TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megállíthatatlannak tűnik a tőzsdék emelkedése, szerdán az európai piacok egy részén és a tengerentúlon is tovább emelkedtek az indexek. Természetesen így New Yorkban újabb történelmi rekordokat láthattunk, igaz Donald Trump kicsit beárnyékolta a felhőtlennek tűnő helyzetet. A forint csütörtökön újabb mélypontot ütött.
Tüntetés Hongkongban (EPA/JEROME FAVRE)

Szerdán is rekordszinten zártak az amerikai tőzsdeindexek, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 44,15 ponttal, 0,16 százalékkal, 28 165,83 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 13,2 ponttal, 0,42 százalékkal nőtt, és 3153,72 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 57,24 ponttal, 0,66 százalékkal emelkedett, és 8705,18 ponton zárt. Az európai piacokon nem volt ennyire fényes a helyzet, noha itt is több index lokális vagy történelmi rekordon fejezte be a napot. A BUX ugyanakkor lefele korrigált.

Csütörtökön inkább gyengülés látható, a befektetőket ugyanis elbizonytalanította az amerikai-kínai kapcsolatok alakulása. Emiatt a német, a francia és az angol tőzsde is kisebb gyengüléssel kezdte a napot. A magyar piacon ugyanakkor kisebb pluszt mutat a BUX, miután a Mol, a Richter és a Magyar Telekom is emelkedéssel indult.

A piacok vélhetőleg a hét utolsó két napján visszafogottabbak lesznek, ugyanis november 28-án, csütörtökön az amerikai hálaadás ünnepe miatt zárva tartanak a New York-i tőzsdék, pénteken pedig rövidített nap lesz a piacokon. Milyen információk azok amik hatnak a piacokra?

1; Remek hírek jöttek Amerikából
A vártnál kedvezőbb lett a harmadik negyedéves felülvizsgált GDP, ami pozitív lökést adott a Wall Streetnek. Segített az is az emelkedésben, hogy a Fed továbbra is kedvezően látja az Egyesült Államok gazdasági kilátásait. A Fed Bézs Könyve szerint az elmúlt egy hónapban mérsékelten nőhetett az amerikai gazdaság. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a kereskedelmi feszültségek miatt az iparban gyengébbek a kilátások.

2; Amerika odafigyel Hongkongra, Peking felháborodott
A kereskedelmi tárgyalások miatt egyébként sem felhőtlen amerikai-kínai viszonyt ronthatja, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta szerdán a hongkongi tüntetőket támogató törvényt. Tette mindezt annak ellenére, hogy Kína erőteljesen tiltakozott ez ellen. A törvény előírja, hogy az amerikai kormányzat Hongkong helyzetét rendszeresen, évenként vizsgálja felül mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból, és megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen.
A szenátus után a múlt héten a képviselőház is megszavazta a törvénytervezet végleges változatát, aminek hírére Kína e hét kedden bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadot a külügyminisztériumba. Peking ezután közleményben szólította fel Washingtont, hogy "hozza helyre tévedését", és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe. Közölte továbbá: úgy ítéli meg, hogy a tervezet ellentétes a nemzetközi joggal.

Nagy kérdés, hogy erre válaszul Peking az állítólag már hónapok óta szóban egyeztetett kereskedelmi megállapodást, amelyről ennek ellenére azóta is folyamatosan tárgyalnak a felek, valamilyen módon késleltetni fogja-e.

3; Továbbra is a mélypont közelében a forint
Nem tud a mélypont környékéről érdemben elmozdulni a magyar fizetőeszköz. Ha egy picit erősödik, azt rendre gyorsan visszaadja, ahogy ezt ma reggel is tette, ugyanis minimálisan gyengült a forint a főbb devizákhoz képest csütörtök reggelig a bankközi piacon szerda este óta.

Reggel hét óra körül 336,32 forinton jegyezték az eurót a szerda esti 336,29 forint után. Ezt követően azonban ismét akcióba lendültek az eladók, és a magyar fizetőeszköz újra 337 fölé jutott az euró ellenében. Így csütörtökön újabb történelmi mélypontot jegyezhettünk fel, ezúttal 337,075 volt a keresztárfolyam.

Friss devizaárfolyamok >>

4; Földbe állt a kiskereskedelem Japánban
Japánban a kiskereskedelmi forgalom négy és fél éve a legnagyobb mértékben csökkent októberben, mert a forgalmi adó emelkedése miatt a fogyasztók visszafogták kiadásaikat. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy októberben éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 7,1 százalékkal zsugorodott, miután szeptemberben éves szinten még 9,2 százalék növekedést regisztráltak. Szakértők kisebb, 4,4 százalékos csökkenést vártak októberre.

Havi szinten októberben 14,4 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi forgalom szeptemberhez képest, amikor még 7,2 százalék volt a növekedés. Elemzők a kiskereskedelmi forgalom stagnálását várták.

5; Ingatlant adott el a Telekom, részvényopcióval élt Csányi

A magyar tőzsdén több kisebb hír is napvilágot látott. A BÉT oldalán közölték többek között azt, hogy a Richter továbbra is vásárolja saját részvényeit, kedden újabb 45 ezer darabot szereztek.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója 20 630 darab OTP részvényre szóló vételi opciót hívott le, 10 413 forintos kötési árfolyamon. Mindez azt jelenti, hogy csak ennek révén nagyságrendileg 80 millió forinttal jutalmazta a bank a sikeres cégvezetőt.

Értékesítette a Telekom Park irodaépületét a Magyar Telekom, az ügylet lezárását követően a tranzakció 3,7 milliárd forint készpénzbevételt eredményez.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél