TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Annak ellenére, hogy Törökország összeomlása közeli lehetőségnek tűnt a napokban a piacokon, a fertőzés továbbterjedéséről beszéltek, és a veszély ma sem múlt el, az arany ára majdnem másfél éves mélyponton van. Mi lehet ennek az oka? Teljesen megszűnt eme évezredes befektetés menedékszerepe, vagy csak több körülmény szerencsétlen együttállása vezetett ide?

Az arany ára 2017 márciusa óta először zárt 1200 dollár alatt hétfőn, ami azért furcsa, mert éppen kisebb krízis volt a tőkepiacokon. A Törökországgal kapcsolatos feszültségek miatt a tőzsdeindexek mindenütt estek azokban a napokban, és azt találgatta a sajtó, mely országok mely szektoraira terjedhet át a válság. (Leginkább egyes hitelező nyugati bankokra és más sérülékeny feltörekvő gazdaságokra.)

Az arany 2013-as nagy zuhanása óta (1700 dollár közeléből 1200 dollár közelébe) lényegében stagnál, sávozik, nagyjából 1150 és 1350 dollár között. Egyszer azonban kilépett a sávból és lement egészen 1046 dollárig is, 2015 decemberében.

Az arany hagyományosan menedékeszköz, egyenesen évezredek óta. De ma is, komolyabb, tartósabb részvénypiaci zuhanások vagy bizonytalanságok, magas volatilitás idején meg szokott élénkülni iránta a kereslet.

Nem hatott a minipánik

Idén február elején azonban, az emlékezetes részvénypiaci minipánik és az azt követő áringadozások idején ez csak átmenetileg és kis mértékben történt meg. Onnét lefelé csorgott egészen mostanáig.

Aranyárfolyam öt évre

A nyomott aranyár egyik oka az lehet, hogy a dollár viszonylag erős, az ezt mérő dollárindex (DXY) 2017 júniusa óta nem állt ilyen magasan (96,6 körül). A gyenge dollár emelni szokta az aranyárat, egyébként általában más nyersanyagokét is.

A kamat az ellensége

Vannak, akik már az arany menedékeszköz-szerepét is kétségbe vonják. A mostani török feszültség állítólag arany helyett inkább a dollárbefektetések felé terelte a tőkét.

Annak is szerepe lehet, hogy mostanában az utóbbi években nem látott szinten van az amerikai tíz éves államkötvények hozama, évi három százalék közelében. Ez 2014 eleje óta nem látott szint. Márpedig a nem kamatozó aranynak komoly konkurenciát jelenthetnek a magas kockázatmentes hozamok.

A törökök aranya

Törökország egyébként kínálati oldalról veszélyt is jelenthet az aranypiacra. Aranykészleteinek értéke ugyanis az utóbbi években ütemesen emelkedett, a Ceicdata.com oldal szerint tavaly 14 milliárd dolláról 25 milliárd dollár közelébe.

Ez állítólag 547 tonnát jelentett idén februárban. Törökország aranytartaléka különböző források szerint a 10. vagy 12. legnagyobb a világon. (Azonban aligha menti meg az országot válság esetén, mert ez csak kis része az ország százmilliárdos nagyságrendű éves kereskedelmének vagy sok tízmilliárd dolláros éves fizetésimérleg-hiányának.)

Ezek miatt jöhet a fordulat

Vannak, akik szerint azonban az arany lassan elérhet a mélypontra, és ismét felfelé indulhat. Egyrészt Irán komoly fejtörést okozhat még a befektetőknek. Ősszel pedig az amerikai időközi választások okozhatnak némi turbulenciát. (Az ősz egyébként is gyakran hoz viharokat a tőkepiacon.)

Az amerikai államadósság nőttön nő. A dollár erősödése is erős ellenállásba ütközik a jelenlegi szinteknél, és a jelek szerint az amerikai tíz éves kötvényhozam sem nagyon bír három százalék felett maradni. Az amerikai infláció hat éves csúcs körül jár, és más országokban is emelkedik. (Az infláció a nemesfémek nominális árára jó hatással szokott tenni.)

Jelzett a híres mutató

Így a további rossz hírek, kedvezőtlen folyamatok elmaradhatnak. Fontos faktor, hogy a világ jegybankjai alapvetően vásárolják az aranyat, leginkább Kína és Oroszország. Magasan van az arany/ezüst hányados is, 79 körül, ami szintén a fordulat mellett szól (de nem garantálja azt).

Korábban, áprilisban a hányados 82 is volt. Az utóbbi 20 évben csak háromszor emelkedett ez a mutató 80 fölé, és mindegyik alkalommal nagy aranyrali következett be.

Nyereségesek a bányák

Vannak, akik szerint az arany ára mellett az aranybányákat is érdemes figyelni. Az arany nem fizet kamatot, a bányavállalatok azonban fizetnek osztalékot. Jelenleg azonban nem túl sokat, a GDX jelű ETF (VanEck Vectors Gold Miners) elméleti osztalékhozama csak 0,88 százalék éves szinten.

Aranybánya-részvények indexe (HUI)

Fontos mutatója azonban az aranybányászatnak az AISC (all-in sustaining costs), egyfajta teljesköltség-mutató, amely a fenntartható bányászat ráfordításait mutatja az adott cégnél unciánként. Ez több nagyobb bányavállalatnál ma is csak 800-850 dollár, ami azt jelzi, hogy az arany bányászata erősen nyereséges.

Hatalmas a kockázat

Árváltozás esetén az aranybányák részvényárfolyamai általában az aranynál nagyobb, két-háromszoros mértékben mozdulnak el. Olyanok, mintha az arany árát tőkeáttétellel követnénk, magas a volatilitásuk, így különösen kockázatos eszköznek számítanak.

Az aranybányák árfolyama tíz éves mélypontra érkezett 2015 második felében, most ennél 40-50 százalékkal magasabb (ARCA Gold Bugs /HUI/ index). Az utóbbi 15-16 év nagy részében azonban ennél sokkal magasabb volt az index értéke.

(Fontosabb források: Seekingalpha, Seekingalpha, az Investing.com grafikonjai.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél