<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piacok óvatosak az amerikai választás napján és két nappal a fontos inflációs adat közzététele előtt, de inkább az emelkedés dominál a részvénypiacokon. Kivéve Pesten, ahol a tegnapi szép emelkedést jókora esés követte. Gyorsjelentése után a Richter és a Zwack legalább emelkedni tud, az euró/forint a 400-as határt kerülgeti.

Tegnap is szép napjuk volt a tőzsdéknek, de ma már nem olyan egyértelmű a kép. A német index, amelyet tegnap a jó ipari termelési adat és az alacsonyabb gázár is húzott, ma még 0,3 százalékkal emelkedni tud. A francia, brit mutatók azonban 0,2 százalékkal esnek.

Sok gyorsjelentés érkezik a kontinensünkön, például ma az AB Foods, a Pandora, a Munich Re, a Renault és a Persimmon. A piacokat óvatossá teszi, hogy az USA-ban ma tartják a félidős választást, ahol a republikánusok előretörése várható. Csütörtökön pedig fontos inflációs adatot tesznek közzé. Az amerikai határidős indexek is csak szerény, pár ezrelékes pluszban vannak.

Csúnyán néz ki az OTP és a Mol

A BUX index a tegnapi szép emelkedés után ma korrigál, 1,5 százalékkal esik. Az OTP 2,6 és a Mol 2,8 százalékos esése húzza le, míg a gyorsjelentése után a Richter 1,3 százalékkal emelkedik. A tegnapi száguldása után az Opus ma is 1,9 százalékkal megy fel. A Zwack is jelentett, 1,5 százalékkal javít a részvénye.

Árfolyamok és grafikonok

Ma este a Magyar Telekom gyorsjelentése esedékes, az OTP-é pedig csütörtökön reggel.

Megugrott a gáz ára

Az európai, hollandiai szállítású földgáz tőzsdei ára ma hat százalékkal 116 dollárra megy fel. A kőolaj viszont egy százalék körüli mínuszban van. A dollár kissé erősödik az utóbbi napok esése után, az euróval szemben a paritás (1,0000) körül billeg.

Mitől erősödik a forint?

A euró/forint ma reggel is járt 399-en, de azután 401 közelébe ment fel. Pozitív jelzések érkeztek a körvonalazódó EU-megállapodást illetően Veerle Nuyts bizottsági szóvivőtől, és az uniós magyar agrárprogramot is elfogadták.

Utóbbi papírformának tekinthető, ezzel együtt fontos pont a mostani, a devizaforrások bizonytalanságával övezett időszakban írta az Erste Befektetési Zrt.

Az uniós pénzek kapcsán egyre biztatóbb hírek jelennek meg a KBC Equitas szerint is, ők is a szóvivőt említik, mint aki szerint számos területen előrelépés született az egyezmény kapcsán. Kiemelték azonban a dollár gyengülését is, mint ami segíti valutánkat.

Euró/forint. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Euró/forint. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Bloomberg szerint november 22-én tűzhetik napirendre a jogállamisági kérdést, ekkor eldőlhet, hogy még az idén sikerül-e megegyeznie Magyarországnak az uniós forrásokról.

Kiváló eredmény jött a Richtertől

Megérkezett reggel a Richter gyorsjelentése, a brókercégek elemzői nagyon jól fogadták.

Óriási pozitív meglepetés”, “Hatalmas növekedés a főbb sorokon írja Cinkotai Norbert a KBC Equitasnál.

A Richter 1300 forintnál is több EPS-t tudott elérni, amiben a kedvező devizahatásoknak is komoly szerepe van. A brókerek fenntartják 9900 forintos fair érték becslésüket. A papír ma 8450 forint.

Súlyosan alulértékelt a pesti gyógyszerrészvény?

A gyógyszergyár az első három negyedévben 1052 forint egy részvényre jutó eredményt produkált, amivel máris túlteljesítette az éves előrejelzéseket – írta az Erste Befektetési Zrt.

Éves szinten valószínűleg valahol 7 körül áll meg a P/E ráta (árfolyam/nyereség hányados). Ez normál időszakokban inkább 10 és 20 között volt.

Az orosz-ukrán háború ellenére a Richter második legnagyobb piacán, Oroszországban az árbevétel idén éves bázison 47 százalékkal tudott növekedni – emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. Az adózott eredmény pedig 116 százalékkal meghaladja a 2021 harmadik negyedévi értéket.

Zwack-reklám Budapest szívében. Csak pozitívan. Fotó: EJ.
Zwack-reklám Budapest szívében. Csak pozitívan. Fotó: EJ.

Drasztikus fogyasztás-visszaeséssel számol a Zwack

A Zwack Unikum féléves jelentése szerint kétmilliárd forint adózott eredményt ért el, ami 516 millió forinttal, 34,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakát. Az árbevétel 16,9 milliárd forint volt, ami 19,4 százalékos emelkedés. Az adóterhek azonban az év közepén megnőttek, ezért a vásárlások egy részét a vevők előrehozták. A mellékelt előrejelzésnek így már kevésbé örülhetnek a befektetők.

Az üzleti év második felében az inflációs környezet hatására folyamatosan romló vásárlóerő következményeként drasztikus, akár 30 százalékos fogyasztás-visszaeséssel kalkulálnak.

A 2,2 milliárd forintos profitcélt ennek ellenére elérhetőnek tartják.

Új részvény jöhet a magyar tőzsdére

A Vienna Insurance Group (VIG) kérelmezi részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére – közölte az osztrák biztosítótársaság.  A várható első kereskedési nap november 11-e lesz. A VIG részvényeit 1994 óta jegyzik a Bécsi Értéktőzsdén, 2008 óta pedig a Prágai Értéktőzsdén.

Ezzel a lépéssel szeretnénk új befektetőket vonzani, különösen Közép- és Kelet-Európában magyarázza Elisabeth Stadler, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.

Az Aegon vállalatainak 2022. márciusi magyarországi felvásárlása során a VIG a már meglévő vállalatával, az Unionnal együtt 19 százalékot meghaladó piaci részesedéssel piacvezetővé vált Magyarországon. A budapesti Index Bizottság a következő hónapokban foglalkozik a VIG részvények esetleges felvételével a tőzsde valamelyik indexébe – tették hozzá.

Elszakadt a kábel a Lyftnél

Az Uber versenytársa, a Lyft járműmegosztó vállalat nagy csalódást okozott az erre a negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzésével. Az emelkedő árak és a megnövekedett kereslet ellenére a bevételek várhatóan 1,15 és 1,17 milliárd dollár között lesznek. A részvények árfolyama kilenc százalékkal esett a piaczárás után. A papír így idén már értékének közel 70 százalékát veszítette el.

Az aktív járművezetők száma és az egy aktív járművezetőre jutó bevétel is nőtt (7,2, illetve 13,7 százalékkal), de ez az idei év eddigi legalacsonyabb növekedése. Ugyanakkor a cég nettó vesztesége 422 millió dollárra dagadt. A vállalat ezt az Argo AI, egy automata vezetéssel foglalkozó startup cég bezárásával kapcsolatos értékvesztési költségeknek tulajdonítja – írta az N-Tv.de.

Elromlott a hangulat a kriptópiacon

Egy jó hét után már hétfőn is alulteljesített a kriptovaluta-piac a részvényekhez képest, kedd reggelre pedig még inkább elromlott a hangulat. A bitcoin és az ether is öt százalék közüli mértékben esik, az előbbi ezzel elérkezett 20 ezer, az utóbbi 1500 dollár alá.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egy nyertes és egy vesztes érme

Erősen negatív sztori, hogy az FTX kriptotőzsdéhez szorosan kapcsolódó Alameda Research sokmilliárd dolláros kockázatitőke-társaságról kiderült, vagyona nagy részét az FTX (FTT) tokenekben tartja. Ennek nyomán sokan döntöttek úgy, hogy inkább kiszállnak az FTX érmékből vagy épp a tőzsdéről viszik el a pénzüket. (Többek között a Binance piacvezető kriptotőzsde is.) Az FTX érmék egy hét alatt 32 százalékkal zuhantak.

Egy hét alatt mintegy 30 százalékkal ment fel viszont a Polygon (MATIC), az Ethereum-rendszer egyik úgynevezett második rétegű (layer 2) megoldásának érméje. A második számú kriptovalutához képest gyorsabb és olcsóbb Polygon legutóbb azért tűnt fel, mert az Instagram bejelentett NFT-kereskedési platformjának ez lesz a motorja.

Előtte azonban már ezt választotta NFT-ihez a Reddit, a Starbucks, a Mercedes-Benz, a Coca-Cola, a DraftKings és a Quadrata is. A JPMorgan pedig ezen a láncon kísérletezik DeFi (decentralizált pénzügyi) megoldásokkal.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10825 10725 11000 -1,59% 0 0 8 998 118 180 Ft 2023-01-31 17:07:24
MOL 2682 2658 2730 -0,74% 0 0 2 050 862 922 Ft 2023-01-31 17:11:45
MTELEKOM 382 370 384 +2,83% 0 0 335 482 259 Ft 2023-01-31 17:05:26
RICHTER 8110 7980 8145 +0,56% 0 0 3 887 641 950 Ft 2023-01-31 17:08:50
OPUS 127 127 131 -3,03% 0 0 28 946 057 Ft 2023-01-31 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rossz napja volt kedden is az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 303,14 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 45 339,18 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Elindult felfelé a gázár, de nem csak a hideg miatt
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:03
Irány újra a 60 euró?
Részvény / Deviza / Áru Alig jön már az orosz gáz, bezuhantak a szállítások
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 09:56
Történelmi mélyponton az Európába irányuló orosz gázexport.
Részvény / Deviza / Áru Nem ilyen forintárfolyamokról álmodoztunk az éjjel
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 07:36
Gyengüléssel nyitott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG