<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.

Ma este a JPMorgan, a Blackrock és a Delta Airlines nyitja az amerikai gyorsjelentések szezonját, legalábbis a fontosabbak közül. Közzéteszik a Fed legutóbbi ülésének aktáit, és inflációs adat is érkezik. Ezen egyenként is fontos hírek előtt úgy látszik, kevesen mernek vásárolni, a tegnapi esés után az európai indexek ma is aggasztó mínuszban kezdtek. Pár óra alatt azonban nagy javulás következett be.

Késő délelőtt a német DAX index már 0,7 százalékos pluszban van, a francia társa 0,2 százalékkal megy fel, a brit mutató viszont még 0,2 százalékos mínuszban áll. Az amerikai határidők is szerény többletet jeleznek.

Itthon a BUX index kissé bizonytalan, nulla körül ingadozott eddig, most épp 0,1 százalékkal emelkedik. Az OTP minimális, 0,1 százalékos esését a Mol ugyanekkora emelkedése és a Richter 0,9 százalékos drágulása ellensúlyozza. A 4iG 1,4, a Telekom 0,1 százalékkal emelkedett. A napokban új és új történelmi csúcsra érkezett a BUX index, egy kis pihenő tehát nem lenne meglepő.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nem tud elszakadni a 360-as eurótól, ma 360,20 az ár, ami 0,3 forintos emelkedés. A dollár gyengül, ami jót tesz az ipari fémeknek és a nemesfémeknek. Az energiahordozók, köztük az olaj viszont kisebb-nagyobb mínuszban vannak.

Nagy leépítés jöhet a Volkswagennél

Alig avatta fel a Tesla új gigagyárát Berlin mellett, a versenytársak máris bajban vannak? A Volkswagen egyik vezetője mindenesetre most megszellőztette, hogy 30 ezer alkalmazottól is megválhatnak, hogy a költségeiket csökkentsék, a konkurenciával pedig lépést tudjanak tartani. Igaz, ez egyelőre csak elképzelés, különböző szcenáriókat vizsgálnak az elektromos autókra való áttéréssel kapcsolatban.

A német SAP szoftvercég pedig növelte eredmény-előrejelzéseit, emiatt 2,6 százalékkal emelkedik.

Miért van csúcson a BUX? Nem véletlenül

Egy hosszabb értekezés a Yahoo Finance portálon azzal foglalkozik, mibe érdemes fektetni, ha az inflációból, emelkedő kamatok mellett is hasznot szeretnénk húzni. A listán a következők szerepelnek:

  • Az inflációból hasznot húzó, növekvő osztalékú részvények.
  • Az energiaszektor.
  • A pénzügyi szektor.
  • A REIT-ek (ingatlanbefektetési tárasságok).
  • Árupiaci termékek.
  • Nyersanyagcégek (bányák, energiacégek, mezőgazdasági vállalatok).

Ennek alapján nem meglepő az sem, hogy a magyar BUX index csúcson van. Hiszen abban 41,3 százalék az OTP, mint bankszektor és 24,5 százalék a Mol, mint energiaszektor aránya. (Együtt tehát majdnem megvan a kétharmad.) De kisebb hányadban REIT-ek, azaz SZIT-ek (szabályozott ingatlantársaságok) is akadnak a tőzsdénken, illetve más, nagyobb ingatlanvagyonnal rendelkező cégek.

Pengőbankjegy az infláció korából (adópengő) (E. J.)Pengőbankjegy az infláció korából (adópengő) (E. J.)

Cathie Wood rendkívül optimista

A sztárbefektető, Cathie Wood tegnapi előadásában nagyon optimista volt a részvénypiaccal kapcsolatban. Az ARK vezérigazgatója szerint a globális gazdaságot veszélyeztető kockázat az elkövetkező években nem az infláció, hanem a defláció. Az olajkereslet sem ad okot aggodalomra, ehelyett a kínálati oldalon látja a problémákat.

Wood szerint az ellátási lánc problémái idővel meg fognak oldódni, segítenek a korrekciójukban a mérséklődő nyersanyagárak is. A dollár folytatódó erősödése lefelé irányuló nyomást fog gyakorolni a nyersanyagárakra. A guru a kriptodevizákkal kapcsolatban is változatlanul optimista, az intézményi érdeklődés növekedését várja.

Az eltűnt Jack Ma visszatér?

Az Alibaba Group alapítója, Jack Ma, aki tavaly eltűnt a nyilvánosság elől, miután ellentétbe került a hatalommal, jelenleg Hongkongban tartózkodik – mondta két forrás a Reutersnek. A kínai milliárdos azóta került háttérbe, hogy tavaly októberben Sanghajban beszédet mondott, amelyben kritizálta a kínai pénzügyi szabályozókat. A források szerint Ma üzleti partnerekkel találkozott étkezés közben.

A Global X Uranium ETF (URA) hosszú távú árfolyama (Tradingview.com)A Global X Uranium ETF (URA) hosszú távú árfolyama (Tradingview.com)

Mi történt az uránnal?

Tegnap valósággal robbant az uránbánya-részvények árfolyama, főleg a kanadaiaké: a Fission Uranium 31, a Denison Mines 19, a Cameco 15 százalékkal ment fel (kanadai dollárban). Az erre a szektorra szakosodott URA ETF (Global X Uranium) 11, az URNM (North Shore Uranium Mining ETF) 14 százalék körül ugrott meg (USA-dollárban). A hónapok óta tartó emelkedést gyorsíthatták az olyan szalagcímek a gazdasági portálokon, mint:

  • Az uránrali nyomán kiújult a vita a nukleáris energia jövőjéről egy nulla szén-dioxid-kibocsátású világban.
  • A befektetők pénze egy új urániumalapba áramlik, amely hatalmas készletet halmozott fel, az éves globális kereslet mintegy 16 százalékát. (Bloomberg.)
  • A hedfe fundok (fedezeti alapok) beszállnak az uránba is a zöldenergiára váltásra spekulálva (Financial Times)

De ezen kívül is mindenütt a címlapokon szerepel, hogy hogyan lehetne megoldani az olaj, földgáz, szén durva drágulása nyomán jelentkező energiaválságot, illetve villámgyorsan drasztikusan visszafogni a széndioxid-kibocsátást is. Ezen problémák leküzdésében fontos szerepet kaphat a nukleáris energia is.

De nemrég a kisbefektetők is felfigyeltek a szektorra, lásd:

159 milliárd dollárt buktak a bányavállalatok tulajdonosai

A harmadik negyedévben a vasérc árának mélyrepülése és a réz korrekciója miatt mintegy 159 milliárd dollárral csökkent a világ 50 legnagyobb bányavállalatának értéke – írja a Mining.com. Ám így is 1,3 billió (1300 milliárd) dollár felett van.

Az értékvesztés túlnyomó része az öt legnagyobb bányamultira jutott (Rio Tinto, Vale, BHP Group, Fortescue és Anglo American). A cégek értékén lendített viszont az, hogy a szén, az urán és a lítium viszont ralizott a negyedév során. A legnagyobb cégek a BHP és a Rio Tinto, miközben messze a legnagyobb értéknövekedést a kínai China Northern Rare Earth (ritka földfémek) és a Yanzhou Coal (szénbányászat) érték el.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír a német árakról, érthetetlenül magára maradt a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. október 12. 11:53
Az inflációs félelmeket fűti a német nagykerárak elszállásáról szóló hír, amelyek 47 éve nem látott ugrást produkáltak. A OTP újabb bankot vehet Oroszországban, de a BUX nemcsak miatta dacol a rossz európai tőzsdeklímával. Az euró/forint megint a 360-at ostromolja, a bitcoin emelkedését nem követi a többi kriptó.
hírlevél
depositphotos