TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.

Egyelőre nem igazán találják az irányt az európai részvénypiacok, az Stoxx 600 index szerény mínuszban van, miközben Frankfurtban felfelé, Párizsban és Londonban lefelé mennek az indexek. Az amerikai határidős S&P 500 is mintha lefelé, a Nasdaq technológiai tőzsde inkább felfelé próbálna menni. A német tőzsde felülteljesítését annak tulajdonítják, hogy a mai kínai makroadatok jók lettek, ami a német gazdaságra is pozitívan hathat.

Ezt ellensúlyozta, hogy jelentett a HSBC és a Société Générale, mindkét bank eredménye elmaradt a várakozásoktól. A brit bankcsoport közel öt százalékos mínuszban mozog a tőzsdén, francia kollégája pedig két százalékkal esik. Ma délelőtt egy sor beszerzési menedzserindex érkezik Európából. Talán az említett banki jelentések miatt lehet, hogy a magyar részvénypiac gyenge pontja is az OTP, amely 10 390 forinton stagnál.

Így reagált a Richter

Eközben a Richter 0,9 százalékkal emelkedik gyorsjelentése után, 6835 forintra. A Mol fél százalékkal ment fel, 1725 forintra. A Telekom egy százalékkal emelkedik, a nyárias hangulatban az Opusra az első háromnegyed órában még nem is született üzlet. A BUX index minimális, egy ezrelék körüli pluszban van. (A magyar beszerzési menedzserindexről itt írtunk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint határozottan gyengül, a 345,10 forintos euró 1,20 forinttal magasabb a péntek estinél. A dollár szolidan emelkedik.

OTP, Szlovákia (Archív kép) OTP, Szlovákia (Archív kép)

Remek számok a Richtertől

A várakozásoknál sokkal erősebb, remek számokat közölt a Richter. A második negyedéves gyorsjelentés pozitív meglepetést okozhat a befektetőknek. A devizahatások kedvezőek, a Vraylar nagyon erősen teljesít, a költségeket pedig kordában tartja a cég, a profitszámok így jelentősen megugrottak 2019-hez képest. Sok múlhat persze azon, hogy a jelentés után milyen üzenetek érkeznek majd a vezetés részéről írta a KBC Equitas. Kérdés, lesz-e változás az előrejelzésben.

Hasonlóan vélekedik az Equilor Befektetési Zrt. is, amely szerint minden soron várt feletti eredmények születtek.

A Vraylarhoz kapcsolódó mérföldkőbevételnek köszönhetően 14,5 százalékkal nőtt a bevétel.  A főbb gyógyszerek értékesítése a vártnak megfelelően alakult. Adózott eredmény soron 32,2 milliárd forintot könyvelt el a Richter, ami 84 százalékos éves növekedést jelent, és jelentősen felülmúlja a 20,5 milliárd forintos elemzői konszenzust is. Így jó esély van az éves prognózis emelésére.

A TikTok csak a kezdet?

A TikTok mellett más kínai alkalmazások kitiltását is fontolgatja a Fehér Ház. Michael Pompeo, amerikai külügyminiszter, jelentette be, hogy a kínai szoftverek nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthetnek, ezért át kell vizsgálni, hogy elérhetőek maradhassanak e az országban. A TikTok tulajdonosa közben azt tudatta egy közleményben, hogy minden adat amelyet Amerikában érnek el, az Amerikában is van tárolva és nem küldenek semmilyen információt Kínába az amerikai felhasználókról – írta az Equilor.

(A TikTok körüli harcról és korábban adatbiztonsági aggályok miatt kitiltott kínai cégekről itt írtunk.)

Az orvosi technológiával foglalkozó Siemens Healthineers, a Siemens egykori leányvállalata az Egyesült Államokban készül nagy bevásárlásra. Megvásárolná a rákterápiára specializálódott, többek között röntgenkészülékeket és rákszkennereket gyártó Varian Medical Systems céget. Az ügylet értéke 16,4 milliárd euró lehet, a vevő saját források és idegen források vegyes felhasználásával tervezi a tranzakciót.

Új csúcson a vírus, új csúcson azt arany

Naponta mintegy 250 ezer, négy naponta egymillió új koronavírus-fertőzést regisztrálnak a világban. Az ismertté vált esetek száma átlépte a 18 milliót, sok országban újabb korlátozásokat vezetnek be, vagy készülnek bevezetni. Úgy tűnik, hogy a járvány nem ment nyári vakációra – írta a Bloomberg.com. Ugyanakkor gőzerővel folynak az oltóanyag-kutatások az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy Britannia és Japán már 1,3 milliárd adagot kötöttek le a potenciális gyártóktól. Sokan azonban arra számítanak, hogy ezeket csak 2021 ben tudják majd felhasználni.

Az arany határidős árfolyama hajnalban új történelmi rekordot állított be, a maximum ára 1994,2 dollár volt, jelenleg 1978 dollár. Már nem egyszer fordult elő, hogy a hajnali, ázsiai kereskedésben ütött új csúcsot a sárga fém. Az ezüst egy százalékkal megy feljebb, az olaj másfél százalékkal esik.

Bitcoin-villámkrach

Flash Crashről, azaz villám összeomlástól beszelnek a bitcoin piacán. Két hét alatt közel harminc százalékot ment, 9000 dollár közeléből 12 000 dollárra, a hétvégén azonban perceken belül zuhant tíz százalékot. Jelenleg kissé magához tért, és 11 200 dollár körül forog. Az ethereum jobban tartja magát, 386 dollár az árfolyama.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Friss
hírlevél