<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.

A pénteki duplán fekete péntek (vásárlási akciónap és tőzsdei mélyrepülés) után hétfőre kiderült az ég a tőkepiacok felett. Annak ellenére, hogy az új, omikron névre keresztelt dél-afrikai vírusverzió mai is komoly aggodalmakat okoz világszerte, miután nagy esést okozott a részvénypiacokon, az olajpiacon és más tőkepiai szegmensekben.

A hétvégén számos ország állította le dél-afrikai légi járatait, de olyan is akadt, amely a teljes légi közlekedést felfüggesztette. Ám az új vírus már Európa több országában jelen van. Az omikron az amúgy is súlyos járványhelyzet közepette a szabályok gyors szigorítására ösztönzi a politikusokat például Nagy-Britanniában és Németországban.

A Stoxx 600 európai index 0,7, a német mutató 0,4, a francia 0,7, a brit 0,8 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 0,4-0,8 százalékos pluszban vannak, de a technológia jobban, az ipar gyengébben teljesít.

Csak az OTP van talpon

Itthon a BÉT indexe is hasonló, 0,6 százalékos emelkedésnél tart, az OTP 1,4 százalékkal emelkedik. Pluszban kezdett a Mol is, de mostanra stagnálással egyenértékű, pár forintos emelkedést mutat csak. Nulla körül billeg a Richter és a Telekom is. A 4iG 0,9, a Waberer’s 2,1 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kissé erősödik, az euró 368,50, a dollár 326,50.

Újra drágulhat az olaj?

Minden idők kilencedik legnagyobb olajár-esése volt a pénteki a sajtó szerint, a WTI 13,1, a Brent 11,6 százalékkal zuhant. A többi nyersanyag zöme is nagyot esett, mint a réz vagy az ezüst, ma viszont ezek is magukhoz térnek. Az ipari fémeknél és az ezüstnél például 1-2 százalék közötti emelkedés jellemző.

A Brent típusú olaj árfolyama péntekig (Tradingview.com)A Brent típusú olaj árfolyama péntekig (Tradingview.com)

Az OPEC a hétre tervezett szokásos havi “technikai ülését” elhalasztja a hét elejéről a végére, hogy a tagok ki tudják értékelni a megváltozott piaci helyzetet. A piaci szereplők nem zárják ki, hogy a korábban elhatározott rendszeres havi termelés-növelést ezúttal elhalasztják, hogy az árat stabilizálják. Sőt vannak elemzők, akik termelés-szűkítést sem zárnak ki. Döntés csütörtökön várható.

A Joe Biden amerikai elnök kormánya és pár másik állam által a stratégiai készletekből a múlt héten felszabadított olajtartalék is ürügyet kínálhat ehhez, bár a mennyisége nem volt igazán lényeges, a lépés inkább szimbolikus volt.

Mégsem olyan veszélyes az omikron?

Péntek este a WHO aggodalomra okot adónak nevezte az új variánst, aminek az omikron nevet adták. Az előzetes információkból úgy tűnik, az omikron-variáns esetében nagyobb az újrafertőződés veszélye, mint a többinél (és lehet, hogy az oltások kevésbé védenek ellene).

A hétvégén azután valamivel megnyugtatóbb nyilatkozatokat is lehetett olvasni. Egyrészt dél-afrikai járványügyi szakemberektől, akik szerint az ezzel a vírusverzióval megbetegedettek szokatlan, de nem túl súlyos tüneteket észleltek. (Jórészt a fiatalabbak.) Másrészt oltóanyag-gyártók jelezték, hogy meglehetősen gyorsan ki tudnak jönni az omikron elleni újfajta szérummal a meglevő technológia alapján, ha szükséges.

A kisbefektetők is bevásároltak a fekete pénteken

Először add el, csak azután kérdezz – ebben látja a pénteki esés egyik magyarázatát z Investing.com és a Reuters. A másik, hogy a részvények előtte mindenkori csúcspontjuk közelében jártak. Így nem volt meglepő a reakció az új vírustörzsre.

A nagy nemzetközi befektetési házak a jelek szerint kivárnak, a Credit Suisse például nem változtatott portfólióján, továbbra is enyhén felülsúlyozza a részvényeket. A kisbefektetők pedig pénteken több mint kétmilliárd dollárt öntöttek az Egyesült Államok részvényeibe, ami a második legnagyobb napi beáramlás, amit feljegyeztek a Vanda (VNDA) nevű cég kutatási eredményei szerint.

Vakcinagyártók száguldása

A WHO szerint a változat súlyosságának megértése több hetet is igénybe vehet. A vakcinagyártó BioNTech-nek pedig két hétre van szüksége ahhoz, hogy kiderítse, a Pfizerrel közösen készített oltást át kell-e dolgozni.

A KBC Equitas szerint

kimondottan erősek voltak pénteken a vakcinagyártók, a Moderna 20, a Pfizer hat százalék feletti pluszban zárt, a Novavax közel 9 százalékot emelkedett. A Moderna jelezte, hogy amennyiben szükséges, akkor akár 2022 elejére képes megfelelő vakcinát fejleszteni.

A vesztesek főleg a légiipar és a turizmus vállalatai voltak, valamint az amerikai kaszinók.

Salvador megvette az esést

A pénteki 5-10 százalékos esés után a hétvégén a vezető kriptodevizák nem sokat változtak, ma pedig 4-5 százalékos emelkedés jellemző. Újabb 100 bitcoint vásárolt (mintegy 5,5 millió dollár értékben) Salvador, amely a világon elsőként szeptemberben hivatalos fizetőeszközzé tette a digitális fizetőeszközt.

Ezt maga az elnök jelentette be Twitter-üzenetében. (Majd bírálta a Bank of England-ot, amiért az a nagy semmiből /from the thin air/ pénzt nyomtat.) Folytatódik a metaverzum-őrület, az Axie Infinity világában valaki már 2,3 millió dollárt fizetett egy digitális “telekért”.

Vírus és kriptodeviza – mindenáron omikront akarnak

A név sokat számít. Egy másik olvasatban: minden hülyeséget megvesznek most a kriptodeviza-piacon. Nem sokkal azután ugyanis, hogy kiderült, az omikron nevet kapja az újonnan felfedezett vírusverzió, megugrott az omicron (OMIC) nevű, szinte ismeretlen kriptodeviza árfolyama is, méghozzá közel tízszeresére.

A CovidPunks NFT-kollekció (forrás: OpenSea.io)A CovidPunks NFT-kollekció (forrás: OpenSea.io)

Nem világos, hogy miért, a járványhoz vagy a vírushoz ugyanis semmi köze, még november elején hozták létre az olympus (OHM, Arbitrum Network) változataként, leágazásaként (fork-jaként). A DeFi, azaz a decentralizált pénzügyek kategóriában fut.

Létezik egyébként egy covid token is, amely a járvány miatt bajba jutottak megsegítésére gyűjtene adományokat. Valamint egy Covid Punks NFT-kollekció, a híres CryptoPunk gyűjtemény egyik követője (lásd a képet).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17945 17235 17990 +2,81% 17940 17950 7 194 814 060 Ft 2022-01-27 15:17:41
MOL 2714 2650 2738 +1,65% 2714 2720 2 230 203 102 Ft 2022-01-27 15:17:37
MTELEKOM 420 418 422 -0,12% 420 421 78 325 514 Ft 2022-01-27 15:12:43
RICHTER 8375 8140 8450 +1,21% 8360 8380 977 291 410 Ft 2022-01-27 15:15:46
OPUS 212 208 213 +0,47% 210 212 11 482 709 Ft 2022-01-27 15:04:40
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP miatt felülteljesítő a BUX, ne várj új Teslára
Eidenpenz József | 2022. január 27. 12:28
A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.
Részvény / Deviza / Áru Felpattantak az európai tőzsdék, a pesti börze is követte őket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:59
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom nem tudott pluszban zárni.
Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló