<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.

Ma este a JPMorgan, a Blackrock és a Delta Airlines nyitja az amerikai gyorsjelentések szezonját, legalábbis a fontosabbak közül. Közzéteszik a Fed legutóbbi ülésének aktáit, és inflációs adat is érkezik. Ezen egyenként is fontos hírek előtt úgy látszik, kevesen mernek vásárolni, a tegnapi esés után az európai indexek ma is aggasztó mínuszban kezdtek. Pár óra alatt azonban nagy javulás következett be.

Késő délelőtt a német DAX index már 0,7 százalékos pluszban van, a francia társa 0,2 százalékkal megy fel, a brit mutató viszont még 0,2 százalékos mínuszban áll. Az amerikai határidők is szerény többletet jeleznek.

Itthon a BUX index kissé bizonytalan, nulla körül ingadozott eddig, most épp 0,1 százalékkal emelkedik. Az OTP minimális, 0,1 százalékos esését a Mol ugyanekkora emelkedése és a Richter 0,9 százalékos drágulása ellensúlyozza. A 4iG 1,4, a Telekom 0,1 százalékkal emelkedett. A napokban új és új történelmi csúcsra érkezett a BUX index, egy kis pihenő tehát nem lenne meglepő.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nem tud elszakadni a 360-as eurótól, ma 360,20 az ár, ami 0,3 forintos emelkedés. A dollár gyengül, ami jót tesz az ipari fémeknek és a nemesfémeknek. Az energiahordozók, köztük az olaj viszont kisebb-nagyobb mínuszban vannak.

Nagy leépítés jöhet a Volkswagennél

Alig avatta fel a Tesla új gigagyárát Berlin mellett, a versenytársak máris bajban vannak? A Volkswagen egyik vezetője mindenesetre most megszellőztette, hogy 30 ezer alkalmazottól is megválhatnak, hogy a költségeiket csökkentsék, a konkurenciával pedig lépést tudjanak tartani. Igaz, ez egyelőre csak elképzelés, különböző szcenáriókat vizsgálnak az elektromos autókra való áttéréssel kapcsolatban.

A német SAP szoftvercég pedig növelte eredmény-előrejelzéseit, emiatt 2,6 százalékkal emelkedik.

Miért van csúcson a BUX? Nem véletlenül

Egy hosszabb értekezés a Yahoo Finance portálon azzal foglalkozik, mibe érdemes fektetni, ha az inflációból, emelkedő kamatok mellett is hasznot szeretnénk húzni. A listán a következők szerepelnek:

  • Az inflációból hasznot húzó, növekvő osztalékú részvények.
  • Az energiaszektor.
  • A pénzügyi szektor.
  • A REIT-ek (ingatlanbefektetési tárasságok).
  • Árupiaci termékek.
  • Nyersanyagcégek (bányák, energiacégek, mezőgazdasági vállalatok).

Ennek alapján nem meglepő az sem, hogy a magyar BUX index csúcson van. Hiszen abban 41,3 százalék az OTP, mint bankszektor és 24,5 százalék a Mol, mint energiaszektor aránya. (Együtt tehát majdnem megvan a kétharmad.) De kisebb hányadban REIT-ek, azaz SZIT-ek (szabályozott ingatlantársaságok) is akadnak a tőzsdénken, illetve más, nagyobb ingatlanvagyonnal rendelkező cégek.

Pengőbankjegy az infláció korából (adópengő) (E. J.)Pengőbankjegy az infláció korából (adópengő) (E. J.)

Cathie Wood rendkívül optimista

A sztárbefektető, Cathie Wood tegnapi előadásában nagyon optimista volt a részvénypiaccal kapcsolatban. Az ARK vezérigazgatója szerint a globális gazdaságot veszélyeztető kockázat az elkövetkező években nem az infláció, hanem a defláció. Az olajkereslet sem ad okot aggodalomra, ehelyett a kínálati oldalon látja a problémákat.

Wood szerint az ellátási lánc problémái idővel meg fognak oldódni, segítenek a korrekciójukban a mérséklődő nyersanyagárak is. A dollár folytatódó erősödése lefelé irányuló nyomást fog gyakorolni a nyersanyagárakra. A guru a kriptodevizákkal kapcsolatban is változatlanul optimista, az intézményi érdeklődés növekedését várja.

Az eltűnt Jack Ma visszatér?

Az Alibaba Group alapítója, Jack Ma, aki tavaly eltűnt a nyilvánosság elől, miután ellentétbe került a hatalommal, jelenleg Hongkongban tartózkodik – mondta két forrás a Reutersnek. A kínai milliárdos azóta került háttérbe, hogy tavaly októberben Sanghajban beszédet mondott, amelyben kritizálta a kínai pénzügyi szabályozókat. A források szerint Ma üzleti partnerekkel találkozott étkezés közben.

A Global X Uranium ETF (URA) hosszú távú árfolyama (Tradingview.com)A Global X Uranium ETF (URA) hosszú távú árfolyama (Tradingview.com)

Mi történt az uránnal?

Tegnap valósággal robbant az uránbánya-részvények árfolyama, főleg a kanadaiaké: a Fission Uranium 31, a Denison Mines 19, a Cameco 15 százalékkal ment fel (kanadai dollárban). Az erre a szektorra szakosodott URA ETF (Global X Uranium) 11, az URNM (North Shore Uranium Mining ETF) 14 százalék körül ugrott meg (USA-dollárban). A hónapok óta tartó emelkedést gyorsíthatták az olyan szalagcímek a gazdasági portálokon, mint:

  • Az uránrali nyomán kiújult a vita a nukleáris energia jövőjéről egy nulla szén-dioxid-kibocsátású világban.
  • A befektetők pénze egy új urániumalapba áramlik, amely hatalmas készletet halmozott fel, az éves globális kereslet mintegy 16 százalékát. (Bloomberg.)
  • A hedfe fundok (fedezeti alapok) beszállnak az uránba is a zöldenergiára váltásra spekulálva (Financial Times)

De ezen kívül is mindenütt a címlapokon szerepel, hogy hogyan lehetne megoldani az olaj, földgáz, szén durva drágulása nyomán jelentkező energiaválságot, illetve villámgyorsan drasztikusan visszafogni a széndioxid-kibocsátást is. Ezen problémák leküzdésében fontos szerepet kaphat a nukleáris energia is.

De nemrég a kisbefektetők is felfigyeltek a szektorra, lásd:

159 milliárd dollárt buktak a bányavállalatok tulajdonosai

A harmadik negyedévben a vasérc árának mélyrepülése és a réz korrekciója miatt mintegy 159 milliárd dollárral csökkent a világ 50 legnagyobb bányavállalatának értéke – írja a Mining.com. Ám így is 1,3 billió (1300 milliárd) dollár felett van.

Az értékvesztés túlnyomó része az öt legnagyobb bányamultira jutott (Rio Tinto, Vale, BHP Group, Fortescue és Anglo American). A cégek értékén lendített viszont az, hogy a szén, az urán és a lítium viszont ralizott a negyedév során. A legnagyobb cégek a BHP és a Rio Tinto, miközben messze a legnagyobb értéknövekedést a kínai China Northern Rare Earth (ritka földfémek) és a Yanzhou Coal (szénbányászat) érték el.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8122 8052 8246 -1,96% 8122 0 4 872 673 272 Ft 2022-09-28 17:09:44
MOL 2366 2344 2426 -2,07% 2366 0 1 775 043 174 Ft 2022-09-28 17:05:15
MTELEKOM 292 291 300 -1,68% 292 0 114 179 590 Ft 2022-09-28 17:05:05
RICHTER 7200 7060 7420 -2,77% 7200 0 3 085 023 505 Ft 2022-09-28 17:07:19
OPUS 129 125 131 -0,62% 129 0 15 360 923 Ft 2022-09-28 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a gáz ára, de gyengül a forint is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 18:47
A magyar tőzsde gyengült, ahogy a forint árfolyama is. Örülhetünk viszont annak, hogy a gáz tőzsdei árfolyama nagyot esett, de lefele tartott az olaj árfolyama is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG