<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.

Az európai tőzsdék hétfőn többnyire süllyednek, a német és francia fél százalék körüli esést produkál, a brit viszont 0,3 százalékos pluszban van. Kontinensünkön recessziós félelmek éledtek újjá. A pénteki amerikai adatok alacsony munkanélküliségről és a vártnál jóval magasabb foglalkoztatásról szóltak, így lehangolták a részvénypiacokat. 

Az erős munkaerőpiac ugyanis egyrészt inflációs kockázatot jelent, másrészt arra utal, hogy a recesszió veszélye csekély. Így nagyobb tere lehet a kamatemelésnek, ami miatt a tőzsdék egy éve esnek. Az amerikai határidős indexek ma is 0,3-0,4 százalékkal süllyednek.

Rali kínában, alulteljesítés Pesten

Kínában viszont enyhítettek a Covid-szabályokon (kevesebb helyen kell koronavírus elleni tesztet felmutatni), ami jó hír az ország és a világ gazdasága számára egyaránt. Így érthető, hogy a CSI 300 kínai index kettő, a hongkongi Hang Seng pedig 4,5 százalékkal emelkedett ma reggel.

A BUX index 1,4, az OTP 2,2, a Mol 1,3 százalékkal esik ma, alulteljesítve az európai átlagot. A Richter is 0,6, a 4iG 0,8 százalékkal olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Visszament 410 fölé az euró

Az euró pénteken délután süllyedt 410 alá, sőt, átmenetileg 408 környékére ment vissza. Ma viszont ismét 410 felett találjuk, pillanatnyilag 410,94 az árfolyam. Ez 1,4 forinttal van a péntek esti felett.

Eközben a dollár kissé gyengébb, ez inkább jó a devizánknak, az európai földgáz viszont valamelyest drágul, ez rossz.

Euró/forint és dollár/forint. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Euró/forint és dollár/forint. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mi mozgathatja a forintot decemberben?

Az elmúlt napokban az EU-s pénzekkel kapcsolatos bizonytalanság csak részben oldódott – írja a forint kapcsán az Erste Befektetési Zrt. A héten csütörtökön a novemberi forintinflációs adatok lehetnek a figyelem középpontjában.

Az RRF tervünket elfogadták ugyan, de a források tényleges érkezése továbbra is bizonytalan, hiszen a kormánynak komoly vállalásokat kell teljesítenie, ami még több időt igényel teszik hozzá.

Itthon 22,1 százalékos éves inflációt vár az elemzői konszenzus novemberre, így egyelőre még az infláció tetőzése odébb lehet – írja a KBC Equitas. A következő 1-2 hétben is az EU-s pénzekkel kapcsolatos döntésre figyelhetnek a befektetők a brókerek szerint.

Szerdán döntenek Magyarországról?

A Népszava értesülései alapján várhatóan nem kedden, hanem szerdán fognak szavazni az EU-s pénzügyminiszterek a magyar forrásokról. De lehetséges, hogy mégis elfogadják kedden a javaslatot, ha Magyarország támogatja a globális minimumadó bevezetését és elfogadja a közös kötvénykibocsátást Ukrajna megsegítésére – írta az Equilor Befektetési Zrt hírlevele.

Lehetséges az is, hogy december közepén, az állam- és kormányfőknek kell majd ítélkezniük a soros találkozójukon.

Megint drágul az olaj

Az olaj ára ma 2,4 százalékkal drágul, a Brent 87,5 dollár, vagyis ezzel együtt is viszonylag alacsonyan van az elmúlt hónapokhoz képest. Mától életbe lépett az orosz olaj elleni európai uniós embargó és megszületett az árkorlát is, Oroszország válaszlépéseket fontolgat. Ugyanakkor az OPEC+ szervezet is ülésezett, de egyelőre nem változtat eddigi, korábban elhatározott kitermelési politikáján. (Ami szerint jövő év végéig napi kétmillió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.)

Az embargó alkalmazása alól Magyarország, Szlovákia és Csehország felmentést kapott, csővezetéken keresztül vásárolhatnak orosz olajat. Ennek ellenére ma is üres benzinkutakról és le nem szállított üzemanyag-megrendelésekről szólnak a sajtóhírek Magyarországon.

Az olaj árát a kínai Covid-politika is erősen befolyásolta az utóbbi időben, annak lazítása felfelé húzza az árat.

Korlátozott marad az iPhone gyártása

Bennfentesek szerint az Apple beszállítója, a Foxconn már nem fogja teljesen felfuttatni a termelést Kínában karácsony előtt. A világ legnagyobb iPhone-gyára a kínai Csengcsouban (Zhengzhou) csak december végén vagy január elején tudja újraindítani a teljes termelést – írta az N-Tv.de. A Foxconn együttműködik a helyi hatóságokkal az új munkavállalók toborzása érdekében.

iPhone 12 Pro. Fotó: Apple.com
iPhone 12 Pro. Fotó: Apple.com

A koronavírus-járvány miatt a Foxconn hetek óta úgynevezett zárt körben működik. Ez azt jelenti, hogy összesen 200 ezer alkalmazott él és dolgozik a telephelyen, elzárva a külvilágtól. Az intézkedések a munkavállalók körében elégedetlenséget szítottak, sokan nyíltan fellázadtak, sok munkavállaló pedig elmenekült.

A technika a fontos, nem az árfolyam?

Ma némileg erőre kaptak a kriptovaluták a hétvégi gyengélkedés után, a bitcoin két százalékkal 17 300 dollárra ment, az ether hárommal 1296-ra. Egy hét alatt pedig az árfolyamemelkedés öt, illetve nyolc százalék körül van. Vitalik Buterin Ethereum-alapító eközben arra biztatja a kriptovaluta-rajongókat, hogy az árfolyamok, kereskedés helyett inkább a technológiával, annak alkalmazási lehetőségeivel foglalkozzanak. (Ugyanilyen érveket bőven lehetett hallani az előző “kriptótél” alatt is, 2018 eleje és 2020 eleje között.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az árnyékos oldalon Sam Bankman-Fried, a csődbe ment FTX vezére december 13-án kellene vallomást tegyen a Kongresszusban, de az utóbbi időben adott interjúi alapján már senki sem hisz neki. Jeremy Spence, egy “Coin Signals” nevű csalárd befektetési szolgáltatás szervezője pedig 2,8 millió dollár kártérítést kell fizessen ügyfeleinek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG