<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.

Pörög a Tesla

Ugyan az elmúlt két évben egyre szebb számokat produkált a Tesla, a vállalat első évtizedében óriási problémái voltak a tömeggyártás megalapozásában és a termelés felfuttatásában. Az úttörőnek tartott amerikai vállalatnak 12 évre volt szüksége, mire sikerült 100 ezer járművet legyártania. Más kérdés, hogy azóta sikerült Elon Musknak stabilizálni a termelést, az amerikai üzeme mellett pedig már máshol is jelen van. 2019-ben kezdett termelni a Tesla kínai üzeme, és Musk hétvégi bejelentése szerint a németországi gyárában az év végén kezdődhet meg a termelés.

A már működő egységeknek köszönhetően a Tesla igen látványos negyedévet zárt, amelynek adatait egy hete publikálta. A Tesla autóeladásai a harmadik negyedévben rekordot döntöttek, elektromosautó-gyártó vállalat az időszak során 241 300 darab járművet adott el, ami éves alapon 66 százalékos bővülést jelent, az előző háromhavi adatot pedig közel 17 százalékkal múlta felül.

A Tesla vezérének kapaszkodnia kell (fotó: MTI)A Tesla vezérének kapaszkodnia kell (fotó: MTI)

A Tesla az idén az első 9 hónapban már 627 ezer legyártott autónál tart, ami a duplája a 2020-as évi teljesítményének. A kedvező folyamatokat az erő európai és kínai kereslet mellett az is támogatta, hogy az Y modell révén egy szélesebb kör számára elérhető áron kínált autóval van jelen a piacon a vállalat. A prognózisok szerint az utolsó három hónapban is folytatódhat az eddigi erős növekedés, amely révén idén 860-900 ezer darab jármű eladása várható.

Jönnek a kínaiak

A Tesla azonban bizonyos szempontból kettős nyomás alatt van, hiszen a tradicionális autógyártók is óriási erőforrásokat mozgósítanak, hogy minél nagyobb mennyiségben és jobb minőségben tudjanak elektromos hajtással szerelt autókat piacra dobni. Ez a fogyasztói igények változása mellett egyébként azért is lételemük, mert a legnagyobb piacokon, így az Európai Unióban vagy Észak-Amerikában 10-15 év múlva már nem hozhatnak majd forgalomba benzines vagy dízelmotorral szerelt autókat.

Ennek megfelelően a legnagyobb vállalatok sorra jelentik be, hogy mikortól térnek át teljesen az elektromos járművek gyártására, miközben a Volkswagen, a BMW vagy a Mercedes már 2020-ban is „látható” mennyiségben adott el ilyen járműveket.

Az ismert régi márkák mellett ugyanakkor van két kínai szereplő, amelyekkel egyre komolyabban kell számolni, hiszen olyan mérföldkövet értek el, amely révén túlléptek a reményteljes start-up státuszon.

Az amerikai tőzsdén is jegyzett Xpeng hétfőn közölte, hogy elérte a 100 ezredik legyártott autót, míg a rivális Nio áprilisban jelentette be, hogy elérte ezt a lélektani mérföldkövet. Ez egy összehasonlításra is okot adott a szaksajtó számára, amelyből kiderült, hogy míg a Tesla 12 év alatt tudott ennyi gépkocsit gyártani, addig az Xpeng és a Nio is hat év alatt teljesítette ezt a darabszámot.

A következő ilyen szint egyébként az 1 milliós darabszám lehet. Ez a Teslának a 2003-as alapítását követően 17 évbe telt, míg a 100 ezres mérföldkőhöz képest öt év telt el, amikor tavaly márciusban Elon Musk a Twitteren osztotta meg a rajongókkal és a befektetőkkel az örömhírt. Nem az amerikai vállalat egyébként, amely az elektromobilitásban megugrotta ezt a számot, a kínai járműgyártó BYD idén májusban közölte, hogy eljutottak az 1 milliós határhoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hoppon maradhatnak a zsarolóvírust terjesztők
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 12:56
A megtámadott gyártó és termelő cégeknek ugyanis csak kevesebb mint egyötöde hajlandó váltságdíjat fizetni. 
Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Vállalat Magyar-cseh banki szoftveres cég alakult
MTI | 2021. október 12. 17:20
Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére.
Vállalat Új üzemrészt avattak a Béres Zrt.-nél
MTI | 2021. október 12. 15:23
Új gyártó részleg kezdte meg működését a szolnoki Béres Gyógyszergyárban.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Vállalat Izraelben terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 08:11
A Space-Communication nevű vállalat kerülhet az informatikai társaság és az Antenna Hungária Zrt. közös cégének a tulajdonába.
Vállalat Jócskán megnehezítette a vendéglátósok életét a kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 14:24
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.   
Vállalat Orbán Viktorék kimazsolázták a megszűnt állami trafikcég egyes feladatait
Csabai Károly | 2021. október 8. 05:38
A legfrissebb cégközlönyben megjelentek szerint az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tucatnyi tevékenysége közül hármat október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányiroda vett át.
Vállalat Legjobb megoldást csak egy megállapodás hozhat
PR | 2021. október 7. 14:53
Tudja, hogyan érdemes reagálni a követeléskezelő megkeresésére, ha a legjobbat akarja kihozni a helyzetből? És azt, hogy mit ne csináljon, ha nem akar többet fizetni, mint amennyit amúgy is muszáj? Ugyan a követeléskezelő nem verőember, aki lesötétített autóval érkezik, és nem is végrehajtó, aki a plazmatévénkkel távozik, de az sem megoldás, ha nem foglalkozunk a megkeresésével, mert nem igaz, hogy úgysem tehet semmit.
hírlevél
depositphotos