BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 11. 10:55

Mintha a befektetők osztanák azt a véleményt, miszerint a koronavírus az első negyedévben lecseng, nő ugyanis a kockázatvállalási kedvük. Idehaza a forint szenvedése ad beszédtémát, különösen azután, hogy a jegybank enyhe szigorításként értékelhető hétfői lépése sem tudta megfordítani a hazai fizetőeszköz gyengülését.

Fotó: NBC

A koronavírus dacára a tőzsdék szárnyalnak. Hétfőn az amerikai Nasdaq Composite 1 százalékos emelkedést követően – amit elsősorban az Amazon-részvények 2,6 százalékos drágulása alapozott meg – csúcsot döntött, de az S&P 500 és a Dow Jones is 0,6-0,6 százalékkal hasított. Pozitívan nyitottak ma reggel az ázsiai börzék is, a hongkongi index 1,4, míg a sanghaji 0,4 százalékkal ment feljebb (a japán tőzsde ma zárva tart), s az európaiak ugyancsak masszív pluszokat mutattak.

Az arany némileg veszített a csillogásából, miután a koronavírus miatti félelem enyhülése miatt nőtt a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, ami a dollár és a részvények erősödésében mutatkozott meg.

Az utóbbi hetekben nagyot zakózott olajárak ma pozitív korrekciót hajtottak végre, ám az árfolyamuk még így is alacsony: a Brent típusú 54 dollár alatt, míg az észak-amerikai (WTI) az 50 dolláros szint környékén poroszkált.

A forint meg az euróval szemben 338 alatt. Összegyűjtöttük, mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Lassuló kínai növekedés

A pekingi kormány elemzője szerint a koronavírus miatt az idén akár 1 százalékkal is kevesebbel emelkedhet a GDP, mint 2019-ben. Ezen belül azonban az első negyedévben 2 százalékpontos is lehet a fékezés, abból kiindulva, hogy ugyanekkora volt a 2003-as SARS-járvány idején. Zeng Gang azonban azt is megjegyezte, hogy amennyiben záros határidőn belül sikerül megfékezni a járvány terjedését, az nem rontja a hosszú távú gazdasági kilátásokat. A Citigroup úgy véli, amennyiben a járvány március végéig tart, a kínai gazdaság a korábban prognosztizált 5,5 helyett 5,3 százalékkal növekedhet 2020-ban. Hszi Csin-ping elnök tegnap azt ígérte, a kormány megakadályozza a tömeges elbocsátásokat, a jegybank pedig több intézkedéssel támogatja a gazdaságot – olvasható az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalójában.

2. Felülvizsgált uniós inflációs cél

Az Európai Központi Bank 2003 óta először módosíthatja horgonyát, miután évek óta még csak megközelíteni sem sikerült a kitűzött 2 százalékot. Christine Lagarde bankelnök feszített menetrendet írt elő, miszerint az ügyön dolgozó nyolc bizottság már júniusban javaslatot tehet az árindex mérésének és összetételének a megváltoztatásra, júliusban pedig meg is születhet a döntés.

3. Vállalati gyorsjelentések

A folyamatos negyedéves adatdömping közül kiemelendő az Allergan számsora, miután az kellemes meglepetést okozott, amire a gyógyszercég részvényei 1,3 százalékkal drágultak.

Csalódást okozott viszont a Daimler, amely az egy részvényére jutó osztalékát jelentősen, 3,25-ől 0,9 euróra csökkentette, ráadásul a kilátásai sem bíztatóak: kevesebb járművet adhat el az idén. Igaz, még így is stagnálhat a bevétele, miközben az adó- és kamatfizetési eredménye (ebit) növekedhet.

4. Szárnyaló Mészáros-cégek

Az Opus Global részvénye 9 százalékot drágult arra, hogy Mészáros Lőrinc cége kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be az E.On egyik leányára. Az egytizedig Mészáros-érdekeltségű 4iG papírja pedig 5,5 százalékot emelkedett egy nyertes közbeszerzés bejelentése után.

5. Enyhe szigorítás az MNB-től

Hétfőn sem fogadott el ajánlatokat a Magyar Nemzeti Bank a devizaswap tenderén (amelyen a kereskedelmi bankok külföldi fizetőeszközeiket forintra cserélhetik), hasonlóan az előző két alkalomhoz, ami likviditásszűkítést jelent, vagyis azt, hogy a hitelintézetek kevesebb forintot tudnak kihelyezni. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy míg erre korábban a forint viszonylag jelentősebb erősödéssel reagált, addig az euróval szembeni árfolyama most csak rövid időre tudott emelkedett, s ma reggel ismét a 338-as szintet karistolta.

Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Friss
hírlevél