<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint ma is gyengécske és a következő napokban további nagy csapkodásra is fel kell készülni. A BUX esik, főleg a Mol húzza le. Drágul a gáz, az arany 1700 alá süllyedt. Sikeresnek bizonyult az Ethereum rendszer átalakítása, de ez az árfolyamon alig látszik. Per és új gyáralapítási tervek a Teslánál.

Miután tegnap az amerikai részvénypiacnak, főleg a technológiai papíroknak sikerült pluszban zárni, ma is többnyire óvatos optimizmus látható az európai tőzsdéken. A német index 0,4, a brit 0,5 százalékkal megy fel, de Párizs eközben 0,1 százalékkal esik.

A naptár tele van makroadatokkal, tegnap amerikai termelői árakról jött jelentés, ma az augusztusi ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom, holnap a foglalkoztatási statisztika érkezik. Európa továbbra is főleg az energiaválság megoldásával és Ukrajnával van elfoglalva.

A BUX index fél százalékkal esik, miközben Varsó 0,3 százalékos pluszban van. A magyar mutató alulteljesítését főleg a Mol 1,8 százalékos esése okozza, eközben az OTP 0,4 százalékkal drágább, a Richter 0,3 százalékkal olcsóbb lett. Vesztes a 4iG 1,8 százalékos értékvesztéssel, nyertes a Masterplast 2,8 százalékos nyereséggel.

Árfolyamok és grafikonok

Mitől gyengült a forint?

Az euró kissé tovább drágult, 406 forint körül jár, pedig két napja még 395 körül is volt. A tegnapi és tegnapelőtti csúnya forintgyengülésben szerepe lehetett az európai gázárak újra meginduló emelkedésének, miután a dollár erősödése és a részvénypiacok esése is megállt. De nagyrészt mégis politikai okai lehettek.

Az Európai Parlamentben súlyos vita folyt tegnap a magyar jogállamiságról, és a képviselők többsége nem a magyar álláspontot támogatta. A Reuters információi szerint átszámítva 6400 milliárd forintnyi értékű uniós támogatás visszatartását javasolhatja az Európai Bizottság. Másik oldalról viszont a magyar kormány elkötelezettnek látszik a feltételek teljesítésében, ennek jegyében a korrupcióellenes törvényjavaslatokat hétfőn terjeszti az országgyűlés elé.

Az MNB ma nem változtatott az egyhetes betétek kamatán, de ezt nem is várta a piac. A következő napokban is az Európai Unióval kapcsolatos viták mozgathatják a forintot – így nagy kilengések is elképzelhetők.

Felfelé kúszik az európai gázár

Az európai szállítású földgáz második napja erősödik, ezúttal hat százalékkal 231 dollárra. A kőolaj minimális, 1-2 ezrelékes mínuszban van, a Brent 94 dollár körül jár.

Az olajnál a kereslettel és a kínálattal egyaránt vannak bajok, ennek lehet betudható a viszonylagos stabilitás az utóbbi időben 90-95 dollár között. A keresleti oldalon a gazdaságok, főleg Kína lassulása okoz fejfájást. A kínálati oldalon az orosz szállítások csökkenése után most az örmény-azeri konfliktus is feszültséget jelent.

Arany 1700 dollár alatt

Az aranyárnak a múltban is ellensége volt a magas kamat és az erős dollár, ez most is látszik. Ma megint 0,7 százalékkal lejjebb van, így 1697 dollár, beesett a fontos 1700 dolláros határ alá.

Hasonló mértékben esik az ezüst is, a katalizátorokban használatos palládium viszont 1,7 százalékkal süllyed, miközben a platina stagnál.

Még 20 százalékos esésnek kell jönnie?

Ray Dalio nagybefektető, a Bridgewater Associates alapítója és igazgatója számolgatott – írja az Erste Befektetési Zrt.

Úgy néz ki, hogy a kamatoknak sokkal magasabbra kell emelkedniük, mint korábban gondoltuk, akár a 4,5-6 százalékos tartományba.

Ebben az esetben a lakossági költekezés és a privátszektor beruházásai annyira lassulnának, ami már jelentősen rombolná a gazdaságot. Dalio szerint a részvényeknek nagyjából 20 százalékkal kellene leértékelődniük, hogy a fair értéküknél legyenek.

Etheerum. Fotó: Tasi Zoltán, UnsplashEtheerum. Fotó: Tasi Zoltán, Unsplash

Megvolt a Merge, környezetbarát lett az ether

Ma reggel eljött a Merge ideje, az öt-hat éve várt nagy reformé, amely során az Ethereum-rendszer a környezetkárosító és merev proof-of-work rendszerről áttért a rugalmasabb proof-of-stake rendszerre. Ezzel mintegy 99,5 százalékkal csökkent a rendszer energiafelhasználása, és jelentősen mérséklődött a rendszerben az “infláció”, az új érmék kibocsátásának üteme. Plusz megnyílt az út további reformok felé.

Egyelőre nem változnak viszont lényegesen az Ethereum nagy kerékkötőjének számító magas tranzakciós díjak és a túl kicsi áteresztő-képesség. Ezeket majd a későbbi reformok hivatottak rendezni.

A bitcoin és az ether három hónapos grafikonja. Felfokozott várakozások. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A bitcoin és az ether három hónapos grafikonja. Felfokozott várakozások. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Lefelé csorgó kriptovaluta-piac a Merge után

A Merge előtti napokban eső, az előtte levő hónapokban szépen emelkedő ether árfolyama alig változott, fél százalékos emelkedéssel 1608 dolláron áll. De a piacon inkább a szerény mínuszok dominálnak, a  bitcoin egy százalékkal 20 100-ra esik.

Talán azért csekély a piaci reakció, mert a Merge rendben lezajlott, és különösebb meglepetéseket nem okozott. Sokan attól tartottak, hogy a korábbi árfolyamemelkedés után az ether majd esni fog, mert a nyáron a Merge pozitív hatásaira számítva bevásárló befektetők az esemény után eladnak. (“Végy a pletykákra, adj a hírre”.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Japán megtámogatná a gyengélkedő jent

A japán központi bank beavatkozásra készül a devizapiacon a nemzeti valuta, a jen erőteljes leértékelődése miatt – írta a “Nikkei” című újság bennfentesekre hivatkozva. A központi bank árfolyam-tesztet hajtott végre, ebben a folyamatban a devizakereskedőket felhívják, és megkérdezik a jen vételi és eladási árát. Ez az ellenőrzés a beavatkozás lehetséges előfutárának tekinthető.

A dollár japán jenben és forintban. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A dollár japán jenben és forintban. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A jen árfolyama a jelentés után enyhén emelkedett közel 24 éves mélypontjáról a dollárral szemben. A valuta idén eddig mintegy 20 százalékot veszített értékéből, mivel a központi bank ragaszkodik az ultralaza monetáris politikájához, miközben más országok az infláció miatt erőteljesen emelték a kamatlábakat.

Mégsem gyártanak Németországban Tesla-akkumulátorokat?

Az Európában emelkedő energiaköltségek és az amerikai adókedvezmények miatt a Tesla átgondolja a németországi akkumulátorgyárral kapcsolatos terveit – írja a német N-Tv.de a Wall Street Journal nyomán. Az új üzem mégsem Berlin közelében, hanem az Egyesült Államokban épülhet fel.

Az akkumulátorok amerikai gyártása segíthet a Teslának abban, hogy a Joe Biden amerikai elnök által a múlt hónapban aláírt inflációcsökkentő törvény (IRA) értelmében további adókedvezményeket kapjon. Az adójóváírások elemzők szerint az akkumulátorok költségeinek több mint egyharmadát fedezhetik, ha a cellákat az Egyesült Államokban gyártják és csomagolják. A törvény hatályba lépését követő napokban a Tesla közölte a texasi hatóságokkal, hogy helyszínt keres egy lítium-finomító üzem számára.

Nagy per a Tesla ellen

A Tesla ellen csoportos pert indítottak az Autopilot és a Full Self-Driving (automata vezetési) funkciók reklámozása miatt. Eszerint a vállalat félrevezette a vásárlókat, amikor úgy mutatta be a technológiákat, mint amelyek 2016 óta teljesen működőképesek vagy “hamarosan bevezetik ezeket”. Miközben az elektromos autógyártó tudta, hogy a funkciók nem működnek, vagy nem teszik biztonságossá a járműveket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG