TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kifulladni látszik a dollár erősödése, amit az európai részvénypiacra áramló hatalmas összegekkel magyaráznak, mások szerint viszont legalább annyi tőke megy ki az európai kötvénypiacokról. A sok pénzből mintha a magyar tőzsdének is jutna. Az amerikai kamatemelés kitolódhat, de aligha végleg, így valamikor a dollárerősödés is új erőre kaphat.

Az euró paritásra esése kisiklott, mivel Draghi pénze európai részvényekbe áramlik – ezzel a címmel szentelt figyelemre méltó cikket a Bloomberg a nemzetközi tőkepiaci, tőzsdei folyamatoknak. Miután az euró 1999-es bevezetése óta a legnagyobb esést szenvedte el az utóbbi időben, egy év alatt 1,40-ről 1,04-ig zuhant a keresztárfolyam a dollárral szemben márciusig. Ám azóta efelett stagnál, nagyjából 1,05 és 1,10 dollár között.

Megvolt a gödör alja?

Úgy tűnik, az euró már megtalálta a gödör alját – írja a Bloomberg, és ezt azzal magyarázza, hogy az EKB (Európai Központi Bank) által az európai kötvénypiacokra öntött eurómilliárdok, valamint más befektetői pénzek is az európai részvénypiacra ömlenek. A részvényvásárláshoz pedig természetesen euróra van szükség.

További árfolyamok>>>>>>>

A hírügynökség szerint az EPFR Global adatai alapján 63 milliárd dollár áramlott már az idén április 22-ig az európai részvényekre szakosodott befektetési alapokba, hetven százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az idén már 19 százalékkal mentek fel az öreg kontinens részvényei, ami egyre többek figyelmét felkelti. Utált befektetési eszközből nagyon kedvelt eszközökké válnak, ahogy egy sok milliárd dollárt kezelő menedzser fogalmazott. Ez persze nagyon jó hír lehet a magyar tőzsdének is.

Állampapír negatív hozammal? Kösz, nem

Azt is írják, hogy a rally legújabb beindulása igazán az európai QE (mennyiségi lazítás) részleteinek január 22-i bejelentéséhez köthető, és nagyon hasonlít az amerikai QE3 hatásához, ami az amerikai részvényeket is alaposan felvitte, és a dollárt is hozzávetőleg tíz százalékkal drágította annak idején.

Nagyon veszik a magyar részvényeket is

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája pár napja azt mondta a Privátbankárnak, a magyar részvénypiacon az általános történet, fő trend most az, hogy veszik a külföldiek, egyébként az egész Közép-Kelet-Európai régióval együtt. Van ugyanis jó gazdasági növekedés nálunk, az árazások pedig meglehetősen alacsonyak. Főleg a Molt, az OTP-t és a Richtert vásárolják, ezeknél érezhető külföldi pénzbeáramlás. A magyar volt az idén a világ egyik legjobban teljesítő részvénypiaca, de a lengyel részvények is sokat emelkedtek az utóbbi időben.

A cikk részletesen taglalja, hogy az európai részvényeket vásároló külföldiek jelentős része nem fedezi a devizakockázatokat, így a részvényeken kívül lényegében az euró erősödésére is játszik, az euróban is bízik. Tavaly év végén még távozott a tőke Európából, elsősorban a nulla közeli, sőt az alatti szintre esett állampapír-hozamok miatt.

Óriások hisznek még mindig a dollárerőben

Van, aki viszont azt mondja, hogy a kötvények miatti pénzkiáramlás még mindig magasabb, mint a részvények miatti tőkebeáramlás. Egy csomó óriási bankház, mint a Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, Morgan Stanley azonban kitart amellett, hogy az euró/dollár paritásra fog esni, azaz 1,0 alá megy a keresztárfolyam, folytatódik a dollárerősödés.

Az euró/dollárra persze még sok más dolog is hat, az amerikai gazdaságból érkező hírek, az amerikai kamatemelés valószínűsége, az olajárak, a Grexit lehetősége, brit választások egy kisebbségi kormányzás árnyékában, amelyeket ez a cikk nem említ. Foglalkozik viszont amerikai viszonyokkal és az olajjal Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

Az USA rosszabbul teljesít

Szerinte úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság rosszabbul teljesít, ugyanis a dollár hirtelen erősödése, meg a tavalyihoz hasonló rossz időjárás együttesen oda vezettek, hogy az első negyedévben alig nőtt a GDP. Ennek hatására a várt kamatemelés időpontja is egyre hátrébb tolódik. A dollárbika emiatt el is kezdett ereszteni, hiszen ha egyelőre nincs kamatemelés, akkor lehet, hogy „túlzásba vitték a bikafuttatást”. Könnyen lehet, hogy a dollárban nagyobb korrekció lesz, ezzel párhuzamosan az olaj is életjeleket mutat.

Pont a dollárkorrekció és az olajárak visszaépülése ágyazhat azonban meg a későbbi, gyorsabb kamatemeléseknek. Az ismét két százalék fölé ugró infláció miatt elkerülhetetlen lehet az amerikai kamatemelés, amivel újraindulhat majd a dollárerő is.

Minden csúcs nézőpont kérdése

Csúcson van-e egyáltalán az európai részvénypiac? – teszi fel a kérdést Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő szenior elemzője a cég blogján most, hogy az emelkedés kicsit elbizonytalanodott. Ez ugyanis értelmezés kérdése. Maga az árindex, a STOXX Europe 600 ott van, ahonnan 2000-ben és 2007-ben lefordult. „Mindkét esetben jelentős esés következett be, sőt, nem is szimpla esés, inkább lefele menő trend” – írja.

További árfolyamok itt>>>>>>>>>>>>

A piacon belül nagy eltérések vannak, a DAX például 50 százalékkal van feljebb, mint a 2007-es csúcs, szektorbontásban pedig az autó 55 százalékkal, az egészségügy 84 százalékkal haladja meg a régi maximumokat.

Osztalékkal együtt jobb nézni

Ha nem csak az árindexet nézzük, hanem az osztalékokkal újraforgatott európai részvény-portfólió értékét, akkor viszont azt látjuk, hogy már 27 százalékkal elhagytuk a 2007-es rekordot. Így nézve abszolút csúcson vagyunk. Megint más képet kapunk, ha az árazási mutatókat nézzük, akkor viszont nem tűnik túlértékeltnek az európai piac. Európa „csúcson is van meg nem is, attól függően, hogyan nézzük” – vonja le a következtetést az elemző.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél