<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.

A Fed tegnapi, várva várt ülésén hozta a papírformát, nem változtatott a kondíciókon, de utalt a márciusi kamatemelés lehetőségére. Utána Jerome Powell Fed-elnök viszont meglehetősen héja-stílusú, azaz erős monetáris szigorításokra utaló beszédet mondott, amivel alaposan elrontotta az addig szépen alakuló tőzsdei hangulatot. Az amerikai kötvényhozamok erre rég nem látott magasságba emelkedtek, a dollár erősödött.

Így a vezető amerikai indexek végül 0,2-0,4 százalékkal lejjebb fejezték be a napot, ma viszont a határidős indexek ehhez hasonló mértékű pluszban vannak. Az európai piacok is mínuszban nyitottak, jelenleg a német DAX fél, a francia CAC viszont csak 0,1 százalékkal süllyed.

Az OTP miatt felülteljesítő a BUX

Az FTSE 100-as brit mutató 0,4 százalékkal még emelkedni is képes, vélhetően ebben a javuló járványhelyzetnek, az ottani korlátozások eltörlésének van nagy szerepe. Reggel Ázsiában viszont csúnya esések voltak, Hong Kong és Japán indexei két százalék körüli mértékben csúsztak vissza.

OTP BankOTP Bank

Itthon a BUX index viszont 1,2 százalékkal emelkedik, amit főleg  az OTP 1,8 százalékos drágulása fűt. A Richter és a Telekom stagnál, a Mol 0,2 százalékkal megy csak fel. A 4iG 1,8 százalékkal felfelé, az Opus 0,7 százalékkal lefelé tart. A lengyel irányadó mutató eközben szerény mínuszban van.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj a rossz hírek és egy meglepően magas amerikai készletadat ellenére stagnál. A kriptodevizák a részvényekhez hasonlóan fordultak este lefelé, jelenleg négy százalékos mínuszban van a bitcoin és az ether.

Erősítették a forintot

Tegnap este és ma reggel a forint viszonylag gyengécske volt, az euró elérte a 361,10-et is. De délelőtt szépen megerősödött devizánk az MNB – egyébként az elemzők által szinte egyöntetűen előrejelzett – egyhetes aukciós kamata emelésének hatására. Már csak 358,70 az euró, ami 1,2 forinttal alacsonyabb a tegnap esti értéknél.

Az új kamat 4,3 százalék, ami az idei első emelés, de vélhetően nem az utolsó. A legtöbb elemző az emelési sorozat folytatódására számít ebben az évben.

Mit akarhat Putyin?

Az Egyesült Államok és a NATO írásos választ adott Oroszország biztonsági követeléseire, kifejtették, hogy nem tudják teljesíteni Putyin azon követeléseit, hogy a NATO vonuljon ki Közép-Kelet Európából – foglalja össze az Erste Befektetési Zrt. Ugyanakkor az amerikai ajánlatban szerepel a hadgyakorlatok átláthatóbbá tétele, valamint az a hajlandóság, hogy ne telepítsenek közepes hatótávolságú rakétákat vagy harci csapatokat Ukrajnába.

Szerintünk Putyin célja az, hogy kikényszerítsen a NATO-tól egy nyilatkozatot, hogy Ukrajnát soha nem fogja befogadni a sorai közé írja a brókercég.

Tegnap az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, Török Lajos kifejtette, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az oroszok az Északi Áramlat miatt szeretnének nyomást gyakorolni a nyugati világra. Így lehetséges a diplomáciai megegyezés.

Mit is mondott Powell?

A hazai brókercégek is aggodalomra okot adóként értékelik a tegnapi Fed-elnöki beszédet.

  • Powell megjegyzései azt mutatják, hogy az agresszívabb szigorítás valószínűsége lényegesen nagyobb, mint az utolsó ülésen volt. (Erste Befektetési Zrt.)
  • Powell kiemelte, a jegybank anélkül fogja tudni emelni a kamatot, hogy az a gazdaságban problémát okozna. Így ez akár azt is jelentheti, hogy a vártnál gyakoribb, illetve nagyobb mértékű kamatemelés is jöhet majd. (KBC Equitas.)
  • Jerome Powell meglehetősen héja üzeneteket küldött, a jegybankelnök szerint fennáll a veszélye, hogy az infláció az optimálisnál magasabb szinten ragad. (Equilor Befektetési Zrt.)

Fordulat az Evergrande-ügyben?

Kína szétszabdalná a bajban levő Evergrande ingatlankonszernt, hogy megakadályozzon egy szélesebb adósságválságot – írja a Equilor Befektetési Zrt. Értékesítenék a vállalat eszközeinek nagy részét, kivéve az üzemeltetési és az elektromosautó-gyártó részleget. Egy állami, rossz hiteleket menedzselő cég, a China Cinda Asset Management venné át az eddig eladatlan ingatlanokat.

Amennyiben a tervek megvalósulnának, Hszi Csin-Pingnek ez lenne az eddigi legnagyobb lépése az összeomlás szélén táncoló Evergrande-val kapcsolatban véli a brókercég.

A cybertruck bemutatója, ahol volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó)A cybertruck bemutatója, ahol volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó)

Idén nem lesz új Tesla-modell

Ismét sikerült felülmúlnia a várakozásokat a Teslának, mind bevétel, mind pedig profit terén – írta a KBC Equitas.

Az elmúlt három negyedév során egymás után döntött új csúcsokat a Tesla, most sem alakult másképp, éves alapon 65 százalékos bevételnövekedést realizált a társaság. Pedig az elmúlt év során a chiphiány, illetve az ellátási gondok miatt nem tudott teljes kapacitáskihasználást elérni a Tesla.

Negatív hír lehet azonban, hogy idén hiába várnának új Tesla modellre Elon Musk vezérigazgató szerint. (A cybertruck is csúszik – a szerk.) A zárás után 0,8 százalékos mínuszba került az árfolyam.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10775 10540 10815 +1,84% 0 0 6 240 869 050 Ft 2022-05-18 17:09:19
MOL 2870 2830 2894 +1,27% 0 0 2 899 712 640 Ft 2022-05-18 17:05:07
MTELEKOM 410 402 412 0,00% 0 0 450 225 776 Ft 2022-05-18 17:05:01
RICHTER 7300 6900 7320 +5,87% 0 0 3 213 505 000 Ft 2022-05-18 17:05:40
OPUS 194 189 194 +0,52% 0 0 24 243 323 Ft 2022-05-18 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint belerúgtak egyet a forintba, eljött a Telekom-aukció napja
Eidenpenz József | 2022. május 17. 13:11
A tőzsdéken megint javult a hangulat, ami a múlt hét végi emelkedéssel együtt biztató. A dollár kissé esik, az euró/forint is visszatért 390 alá. Az OTP és a Mol együtt húz, a Telekomra aukciót tartanak. A bitcoin 2015 óta nem volt olyan rossz passzban, mint az elmúlt hetekben.
Részvény / Deviza / Áru Vonzóbbá vált a kriptodevizák vétele a magyarok számára
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 10:04
Ez évtől ugyanis kevesebb mint a felére csökkent az utánuk Magyarországon fizetendő adó.
Részvény / Deviza / Áru Megint pénzt tolt az OTP Bank részvényeibe Csányi Sándor fia
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:26
Ahogy márciusban, úgy most is mintegy 20 millió forintért vásárolt.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Richter húzta le ma a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,68 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 41 248,02 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Készülhetünk a recesszióra, március eleji szintre gyengült a forint
Eidenpenz József | 2022. május 16. 12:40
Ma reggel 387-nél járt az euró, és a dollár is történelmi csúcsa közelében tartózkodik, de legalább az OTP erősebb. A friss kínai adatok is pocsékak, az USA-ban is arról ötletelnek, lesz-e recesszió. Fog-e még valamit is érni a terra?
Részvény / Deviza / Áru Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:11
Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából.
hírlevél
Ingatlantájoló