh, az észt és a lett felhasználók számára is elérhetővé válik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18825 18685 18865 +0,21% 18825 18845 1 100 135 420 HUF 2024-07-23 11:11:47
MOL 2850 2830 2866 +0,35% 2850 2852 112 847 442 HUF 2024-07-23 11:10:12
MTELEKOM 1080 1078 1090 -0,74% 1080 1084 34 756 836 HUF 2024-07-23 11:12:01
RICHTER 9870 9800 9895 +0,30% 9850 9870 287 841 150 HUF 2024-07-23 11:12:16
OPUS 438 438 438 -0,57% 438 439 7 878 306 HUF 2024-07-23 11:11:38
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG