<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem jó a tőkepiacok hangulata, főleg a recessziótól félnek, pedig Kínából javuló adatok érkeztek. A gázár is jól viselkedik, a forint is erősödött kissé, de a magyar részvényeket az európaiakhoz hasonlóan adják.

A tegnapi amerikai tőzsdei esés ma Európában és Ázsiában is folytatódik. A német DAX index 0,6, a francia CAC 40 pedig 1,3 százalékkal esik, miközben Londonban stagnálás látható.

Az amerikai határidős indexek sem túl sok jót ígérnek, egy százalék körüli mínuszban vannak. Ma is elsősorban a recessziós, inflációs, kamatemelési félelmekkel magyarázzák az esést. Az augusztusi eurózónás inflációs adat 9,1 százalék lett, a várakozásoknak megfelelő.

Hétfőn Japánban ünnepnap, Nagy-Britanniában a temetés miatt lesz szünnap.

Árfolyamok és grafikonok

A BUX index Budapesten egy százalék körüli esést mutat. Az OTP és a Telekom 0,3 százalékos süllyedése felülteljesítést jelent, a Mol 1,5 és a Richter 2,1 százalékkal esik. Nyertes alig van, az AutoWallis fél százalékkal drágul.

Négyszáz felett hullámvasutazik a forint

A forint tegnap tovább gyengült, aminek elsősorban az EU-val folytatott vitáink, másrészt az ismét felfelé kúszó gázár és az erős dollár lehet az oka. Ma viszont határozott erősödés látható, 404-405 az euró, 3-4 forinttal a tegnap esti alatt.

Az MNB alelnöke szerint gátolni kell az infláció elhúzódását, tartóssá válását, aminek legfontosabb eszköze a kamatemelés. (A magasabb kamat rendszerint erősíti a devizákat.) Virág Barnabás már az inflációs fordulat első jeleiről is beszélt itthon is, külföldön is.

Az Európai Parlament képviselői tegnap nagy többséggel megszavazták a magyar jogállamiságról szóló jelentést, amely gyakorlatilag kimondja, hogy Magyarország többé nem tekinthető demokráciának. Ez nem tett jót a magyar eszközök árazásának.

Ismét 200 euró alatt a gázár

Pár napos kisebb emelkedés után ismét lefelé indult az európai tőzsdei földgázár, a hollandiai szállítású energiahordozó hét százalékkal 199 euróra esett. Az olaj alig változik, minimális pluszban van a tegnapi esés után, a Brent 91 dollár, a WTI már csak 85.

Az olajárat is elsősorban a recessziós félelmek mozgatják most a külföldi sajtó szerint. De alighanem az ipari fémeket is, a réz 1,2, az alumínium kettő, az ezüst másfél, a cink három százalékkal süllyedt.

Nő az OTP súlya az indexekben

Szeptember 19-től, hétfőtől a BUX indexből kikerül az Appeninn, új tag pedig nem kerül be. Az OTP közkézhányada az eddigi 79,3 százalékról 86,3 százalékra emelkedik, ennek eredményeként az indexen belüli súlya mintegy öt százalékponttal 34,1 százalékra nő az Erste Befektetési Zrt. szerint. (A Kafijat csoport részesedése már közkézhányadnak számít.)

Ez a következő napokban vélhetően enyhe vételi erőt hozhat majd a bankpapírnál.

A Telekom lehet az átsúlyozás vesztese

A többi blue-chip részvényünk súlya enyhén csökken, ez elsősorban a Magyar Telekomot érintheti negatívan. Az illikvid és nagyon kis súllyal rendelkező részvényeket az indexkövető befektetési alapok nem szokták ténylegesen megvásárolni – jegyzi meg a brókercég.

Szeptember 19-től lépnek életbe a súlyváltozások a régiós CECE indexnél is, az OTP súlya közel egy százalékponttal 8,3 százalékra emelkedik. A Magyar Telekom szerepe itt is csökken.

Boszorkányos péntekünk lesz?

Ma van a „boszorkányszombat”, németül Hexensabbat, angolul „tripla boszorkányóra” (triple witching hour). Ez azt jelenti, hogy számos határidős termék, elsősorban részvény- és indexhatáridő egyszerre fut ki, mint minden negyedév harmadik péntekjén.

Ez a múltban állítólag gyakran okozott turbulenciákat, megugró forgalmat a piacokon a pozíciózárások, átkötések, újrakötések, továbbgörgetések miatt. Bár ha sokan számítanak valamire a tőkepiacon, az általában nem szokott bekövetkezni.

Lefelé csorog a kriptovaluta-piac a Merge után

A tegnapi, sokak által történelmi jelentőségűnek tartott esemény, az Ethereum Merge nevű reformja után a főbb kriptovaluták lefelé tartanak. Az ether alulteljesítő, 1460 dolláron áll, kilenc százalékkal lejjebb. A bitcoin csak két százalékkal, 19 680 dollárra csúszott.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Piaci szereplők szerint a piac erre a fejlesztésre várt hónapok (sőt évek) óta, ezért sokan már az esemény előtt alaposan bevásároltak, és most nincsenek új vevők. Sőt, sok rövid távra spekuláló játékos inkább ki akar szállni. Az ether az utóbbi hónapokban volt 100 százalékos pluszban is a Merge-várakozások miatt, de még most is mintegy 50 százalékkal van a júniusi mélypont felett.

Az ether és a bitcoin árfolyama három hónap alatt. További árfolyamok, grafikonok a Privátbankár Árfolyamkeresőn.
Az ether és a bitcoin árfolyama három hónap alatt. További árfolyamok, grafikonok a Privátbankár Árfolyamkeresőn.

Biztató jelek Kínából

A kínai gazdasági aktivitás augusztusban a javulás jeleit mutatta, a növekedést támogató kormányzati intézkedések kezdték megmutatni hatásukat – közölte az ország statisztikai hivatala. Az ipari termelés augusztusban 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami erősebb a júliusi 3,8 százalékos növekedésnél és a The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok által jelzett négy százaléknál.

A kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal nőtt, szemben a júliusi 2,7 és a prognosztizált 4,0 százalékkal. A biztató adatokra azonban nem reagált jól a részvénypiac, a Shanghai Composite részvényindex 2,3 százalékkal esett reggel.

Európát érinti leginkább a lassulás. Fotó: Depositphotos
Európát érinti leginkább a lassulás. Fotó: Depositphotos

Vészmadárkodik a Világbank

A Világbank szerint a központi bankoknak az infláció megfékezésére tett erőfeszítései jövőre recesszióba sodorhatják a világgazdaságot. Ezért arra ösztönzi a főbb gazdaságok döntéshozóit, hogy tartsák szemmel a szigorú monetáris politika mellékhatásait. A szakértők döcögős hónapokra számítanak a tőzsdéken.

A globális növekedés drámaian lassul, és további lassulás valószínű, mivel egyre több ország kerül recesszióba - mondta David Malpass, a Világbankcsoport elnöke.

Ezek a tendenciák súlyos hosszú távú következményekkel járhatnak, főleg a feltörekvő és fejlődő országokban élő emberek számára – idézte a német N-Tv.de.

Elszánt az MNB a SET Group-pal szemben

Az MNB bő fél éve célvizsgálatot folytat a SET Group Nyrt.-nél a nyilvános közzétételek megalapozottságával kapcsolatban, de a kibocsátó hónapok óta nem teljesíti a felügyelet által előírt adatszolgáltatási kötelezettségét – közölte az MNB. A jegybank emiatt már kétszer bírságot szabott ki.

Ha a kibocsátó továbbra is akadályozza az MNB törvényes vizsgálatát… kész akár a legsúlyosabb szankció alkalmazására is, azaz a tőzsdei terméklistáról történő törlésre.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10720 10535 10800 +1,47% 0 0 8 428 170 770 Ft 2023-02-07 17:12:26
MOL 2736 2680 2748 +2,01% 0 0 1 827 368 794 Ft 2023-02-07 17:06:21
MTELEKOM 367 366 375 -0,94% 0 0 85 945 741 Ft 2023-02-07 17:13:13
RICHTER 8040 7990 8110 -0,37% 0 0 2 717 311 825 Ft 2023-02-07 17:05:03
OPUS 129 128 131 -0,46% 0 0 6 145 285 Ft 2023-02-07 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Izmot mutatott ma a Mol és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 17:54
A többi vezető részvény esett.
Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG