<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Szinte minden esik, kivéve a forintot és az OTP-t. Az EU-s forrásokkal kapcsolatos nyilatkozatháborút egyelőre jól fogadták a magyar eszközök. A német index is felülteljesítő, nem kis részben az autóipar miatt, ahol a Porsche tőzsdére vitele mellett az elektromos autókra figyelnek. A bitcoin rosszul, az ether még csúnyábban áll.

Az európai részvénypiacok ma is csúnyán néznek ki a pénteki amerikai esés nyomán. A német index 0,9, a francia 1,6 százalékkal megy le. Az amerikai határidős indexek is további fél-egy százalékkal csúsznak vissza. Nagy-Britanniában bankszünnap van II. Erzsébet királynő temetése miatt, Tokió pedig ünnepnap miatt van zárva.

A héten elsősorban a Fed szerda esti kamatdöntésére figyelnek a befektetők. Épp az a tőkepiacok rossz hangulatának talán legfőbb oka, hogy a korábban prognosztizált 0,75 százalékpontos emelés helyett egyre többen 1 százalékpontos (száz bázispontos) emelést várnak. A múlt héten ugyanis az amerikai infláció csalódást okozott, majd pénteken a Fedex pocsék jelentése a recessziós, a vállalati nyereségekkel kapcsolatos félelmeket erősítette.

A magyar BUX-index még egész jól áll, csak 0,2 százalékos mínuszban, alighanem az EU-val való vitáink állása miatt. A kamatstop meghosszabbítása nyilván nem jó az OTP-nek, ennek ellenére 0,7 százalékkal emelkedik. A Mol 0,4, a Richter és a Telekom 0,7 százalékkal esik. Az Opus öt százalékos zuhanása figyelemre méltó még.

Árfolyamok és grafikonok

Esik a gáz, 90 alatt a Brent

Az európai földgáz ára ma öt százalékkal, 178 euró alá esett, és a kőolaj is bő másfél százalékos mínuszban van. A Brent így már 90 dollár alá csúszott. A legtöbb árupiaci termék esik a recessziós félelmek és az erősödő dollár közepette, így az arany, az ezüst, a réz és a búza is.

Meglepően jól áll a forint

Erősödött ma a forint, az euró több mint három forinttal olcsóbb, 401 forint, miközben a dollár 402 körül jár. Eközben a zloty és a cseh korona nem mozog érdemben, míg a dollár erősödött.

Amiatt lehet erős a forint, hogy mozgalmas hétvége volt Magyarország szempontjából, és számos bejelentés, nyilatkozat jött. Főleg az, amelyben Navracsics Tibor miniszter tegnap este elmondta, az EU felé tett eddigi vállalásokat teljesíteni fogja az ország.

Euró/forint és dollár/forint árfolyamok. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Euró/forint és dollár/forint árfolyamok. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egy másik ok a forinterősödésre, hogy az európai földgázár ismét esik. Szeptember 27-én lesz egyébként a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának következő kamatdöntő ülése, ez megmozgathatja a forint árfolyamát.

Kaptunk egy kis haladékot

Ami a forintot potenciálisan befolyásoló hírdömpinget illeti, szombaton bejelentették, hogy fenntartják az élelmiszer- és üzemanyagár-plafont, és a lakáshitelek fixálását is meghosszabbítják a jövő év közepéig. Vasárnap azután jött a következő hír, az EU lényegében november 19-ig adott határidőt a jogállamiságról szóló vitás kérdések rendezésére.

Ha ez nem sikerül, a Magyarországnak járó források 65 százalékának felfüggesztését javasolják – jelentette be sajtótájékoztatón Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. A tét 7,5 milliárd euró, azaz több mint 3000 milliárd forint.

A vártnak megfelelő volt a vasárnapi döntés?

A vártnak megfelelően döntött az Európai Bizottság az Erste Befektetési Zrt. szerint. Erre válaszul, szintén az előzetes terveknek megfelelőn, ma megkezdődik annak a 17 törvénynek a vitája, amelyek az EB szerint is biztosíthatják az uniós pályázatok tisztaságát Magyarországon (bár cikkünk megjelenéséig a megvitatandó törvényjavaslatokból még egyet sem nyújtott be a kormány - a szerk).

Szerintünk a kormány elkötelezett a szükséges lépések felé, s időre meglesznek a szükséges törvényi változtatások. Ez pedig azt jelenti, hogy az év végéig megszülethet az egyezség az EU-val írja a brókercég.

Szerintük a közel tízmilliárd eurós kedvezményes hitelt is kérni fogja Magyarország, ami az újjáépítési támogatás része lehet.

A jelenlegi helyzetben – szerintünk – nagy szüksége is van az országnak rá.

Jó és rossz hírek a Molnak

A Mol bejelentette, hogy befejeződött a százhalombattai finomító leállása, így újból teljes kapacitás mellett üzemel. A karbantartás második fázisa október 9-én veheti kezdetét, addig folytatódhat a termelés – írja a KBC Equitas. Az üzemanyagokra vonatkozó árstop hatályának meghosszabbítása december 31-ig viszont

negatív hír a Mol számára, hiszen továbbra sem tud nyereséget termelni az üzemanyag-értékesítés kapcsán. Emellett már több szakértő is jelezte, hogy ellátási problémák léphetnek fel, ha sokáig fennmaradnak az árstopok.

Pezsgés a német autóiparban

Az IAA-kiállításon a Daimler bemutatja elektromos távolsági teherautóját, az eActros LongHaul-t. Sok más elektromos gyártó is műszaki újításokkal jelentkezik – írta a német N-Tv.de. Az energiaválság és az ellátási lánc problémái azonban rontják a hangulatot.

Daimler. Fotó: Pixabay
Daimler. Fotó: Pixabay

A Porsche SE holding részvényei 3,1 százalékos pluszban állnak a süllyedő DAX-index élén. A Volkswagen elsőbbségi részvényei is 0,5 százalékkal emelkednek. A VW ugyanis a Porsche tőzsdei bevezetésének részeként a sportkocsi leányvállalat elsőbbségi részvényeit darabonként 76,50 és 82,50 euró közötti áron kínálja. Ez 70-75 milliárd eurós vállalatértéknek felel meg. A Porsche tőzsdei bevezetését szeptember 29-re tervezik.

A jegybankok hete következik

A szerdai Fed-ülés után a csütörtöki nap különösen sűrű lesz, hiszen a Bank of England (múlt héten elhalasztott) kamatdöntése jön. Azután a Svájci Nemzeti Bank, a Bank of Japan és a norvég központi bank is döntéshozó ülést tart.

Ma reggel egyébként a kínai jegybank hozott gazdaságélénkítő intézkedéseket, ennek ellenére a sanghaji tőzsdeindex mérsékelt mínuszban zárt.

Csúnya esés a kriptovaluta-piacon

A kriptovaluták szombaton még jól tartották magukat, némi emelkedésre is futotta, majd vasárnap elromlott a hangulat. Magyarázatként a részvényekhez hasonlóan itt is sokan a kamatemelési félelmeket hozzák fel, de az erős dollár vagy az új sztori hiánya is felmerül. A régi sztori, az Ethereum-rendszer nagy átalakítása, a Merge háttérbe szorult.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Felmerült, hogy most a bitcoin-bányászok és a nagy bitcoin-tulajdonosok (a “bálnák”) is eladnak. A bitcoin nyolc százalékkal, 18 430, az ether 11 százalékkal, 1290 dollárra esett az utóbbi 24 órában.

Nem jönnek az intézményi befektetők?

Az Ethereum-rendszer átalakítása és ESG-kompatibilissé tétele egyebek mellett azt a reményt ébresztette a befektetőkben, hogy intézmények is vásárolhatnak a második számú kriptovalutából. Ők azonban a hírek szerint egyelőre kivárnak. Aminek fontos oka, hogy az USA-ban nyilvánvalóan a szektor szabályozására készülnek, és a tőzsdefelügyelet (CES) elnöke gyakran hangoztatja, az Ethereumhoz hasonló kriptókat értékpapírokként kéne szabályozni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG