BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 11. 11:20

Az elmúlt napok toporgása után a tengerentúli tőzsdék határozott emelkedő irányt vettek, ebben döntő szerepe volt a Fed elnökének, Jerome Powell ugyanis egy közelgő kamatvágásra utalt. A jegybank elnöke ezzel gyengítette a dollárt, a tőzsdéknek viszont új lendületet adott. Egy másik kijelentése viszont a Bitcoint, és más kriptodevizákat is alaposan gyengített.

Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

A szerdán gyengébben teljesítő európai tőzsdékkel nem törődve tovább erősödtek a New York-i tőzsdék indexei. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 76,71 ponttal, 0,29 százalékkal, 26 860,2 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 13,43 ponttal, 0,45 százalékkal nőtt, 2993,06 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 60,80 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett, 8202,53 ponton zárt. Érdemes megemlíteni, hogy az S&P 500-as napközben története során először a 3000 pontos szint felett is járt napközben.

Ezek után nem olyan meglepő, hogy mérsékelt optimizmus uralta az ázsiai piacokat, és az európai tőzsdék is pluszban nyitottak. Mi az ami még tovább lendítheti a piacokat, mire érdemes csütörtökön figyelni.

1; Kamatvágásra utalt a Fed elnöke

Jerome Powell Fed-elnök szerdán a képviselőház előtt tett féléves rendszeres beszámolójában a gazdasági aktivitás lassulásának fokozódó jeleire és a növekedésre leselkedő kockázatok sokasodására hivatkozva jelezte a Fed szándékát gazdaságösztönző célú monetáris lazító lépések megtételére.

A közelgő kamatcsökkentés valószínűségét megerősítette a Fed előző, júniusi kamatdöntő ülésének szerdán publikált jegyzőkönyve is. A dokumentum tanúsága szerint a monetáris tanács tagjai közül többen aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Államok gazdaságának növekedési kilátásait illetően és gazdaságösztönző célú kamatcsökkentés szükségessége mellett érveltek.

Noha a piaci várakozások immár hetek óta arról szólnak, hogy idén még két kamatcsökkentés jöhet, a befektetők megnyugvással vették tudomásul, hogy a Fed is hajlik erre.

2; Megnyugtatóan alakult a német infláció

Júniusban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a májusi 0,2 százalékos havi emelkedés után. Az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 1,6 százalékkal emelkedtek, míg májusban 1,4 százalék volt az éves áremelkedés. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,5 százalékos növekedést mutatott júniusban éves bázison a májusi 1,3 százalék után.

A most publikált német adat még mindig alacsonyabb, mint az EKB által kitűzött 2 százalékos érték, de a szakértők kiemelik, hogy legalább elindult a közeledés a célértékhez. Persze hozzá kell tenni, hogy az euróövezet inflációja már régóta elmarad az EKB céljától. Eközben az Európai Bizottság szerdán csökkentette az euróövezet növekedésére és inflációjára vonatkozó becsléseket, amit azzal indokoltak, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi politikájával kapcsolatos bizonytalanságok jelentős kockázatot jelentenek az EU-ra. Mindezek közrejtszanak abban, hogy az EKB várhatóan újabb lazítási ciklust indít, ami tovább nyomhatja le a kötvényhozamokat és tolhatja fel a részvényárfolyamokat.

3; Kereskedelmi háború - végtelen történet
A közelmúltban tartott G20-as csúcstalálkozót követően ismét felsejlett, hogy az USA és Kína megállapodhat egymással, és ezzel lezárul a kereskedelmi háború egy szakasza. Ezzel szemben a tárgyalások is csak vontatottan haladnak. Szerdán ugyan jelent meg egy új információ, ám az sem adott okot feltétlen hurráoptimizmusra. Telefonon egyeztettek egymással Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekben illetékes főképviselői - ismertette meg szűkszavú nyilatkozatában a kínai kereskedelmi minisztérium.

A pekingi tájékoztatás szerint a felek a Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június végén tartott személyes tanácskozásán született megállapodásnak megfelelően gazdasági és kereskedelmi kérdéseket vitattak meg.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója "konstruktívnak" nevezte az egyeztetést, amelyen - elmondása szerint - a személyes találkozó lehetőségéről is beszéltek. Ugyanakkor óvatosságra intett egy kereskedelmi megállapodás tető alá hozásának esélyét illetően. "Nincsenek csodák" - fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Washingtonban, és hozzátette: reméli, hogy onnan fogják tudni folytatni a tárgyalásokat, ahol legutóbb abbamaradtak.

Az USA egyébként pénteken kezdi meg a kereskedelmi tárgyalásokat Indiával, amely apropóján a szakértők csak remélik, hogy ezek konstruktívan zajlanak majd, és nem nyílik újabb frontvonal a kereskedelmi háborúban.

4; Zuhannak a legfontosabb kriptovaluták

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a képviselőházi meghallgatásán tett egy fontos kijelentést, ami miatt a Bitcoin, és más fontos kriptoeszközök, így az Ethereum és a Ripple árfolyama is léket kapott. Ezek mindegyike jelentős, 10 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el. Powell ugyanis arra szólította fel a Facebookot, hogy függessze fel kriptofizetéses projektjét a Librát. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a projekt addig nem indulhat el, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, és más pénzügyi kérdéseket nem sikerül tisztázni és megnyugtatóan szabályozni.

A meglehetősen erős hangvételű üzenet határozottan megriasztotta a kriptoeszközök befektetőit. Sokan próbáltak így megszabadulni a Bitcointól és más hasonló eszközöktől. Ez egy közvetlen reakció Jerome Powell nyilatkozatára, ami a Facebookra és a teljes kriptoeszköz világra komoly hatást gyakorolhat,  kommentálta a történteket a Reutersnek Craig Erlam, az OANDA deviza kereskedési platform vezető elemzője.

5; Befejezi a Bogár gyártását a Volkswagen

A német autógyártó több mint 80 éve mutatta be először a modellt és azóta számos új típusát készítették el. A mexikói gyárban a Bogár helyére a Tarek SUV kerül, melyet 2020-ban kezdenek gyártani – mondta a Volkswagen mexikói igazgatója, Steffen Reiche. A nagyobb, SUV típusú járművek egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban, a vállalat célja ennek a piacnak a kiszolgálása, a gyárban már jelenleg is zajlik a Tiguan SUV gyártása, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az utolsó Volkswagen Bogarak az Amazon.com-on kerülnek eladásra, Reiche elmondása szerint ezzel is szimbolizálni szeretnék azt, hogy elkötelezettek a jövő és az innováció mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél