BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. február 10. 19:09

Az amerikai és kínai részvényárak felfelé, az európai és japán indexek lefelé mentek ma. A BUX tartani tudta magát, de a Richter mentette meg, az OTP és a Mol süllyedt. Miért szenved a Mol árfolyama már majdnem egy éve? Van rá magyarázat. A forint gyenge maradt.

A világ tőzsdéi vegyesen teljesítettek ma. Reggel Kínában emelkedtek az indexek, Hongkongban és Tokióban viszont estek. Európában szerény indexcsökkenés jellemző, az USA tőzsdéi viszont – rossz nyitás után – felfelé kúsznak. A vírusjárvánnyal kapcsolatos félelmek nyomasztják a piacokat, de azok a hírek, amely szerint a kínai gyárak egy része újrakezdte a termelést, gyógyírként hatottak.

Németországban Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnökének visszavonulását jelentették be. Vélhetően az ottani politikai válság sem tesz jót az árfolyamoknak.

A BUX index 0,1 százalékkal emelkedett, ez is jobb, mint az európai átlag. Az OTP és a Mol esett, a Richter viszont csaknem két százalékkal drágulni tudott. A forint reggel és este gyengébb volt, 338 körül járt az euró, nap közben egy időben viszont 337 közelébe süllyedt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

50 dollár alatt a WTI

A kőolaj ára ma is esik, az amerikai típusú WTI árfolyama 13 hónap után először esett 50 dollár alá. Vélhetően főleg a koronavírus rossz statisztikái okozzák ezt, illetve az ehhez kapcsolódó recessziós aggodalmak. A piacok eközben arra várnak, hogy Oroszország mit lép az olajexportáló országok szervezetének, az OPEC-nek a legutóbbi termeléscsökkentő javaslatára.

Szenvednek az olajcégek, a Mol

Az olajjal az olajcégek is esnek, az Exxon Mobil árfolyama például tíz éves mélypontja közelében van, 2010-ben volt utoljára ezen a szinten. (Ám ha osztalékokkal is számolnánk, jobb lenne a kép, a részvény éves osztalékhozama legalább öt százalék. Magas osztalékú részvényekről itt írtunk.)

A WTI olaj (Tradingview.com)

A Mol árfolyama is közel egy éve lefelé csorog, aminek egy ilyen komplex cégcsoport esetében számos oka lehet. Az olaj áresése csak az egyik, mivel a kitermelés csak a cég tevékenységeinek egyike. Egy szakmai oldalon ma megjelent egy elemzés a Wood Mackenzie-től, amely egy másik fontos magyarázatot ad.

Ötéves mélyponton a finomítóik marzsok

Eszerint a finomítók is “kihívásokkal teli évvel” szembesülnek az idén, ez a nagy olajvállalatok (“Big Oil”, a világ 6-7 legnagyobb olajcége) eredményét erősen lefelé nyomja. A század elején átalakult a finomítói üzletág. Költségcsökkentések nyomán nagyban segítette a nagyvállalatok, azok downstream üzletágának nyereségét az elmúlt öt évben.

A külső környezet azonban megváltozott, így a külföldi nagyvállalatok 2019 negyedik negyedévére vonatkozó downstream eredményei 2015 óta a legszerényebbek voltak. A petrolkémiai termékek is ennek a történetnek a részét képezik, az azon a területen történt túlzott beruházások miatt. A finomítói marzsok pedig 2019 utolsó és 2020 első heteiben ötéves mélypontra estek.

Baj van az alacsony kéntartalmú üzemanyaggal

Ennek a cikk szerint két oka volt. Az egyik, hogy az IMO tengerészeti szervezet 2020-as környezetvédelmi szigorítása nem a várt hatást érte el. Ennek lényege, hogy a hajók üzemanyagának kéntartalmát drasztikusan csökkenteni kellett. Az új üzemanyag hozzáadott értéke, ára elvileg jóval magasabb, és kevesebb finomítóban lehet előállítani. Így emiatt sokan ár– és ezzel nyereségszint-emelkedésre számítottak.

Ám ez nem következett be, mert mint kiderült, a finomítók jó előre legyártottak egy csomó új üzemanyagot. Ez most mind egyszerre a piacra ömlött.

Majd jönnek jobb idők

A finomítói marzsok csökkenésének másik oka, hogy a kereslet a kőolajtermékek iránt általában is csökken, főleg Kínában. A gazdasági növekedés lassul, nagyrészt a koronavírus terjedésének hatására. A finomítóknak a cikk szerint nem marad más hátra, mint csökkenteni a költségeiket, kordában tartani a készleteik növekedését, és reménykedni abban, hogy jobb idők jönnek.

A Mol ugyan nem tartozik a Big Oil cégek közé, de a finomítói árrések általános alakulása közvetve befolyásolhatja az eredményét. A tavalyi első három negyedév adatai szerint 3,8, 4,5 és 6,7 százalék volt a finomítói marzs a cégnél. (A korábbi években jellemzően 6-7 százalék.) A negyedik negyedéves adatot biztosan árgus szemmel figyelik majd az elemzők.

Optimista elemzők

A cég egyébként február 21-én teszi majd közzé éves gyorsjelentését. A Mol-t értékelő 12 elemzőnél a célárak átlaga 3532 forint volt ma, ami a 2632 forintos tőzsdei árat jelentősen, 34 százalékkal meghaladja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél