<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár erős az ellenszél, az idén a gazdasági növekedés folytatódik, a vállalati eredmények is tovább nőnek, és a monetáris és fiskális politika is minden szigorítás ellenére támogató marad. Továbbra is negatív a reálkamat, így nem várható tartós részvénypiaci lejtmenet – mondták az Eurizon Alapkezelő évnyitó sajtóbeszélgetésén.

Az év egyik fő témája volt tavaly, hogy világszerte mindenütt felütötte fejét a növekvő infláció. Hajdu Egon, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. befektetési igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2021 elején a legfontosabb várakozásuk (ahogy más elemzőké is),  a normalizáció volt. Ez nem jött be, aminek egyik legfényesebb bizonyítéka, hogy a mai sajtóreggelit is online tartották.

A gazdasági előrejelzések viszont jórészt bejöttek, azzal a következtetéssel együtt, hogy a részvény– és nyersanyagpiac volt a folyamatok nyertese, a kötvénypiac pedig a vesztese. Az év tehát a járványról és az inflációról szólt a normalizáció helyett, de valójában főként a járványnak köszönhető az infláció is.

Piacbefolyásoló események 2021-ben (Eurizon)Piacbefolyásoló események 2021-ben (Eurizon)

68 rekordot döntött tavaly az S&P 500

Tavaly év elején még azt hitték, hogy az amerikai infláció évi két százalék körül megáll majd, de ez nem így történt. Ha a Fed az év közepén jobban törődött volna az inflációval, akkor szolidabb, elnyújtottabb, kisebb mértékű lépések is elegendőek lettek volna, illetve lennének most. Az S&P 500 indexben 68 alkalommal, azaz nagyjából minden harmadik napon született történelmi rekord, így 1995 óta a legjobb év volt. A tőkepiac tehát bőven elbírt volna egy szigorítást.

Az infláció azonban mindenképpen velünk marad 2022-ben, a viszonylag magas fogyasztás is fennmaradhat. A munkaerő-piacon, az ellátási láncban is látunk javulást, az infláció valamelyest csökkenhet – mondta az elemző.

Rekordok az S&P 500 indexben (Eurizon)Rekordok az S&P 500 indexben (Eurizon)

Fizessenek többet a dolgozónak?

A piaci konszenzus az inflációt és a Fed politikáját tartja a legnagyobb kockázatnak 2022-ben. Mindenki szemében megnőtt annak a kockázata, hogy a Fed szigorúbb lehet annál, mint amit eddig vártunk. Amit az infláció, abban pedig a munkaerő-hiány is okoz.

Joe Biden elhíresült mondása a munkaerő-hiány problémájára: Fizessetek nekik többet.

De ez nem teljesen így van, mert egy bizonyos szintnél többet a cégeknek sok esetben nem érdemes fizetniük, ha a hatékonyság javulása ezt nem fedezi. A probléma nem a munkaerő-keresleti oldalon van, hanem a kínálati oldalon. A cégek ezért egyéb eszközökkel próbálják a szűkösséget ellensúlyozni, mint például az automatizálás.

Itt az ideje visszamenni dolgozni

A járvány kezdete óta sokkal többen mentek nyugdíjba, a vállalkozási kedv is megnőtt. Sokan, akiket elbocsátottak vagy home office-ba kényszerültek, úgy gondolták, hogy most érdemes változtatniuk. Mások a befektetéseik, részvényeik áremelkedése miatt maradtak el önként a munkából.

Egyre több a nyugdíjas az USA-ban (Eurizon)Egyre több a nyugdíjas az USA-ban (Eurizon)

Az idén az Eurizon ebből a munkaerő-szűkösségben is javulást vár. A múltbeli tapasztalatok alapján recessziók után az úgynevezett participációs ráta a munkaerőpiacon csökkenni szokott, de az azt követő 20 hónapban lassan visszaáll a korábbi szintre. Ez az idő 2022 második felében telik le.

Véget ér a helikopterpénzek kora

Az olcsó pénz korszaka, a helikopterpénznek is nevezett pénzosztás meg fog szűnni, elfogynak az ilyen források. A vállalkozásba kezdett személyek egy része is visszatér a munkaerőpiacra. Akik nem akartak munkát vállalni, mert féltették az egészségüket, azok is változtathatnak a hozzáállásukon.

Munkaerőpiac az USA-ban, participációs ráta (Eurizon)Munkaerőpiac az USA-ban, participációs ráta (Eurizon)

Még ha a járványhelyzet nem is javulna, sokkal felkészültebbek vagyunk, sokkal jobban tudjuk kezelni a helyzetet – hangzott el. Azonos járványügyi problémák már csak kisebb gazdasági károkat okoznak. A kereslet 2022-ben ismét a szolgáltatások felé fordulhat az áruk rovására, ez is csökkentheti a termelési láncok problémáit.

Nagy kérdés az energiaár

A nyersanyagárak terén azonban nagyon nagy a bizonytalanság, és a felfelé mutató kockázatok nagyon jelentősek. A kereslet nem akar csökkenni. Főleg az energiahordozóknál jelentkezik élesen ez a probléma. A kínai ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatos árupiaci kereslet (pl. fémek) viszont mérsékeltebb maradhat, ezt mutatják az eddigi tapasztalatok.

Az, hogy megszűnik az ingyen pénz korszaka, nem jelenti azt, hogy a gazdasági növekedés megszűnik. A gazdaságpolitikák is alapvetően támogatók maradnak, ha nem is annyira, mint korábban.

Az ingyenpénz vége, de sok a likviditás a vállalatoknál és a piacon (Eurizon)Az ingyenpénz vége, de sok a likviditás a vállalatoknál és a piacon (Eurizon)

A negatív reálkamat a részvények barátja

Összességében nem várnak általános visszaesést a részvénypiacon. Azért sem, mert mindenütt magas a készpénzarány, a tőzsdei vállalatoknál és a megtakarítóknál is. A reálkamat továbbra is negatív. Akik nem akarnak negatív reálkamatot az USA-ban, azoknak továbbra is a kockázatosabb eszközök, a “reáliák” felé kell fordulniuk – mondta Hajdu. Amíg a reálkamat negatív, addig nem nagyon lesz tőkeáramlás a részvényekből a kötvényekbe.

Hajdu Egon (Eurizon)Hajdu Egon (Eurizon)

A 2022-es évben szelektív megközelítésre lesz szükség a részvénypiacon. A részvénypiac teljesítménye 2008-tól elvált a mögöttes cégek teljesítményétől, a fundamentumokkal kevéssé foglalkoztak a befektetők. A passzív stratégiák, az indexbefektetés lett a fő irányvonal. Ez a pandémia alatt még erősödött is.

Ezentúl a vállalatoknak kell jó nyereséget termelniük

Az Eurizon szerint azonban vissza kell térni a fundamentumokhoz a sikeres részvénystratégia érdekében. A részvények áremelkedését az egyes cégek eredménynövekedése okozhatja a jövőben, azaz a valódi teljesítmény. Az általános piaci értékeltség változása már nem – mondta az igazgató. De a negatív reálkamat miatt az értékeltség csökkenésére sem számítanak.

Segít-e az infláció a vállalati eredményeknek? A hatvanas-nyolcvanas években a vállalati nyereségek emelkedtek ugyan, az értékeltségek viszont csökkentek, így az S&P 500 index végül inkább stagnált. A jelenlegi helyzet azonban más, ahogy az akkori kamatpolitika is más volt. Akkor az infláció fölé, nagy magasságba emelték a kamatot, ami reálhozamot okozott a kötvénypiacon.

Részvények és értékeltség a hatvanas-hetvenes években (Eurizon)Részvények és értékeltség a hatvanas-hetvenes években (Eurizon)

Ez is bizonyítja, hogy a reálkamat jelentősen befolyásolja a folyamatokat. A mostani helyzetben a reálkamat negatív maradhat, ezért az értékelés csökkenését nem várják úgy, mint ahogy az említett korábbi periódusban történt.

Az érték a növekedés fölött

Milyen szektorok teljesítenek jól inflációs környezetben? A value részvények, a ciklikus papírok teljesítenek jól, a növekedési papírok pedig rosszabbul. (Az utóbbi években, másfél évtizedben ennek pont a fordítottja történt – a szerk.)

Nem félünk a technológiai részvényektől sem, csak meg kell találni a valódi értéket – mondta Hajdu.

A szerda esti Fed-ülés semleges dolog volt, semmi nagy újdonságot nem hozott – hangzott el.

Szeretik a tőkevédelmet a befektetők

Az Eurizon befektetésialap-piaci részesedése minimális csökkenést mutatott tavaly, 10,5 százalékos, ezzel őrzi a negyedik helyét – mondta Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az év során egyébként főleg az OTP és a Hold Alapkezelő mutatott növekedést.

Komm Tibor (Eurizon)Komm Tibor (Eurizon)

A vállalatok érdeklődése folyamatosan nő a befektetési jegyek iránt, főleg az alacsony kockázatot jelentő rövid kötvényalapokat keresik. Az értékesítés több mint felét jelentik már a CIB Bankban. Az Eurrizon év végén összesen 524 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapokban.

A múlt évben a Start alapcsalád adta a növekedésünk jelentős részét, mintegy 33 milliárd forintot. Ezen belül is a Start Tőkevédett Részalap több mint 20 milliárdos vagyonnövekedése alapján arra következtetünk, hogy a tőkevédelem kiemelkedő termékelőny – modta Komm Tibor.

Előretörnek a külföldi alapok

A lakosság pénzügyi vagyonát elemezve már nem volt annyira jó a befektetési alapok helyzete, stagnál a befektetési jegyeik állománya. Miközben a készpénz, a betétállomány és az állampapír–befektetés értéke dinamikusan emelkedett.

A külföldi alapok aránya is folyamatosan nő, az eurós befektetések egyre nagyobb szerephez jutnak a háztartások vagyonában, jó lesz ezt szem előtt tartani – mondta Komm Tibor.

A részvény-típusú befektetések is megélénkültek tavaly, érthető okokból, mert a befektetőknek magas hozamot biztosítottak tavaly, az árupiaci alapokkal együtt “nagyot mentek” – mondta el Komm.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10775 10540 10815 +1,84% 0 0 6 240 869 050 Ft 2022-05-18 17:09:19
MOL 2870 2830 2894 +1,27% 0 0 2 899 712 640 Ft 2022-05-18 17:05:07
MTELEKOM 410 402 412 0,00% 0 0 450 225 776 Ft 2022-05-18 17:05:01
RICHTER 7300 6900 7320 +5,87% 0 0 3 213 505 000 Ft 2022-05-18 17:05:40
OPUS 194 189 194 +0,52% 0 0 24 243 323 Ft 2022-05-18 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint belerúgtak egyet a forintba, eljött a Telekom-aukció napja
Eidenpenz József | 2022. május 17. 13:11
A tőzsdéken megint javult a hangulat, ami a múlt hét végi emelkedéssel együtt biztató. A dollár kissé esik, az euró/forint is visszatért 390 alá. Az OTP és a Mol együtt húz, a Telekomra aukciót tartanak. A bitcoin 2015 óta nem volt olyan rossz passzban, mint az elmúlt hetekben.
Részvény / Deviza / Áru Vonzóbbá vált a kriptodevizák vétele a magyarok számára
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 10:04
Ez évtől ugyanis kevesebb mint a felére csökkent az utánuk Magyarországon fizetendő adó.
Részvény / Deviza / Áru Megint pénzt tolt az OTP Bank részvényeibe Csányi Sándor fia
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:26
Ahogy márciusban, úgy most is mintegy 20 millió forintért vásárolt.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Richter húzta le ma a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,68 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 41 248,02 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Készülhetünk a recesszióra, március eleji szintre gyengült a forint
Eidenpenz József | 2022. május 16. 12:40
Ma reggel 387-nél járt az euró, és a dollár is történelmi csúcsa közelében tartózkodik, de legalább az OTP erősebb. A friss kínai adatok is pocsékak, az USA-ban is arról ötletelnek, lesz-e recesszió. Fog-e még valamit is érni a terra?
Részvény / Deviza / Áru Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:11
Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából.
hírlevél
Ingatlantájoló