TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.

Jól kezdték az augusztust az európai tőzsdék, a reggeli bizonytalankodás után igencsak megindultak felfelé. A DAX index Frankfurtban 2,7 százalékkal ugrott meg, a párizsi mutató 1,9 , a londoni 2,3 százalékkal ment feljebb. Az Egyesült Államokban szerényebb az emelkedés, az S&P 500 0,8, a Nasdaq Composite index pedig 1,3 százalékkal van feljebb. Ezzel a technológiai mutató újabb rekordot készül dönteni. A négy nagy papír, az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook csütörtök esti jelentése óta a tech-részvényeknél különösen jó a hangulat.

Az európai emelkedést főleg a ma érkezett kedvező gazdasági mutatókkal magyarázzák, így reggel a várakozásoknál jobban alakult a kínai beszerzési menedzser index. Ehhez jöttek azután a kedvező az európai menedzserindexek is.

Alulteljesített a BUX

Magyarországon a BUX index az európai trenddel szembe menve 0,2 százalékkal süllyedt, térségünkben ugyanakkor ez nem annyira kirívó, Varsó ugyanis gyakorlatilag stagnált. Az indexet az OTP 1,3 százalékos süllyedése húzta le, miközben gyorsjelentése után a Richter 0,9, a Mol pedig 0,3százalékkal ment fel. Az Opus 1,3, a Magyar Telekom 0,1, a CIG Pannónia 0,9 százalékkal süllyedt.

A forint gyengült, egy forinttal drágább lett az euró, ezzel 344,90. Az arany kora reggel rekordot döntött, az ázsiai kereskedés után azonban alábbhagyott a lendület és végül stagnálásba váltott. A délelőtt még mínuszban járó olaj délutánra másfél százalék körüli pluszba lendült. Hasonló pluszban jár a réz is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Idősek vérében keresik az antitestet

Továbbra is napirenden van, hogy a Microsoft felvásárolja a TikTok amerikai közösségimédia-platformot, ráadásul amerikai elnöki engedéllyel. (Erről itt írtunk.) Az Eli Lilly gyógyszercég több mint két százalékkal emelkedett a tőzsdén, miután arról számolt be, hogy koronavírus-kutatásokat kezd az idősotthonok lakói körében. A kutatott hatóanyag a vírus által kiváltott antitesteken alapul. Ezért vizsgálják az antitestek jelenlétét az idősotthonok lakóinál. A cél a fertőződés megakadályozása.

(Olvassa el ezt is: Fekete negyedévet zárt a Ferrari, Kínában zuhant a legjobban a forgalom)

Nagy pofont kapott a japán büszkeség

A koronavírus-járvány első hullámát Japán nagyon szépen átvészelte, jelentősebb korlátozások, karantén nélkül. El is terjedtek olyan elméletek, amelyek szerint ennek oka, hogy magasabb kulturális színvonalon vannak. Például természetes a japánoknál, hogy maszkot hordanak, hogy ha betegek. Magyarázták a sikert azzal is, hogy kevesebb náluk az elhízott ember – írja a Bloomberg.com hírlevele.

 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy ez az ország semmivel sem speciálisabb. Miután újranyitotta a vendéglátóhelyeket és újra engedélyeztek számos sportágat júniusban, még kampányt is indítottak, hogy a belföldi turizmusra ösztönözzék az embereket és több pénz költésére bírják őket. Úgy tűnik, ez igencsak elsietett volt. A fertőzések az országban sokkal jobban terjednek most, mint a tavaszi időszakban, és olyan területeire is eljutottak az országnak, amelyek eddig érintetlenek voltak.

Igazolt koronavírus-fertőzések Japánban (Tradingview.com) Igazolt koronavírus-fertőzések Japánban (Tradingview.com)

A népesség körében nő az elégedetlenség a kormány intézkedéseivel szemben, kétségbe vonják a miniszterelnök képességeit is. Aki hetek óta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, és a tájékoztatási feladatokat beosztottjaira hagyja. A fertőzések száma az országban meghaladja a 39 ezret, az utóbbi egy hónapban több mint kétszeresére emelkedett. Ennek ellenére ma a japán tőzsdeindex 2,2 százalékkal ment fel. Shanghaiban, Kínában eközben 1,8 százalék volt az emelkedés.

Száguld a gázár

Az amerikai típusú földgáz tőzsdei ára ma egy hirtelen ugrással átszelte a két dolláros határt, és 2,08 dollárig ment fel, ami közel 16 százalékos árrobbanás. Az okok között szerepel, hogy hőhullám éri el az Egyesült Államokat, ami a légkondicionáló készülékeken keresztül növeli az áramfelhasználást. Egyes kitermelők csődje eközben csökkenti a kínálatot. Trópusi vihar is közeleg, ami az ellátásban okozhat gondokat. A földgáz tőzsdei ára az USA-ban az utóbbi egy évben többször is az 1,5 dolláros szint közelében fordult vissza a gödörből.

Gázrózsa (Pixabay.com) Gázrózsa (Pixabay.com)

Nagyot ugrottak ma a Varta cég részvényei, mintegy 12 százalékkal. Az akkumulátor-gyártó ugyanis megegyezett a Samsunggal egy szabadalmi vitában, és a következő években is a dél-koreai vállalat fő szállítója marad az újratölthető headset-akkumulátorok területén.

A Siemens Healthineers részvényei viszont kilenc százalékkal estek, miután bejelentették, hogy 16,4 milliárd euróért vásárolja meg a Varian céget, ami tőkeemelést is igényel majd.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél