<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.

A Fed tegnapi, várva várt ülésén hozta a papírformát, nem változtatott a kondíciókon, de utalt a márciusi kamatemelés lehetőségére. Utána Jerome Powell Fed-elnök viszont meglehetősen héja-stílusú, azaz erős monetáris szigorításokra utaló beszédet mondott, amivel alaposan elrontotta az addig szépen alakuló tőzsdei hangulatot. Az amerikai kötvényhozamok erre rég nem látott magasságba emelkedtek, a dollár erősödött.

Így a vezető amerikai indexek végül 0,2-0,4 százalékkal lejjebb fejezték be a napot, ma viszont a határidős indexek ehhez hasonló mértékű pluszban vannak. Az európai piacok is mínuszban nyitottak, jelenleg a német DAX fél, a francia CAC viszont csak 0,1 százalékkal süllyed.

Az OTP miatt felülteljesítő a BUX

Az FTSE 100-as brit mutató 0,4 százalékkal még emelkedni is képes, vélhetően ebben a javuló járványhelyzetnek, az ottani korlátozások eltörlésének van nagy szerepe. Reggel Ázsiában viszont csúnya esések voltak, Hong Kong és Japán indexei két százalék körüli mértékben csúsztak vissza.

OTP Bank
OTP Bank

Itthon a BUX index viszont 1,2 százalékkal emelkedik, amit főleg  az OTP 1,8 százalékos drágulása fűt. A Richter és a Telekom stagnál, a Mol 0,2 százalékkal megy csak fel. A 4iG 1,8 százalékkal felfelé, az Opus 0,7 százalékkal lefelé tart. A lengyel irányadó mutató eközben szerény mínuszban van.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj a rossz hírek és egy meglepően magas amerikai készletadat ellenére stagnál. A kriptodevizák a részvényekhez hasonlóan fordultak este lefelé, jelenleg négy százalékos mínuszban van a bitcoin és az ether.

Erősítették a forintot

Tegnap este és ma reggel a forint viszonylag gyengécske volt, az euró elérte a 361,10-et is. De délelőtt szépen megerősödött devizánk az MNB – egyébként az elemzők által szinte egyöntetűen előrejelzett – egyhetes aukciós kamata emelésének hatására. Már csak 358,70 az euró, ami 1,2 forinttal alacsonyabb a tegnap esti értéknél.

Az új kamat 4,3 százalék, ami az idei első emelés, de vélhetően nem az utolsó. A legtöbb elemző az emelési sorozat folytatódására számít ebben az évben.

Mit akarhat Putyin?

Az Egyesült Államok és a NATO írásos választ adott Oroszország biztonsági követeléseire, kifejtették, hogy nem tudják teljesíteni Putyin azon követeléseit, hogy a NATO vonuljon ki Közép-Kelet Európából – foglalja össze az Erste Befektetési Zrt. Ugyanakkor az amerikai ajánlatban szerepel a hadgyakorlatok átláthatóbbá tétele, valamint az a hajlandóság, hogy ne telepítsenek közepes hatótávolságú rakétákat vagy harci csapatokat Ukrajnába.

Szerintünk Putyin célja az, hogy kikényszerítsen a NATO-tól egy nyilatkozatot, hogy Ukrajnát soha nem fogja befogadni a sorai közé írja a brókercég.

Tegnap az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, Török Lajos kifejtette, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az oroszok az Északi Áramlat miatt szeretnének nyomást gyakorolni a nyugati világra. Így lehetséges a diplomáciai megegyezés.

Mit is mondott Powell?

A hazai brókercégek is aggodalomra okot adóként értékelik a tegnapi Fed-elnöki beszédet.

  • Powell megjegyzései azt mutatják, hogy az agresszívabb szigorítás valószínűsége lényegesen nagyobb, mint az utolsó ülésen volt. (Erste Befektetési Zrt.)
  • Powell kiemelte, a jegybank anélkül fogja tudni emelni a kamatot, hogy az a gazdaságban problémát okozna. Így ez akár azt is jelentheti, hogy a vártnál gyakoribb, illetve nagyobb mértékű kamatemelés is jöhet majd. (KBC Equitas.)
  • Jerome Powell meglehetősen héja üzeneteket küldött, a jegybankelnök szerint fennáll a veszélye, hogy az infláció az optimálisnál magasabb szinten ragad. (Equilor Befektetési Zrt.)

Fordulat az Evergrande-ügyben?

Kína szétszabdalná a bajban levő Evergrande ingatlankonszernt, hogy megakadályozzon egy szélesebb adósságválságot – írja a Equilor Befektetési Zrt. Értékesítenék a vállalat eszközeinek nagy részét, kivéve az üzemeltetési és az elektromosautó-gyártó részleget. Egy állami, rossz hiteleket menedzselő cég, a China Cinda Asset Management venné át az eddig eladatlan ingatlanokat.

Amennyiben a tervek megvalósulnának, Hszi Csin-Pingnek ez lenne az eddigi legnagyobb lépése az összeomlás szélén táncoló Evergrande-val kapcsolatban véli a brókercég.

A cybertruck bemutatója, ahol volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó)
A cybertruck bemutatója, ahol volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó)

Idén nem lesz új Tesla-modell

Ismét sikerült felülmúlnia a várakozásokat a Teslának, mind bevétel, mind pedig profit terén – írta a KBC Equitas.

Az elmúlt három negyedév során egymás után döntött új csúcsokat a Tesla, most sem alakult másképp, éves alapon 65 százalékos bevételnövekedést realizált a társaság. Pedig az elmúlt év során a chiphiány, illetve az ellátási gondok miatt nem tudott teljes kapacitáskihasználást elérni a Tesla.

Negatív hír lehet azonban, hogy idén hiába várnának új Tesla modellre Elon Musk vezérigazgató szerint. (A cybertruck is csúszik – a szerk.) A zárás után 0,8 százalékos mínuszba került az árfolyam.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG