1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mára virradóra megérkezett a várva várt kínai adat, a piacok rezignáltan fogadták a rossz híreket. Az amerikai gyorsjelentési szezon kifutott és a központ bankok is előjöttek a farbával. De akkor most mi lesz? Vegyünk részvényeket? Vagy eurót? Piszok nagy a tanácstalanság. A forint ereje kitarthat a következő hetekben, de nagyon borulékony a hangulat.

Kína lázas, de ha hozzábújunk, melegít

Beigazolódtak azok a félelmek, amelyek szerint a kínai gazdaság tovább lassul. A helyzet faramuci, ugyanis a piacok gyakorlatilag annak örülnek, hogy a kínai vezetés és a központi bank beavatkozik majd a lassulás megállítás érdekében. A hajnali kínai adatdömping megerősítette, hogy a "világ motorja" bizony masszív lassulásnak indult. Úgyhogy a kérdés most már nem is ez, hanem az , hogy mekkora erővel áll bele a földbe és hogy ez milyen hatással lesz az amúgy is válsággal küzdő tengerentúli gazdaságokra.

Érdemes kiemelni, hogy hajnalban először az inflációs adat érkezett, ami további árszínvonal-csökkenést mutatott. Az éves infláció 2 százalék alá csökkent. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a Gazdasági Rádió reggeli műsorában azt mondta: ez lehet az infláció csökkenésének az alja, szerinte várhatóan nemsokára kiderül, hogy eredményesek voltak-e a gazdaságösztönző lépések. Az elemző szerint a kínai központi kormányzat is léphet a közeljövőben a jegybank mellett, akár a jüan árfolyamának befolyásolásával is.

A hivatalos közlés szerint egyébként 30 hónap legalacsonyabb - 1,8 százalékos - inflációját mérték júliusban Kínában. A legmagasabb értéket tavaly júliusban jelentették, amikor 6,5 százalék volt a fogyasztói árindex. Idén júniusban 2,2 százalékos volt a drágulás az előző év azonos időszakához képest. A Kínában egyharmadot kitevő élelmiszerárak júliusban 2,4 százalékkal nőttek éves összevetésben, a júniusi 3,8 százalékhoz képest ez csökkenést jelent.

A szakértők egybehangzóan úgy vélik, hogy az éves 4 százalék körüli inflációs terv mindenképpen teljesülni fog, ahogyan az előirányzott 7,5 százalékos gazdasági növekedés is tartható cél. Megfigyelők szerint a júniusi és júliusi kamatcsökkentés után lazító monetáris intézkedésekre kerülhet sor, bővülhet a hitelezés, s nem valószínű a kötelező banki tartalékráta növelése. Ez utóbbit 2011 novembere óta a központi bank három alkalommal írta elő.

Az inflációs adat volt, ami a legjobban megütötte a piacokat, ugyanakkor fontos beszámoló jöttek még az ipari termelés alakulásáról, a kiskereskedelemről, illetve a beruházásokról. Az adatok egyértelműen egy irányba mutatnak: Kína lassul. Az adatok szinte kivétel nélkül gyengébbek lettek az előző havi és az elvárt számoknál. A piacokon ugyanakkor messze nincsen emiatt pánik, sőt: a monetáris enyhítésbe vetett hit további üzemanyagot szolgáltatott a parkettekre.

Hoztam is meg nem is? - Mi lesz az EKB és a Fed akcióival?

Az elmúlt héten viszonylagos csalódást hozott a piacokra, hogy sem az amerikai sem az euróövezet jegybankja nem jelentett be konkrét lépéseket. A háttérben valószínűleg összehangolt kommunikáció lehet. A világ két legfontosabb jegybankja (a kínai meglepően kiszámítható) gyakorlatilag ugyanazt közvetítette: lépnek, ha szükség van rá. A "szükség" mértékét ugyanakkor láthatóan máshogy fogalmazzák meg, ahogy mások a lehetőségeik is. A Fed QE3 programjával kapcsolatban Ben Bernanke elnök sokat sejtetően következetesen azt kommunikálja, hogy nem segít a küszöbön álló "fiscal cliffen". (Ez a január elsejével életbe lépő automatikus adóemelések és megszorítások együttes hatása, amely várhatóan kemény munkanélküli rohamot okoz majd.) A Fed elnöke ráadásul többször is az eurózóna válságától tette függővé a beavatkozást.

Közben az Európai Központi Bank sem tudott túllépni az európeriféria kötvényeinek vásárlásán, illetve nem vásárlásán, hiszen saját bevallása szerint is régen avatkozott be a másodlagos piacon. Az EKB elnöke sejtelmesen arra utalgat hónapok óta - amit múlt héten meg is erősített - hogy ugyan azonnal nem avatkoznak be a kritikus szinten levő spanyol, olasz és görög kötvények hozamának letörésébe, viszont készek "a rendkívüli intézkedésekre". Akárhogy is szépítjük a dolgot, ha nem is nyomtat majd pénzt az EKB a Fedhez hasonlóan, mégiscsak pénznyomda szerűen nyeli majd el az adósságot, mégha ez a német alkotmánybíróságon parkoló ESM segítségével is történik.

De akkor mi lesz a forinttal és a magyar alapkamattal?

Az MNB Monetáris Tanácsa tegnap tette közzé a legutóbbi kamatdöntő ülésén készült jegyzőkönyvet. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint a tanács belső tagjai várhatóan továbbra is "héják" maradnak, azaz tartani fogják az irányadó rátát, ugyanakkor a külsősöknél már látszik a kamatcsökkentés akarata. Az elemző szerint a korábban a kamatvágás pártján nyilatkozó Gerhardt Ferenc azért nem szavazott most a kamatcsökkentés mellett, mert a kamatvágás napján éppen turbulencia volt a pénzpiacokon. Ugyanakkor ez is éppen amellett szól, hogy tartós javulás kell a magyar piacnak az újabb kamatvágáshoz.

A hazai devizát az elmúlt héten a világszerte erősödő kockázatvállalás emelte egy éves magasságba. A tény, hogy az IMF-tárgyalások elkezdődtek és a nézeteltérések ellenére jól nyomonkövethetőek a konfliktusok témakörei, eleve bizalmat adott a magyar piacnak. Valószínűleg sokat segít az is, hogy törvényhozási és úgy tűnik, hogy nyilatkozati szünet is van a kormánytagok részéről, ez pedig feledteti a korábbi, sokszor ellentmondásos és elbizonytalanító híreket. A napokban a Költségvetési Tanács is azon a véleményen volt, hogy bár vannak bizonytalanságok, alapvető kifogások nincsenek a kormány terveivel kapcsolatban. Két napja megérkezett az első ajánlás is a forintra: a Morgan Stanley szerint érdemes a lengyel zlotyt shortolni a forint ellenében, bár ezt még nem tették hivatalos állásponttá.Az viszont teljesen egyértelmű, hogy amennyiben vészforgatókönyv szerint alakulnak a folyamatok a piacokon (spanyol-olasz-csőd, váratlan kínai bejelentés, brutális hurrikán, vagy akár terrortámadás), akkor a magyar piacon nem lesz olyan hír, ami megállítaná a továbbra is sebezhető magyar devizát a lejtőn.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18200 18045 18285 +0,72% 0 0 9 723 642 050 HUF 2024-04-30 17:09:55
MOL 3010 3010 3058 -0,13% 0 0 1 865 029 230 HUF 2024-04-30 17:07:16
MTELEKOM 926 920 942 +0,33% 0 0 679 167 963 HUF 2024-04-30 17:05:16
RICHTER 9340 9300 9385 +0,32% 0 0 1 989 818 105 HUF 2024-04-30 17:05:06
OPUS 378 370 386 +1,07% 0 0 149 603 278 HUF 2024-04-30 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csapásokat adott és kapott is a forint, íme az eredmény!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:00
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bika rontott a parkettre
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 17:53
Emelkedéssel zárt kedden a Budapesti Értéktőzsde. A Mol részvényeinek értéke enyhén csökkent a többi blue chip árfolyamának viszont jót tett a reggeli GDP-adat.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsokat döntöget a BUX, közeledik a fontos határhoz a forint
Eidenpenz József | 2024. április 30. 12:17
A BUX index új történelmi csúcsokra érkezett, az OTP a húzópapír, amelynek bankvásárlási terveiről is kiderültek részletek. A forint tovább erősödött, nagyot estek a nemesfémek. Fontos európai vállalatok jelentettek, esténként pedig Amerikában jönnek lényeges hírek három napon keresztül.
Részvény / Deviza / Áru Olajat talált a Mol Tura mellett
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 09:22
Napi 1000 hordó olajat ad a turai lelőhely. 
Részvény / Deviza / Áru Ennyi pénzt kell áldozni egy euróra
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 06:44
A dollárral szemben gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Itt a jó hír: még olcsóbban vehet eurót a nyaraláshoz
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá! Az egekbe ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 67 885,92 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Csodás hírt kaptak a Graphisoft Park SE részvényesei
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 17:39
A Graphisoft Park SE részvényenként 70 eurócent osztalékot fizet 2023-es adózott eredménye terhére a forgalomban lévő "A" sorozatú törzsrészvényei után - tette közzé a társaság hétfői közgyűlésének határozatát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Egyre erősebb a forint, nem minden akkumulátorgyár fog megépülni
Eidenpenz József | 2024. április 29. 12:29
A tőzsdék nagyon várják a szerdai amerikai kamatdöntést, plusz egy hazai adat is hathat majd a forintra a héten. Két kiemelten fontos gyorsjelentés jön az USA-ból, és szövetségest talált Kínában a Tesla. Nem fog minden tervezett akkumulátor-gyár megépülni, mert nem éri meg nekik?
Részvény / Deviza / Áru Bereggelizett a forint: nézze csak, mennyibe kerül egy euró!
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 07:35
Erősödött kissé a forint hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a múlt péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a hetet erősebben kezdte az egy héttel korábbi nyitásnál is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG