TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tegnap a hétfői optimizmus után váratlanul akkora zuhanás következett az amerikai tőzsdéken, amekkorát csak októberben láttunk. A világ többi része nincs úgy megijedve, a BÉT meg szinte nem is esik. A forint azonban kitartóan gyenge.

A hétvégi G20 csúcs után, amikor az amerikai elnök bejelentette, hogy három hónapig tűzszünet lesz a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban, a piacok örültek, mindenki rohant vásárolni. Ahogy azonban az amerikai indexek grafikonjait elnéztük, azok közben aggasztó képeket festettek, így kétesélyes maradt a folytatás.

Nasdaq Composite

A baljós változat jött be: a halálkeresztnek nevezett alakzat, amikor az 50 napos mozgóátlag keresztezi a 200 napost, komoly technikai jelzés, meg is tette hatását: az S&P 500 index 3,25 százalékot zuhant, a Nasdaq Composite 3,8 százalékot: ilyen napot csak az októberi összeomlásban láttunk.

A befektetők találtak még egy okot az eladásra: a különböző lejáratú amerikai állampapírhozamok összetorlódtak, majdnem ugyanakkora a 2, a 3 és az 5 éves hozamszint, sőt, az 5 éves, ami 3,79 százalék, kicsivel lejjebb került, mint a 3,81 százalékos 3 éves. Erre rögtön lassulást, recessziót kiáltottak, mondván, akkor szokott ilyen történni, de ennek a valóságban távolról sincs ekkora jelentősége.

Miután az amerikai kamatemelési ciklus gyors és dinamikus, ugyanakkor hosszú távra nem várnak magas hozamot, érthető ez a torlódás, nem kell mögötte recessziót keresni. Ellenben az a tény, hogy a 10 éves hozam lement 2,91 százalékra, azt mutatja, hogy van bőven kereslet a kötvények iránt, és ezt úgy tűnik, a részvényekből kiáramló pénz táplálja.

Amazon

A részvények közül ismét az Amazon volt a mintapélda: miután hétfőn átugrotta a két mozgóátlagot egyaránt, tegnap jól elkalapálták, vissza a szintek alá, 6 százalékot esett. Az S&P 500 is így mozgott, 2700 pontig esve, lerontva az esélyét, hogy az októberi zuhanásból tartósan talpra álljon.

S&P 500

Ázsiában viszonylagos nyugalom volt, az esés teljesen Amerikáról szól, bár ebben szerepet játszhat, hogy ma Amerikában kereskedési szünnap van. Európában is csak 1-1 százalékkal csökken a DAX illetve a francia CAC-40.

A BUX 40 810 pont, az esés mértéke mindössze 0,35 százalék. Az OTP stagnál 11 810 forinton, a papír nagyon erősnek tűnik napok óta, noha tegnap Amerikában a bankpapírok is jócskán estek. A Mol fél százalékkal csökken 3190 forintig, a Richter 0,4 százalékkal 5735 forintig, a Telekom 0,6 százalékkal 451 forintig. Az elmúlt két hónap sztárrészvénye, a 4iG ma 7,6 százalékkal van lejjebb, 1810 forinton.

Az olaj fél százalékkal esik, így a WTI típus 61,80 dollár, a Brent 53 dollár. Összességében nem sokat távolodtak el az árak a múlt heti mélyponttól, annak ellenére, hogy előtte két hónap alatt 33 százalékkal zuhantak.

Miközben tőzsdénk brillírozik, sőt a 10 éves államkötvény hozama is tovább esett 3,17 százalékig, a forint képtelen magához térni: 324 körül van az euróhoz képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél