BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. február 13. 11:42

Két megdöbbentő számadat is napvilágot látott csütörtök reggel. Egyrészt a magyar infláció 8 éve nem látott mértékűre gyorsult, másrészt a koronavírus kapcsán a korábbi becslésnél jóval nagyobb számú fertőzöttről adtak számot a kínai hatóságok. Az információk természetesen a tőzsdéket sem hagyták hidegen.

Szerdán szárnyaltak a nemzetközi részvénypiacok mind a nagy európai tőzsdéken, mind a tengerentúlon újabb történelmi rekordok születtek. Ha már rekord, akkor egy számunkra kevésbé örvendetest is érdemes megemlíteni, soha ilyen gyenge nem volt még ugyanis a forint az euróval szemben. A hét elején még nyugodt hangulat után úgy tűnik most ismét felpörögnek az események, lássuk mire figyelnek a befektetők.

1; Meglepő ugrás a magyar inflációban
A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben emelkedtek az idén januárinál nagyobb mértékben, akkor 5,0 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés. A hír meglepő volt, az elemzők ugyanis ennél jóval visszafogottabb áremelkedéssel számoltak. A megugró infláció a forint árfolyamára is hatással lehet, ezzel korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Az adatra egyébként reagált a jegybank, és Nagy Márton alelnök azt mondta, hogy nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket. Az MNB alelnöke úgy vélte, az infláció márciusra visszatérhet a jegybanki toleranciasávba.

2; Drasztikusan megugrott a koronavírusos betegek száma
A kínai hatóságok csütörtök reggel közel 15 ezerrel több betegről adtak számot, így a vírus immár 60 ezer embert fertőzött meg. A közlés szerint nem a betegség terjed gyorsabban, hanem a diagnosztikai módszerek változtak. A nyugati kommentárok a jelentős számú növekedés mellett azért is aggódnak, mert az eset rávilágít arra, hogy Kínában vélhetőleg kozmetikázzák az adatokat, és továbbra sem lehet pontos képet kapni arról, hogy mi is folyik az országban. A hír hatására a szerdán még szárnyaló részvénypiacok lefordultak, és csütörtökön világszerte gyengültek a tőzsdék.

3; Recesszió esetén mindent bevetne a Fed
Jerome Powell egy bizottsági meghallgatáson elárulta, hogy egy következő válság esetén ismét agresszív mennyiségi lazítással reagálhatnak, illetve kommunikációs eszközökkel is harcolnának a visszaesés ellen, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor a jegybankelnök hozzátette, hogy a jelenlegi kamatszint mellett a kamatcsökkentés tekintetében nincs túl nagy mozgástér. Ezzel halkan üzent Donald Trumpnak is, aki folyamatosan további agresszív kamatvágást szorgalmaz, és megkérdőjelezi a jegybank szakértelmét.

4; Nagyot esett a kínai autóeladások száma
Jelentősen, 18 százalékkal visszaesett az új autók eladása januárban Kínában elsősorban az új koronavírus hatására, de közrejátszott az is, hogy lassul a gazdaság növekedése. A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM csütörtökön azt közölte, hogy januárban 1 millió 941 új járművet értékesítettek, 18 százalékkal kevesebbet tavaly januárhoz képest. Decemberben a visszaesés jóval kisebb, 0,1 százalék volt.

A hír nem igazán kedvező a nagy német autógyártóknak, amelyek komoly piaci részesedéssel bírnak az ázsiai országban. Közvetve pedig a magyar gazdaságra is hathat a történés, és tovább lassulhat a decemberben megtorpanó iparunk.

5; A vártnál gyengébb eredmény miatt zuhant a Cisco
Az informatikai cég 2,9 milliárd dolláros eredményt ért el, ami egy részvényre vetítve 77 centet jelent. Ezzel szemben a várakozások 3,2 milliárd dolláros eredményt és 76 centes EPS-t jósoltak, olvasható az Equilor hírlevelében. A Cisco árbevétele 3,5 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest 12,01 milliárd dollárra, elemzők 11,97 milliárd dollárt becsültek. A vállalat 36 centes osztalékfizetést jelentett be, ami 3 százalékkal haladja meg az előző negyedéves szintet. Az eredmény nagy része, 72 százaléka szoftvereladásból származik, ami 7 százalékkal lett több, mint tavaly ilyenkor. A Brexittel és a kínai kereskedelemmel kapcsolatos bizonytalanságok terén pozitívak a vezetők. A koronavírus okozhat némi zavart a vállalat eredményében, ugyanis Kína adja az árbevétel 2 százalékát. A gyorsjelentés hatására a papírok zárás után 4,6 százalékot csökkentek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél