<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem jó a tőkepiacok hangulata, főleg a recessziótól félnek, pedig Kínából javuló adatok érkeztek. A gázár is jól viselkedik, a forint is erősödött kissé, de a magyar részvényeket az európaiakhoz hasonlóan adják.

A tegnapi amerikai tőzsdei esés ma Európában és Ázsiában is folytatódik. A német DAX index 0,6, a francia CAC 40 pedig 1,3 százalékkal esik, miközben Londonban stagnálás látható.

Az amerikai határidős indexek sem túl sok jót ígérnek, egy százalék körüli mínuszban vannak. Ma is elsősorban a recessziós, inflációs, kamatemelési félelmekkel magyarázzák az esést. Az augusztusi eurózónás inflációs adat 9,1 százalék lett, a várakozásoknak megfelelő.

Hétfőn Japánban ünnepnap, Nagy-Britanniában a temetés miatt lesz szünnap.

Árfolyamok és grafikonok

A BUX index Budapesten egy százalék körüli esést mutat. Az OTP és a Telekom 0,3 százalékos süllyedése felülteljesítést jelent, a Mol 1,5 és a Richter 2,1 százalékkal esik. Nyertes alig van, az AutoWallis fél százalékkal drágul.

Négyszáz felett hullámvasutazik a forint

A forint tegnap tovább gyengült, aminek elsősorban az EU-val folytatott vitáink, másrészt az ismét felfelé kúszó gázár és az erős dollár lehet az oka. Ma viszont határozott erősödés látható, 404-405 az euró, 3-4 forinttal a tegnap esti alatt.

Az MNB alelnöke szerint gátolni kell az infláció elhúzódását, tartóssá válását, aminek legfontosabb eszköze a kamatemelés. (A magasabb kamat rendszerint erősíti a devizákat.) Virág Barnabás már az inflációs fordulat első jeleiről is beszélt itthon is, külföldön is.

Az Európai Parlament képviselői tegnap nagy többséggel megszavazták a magyar jogállamiságról szóló jelentést, amely gyakorlatilag kimondja, hogy Magyarország többé nem tekinthető demokráciának. Ez nem tett jót a magyar eszközök árazásának.

Ismét 200 euró alatt a gázár

Pár napos kisebb emelkedés után ismét lefelé indult az európai tőzsdei földgázár, a hollandiai szállítású energiahordozó hét százalékkal 199 euróra esett. Az olaj alig változik, minimális pluszban van a tegnapi esés után, a Brent 91 dollár, a WTI már csak 85.

Az olajárat is elsősorban a recessziós félelmek mozgatják most a külföldi sajtó szerint. De alighanem az ipari fémeket is, a réz 1,2, az alumínium kettő, az ezüst másfél, a cink három százalékkal süllyedt.

Nő az OTP súlya az indexekben

Szeptember 19-től, hétfőtől a BUX indexből kikerül az Appeninn, új tag pedig nem kerül be. Az OTP közkézhányada az eddigi 79,3 százalékról 86,3 százalékra emelkedik, ennek eredményeként az indexen belüli súlya mintegy öt százalékponttal 34,1 százalékra nő az Erste Befektetési Zrt. szerint. (A Kafijat csoport részesedése már közkézhányadnak számít.)

Ez a következő napokban vélhetően enyhe vételi erőt hozhat majd a bankpapírnál.

A Telekom lehet az átsúlyozás vesztese

A többi blue-chip részvényünk súlya enyhén csökken, ez elsősorban a Magyar Telekomot érintheti negatívan. Az illikvid és nagyon kis súllyal rendelkező részvényeket az indexkövető befektetési alapok nem szokták ténylegesen megvásárolni – jegyzi meg a brókercég.

Szeptember 19-től lépnek életbe a súlyváltozások a régiós CECE indexnél is, az OTP súlya közel egy százalékponttal 8,3 százalékra emelkedik. A Magyar Telekom szerepe itt is csökken.

Boszorkányos péntekünk lesz?

Ma van a „boszorkányszombat”, németül Hexensabbat, angolul „tripla boszorkányóra” (triple witching hour). Ez azt jelenti, hogy számos határidős termék, elsősorban részvény- és indexhatáridő egyszerre fut ki, mint minden negyedév harmadik péntekjén.

Ez a múltban állítólag gyakran okozott turbulenciákat, megugró forgalmat a piacokon a pozíciózárások, átkötések, újrakötések, továbbgörgetések miatt. Bár ha sokan számítanak valamire a tőkepiacon, az általában nem szokott bekövetkezni.

Lefelé csorog a kriptovaluta-piac a Merge után

A tegnapi, sokak által történelmi jelentőségűnek tartott esemény, az Ethereum Merge nevű reformja után a főbb kriptovaluták lefelé tartanak. Az ether alulteljesítő, 1460 dolláron áll, kilenc százalékkal lejjebb. A bitcoin csak két százalékkal, 19 680 dollárra csúszott.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Piaci szereplők szerint a piac erre a fejlesztésre várt hónapok (sőt évek) óta, ezért sokan már az esemény előtt alaposan bevásároltak, és most nincsenek új vevők. Sőt, sok rövid távra spekuláló játékos inkább ki akar szállni. Az ether az utóbbi hónapokban volt 100 százalékos pluszban is a Merge-várakozások miatt, de még most is mintegy 50 százalékkal van a júniusi mélypont felett.

Az ether és a bitcoin árfolyama három hónap alatt. További árfolyamok, grafikonok a Privátbankár Árfolyamkeresőn.Az ether és a bitcoin árfolyama három hónap alatt. További árfolyamok, grafikonok a Privátbankár Árfolyamkeresőn.

Biztató jelek Kínából

A kínai gazdasági aktivitás augusztusban a javulás jeleit mutatta, a növekedést támogató kormányzati intézkedések kezdték megmutatni hatásukat – közölte az ország statisztikai hivatala. Az ipari termelés augusztusban 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami erősebb a júliusi 3,8 százalékos növekedésnél és a The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok által jelzett négy százaléknál.

A kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal nőtt, szemben a júliusi 2,7 és a prognosztizált 4,0 százalékkal. A biztató adatokra azonban nem reagált jól a részvénypiac, a Shanghai Composite részvényindex 2,3 százalékkal esett reggel.

Európát érinti leginkább a lassulás. Fotó: DepositphotosEurópát érinti leginkább a lassulás. Fotó: Depositphotos

Vészmadárkodik a Világbank

A Világbank szerint a központi bankoknak az infláció megfékezésére tett erőfeszítései jövőre recesszióba sodorhatják a világgazdaságot. Ezért arra ösztönzi a főbb gazdaságok döntéshozóit, hogy tartsák szemmel a szigorú monetáris politika mellékhatásait. A szakértők döcögős hónapokra számítanak a tőzsdéken.

A globális növekedés drámaian lassul, és további lassulás valószínű, mivel egyre több ország kerül recesszióba - mondta David Malpass, a Világbankcsoport elnöke.

Ezek a tendenciák súlyos hosszú távú következményekkel járhatnak, főleg a feltörekvő és fejlődő országokban élő emberek számára – idézte a német N-Tv.de.

Elszánt az MNB a SET Group-pal szemben

Az MNB bő fél éve célvizsgálatot folytat a SET Group Nyrt.-nél a nyilvános közzétételek megalapozottságával kapcsolatban, de a kibocsátó hónapok óta nem teljesíti a felügyelet által előírt adatszolgáltatási kötelezettségét – közölte az MNB. A jegybank emiatt már kétszer bírságot szabott ki.

Ha a kibocsátó továbbra is akadályozza az MNB törvényes vizsgálatát… kész akár a legsúlyosabb szankció alkalmazására is, azaz a tőzsdei terméklistáról történő törlésre.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG