<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Szinte minden esik, kivéve a forintot és az OTP-t. Az EU-s forrásokkal kapcsolatos nyilatkozatháborút egyelőre jól fogadták a magyar eszközök. A német index is felülteljesítő, nem kis részben az autóipar miatt, ahol a Porsche tőzsdére vitele mellett az elektromos autókra figyelnek. A bitcoin rosszul, az ether még csúnyábban áll.

Az európai részvénypiacok ma is csúnyán néznek ki a pénteki amerikai esés nyomán. A német index 0,9, a francia 1,6 százalékkal megy le. Az amerikai határidős indexek is további fél-egy százalékkal csúsznak vissza. Nagy-Britanniában bankszünnap van II. Erzsébet királynő temetése miatt, Tokió pedig ünnepnap miatt van zárva.

A héten elsősorban a Fed szerda esti kamatdöntésére figyelnek a befektetők. Épp az a tőkepiacok rossz hangulatának talán legfőbb oka, hogy a korábban prognosztizált 0,75 százalékpontos emelés helyett egyre többen 1 százalékpontos (száz bázispontos) emelést várnak. A múlt héten ugyanis az amerikai infláció csalódást okozott, majd pénteken a Fedex pocsék jelentése a recessziós, a vállalati nyereségekkel kapcsolatos félelmeket erősítette.

A magyar BUX-index még egész jól áll, csak 0,2 százalékos mínuszban, alighanem az EU-val való vitáink állása miatt. A kamatstop meghosszabbítása nyilván nem jó az OTP-nek, ennek ellenére 0,7 százalékkal emelkedik. A Mol 0,4, a Richter és a Telekom 0,7 százalékkal esik. Az Opus öt százalékos zuhanása figyelemre méltó még.

Árfolyamok és grafikonok

Esik a gáz, 90 alatt a Brent

Az európai földgáz ára ma öt százalékkal, 178 euró alá esett, és a kőolaj is bő másfél százalékos mínuszban van. A Brent így már 90 dollár alá csúszott. A legtöbb árupiaci termék esik a recessziós félelmek és az erősödő dollár közepette, így az arany, az ezüst, a réz és a búza is.

Meglepően jól áll a forint

Erősödött ma a forint, az euró több mint három forinttal olcsóbb, 401 forint, miközben a dollár 402 körül jár. Eközben a zloty és a cseh korona nem mozog érdemben, míg a dollár erősödött.

Amiatt lehet erős a forint, hogy mozgalmas hétvége volt Magyarország szempontjából, és számos bejelentés, nyilatkozat jött. Főleg az, amelyben Navracsics Tibor miniszter tegnap este elmondta, az EU felé tett eddigi vállalásokat teljesíteni fogja az ország.

Euró/forint és dollár/forint árfolyamok. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Euró/forint és dollár/forint árfolyamok. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egy másik ok a forinterősödésre, hogy az európai földgázár ismét esik. Szeptember 27-én lesz egyébként a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának következő kamatdöntő ülése, ez megmozgathatja a forint árfolyamát.

Kaptunk egy kis haladékot

Ami a forintot potenciálisan befolyásoló hírdömpinget illeti, szombaton bejelentették, hogy fenntartják az élelmiszer- és üzemanyagár-plafont, és a lakáshitelek fixálását is meghosszabbítják a jövő év közepéig. Vasárnap azután jött a következő hír, az EU lényegében november 19-ig adott határidőt a jogállamiságról szóló vitás kérdések rendezésére.

Ha ez nem sikerül, a Magyarországnak járó források 65 százalékának felfüggesztését javasolják – jelentette be sajtótájékoztatón Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. A tét 7,5 milliárd euró, azaz több mint 3000 milliárd forint.

A vártnak megfelelő volt a vasárnapi döntés?

A vártnak megfelelően döntött az Európai Bizottság az Erste Befektetési Zrt. szerint. Erre válaszul, szintén az előzetes terveknek megfelelőn, ma megkezdődik annak a 17 törvénynek a vitája, amelyek az EB szerint is biztosíthatják az uniós pályázatok tisztaságát Magyarországon (bár cikkünk megjelenéséig a megvitatandó törvényjavaslatokból még egyet sem nyújtott be a kormány - a szerk).

Szerintünk a kormány elkötelezett a szükséges lépések felé, s időre meglesznek a szükséges törvényi változtatások. Ez pedig azt jelenti, hogy az év végéig megszülethet az egyezség az EU-val írja a brókercég.

Szerintük a közel tízmilliárd eurós kedvezményes hitelt is kérni fogja Magyarország, ami az újjáépítési támogatás része lehet.

A jelenlegi helyzetben – szerintünk – nagy szüksége is van az országnak rá.

Jó és rossz hírek a Molnak

A Mol bejelentette, hogy befejeződött a százhalombattai finomító leállása, így újból teljes kapacitás mellett üzemel. A karbantartás második fázisa október 9-én veheti kezdetét, addig folytatódhat a termelés – írja a KBC Equitas. Az üzemanyagokra vonatkozó árstop hatályának meghosszabbítása december 31-ig viszont

negatív hír a Mol számára, hiszen továbbra sem tud nyereséget termelni az üzemanyag-értékesítés kapcsán. Emellett már több szakértő is jelezte, hogy ellátási problémák léphetnek fel, ha sokáig fennmaradnak az árstopok.

Pezsgés a német autóiparban

Az IAA-kiállításon a Daimler bemutatja elektromos távolsági teherautóját, az eActros LongHaul-t. Sok más elektromos gyártó is műszaki újításokkal jelentkezik – írta a német N-Tv.de. Az energiaválság és az ellátási lánc problémái azonban rontják a hangulatot.

Daimler. Fotó: PixabayDaimler. Fotó: Pixabay

A Porsche SE holding részvényei 3,1 százalékos pluszban állnak a süllyedő DAX-index élén. A Volkswagen elsőbbségi részvényei is 0,5 százalékkal emelkednek. A VW ugyanis a Porsche tőzsdei bevezetésének részeként a sportkocsi leányvállalat elsőbbségi részvényeit darabonként 76,50 és 82,50 euró közötti áron kínálja. Ez 70-75 milliárd eurós vállalatértéknek felel meg. A Porsche tőzsdei bevezetését szeptember 29-re tervezik.

A jegybankok hete következik

A szerdai Fed-ülés után a csütörtöki nap különösen sűrű lesz, hiszen a Bank of England (múlt héten elhalasztott) kamatdöntése jön. Azután a Svájci Nemzeti Bank, a Bank of Japan és a norvég központi bank is döntéshozó ülést tart.

Ma reggel egyébként a kínai jegybank hozott gazdaságélénkítő intézkedéseket, ennek ellenére a sanghaji tőzsdeindex mérsékelt mínuszban zárt.

Csúnya esés a kriptovaluta-piacon

A kriptovaluták szombaton még jól tartották magukat, némi emelkedésre is futotta, majd vasárnap elromlott a hangulat. Magyarázatként a részvényekhez hasonlóan itt is sokan a kamatemelési félelmeket hozzák fel, de az erős dollár vagy az új sztori hiánya is felmerül. A régi sztori, az Ethereum-rendszer nagy átalakítása, a Merge háttérbe szorult.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Felmerült, hogy most a bitcoin-bányászok és a nagy bitcoin-tulajdonosok (a “bálnák”) is eladnak. A bitcoin nyolc százalékkal, 18 430, az ether 11 százalékkal, 1290 dollárra esett az utóbbi 24 órában.

Nem jönnek az intézményi befektetők?

Az Ethereum-rendszer átalakítása és ESG-kompatibilissé tétele egyebek mellett azt a reményt ébresztette a befektetőkben, hogy intézmények is vásárolhatnak a második számú kriptovalutából. Ők azonban a hírek szerint egyelőre kivárnak. Aminek fontos oka, hogy az USA-ban nyilvánvalóan a szektor szabályozására készülnek, és a tőzsdefelügyelet (CES) elnöke gyakran hangoztatja, az Ethereumhoz hasonló kriptókat értékpapírokként kéne szabályozni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG