<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap viszonylag távolra tette a “tapírt” (tapering), azaz a gazdaságélénkítő program kivezetését. De legalábbis megszűnt az ezzel az üléssel kapcsolatos bizonytalanság, félelem, idegesség. Ez az első jó hír mára. A kínai állam is segített, és a bajban levő Evergrande ingatlanóriás törleszti esedékes tartozását, ez a másik szuper esemény.

Így már tegnap egy százalékos emelkedéssel zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, ma pedig a jó hangulat folytatódik. A nyugat-európai indexek is egy százalék körüli, de inkább afeletti pluszban vannak, kivéve Londont, ahol 0,7 százalék a nyereség. Az Evergrande két számjegyű ugrást produkál Kínában, bár az ottani indexek csak szolidan mennek fel.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos emelkedését az OTP 1,5, a Mol 0,3 és a Richter 0,9 százalékos drágulása okozza elsősorban. A 4iG négy, az Opus és a Waberer’s három százalék körüli többletet mutat. Az OTP közgyűlési előterjesztéseket, a 4iG első féléves prezentációt tett közzé.

Árfolyamok és grafikonok

A forint viszont nem tartozik a nyertesek közé, ma is kissé tovább gyengül, 355,30 az euró. Este erősödött, ma újra süllyed a dollár, az euró/dollár 1,1730. Az árupiacon vegyes a kép, az arany és az ezüst kissé lefelé tart, az ipari fémek drágulnak, az olaj stagnál.

Merre tovább, forint?

Megoszlanak a vélemények a forint várható árfolyamával kapcsolatban a vártnál kisebb keddi kamatcsökkentés után. Ami annak is köszönhető, hogy van, aki a nemzetközi környezetből, van, akik a hazai kamatpolitikából indul ki.

Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő vezető stratégája szerint a következő hónapokban

a forint és a feltörekvő piaci devizák – köztük a brazil reál, a török líra – inkább fokozatosan veszítenek értékükből középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt.

Az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei viszont azt mondták, az MNB szigorítási sorozata hatott a forintra az utóbbi időben, a kamatemelési ciklus elhozhatta a sok éves forintgyengülési ciklus végét.

Ez maradhat a következő hónapokban, de akár 2022-ben is, kisebb mozgások mellett stabil árfolyammal.

Jön a kamatemelés Amerikában?

A Federal Reserve tegnapi közleménye és Jerome Powell sajtótájékoztatója nem szolgált meglepetéssel. A 18 főből álló FOMC tanács előrejelzései már annál inkább – írja az Erste Befektetési Zrt. A júniusi 7-ről mostanra 9-re emelkedett azon jegybankárok száma, akik legalább egy kamatemeléssel számolnak 2022-ben.

Sőt, feltehetően ugyanaz a kilenc jegybankár legalább négy kamatemelést vizionál 2023 végéig, míg júniusban csak öten számoltak ekkora ugrással. Mivel a jegybankárok 3,8 százalékos munkanélküliségi rátára és 2,2 százalékos PCE inflációra számítanak 2022-ben, kifejezetten valószínűnek tűnik, hogy jövőre legalább egy kamatemelést látunk az USA-ban.

Pénzt pumpál a kínai jegybank

Az Evergrande likviditási problémái miatt a kínai központi bank 17 milliárd dollár értékű extra jüanlikviditást biztosított, hét és 14 napos repo-ügyletek keretében – írta a KBC Equitas. Az extra pénz a január végi-február eleji időszakban nyújtott plusz likviditással mérhető össze, így a jegybank nyolc hónapja nem pumpált ekkora mennyiségű pénzt a bankrendszerbe.

Kínai negyed (Pixabay.com)Kínai negyed (Pixabay.com)

Az Evergrande részvényei is emelkedtek, eleinte több mint 30 százalékkal, mivel a befektetők arra spekulálhatnak, hogy sikerül kezelnie az adósságválságot a cégnek.

Szó sincs buborékról az igazi tech-részvényeknél?

Cathie Wood sztáralapkezelő (Ark Investment) és Rob Arnott (Research Affiliates) között vita alakult ki egy konferencián arról, hogy buborék van-e a technológiai részvények piacán. A forradalmi újításokat, teljes iparági váltást, töréseket okozó (“diszruptív”) technológiai cégek Wood szerint nincsenek buborékban.

Az öt technológia:

  • a DNS-szekvenálás,
  • a robotika,
  • az energiatárolás,
  • a mesterséges intelligencia
  • a blokklánc-technológia,

melyekre a cége összpontosít, együtt fejlődnek, és egymást is erősítik. Ezt a befektetők gyakran figyelmen kívül hagyják.

A platformok konvergenciája különösen jó a Tesla számára (TSLA), mivel a felsoroltak közül hármat is alkalmaz, az energiatárolást, a mesterséges intelligenciát és a robotikát mondta Wood.

Rob Arnott, a Research Affiliates alapítója és elnöke úgy definiálja a buborékot, hogy olyankor valószínűtlen feltételezéseket kell alkalmazni az aktuális árfolyamok igazolására.

Az Ark Innovation ETF és a Nasdaq 100-as index (Tradingview.com)Az Ark Innovation ETF és a Nasdaq 100-as index (Tradingview.com)

Közeleg a bankszektor csúfos vége?

Ám a buborékok azonosításának kockázata az, hogy a valószínűtlen feltételezések sem jelentenek egyben lehetetlent. Példája az Amazon, ami “szörnyű befektetés volt a 2000 -es években”, mára pedig az egyik legnagyobb vállalat lett.

A buborékok túlélhetik a szkeptikusokat, ezért legyen mindenki óvatos a shortolásukkal – tanácsolja.

Egy dologban azonban a két szakember egyetértett. Mindketten azt mondják, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektor megérett arra, hogy megsemmisítő változások következzenek be. (“Disruption”, töréssel, megsemmisüléssel járó mélyreható változás, forradalom.)

Emelték a Richter célárát

Ma megjelent elemzésünkben a korábbi 9805 forintról 9930 forintra emeltük a Richter részvényeire vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat – írta az Erste Befektetési. (A papír jelenleg 8635 forinton forog.)

Ez az időfaktornak és a kissé megemelt eredményvárakozásnak köszönhető. Az ajánlás továbbra is felhalmozás.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír a német árakról, érthetetlenül magára maradt a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. október 12. 11:53
Az inflációs félelmeket fűti a német nagykerárak elszállásáról szóló hír, amelyek 47 éve nem látott ugrást produkáltak. A OTP újabb bankot vehet Oroszországban, de a BUX nemcsak miatta dacol a rossz európai tőzsdeklímával. Az euró/forint megint a 360-at ostromolja, a bitcoin emelkedését nem követi a többi kriptó.
hírlevél
depositphotos