Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Vegyes a hangulat a tőzsdéken, vagy kivárnak az olyannyira fontos amerikai szenátusi választás kimenetele előtt. A dollár nagyot gyengült, emiatt is száguld számos árupiaci termék. Az olaj a fő nyertesek egyike, 4-5 százalékkal többet kell érte adni. Záporoznak a hajmeresztő bitcoin-előrejelzések, a kriptocicák után megjöttek a kriptofocisták.

Miközben mindenki a Georgia államban ma folyó szenátusi választásra figyel, nem egyértelmű a piacok állapota. Az amerikai tőzsde pluszból mínuszba, majd újra pluszba váltott át. Jelenleg 0,2-0,4 százalékos pluszban vannak a vezető indexek, ledolgozva kicsit a hétfői jelentősebb esésből. Az európai tőzsdeindexek többsége lejjebb zárt, Frankfurtban 0,6, Párizsban 0,4 százalékos az esés. London viszont megint emelkedett, vélhetően a Brexit-megállapodás hatásaként.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal javítani tudott, az OTP 0,6, a Mol 0,1, a Telekom 0,9 százalékkal ment fel. A Richter kissé esett, öt százalékkal drágult a Masterplast. A forint jelentősen erősödött, 359,30 az euró, így mintegy másfél forinttal van a hétfő esti szint alatt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Száguldanak az ipari fémek, az olaj

A dollár ismét nagyon gyengül, az euró/dollár visszatért 1,23 fölé. Ez az árupiacokra is élénkítő hatással szokott lenni, most is ez történt. Az arany 0,3, az ezüst 0,9, a réz 2,3, a palládium 4,7, a platina 4,3 százalékkal megy fel.

Nagyot ugrott ma az olaj, leginkább annak nyomán, hogy az OPEC visszautasította Oroszország termelés-növelésre irányuló javaslatát. Az American Petroleum Institute (API) készletadatát is várják ma estére. Pedig rossz hírek is vannak, mint a brit lezárások szigorítása, a német karantén-hosszabbítás vagy a Tokióban kilátásba helyezett rendkívül állapot. Az olajárfolyam mindenesetre 4-5 százalékos pluszban van, a WTI az 50 dollárt ostromolja, a Brent ismét 53 dollár felett jár. Jó napjuk van az olajvállalatoknak is.

Hat új marihuána-részvény

A legális kannabisz-szektor fontos eseménye a két fő tőzsdén kereskedett alap (ETF) összetételének negyedéves felülvizsgálata – írta az Investing.com. Mindkettőt a kanadai székhelyű Horizons ETF cég kezeli. Az egyik alap, a Horizons US Marijuana Index ETF (NLB: HMUS) amerikai cégekre koncentrál. A Horizons Medical Marijuana Life Sciences (TSX: HMMJ) pedig elsősorban az iparág kanadai vállalataira. Az új cégek:

  • Slang Worldwide (a HMUS-ba)
  • SOL Global (HMUS)
  • C21 Investments (HMUS)
  • Sundial Growers (HMMJ)
  • Supreme Cannabis Company (HMMJ)
  • Pharmacielo (HMMJ)

Háború a kiterjesztett valóságért?

Az Apple és a Facebook mostani viszálya már a kiterjesztett valóság uralmáért folyó háború előszele? – teszi fel a kérdést a Concorde Blog.

Komoly villongás vette kezdetét decemberben az Apple és a Facebook között egy leendő iOS frissítés miatt. A két vállalat egymás kőkemény versenytársa lehet a kiterjesztett valóság (AR) feletti uralomért vívott harcban és ez a mostani csetepaté már ennek előszele. A kiterjesztett valóság a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a valós környezetbe virtuális elemeket vetítenek. Az eszköze már az idén egy AR szemüveg lesz, amin mind az Apple, mind pedig a Facebook gőzerővel dolgozik. Ez a következő technológiai találmány nem kispályás eszköz lesz írta a brókerblog.

146 ezer dollár lehet a bitcoin

Miután a bitcoin árfolyama karácsonykor a 20, újévkor a 30 ezer dollárt is átlépte, igencsak megsokasodtak az optimista jóslatok, felbátorodtak a rajongók. Ám nem akárki tartja elképzelhetőnek a 146 ezer dolláros bitcoint, hanem a JPMorgan, a világ egyik legnagyobb befektetési cége – derül ki a Bloomberg tudósításából.

Nikolaos Panigirtzoglou és a JPMorgan csapata szerint a bitcoin 146 ezer dollárra emelkedhet, ha megegyezik majd az arannyal a piaci kapitalizációja. Ez a jelenlegi árnak már csupán 4,6-szorosa. De körülbelül 35-szöröse annak a szintnek, ahol a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon csalásnak nevezte a bitcoint, és azzal fenyegetett, hogy kirúg minden ezzel foglalkozó banki alkalmazottat emlegeti fel a gazdasági híroldal. Ám ahhoz, hogy a bitcoin elérje az aranynak megfelelő árszintet, a volatilitásnak (az árfolyamingadozásnak) is az aranyhoz hasonló szintre kell csökkennie. Ez a folyamat pedig évekig is eltarthat mondják a nagybank elemzői.

Legyen inkább egymillió?

Mások sokkal nagyobbakat is mondanak. Például az egyik hedge fund, a SkyBridge Capital, szintén az arany analógiáját használva 535 ezer dolláros árat hozott ki. A Goldman Sachs egyik volt menedzsere, Raoul Pal pedig ősszel már egymillió dollárt is kiejtett a száján. A Bitcoin ma egyébként 31-32 ezer dollár, valamivel a napokban beállított 34 550 dolláros történelmi csúcs alatt forog.

A Sorare játék egy részlete (Sorare.com)
A Sorare játék egy részlete (Sorare.com)

Kriptomacskák után futballsztárok a blokkláncon

A Liverpool FC is csatlakozik a Sorare nevű virtuális, blokklánc-alapú futball-játékhoz – írja a Cryptobriefing. A játék során egyedi vagy korlátozott szériájú kártyákat lehet adni-venni etherért, az Ethereum blokkláncon. A játék oldala szerint már 106 klubbal szerződtek.

Pár éve a CryptoKitties (kriptocicák) nevű játék okozott feltűnést, ahol hasonló kártyás gyűjtőrendrendszer működik, de szaporítani, egymással keresztezni is lehet az “állatokat”. Indulásakor annyira népszerű volt, hogy dugulást okozott az Ethereum tranzakcióinak feldolgozásában. A két játék alapelvében hasonló, mindkettőnél NFT (non-fungible token) elnevezésű eszközök cserélnek gazdát a blokkláncon. Ezek egyedi, nem másolható, nem reprodukálható digitális eszközök. (Ellentétben az egyforma egységekből álló, standardizált  kriptodevizákkal.)

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél