BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. február 10. 19:09

Az amerikai és kínai részvényárak felfelé, az európai és japán indexek lefelé mentek ma. A BUX tartani tudta magát, de a Richter mentette meg, az OTP és a Mol süllyedt. Miért szenved a Mol árfolyama már majdnem egy éve? Van rá magyarázat. A forint gyenge maradt.

A világ tőzsdéi vegyesen teljesítettek ma. Reggel Kínában emelkedtek az indexek, Hongkongban és Tokióban viszont estek. Európában szerény indexcsökkenés jellemző, az USA tőzsdéi viszont – rossz nyitás után – felfelé kúsznak. A vírusjárvánnyal kapcsolatos félelmek nyomasztják a piacokat, de azok a hírek, amely szerint a kínai gyárak egy része újrakezdte a termelést, gyógyírként hatottak.

Németországban Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnökének visszavonulását jelentették be. Vélhetően az ottani politikai válság sem tesz jót az árfolyamoknak.

A BUX index 0,1 százalékkal emelkedett, ez is jobb, mint az európai átlag. Az OTP és a Mol esett, a Richter viszont csaknem két százalékkal drágulni tudott. A forint reggel és este gyengébb volt, 338 körül járt az euró, nap közben egy időben viszont 337 közelébe süllyedt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

50 dollár alatt a WTI

A kőolaj ára ma is esik, az amerikai típusú WTI árfolyama 13 hónap után először esett 50 dollár alá. Vélhetően főleg a koronavírus rossz statisztikái okozzák ezt, illetve az ehhez kapcsolódó recessziós aggodalmak. A piacok eközben arra várnak, hogy Oroszország mit lép az olajexportáló országok szervezetének, az OPEC-nek a legutóbbi termeléscsökkentő javaslatára.

Szenvednek az olajcégek, a Mol

Az olajjal az olajcégek is esnek, az Exxon Mobil árfolyama például tíz éves mélypontja közelében van, 2010-ben volt utoljára ezen a szinten. (Ám ha osztalékokkal is számolnánk, jobb lenne a kép, a részvény éves osztalékhozama legalább öt százalék. Magas osztalékú részvényekről itt írtunk.)

A WTI olaj (Tradingview.com)

A Mol árfolyama is közel egy éve lefelé csorog, aminek egy ilyen komplex cégcsoport esetében számos oka lehet. Az olaj áresése csak az egyik, mivel a kitermelés csak a cég tevékenységeinek egyike. Egy szakmai oldalon ma megjelent egy elemzés a Wood Mackenzie-től, amely egy másik fontos magyarázatot ad.

Ötéves mélyponton a finomítóik marzsok

Eszerint a finomítók is “kihívásokkal teli évvel” szembesülnek az idén, ez a nagy olajvállalatok (“Big Oil”, a világ 6-7 legnagyobb olajcége) eredményét erősen lefelé nyomja. A század elején átalakult a finomítói üzletág. Költségcsökkentések nyomán nagyban segítette a nagyvállalatok, azok downstream üzletágának nyereségét az elmúlt öt évben.

A külső környezet azonban megváltozott, így a külföldi nagyvállalatok 2019 negyedik negyedévére vonatkozó downstream eredményei 2015 óta a legszerényebbek voltak. A petrolkémiai termékek is ennek a történetnek a részét képezik, az azon a területen történt túlzott beruházások miatt. A finomítói marzsok pedig 2019 utolsó és 2020 első heteiben ötéves mélypontra estek.

Baj van az alacsony kéntartalmú üzemanyaggal

Ennek a cikk szerint két oka volt. Az egyik, hogy az IMO tengerészeti szervezet 2020-as környezetvédelmi szigorítása nem a várt hatást érte el. Ennek lényege, hogy a hajók üzemanyagának kéntartalmát drasztikusan csökkenteni kellett. Az új üzemanyag hozzáadott értéke, ára elvileg jóval magasabb, és kevesebb finomítóban lehet előállítani. Így emiatt sokan ár– és ezzel nyereségszint-emelkedésre számítottak.

Ám ez nem következett be, mert mint kiderült, a finomítók jó előre legyártottak egy csomó új üzemanyagot. Ez most mind egyszerre a piacra ömlött.

Majd jönnek jobb idők

A finomítói marzsok csökkenésének másik oka, hogy a kereslet a kőolajtermékek iránt általában is csökken, főleg Kínában. A gazdasági növekedés lassul, nagyrészt a koronavírus terjedésének hatására. A finomítóknak a cikk szerint nem marad más hátra, mint csökkenteni a költségeiket, kordában tartani a készleteik növekedését, és reménykedni abban, hogy jobb idők jönnek.

A Mol ugyan nem tartozik a Big Oil cégek közé, de a finomítói árrések általános alakulása közvetve befolyásolhatja az eredményét. A tavalyi első három negyedév adatai szerint 3,8, 4,5 és 6,7 százalék volt a finomítói marzs a cégnél. (A korábbi években jellemzően 6-7 százalék.) A negyedik negyedéves adatot biztosan árgus szemmel figyelik majd az elemzők.

Optimista elemzők

A cég egyébként február 21-én teszi majd közzé éves gyorsjelentését. A Mol-t értékelő 12 elemzőnél a célárak átlaga 3532 forint volt ma, ami a 2632 forintos tőzsdei árat jelentősen, 34 százalékkal meghaladja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél