BUX
36 322.62
-0.06%
-24.00
OTP
10 610.00
+1.53%
+160.00
MOL
1 991.00
-0.10%
-2.00
RICHTER
6 790.00
-2.23%
-155.00
MTELEKOM
401.00
+0.38%
+1.00
 
2019. október 15. 06:04

Azért rendelte el a tiltást az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) október 14-étől, mert tehetősebb befektetők nyerészkedtek azon, hogy a megvásárolt MÁP Plusz fedezetére hitelt vettek fel, hogy aztán abból megint szuperkötvényt jegyezzenek. Ám ezzel azok lehetőségeit is szűkítik, akik a MÁP Plusz megjelenése előtt is vettek fel lombardhitelt állampapír-fedezetre. Hogy mennyit, azt nem lehet tudni, mivel erről – horribile dictu – nincs hivatalos összesítés.

Közismert, hogy a magyarok találékonyak. Ezúttal sem vártak sokáig szemfüles honfitársaink, hogy lecsapjanak a június 3-án debütált új szuperkötvény, – a kamatadó-mentessége mellett az 5 éves futamideje alatt évi közel 5 százalékos átlaghozamot biztosító – Magyar Állampapír (MÁP) Pluszban rejlő lehetőségekre.

Az egyik ilyen – amit az Mfor korábbi cikkében már kivesézett –, hogy a gyermekvállalásért cserébe ingyen kapott babaváró hitel 10 millió forintját be lehet fektetni. S mi sem természetesebb, mint azt MÁP Pluszba invesztálni. Hiszen így gyakorlatilag kockázatmentesen lehet keresni egy gyermek születése esetén a Bankmonitor.hu számításai szerint több mint 5, kettőnél már 14 százalékot, háromnál pedig – fogódzkodjanak meg – több mint 200 százalékot.

A másik trükk lényege: venni a MÁP Pluszból, majd annak fedezetére felvenni hitelt – ezt hívják lombardhitelnek –, amelyből aztán ismét szuperkötvényt vásárolni. Ez a babavárós megoldástól egy lényeges elemben különbözik. Nevezetesen, hogy itt az élelmesnek kell rendelkeznie induló tőkével ahhoz, hogy megvegye az állampapírt – szemben a babaváróval, ahol az ingyen kapott 10 millióját költi el.

Szűk körnek

Ami már be is határolta, hogy kik éltek e lehetőséggel: zömében a tehetősebbek, akik vagyonukat privátbankároknál fialtatják. Ők ugyanis a pénzügyi szolgáltatóktól – mert nemcsak bankok foglalkoznak ezzel a biznisszel – alacsony kamatra, akár évi 2 százalékos kamatra kaphatták meg a lombardhitelt. Ez azt jelenti, hogy azt mintegy 3 százalékponttal alacsonyabb kamatra kellett visszafizetniük, mint amennyit kaptak a MÁP Pluszra.

Persze lombardhitelt nemcsak a privátbanki ügyfelek vehetnek fel. Az OTP Bank például ezt mindenki számára elérhetővé teszi, csakhogy annak kamata évi 5,19-7,47 százalék, azaz azt a MÁP Plusz miatt nem éri meg igényelni – az ennél kevesebbet fialó többi állampapírról nem is beszélve.

Október 14-étől pedig Magyarországon már a bankok és pénzügyi szolgáltatók nem is fogadhatnak el lakossági állampapírt a lombardhitel fedezeteként. E tiltással kívánt véget vetni az ÁKK az alapvetően a MÁP Plusszal végrehajtott trükközésnek. Mint indoklásukban írták: „a magyar állam, mint kibocsátó szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást”.

N.a.

Csakhogy ezzel azok lehetőségeit is szűkítik, akik nem ügyeskedési szándékkal ajánlották fel fedezetként állampapírjukat egy hitel reményében. Hogy ezt mekkora mennyiségben tették, azt csak hozzávetőlegesen lehet megmondani. Bármilyen furcsa ugyanis, a lombardhitelek állományáról nincsenek adatok. Azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyéb fogyasztási hitelek között tünteti fel, de azon belül nincs további részletezés.

Jobb híján csak annyit sikerült megtudnunk, hogy az egyéb fogyasztási hitelek „nagy része” lombard. Így kell tekinteni arra az adatra, miszerint az egyéb fogyasztási hitelek állománya május végén – tehát a MÁP Plusz június 3-ai debütálását megelőzően – 162,7 milliárdot tett ki, augusztus végén viszont már 222,9 milliárdot. Mivel májust megelőzően hónapról hónapra néhány milliárddal változott az egyéb fogyasztási hitelek állománya – közel másfél évvel korábban, 2018 januárjában például 127 milliárd volt –, az ÁKK joggal feltételezte, hogy a 60 milliárdos növekmény alapvetően a MÁP Plusz-fedezetű lombardhitelek folyósításának tudható be.

Ám abból, hogy az egyéb fogyasztási hitelek 162,7 milliárdos májusi állományának „nagy része” lehetett lombardhitel, még nem lehet belőni, hogy abból mennyihez teremtett fedezetet állampapír. Hiszen „a megtakarítás fedezete mellett nyújtott hitel átmeneti pénzzavarok áthidalására szolgál olyan fogyasztók számára, akiknek például hosszabb távra lekötött betétjük, értékpapírjuk, esetleg pénztári, biztosítási megtakarításuk van, és ezeket még nem szeretnék pénzzé tenni” – olvasható az MNB fogyasztóvédelmi tájékoztatásai között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél