TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét beindultak az európai tőzsdék, az átlagos indexemelkedés 1,3 százalék körüli. Térségünk azonban lemaradt, Varsóban és Budapesten is mérsékelt a nyereség. A forint is gyengül, miközben a dollár visszapattant az 1,2-es szintről az euróval szemben. Soros György vagy menedzserei sziklaszilárd osztalékpapírokat vásároltak. Újabb fontos indexet rendeznek át, öt új papír érkezik.

Nagyon szép emelkedést mutatnak az európai tőzsdeindexek szerda délelőtt, egy és másfél százalék közötti a plusz a fontosabb tőzsdéken. A Stoxx 600 index 1,3 százalékos növekedést ért el a kedd esti állapothoz képest. Így a francia CAC 40 index az 5000 pontot súrolja, a német DAX ismét átlépte a 13 ezer pontot. A brit FTSE 100 azonban még egy kicsit odébb van a 6000 pontos határtól. Az amerikai határidős indexek is újabb fél-egy százalékos emelkedést mutatnak.

Az emelkedés okaként azt jelölik meg a nemzetközi sajtóban, hogy sokat javultak a gazdaságok növekedési kilátásai a tegnap közzétett beszerzésimenedzser-indexek után. (Ezek Kínában, az Európai Unióban és Amerikában is nagyobb növekedést jeleztek előre a vártnál.) Furcsa, hogy ugyan ugyanezek a beszerzésimenedzser-indexek tegnap nem okoztak emelkedést Európában, inkább stagnálás történt.

Az euró/dollár a kulcs?

A jelenség kulcsa valószínűleg az euró / dollárban keresendő. Tegnap ugyanis a dollár még javában gyengült, egy időre átlépte az 1,2-es határt is az árfolyam. Mára viszont határozottan visszapattant onnét, korrekció történt, a keresztárfolyam 1,1873. A dollárerősödés, pontosabban az euró gyengülése pedig jó az európai exportőröknek. Ez sokat javíthatott a mai tőzsdei hangulaton. E hét végén is nagyon várják a szokásos amerikai foglalkoztatási adatokat.

A Domus részvényének osztalékszelvényei (E. J.) A Domus részvényének osztalékszelvényei (E. J.)

Térségünk kissé alulteljesítő, a lengyel index fél százalékkal, a magyar 0,7 százalékkal emelkedik. Az OTP 0,6 százalékos emelkedése 10 010 forintot jelent. A Richter 0,4 százalékkal 7135-ig emelkedik. A Mol három százalékkal süllyed 1681 forintra, pluszban van az Opus, stagnál a Magyar Telekom. A forint határozottan gyengül, 357,20 Ft az euró, ami 1,4 forintos drágulást jelent a tegnap esti állapothoz képest.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár gyengülése jót tesz, emelkedése viszont a rosszat a legtöbb árupiaci termék dollárárfolyamának. Ez az aranyszabály ma is érvényesülni látszik, az arany fél százalékkal, az ezüst 2,2 százalékkal esik. Süllyed a réz, a palládium és a platina is. A kőolaj viszont szerényen tovább erősödik, a WTI 43, a Brent 46 dollár körül jár.

Soros szolid befektetéseket vesz

„Ha a befektetés szórakoztató, ha jól érzed magad, valószínűleg nem keresel pénzt. A jó befektetés unalmas” – idézi a Yahoo Finance Soros Györgyöt. A befektetési legenda  (vagy az általa korábban kinevezett vagyonkezelők) három magas osztalékhozamú, konzervatívnak mondható részvényt vásároltak a cikk szerint. A Truist Financial (TFC) pénzintézet évi 4,5, a Blackstone Mortgage Trust (BXMT) ingatlancég 10,3 és a US Bancorp (USB) bank 4,5 százalékos osztalékhozammal kecsegtet.

Az osztalékhozam (az éves osztalék és az árfolyam hányadosa) persze csak egy elméleti érték, becslés, amivel az osztalékot a kötvények hozamával lehet összevetni. Az osztalék ugyanis változik. Ezért a cikk bőven emlegeti azt a potenciált is, amely abból adódik, ha a cégek a jövőben emelik osztalékukat. Ekkor könnyen két számjegyűvé válhat az osztalékhozam, a kötvény-egyenértékes megtérülés. (Korábbi cikkünk osztalékokról.)

Még egy fontos indexet átrendeznek

Több indexet is átrendeznek szeptemberben, mint a Dow Jones Ipari Átlag vagy a DAX. (Nemrég beszámoltunk róla.) Ez azért lényeges, mert az indexkövető alapok ennek alapján adnak el vagy vesznek az adott részvényekből. Most arról jött hír, hogy az EuroStoxx 50 európai blue-chip indexben is változások lesznek az augusztus végi piaci kapitalizáció alapján.

Öt új papír érkezik, az Adyen holland fizetési szolgáltató, a Prosus holland befektetési társaság, a Pernod Ricard francia italcég, a Vonovia német ingatlanvállalat és a felvonókra szakosodott finn Kone. Kikerülnek a francia Société Générale és a spanyol BBVA pénzintézetek, a spanyol Telefonica és a francia Orange telekommunikációs cégek és az egészségügyben érdekelt német Fresenius. A változások szeptember 21-től lépnek életbe.

A nem csak Európai Uniós papírokat tartalmazó Stoxx 50 index összetétele különböző, itt az Adyena a spanyol Santander Bank helyébe lép. A Lloyds Bank kiesése pedig az Adidasnak csinál helyet – írta a Finanzen.net.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél