<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdék nem örülnek a kínai-amerikai feszültségek erősödésének, de az OTP és a Richter tartják magukat. A forint erősödik, végre 400 alatt áll az euró. Egy költségvetési változtatás miatt a rubel gyengülését várják, amely eddig a legerősebb deviza volt az idén. A hazai lakáspiacon csúnyán visszaesett a forgalom.

A tegnap esti amerikai hangulatromlás után reggel Ázsiában, majd ma Európában is mínuszban vannak a tőzsdeindexek. A német index 0,8, a francia 0,6, a brit 0,2 százalékkal süllyed, az amerikai határidős mutatók is fél százalék feletti mínuszban állnak.

Ezúttal Ázsiában nő a politikai feszültség, miután egy amerikai politikus a kínaiak tiltakozása ellenére Tajvanra készül látogatni. A szokásos félelmeken túl, mint a recesszió árnyéka, ez lehetett a hangulat romlásának fő oka. Ezen kívül folyik a gyorsjelentési szezon, és pénteken fontos amerikai munkaerő-piaci adatok érkeznek majd. Európa pedig készül a kemény télre.

Budapesten a BUX index minimális mértékben esik, miután az OTP és a Mol kisebb esését a Richter 1,4 százalékos emelkedése kompenzálja. A Telekom 0,3 százalékkal süllyed, a Masterplast ugyanennyivel emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Végre 400 alatt a forint

Ma már 398 körül jár az euró, ami jelentős forinterősödést jelent, mintegy három forinttal olcsóbb lett az európai fizetőeszköz. Tegnap végre megmozdult valami, a forint erősödni kezdett. Rövid ideig 400 alatt is járt az euró hétfő délután, amit főleg a dollár gyengülésével hoznak összefüggésbe. Kedd reggel még egy ideig 401 volt az árfolyam, azután 396,7 is volt a napi minimumán.

A dollár és az euró magyar forintban. Forrás: Tradingview.comA dollár és az euró magyar forintban. Forrás: Tradingview.com

Komoly olajár-esés volt

Nagyot esett az olaj tegnap, főleg a Kínából érkező kiábrándító makroadatok, a recessziós félelmek miatt. Hat-hét százalékos zuhanás után a Brent benézett 99, a WTI pedig 93 dollár alá is. Ma is csak kevéssel e két határ felett járnak. Szerdán az OPEC ül össze, kérdés, változtatnak-e valamennyit a kitermelendő mennyiségen.

Sorban jó eredményekről jelentenek az energiaipari multik, legutóbb a BP, amely 14 éve nem látott nyereséget ért el. De sok részvényes aggódik, hogy ezt a nyereséget a kormányok különadókkal fogják lefölözni.

Erősen csökkent a forgalom a lakáspiacon

A Duna House (DH) szerint a lakóingatlan-piacon az “extrém szabadságolási időszak és a változó gazdasági és társadalmi környezet” erős visszaesést okozott a tranzakciók számában. Júliusban a cég által becsült 8978 adásvétel az előző hónaphoz képest 17, az előző év hasonló időszakához képest pedig húsz százalékkal gyengébb forgalmat mutat.

Ehhez hasonló alacsony aktivitást utoljára a járvány sújtotta 2020-as év májusában tapasztaltak a szakemberek.

Lesújt a magas rezsi, a magas kamat

Ezt a rezsicsökkentés változásának bejelentése és a továbbra is emelkedő kamatkörnyezet miatti várakozások számlájára írják. A múlt héten bejelentett kormányzati döntések (az öt százalékos lakásáfa, a CSOK és Babaváró folytatása) azonban hosszabb távon erősíthetik a piaci aktivitást a DH szerint.

Itt a fordulat: az eladók keresik a vevőket a lakáspiacon írta a Concorde Értékpapír Zrt. blogja is.

Visszanyesték a Mol célárát

A PKO BP Securities továbbra is tartásra ajánlja a Mol-részvényeket, a korábbi 2949 forintos célárát azonban valamelyest visszavágta. Az elemző most 2753 forintos célárat határozott meg, míg az elemzői konszenzus továbbra is 3500 forint feletti – írja a KBC Equitas.

Magyarországra jön a Nio

Magyarországon nyit gyárat a Nio kínai elektromosautó-gyártó vállalat – írja az Equilor Befektetési Zrt. Ez lesz az első európai üzeme, és Biatorbágyon fog felépülni. Automata akkumulátorcsomag-csereállomásokat fognak előállítani ott. A projekt 5,5 milliárd forintból készül el, melyhez a magyar kormány 1,7 milliárd forint támogatást biztosít.

Nio-modell. Forrás: Nio.comNio-modell. Forrás: Nio.com

A kínai cég hétfőn közzétette júliusi adatait, 10 052 járművet szállított a hónap során. Ami 26,7 százalékos növekedés az előző évhez képest, de 22 százalékos csökkenés a júniusban szállított 12 961 járművel összehasonlítva.

Ezt követően a Morgan Stanley elemzője, aki felülsúlyozás minősítést és 31 dolláros célárat tart érvényben rá, közölte: Arra számít, hogy a következő hónapokban felgyorsul a járműgyártás a Nio-nál. Mintegy 50 százalékos negyedév/negyedév volumennövekedést várnak, 36-38 ezer darabra.

Láttuk vajon a rubel abszolút csúcsát?

Június végén nagyon erős volt az orosz rubel, majd ahhoz képest gyengült valamelyest júliusban. Mégis a rubel az idén eddig a legjobban teljesítő valuta, mivel mesterséges lökést kapott a tőkekorlátozásoktól, amelyet Oroszország az invázió február 24-i kezdete után vezetett be.

A dollár orosz rubelben és magyar forintban. Forrás: Tradingview.comA dollár orosz rubelben és magyar forintban. Forrás: Tradingview.com

Az erős rubel segített visszafogni a kirobbanó inflációt, de káros a költségvetés bevételeire és az exportorientált vállalatokra nézve – írja a Reuters. Ez utóbbi miatt szükséges annak a költségvetési szabálynak visszaállítása, amely korlátozza Oroszország költségvetési kiadásait, és a többlet-olajbevételeket egy tartalékalapba irányítja. Az új költségvetési szabályok 2023-tól léphetnek életbe.

A rubel esése elkerülhetetlen a megújított költségvetési szabály paramétereinek valószínűsíthető bejelentése miatt idézik az ITI Capital befektetési stratégáját.

Robbant a Pinterest ára

A Pinterest részvényei több mint húsz százalékkal is emelkedtek a zárás után, annak ellenére, hogy a vállalat második negyedéves jelentése nem volt túl jó. Ám az Elliott Management megerősítette részesedésszerzését a vállalatban, bejelentve, hogy mostantól ők a legnagyobb tulajdonosok.

A Pinterest egy rendkívül stratégiai jelentőségű, jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás áll az Elliott közleményében.

A közösségimédia-cég csak 0,11 dolláros részvényenkénti eredményt (EPS-t) jelentett, ami elmaradt a 0,18 dolláros elemzői becsléstől. A havi aktív felhasználók száma (MAU) öt százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Hatósági fellépések a kriptodevizapiacon

A részvénypiaccal együtt a kriptovaluták többsége is lefelé indult tegnap este, a bitcoin kedd délelőtt kettő, az ether hat százalékos mínuszban van (22 850, illetve 1590 dollár körül).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Sok hír érkezik szabályozási kérdésekkel, hatósági fellépésekkel kapcsolatban, például:

  • A Binance kriptotőzsde amerikai szekciója (Binance.US) eltávolította az AMP érmét a platformjáról, amíg az amerikai szabályozó hatóságok nem tisztázzák, hogy értékpapírnak minősül-e. A tőzsdefelügyelet, a SEC ugyanis annak nevezte az AMP-t.
  • A SEC vádat emelt 11 ember ellen a 300 millió dolláros Forsage rendszer létrehozásával és népszerűsítésével kapcsolatban, amely állítólag kriptovaluta-alapú piramisjáték-renszer (“Ponzi-séma”).
  • Az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága, a Financial Conduct Authority új szabályokat vezetett be a magas kockázatú befektetések marketingjével kapcsolatban. Bár ez a szabályozás még nem vonatkozik a kriptovaluta-promóciókra, azok szabályozása is előkészítés alatt áll.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG