<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Pezseg az elektromos autók gyártóinak szektora. Miközben hatalmasat zuhant a Tesla és a Nio, messze túljegyezték a Riviant és az Nvidia is erősít. A BUX kissé süllyed, főleg a Mol húzza le, a forint is gyengül. Az elemzők nagyobb kamatemelésre számítanak, de az MNB lehet, hogy inkább a devizapiacon interveniál majd.

Tegnap nyolc napos emelkedő széria tört meg az USA-ban, és 0,35 százalékkal esett az S&P 500. Ma Európában bizonytalanok az indexek, szerény pluszok és csekély mínuszok váltogatják egymást a délelőtt folyamán.

A német mutató most 0,1, a francia 0,3 százalékkal esik, a brit 0,5 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek 1-2 ezrelékes mínuszban vannak. Az európai piac főleg a gyorsjelentésekre figyel, de nemsokára közzéteszik az amerikai inflációs adatot is.

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonlóan 0,2 százalékkal esik, az OTP 0,2 és a Mol 0,5 százalékos süllyedése miatt. A Richter 0,4 százalékkal emelkedni tud, gyorsjelentéseik után a Telekom és a Graphisoft Park 0,8, illetve 1,1 százalékkal drágulnak.

Árfolyamok és grafikonok

A forint reggel még stabilabbnak tűnt, 360-hoz közelített az euró, de azután fokozatosan gyengült fizetőeszközünk. Most már 361,60 az árfolyam. Az árupiacok ma még csendesek, az olaj ára kissé süllyed, fél százalék körül.

Meglepetést okozott a Telekom is

A Magyar Telekom tegnap este közzétett gyorsjelentésében bevételsoron a felfokozott várakozásokat is meghaladta, éves alapon hat százalékkal – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az eredménysorokon még nagyobb volt a növekedés, ráadásul itt is felülteljesített.

Így várhatóan jóval a megemelt éves tervek felett alakulhat az idei éve a telekommunikációs cégnek, melynek eredménye akár jelentősen emelt teljes részvényesi kifizetés is lehet vélik az elemzők.

Kérdőjelek is vannak a jelentésben

A KBC Equitas is pozitívan értékeli a jelentést, mivel “minden soron a vártnál jobb számokat tett közzé a Telekom”, és “a részvényesek csupa jó híreket kaptak”. De fenntartásai is vannak.

Kérdéses, hogy a jelentés rövid távon mennyire képes átírni az aktuális erőviszonyokat a piacon... A részvényesi juttatások tekintetében sok új információt nem kapott most a piac. Emiatt a gyorsjelentést enyhén pozitívan lehet értékelni, de átütő változtatásokat aligha jelent majd a kereskedés során írták kedd este.

Kezdődik a Rivian kereskedése

A Ford és az Amazon által is támogatott Rivian elektromosautó-vállalkozás részvénykibocsátása akkora siker lett, hogy a mennyiséget is emelték, és a 72-74 dolláros ársávot sem tartották be, afölé tolták a kibocsátási árat (78 dollárra). Ezzel 11,9 milliárd dollár bevételhez jut a cég. A tranzakció a teljes céget pedig 76,4 milliárd dollárra értékeli.

Ezért esett a Nio és a Tesla

A Tesla, amelynél a hétvégén twitteres szavazáson dőlt el, hogy Elon Musk eladja részvényeinek tíz százalékát, kedden már 12 százalékkal zuhant. (Az eladásra egyébként a csúcsmenedzser nagy tételű, jövőre lejáró vételi opciós jogai miatt számítani lehetett.) Nem túl jó értékesítési adatok is érkeztek Kínából, és kiderült az is, hogy Musk testvére pont az említett szavazás előtt értékesített a papírokból.

 Tesla (Pixabay.com) Tesla (Pixabay.com)

Egyik vetélytársa, a Nio elektromosautó-gyártó jó gyorsjelentést tett ugyan közzé, de a menedzsment várakozása elmaradt az elemzők elképzeléseitől. Ez a papír így hat százalékkal esett az amerikai kereskedésben.

Önvezetésben erősít az Nvidia

Azt már tudni az Nvidia cégről, hogy az önvezető járművek technológiáján dolgozik. A cég konferenciáján most három új technológiát mutatott be ezzel kapcsolatban, a Drive Hyperion 8, a Drive Chauffeur és a Drive Concierge nevűeket – írta a Yahoo Finance. A technológiák összességében segítenek az Nvidiának az önvezető autók terén mélyebb eredményeket elérni.

hirdetés

Az újítások saját személyi mesterségesintelligencia-asszisztenst biztosítanak a vezetőknek és az utasoknak. A Drive Hyperion 8 érzékelők sorozatát tartalmazza, köztük 12 kamerát, kilenc radart, 12 ultrahangos érzékelőt és egy előlapi “lidart” (lézeres mérőműszert). Az összeállítás moduláris, így az autógyártók azt vehetik vagy hagyhatják ki a csomagból, amit akarnak.

Miért erősödött a forint a magas inflációra?

Hatalmas negatív meglepetést hozott a tegnapi inflációs adat, hiszen 2012 óta nem látott magasságba, 6,5 százalékra emelkedett év/év alapon. Ezzel nem csak a 6,2 százalékos átlagos elemzői várakozásnál, de a legmagasabb, 6,4 százalékos becslésnél is magasabb volt – írja az Erste Befektetési Zrt. Ezzel magyarázzák, hogy a forint erősödött.

A forint heves erősödéssel reagált a hírre, amiben nyilván szerepet játszott az a spekuláció, hogy a várakozásokat meghaladó inflációra a jegybank is reagálni fog, és esetleg megváltoztatja az eddigi „Lassan járj, tovább érsz!” kamatpolitikát. Csatlakozik a lengyel és a cseh jegybank által követett „nagy lépések” politikájához.

Lépéskényszerben van, de interveniálhat is az MNB

Az MNB kényszerhelyzetbe kerülhet az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint.

A vártnál jóval magasabb októberi inflációs számok és a régiós jegybankok agresszív kamatemelései miatt lépéskényszerbe kerülhet a hazai jegybank. A korábban beharangozott 15 bázispontos kamatemelés kevésnek bizonyulhat jövő kedden, megítélésünk szerint legalább 30 bázispontos szigorításra lenne szükség a forintárfolyam stabilizálása érdekében.

Megemlítik, hogy a Goldman Sachs elemzői is hasonló véleményen vannak. Virág Barnabás MNB-alelnök szerint viszont a kamatemelések csak hosszú távon fejtik ki a hatásukat, és nem látják értelmét néhány nagyobb, egyszeri emelésnek – idézi a brókercég. De elhangzott, hogy az MNB hajlandó beavatkozni (interveniálni – a szerk.) a devizapiacon is.

Csalódást okozott a Coinbase

A kriptodeviza-piac kicsit megpihent, a bitcoin és az ether pár százalékkal a hét eleji történelmi csúcsok alatt forognak (66 650, illetve 4710 dollár körül).

A bitcoin (narancs színnel) és a Coinbase Global árfolyama a ma várható esés előtt (Tradingview.com)A bitcoin (narancs színnel) és a Coinbase Global árfolyama a ma várható esés előtt (Tradingview.com)

Jelentett a Coinbase Global, amelynek emlékezetes tavaszi részvénykibocsátása nagy felhajtás mellett zajlott, és egy időre kijelölte a kriptodeviza-piac helyi csúcspontját is. A cég bevételei messze elmaradtak a várakozásoktól, 75 százalékkal estek a harmadik negyedévben. Így a zárás utáni kereskedésben a részvény 11 százalékkal esik.

Három részre darabolják a GE-t

A General Electric óriáskonszern három részre darabolná magát. Az egyikben a GE Healthcare egészségügyi részleg, a másikban az energetika (a GE Renewable Energy, a GE Power és a GE Digital), a harmadikban pedig a légiipar maradna egy több éves folyamat végén. A hírt a befektetők pozitívan fogadták, a papír 2,7 százalékkal ment tegnap.

Jelentett a Graphisoft Park

Az első három negyedév során az EBITDA 170 ezer euróval, 1,7 százalékkal, míg a pro forma nettó eredmény 430 ezer euróval, mintegy 13 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Az irodaterületek kihasználtsága 95 százalékra emelkedett.

A koronavírus hatására átalakuló irodahasználat és a „home office” térnyerése érzékelhető hatással van az irodák iránti általános keresletre, ugyanakkor a Park bérlői körében jelentős területcsökkentési igények továbbra sem merültek fel – írják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17585 17420 17630 -0,85% 17550 17600 515 849 190 Ft 2021-11-30 09:27:35
MOL 2430 2430 2448 -0,41% 2430 2432 51 531 478 Ft 2021-11-30 09:27:29
MTELEKOM 420 419 422 -0,36% 420 421 2 539 662 Ft 2021-11-30 09:25:42
RICHTER 8555 8480 8555 -0,52% 8540 8550 86 785 505 Ft 2021-11-30 09:26:27
OPUS 215 215 224 -2,05% 218 218 21 323 716 Ft 2021-11-30 09:20:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló