BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. június 12. 11:33

Úgy tűnik ugyanis, az előző napok szárnyalása után a tőzsdék ma kifújják magukat, magyarul, enyhe negatív korrekciót hajtanak végre. De Trump is adott szabadnapot, nem is egyet, hanem többet a kínaiaknak, egészen a június 28-29-én esedékes G20-as csúcsig ugyanis jegeli a tárgyalásokat. Más kérdés, hogy a ma ezerrel folytatódó kánikulában valószínűleg mindenki inkább a szó szerinti hűsítést igényelné. Más jelek is uborkaszezonbéli napra utalnak.

A török nemzeti lobogó és az Aranyszarv Metróhíd az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon. MTI Fotó: Cseke Csilla

Hat nap után a hetediken, kedden megpihentek az amerikai indexek, s ezt látva a ma kinyitott ázsiai és európai tőzsdék is kifújták magukat, aminek láttán a BUX is – bibliai hasonlattal így lehet összefoglalni a börzék indexeinek negatívumait. Az olajárak is lefelé sasszéztak, csaknem 2-2 százalékos mínusszal az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 52, míg a Brent típusú 61 közelébe érkezett. Az általános esés közepette megszokott módon csak a nemesfémek drágultak, az arany unciája az 1340 dolláros, az ezüsté a 15 dolláros szinttel kacérkodik. A forintnak viszont túl nagy falat volt az euróval szembeni 320 alatti szint, már 321 forintnál kezdte a mai napot, ami nem bővelkedik a befektetésekre ható eseményekben. De azért szemezgessünk a rendelkezésra álló menüből.

1. Trump újabb aranyköpése

Ami hát persze, hogy a Twitteren olvasható, miszerint az alacsony amerikai infláció gyönyörű dolog, hogy aztán ismételten nyomást gyakoroljon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-re, lazítson már monetáris gyeplőjén, mondván, az amerikai gazdaság súlyos hátrányt szenved a magas jegybanki kamatok miatti erős dollár okán. Pedig a zöldhasú május végétől már sokat gyengült az euróval szemben, ma reggel az uniós pénz egysége 1,134 dollárt ért – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas. Hogy merre megy az USA fizetőeszköze, az attól is függ, hogy a ma délután nyilvánosságra kerülő inflációs adatok lassulnak-e, ahogyan azt az elemzők várják, például az 1,9 százalékos szintre. A kínaiak egyébként e téren is ellentétes irányba mozognak: pénzük a vártnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal romlott májusban, alapvetően a sertéshús 18 százalékos drágulása miatt, aminek következtében a fogyasztói árindex 15 hónapos csúcsra robogott.

2. Apple, Alphabet: mit nekünk Kína!

Merthogy megszületettek a B tervek arra az esetre, ha a kereskedelmi háború elfajulna – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Az „almagyár” elsődleges gyártási partnere, a Foxconn kapacitása 25 százalékban az ázsiai országon kívül található, ezért úgy véli, képes akár a teljes gyártást Kínán kívül elvégezni. A Foxconn lehetséges célpontja ebben az esetben India, illetve Wisconsin állam lehet, ahol a közelmúltban már egy 13 ezer főt foglalkoztató létesítmény építéséről sikerült megegyeznie.

De a Google anyacége, az Alphabet is a termosztát és a szerver hardver gyártását Kínából máshová készül áttelepíteni. Az alaplapok gyártását már korábban Tajvanba vitte, hogy elkerülje a 25 százalékos büntetővámot a cég.

3. Kamatot csökkenthet a török jegybank

Aminek a líra erősödése ágyazhat meg. Murat Cetinkaya, a török jegybank elnöke már áprilisban jelezte, hogy hajlik a monetáris lazításra, pedig akkor még gyengébb szinteken tanyázott az ország fizetőeszköze. Más kérdés, hogy az elemzők többsége még mindig úgy véli, az alapkamat marad a jelenlegi, 24 százalékos szintjén.

4. A Citigroup kiűzetett a japán kötvényparadicsomból

Legalábbis átmenetileg, csütörtöktől ugyanis egy hónapig nem vehet részt a távol-keleti ország állampapír-aukcióin. Ez a halmazati büntetés a 133 millió jenes bírság mellett, amit az amerikai illetőségű bankház azért kapott, mert tavaly októberben a lezárás szándéka nélkül adott megbízásokat határidős állampapír-ügyletekre, ezzel befolyásolva a befektetőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
hírlevél