8p
Sokáig ostromolta, végül át is törte a 20 000 pontos történelmi határt a Dow Jones mutatója, annak ellenére, hogy a befektetési szakértők világszerte a veszélyekre és a kockázatokra figyelmeztettek olyan események után, mint a Brexit vagy Donald Trump megválasztása. Nagyon úgy tűnik, hogy bármi történik, a részvénypiacokon most nincs rossz hír. De vajon meddig megy ez így és mi hajtja előre a piacokat?

Alig pár héttel korábban a pénzügyi szakértők túlnyomó többsége azon a véleményen volt, hogy Donald Trump elnöksége kiszámíthatatlanságot hoz részvénypiacok számára, sokan azt latolgatták, hogy már nem tarthat sokáig az indexek menetelése. Ehhez képest az egyik legfőbb amerikai részvényindex, a Dow Jones hosszabb ostrom után a napokban áttörte a 20 000 pontos álomhatárt is, ami nagyon erős optimizmusra ad okot. Befektető legyen a talpán, aki képes ilyen körülmények között jó döntést hozni, ezért segítségképpen megkérdeztük a hazai befektetési szakértőket arról, hogy mi fűti ezt a letörhetetlen jó kedvet és meddig tarthat a rali?

Dow Jones - elmúlt 5 nap

Cinkotai Norbert, elemző - KBC Equitas

„Főleg Trump miatt érdekes most a tőzsdei helyzet, mivel az új elnököt a napokban iktatták be. Bár a megválasztása óta szép emelkedéseket mutatnak a tőzsdeindexek, sokan talán arra számíthattak, ez legfeljebb a beiktatásig tarthat majd. Ők most könnyen lehet, hogy short pozícióikat építik le, miközben látni kell, hogy a fiskális stimulus azért rendkívül jól jöhet a globális gazdaságnak is.

Véleményünk szerint a kötvényhozamok eddigi emelkedése még nem kritikusak a részvénypiacok szempontjából, ráadásul sok kötvénypiacról kivett pénz is a részvénypiacon landolhatott. A kockázatok viszont jelentősek, főleg azért, mert nem igazán vesznek most tudomást azokról a befektetők. A gyorsjelentési szezon sem igazán acélos eddig, nem lennénk meglepve, ha a következő hónapokban a kockázatok is jobban a fókuszba kerülnének majd” - véli a KBC szakértője.

Miró József, vezető elemző - Erste Befektetési Zrt.

„Az elsődleges oka a várható cirka 20 százalékpontos társasági adó csökkentés, ugyanis Trump elkezdte megvalósítani az ígéreteit már beiktatásának első hetében. Részben ennek köszönhetően az elmúlt két hónapban az egy részvényre jutó eredményvárakozások több mint 10 százalékkal emelkedtek.

Az sem szabad elfelejteni, hogy az emelkedő inflációs várakozások miatt jobban teljesíthet a bankszektor és a várható infláció amúgy is jótékony hatással lehet a vállalatok profitjára. Egyedi hatásoknak köszönhetően a bankok vagy például az infrastrukturális beruházáshoz köthető cégek  szerepelhetnek jobban. (pl. falépítésben is paradox módon akár érdekelt lehet mexikói Cemex, amelybe különben Soros György is bevásárolt az amerikai választásokat követően).

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

Egy szó mint száz. Annak ellenére, hogy most a részvényindexek magasabban vannak mint a választások után, az eredményvárakozások alapján a részvények általában mintegy 5 százalékkal olcsóbbak, mint akkor voltak."

Pálinkás Ervin, portfóliómenedzser - Diófa Alapkezelő

„Az amerikai részvénypiacok az elnökválasztást követően kezdtek határozott emelkedésbe, miután közel egy évig stagnálást láthattunk. Az azóta eltelt 2,5-3 hónap alatt 12,5 százalékot emelkedett a Dow Jones index, azonban az emelkedés döntő része az év végéig lezajlott. A januári - eddig kb. 2 százalékos  - dollárban kifejezett emelkedés nem elsősorban a mértéke miatt érdekes, hanem mert korábban soha nem látott történelmi csúcsot látunk.

Számos pesszimista várakozás és elemzés készült a végül megvalósuló forgatókönyv ellenkezőjére. Részben ezzel is magyarázható az emelkedés, hiszen ha túl sokan várják az esést akkor nincs aki eladjon és többségbe kerülnek a vevők ami emelkedéshez vezet. A másik fontos tényező a részvénypiaci szempontból kedvező „klíma” vagyis a rendkívüli események hiánya. Elszoktunk tőle, de az amerikai elnökválasztás óta nem történt sokkoló váratlan esemény, ami az elmúlt 2-2,5 évben szinte havi rendszerességgel rombolta a befektetői bizalmat.

A szokásos világvége forgatókönyvekhez képest mostanában a makrogazdasági adatokkal, a jegybanki döntésekkel és a vállalati eredményekkel foglalkozhatnak az elemzők. Fentiek pedig egyelőre segítik a kedvező hangulat fennmaradását, de az óvatosságról sem szabad elfeledkezni, hiszen a csúcsok közelében a mélypontok vannak igazán távol.”

Nagy Bertalan, Private Banking igazgató - Equilor Befektetési Zrt.

„2017 számos kockázati faktort tartogat a részvénypiacok számára. Globálisan az új amerikai elnök lehet az egyik meghatározó tényező, aki alapjaiban rendezheti át az eddigi politikai és gazdasági erőteret. Az amerikai jegybank idén kétszer emelhet az irányadó kamatszinten, azonban Donald Trump gazdaságpolitikájától függően ettől több alkalommal is sor kerülhet szigorításra, amennyiben az inflációs nyomás a jegybank célszintje fölé szorítaná a fogyasztói árszint emelkedésének ütemét.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Pozitív fordulatot láthattunk azonban a tavalyi harmadik negyedévben a tőzsdén jelenlévő amerikai vállalatok nyereségességében, a lehetséges adóprogram pedig tovább javíthat a profit kilátásokon. Az amerikai részvénypiac 2009 márciusa óta tartó emelkedése valószínűleg idén sem törik meg, a piaci korrekció 1-2 évvel eltolódhat. Az infrastrukturális beruházások élénkítése tovább javíthatja az amerikai cégek profitabilitását. Mindezek együttesen járulnak hozzá a jelenlegi optimizmushoz, ami a Dow Jones rekord szintre emelkedéséhez vezetett.”

Kocsi János, részvény portfólió menedzser - Pioneer Alapkezelő

„Az indexértékek ilyen rövid távon való változásának okai, – mint mindig – a rövid távú makrogazdasági kilátások változásában, a vállalati fundamentumok alakulásában, valamint a részvény eszközosztály relatív pozícionáltságban keresendőek.

Fordított sorrendben végignézve a fenti lehetséges tényezőket, az emelkedés legfontosabb oka az lehet, hogy az amerikai elnökválasztás előtt a nagy befektetési alapoknál levő készpénzállomány közel rekord magas értékeket mutatott, ami még a korábbi évek támogató monetáris politikájának öröksége. Ezek a jelentős mennyiségű puskaporon ülő befektetők pedig egyértelműen kivárásra játszottak, csakúgy, mint a Brexit-re vonatkozó népszavazás, vagy az olasz népszavazás esetében, és a papíron rosszabb kimenet bekövetkezése utáni esést nagyon rövid idő alatt megvették. Feltehetően, azóta is ezt a készpénzt költik. Kérdés, hogy miért éppen részvényre?

Kocsi János, részvény portfólió menedzser - Pioneer Alapkezelő

A kockázati étvágyát tovább növelte/növeli az is, hogy a nagyon régóta tartó fejlett kötvénypiaci bikapiac megfordulni látszik (részben Trump miatt is), ezért aki a kötvényekre fogad az valószínűleg lassú „éhhalálra” ítéltetik. Nem igazán éri meg tehát nem kockáztatni. Talán még akkor sem, ha Trump globális kereskedelmi háborút hirdet. (...)

A vállalati fundamentumok vélhető változásai is a részvények mellett szóltak. Fontos megjegyezni, hogy az amerikai vállalatok jóval nagyobb nyereséget termelnek már, mint a válság előtt. A helyzetük pedig tovább javulni látszik több okból is. Ha csak a nagyobb szektorokat nézzük, az energiaszektor nyereségességét nagy általánosságban inkább támogatja a nyersolaj 50-55 dollár között stabilizálódó hordónkénti ára, (bár itt a bázishatás hamarosan elillan). Ez a szektor nem mellesleg Trump egyik nagy kedvencének számít, és komoly támogatásokat élvezhet. Csakúgy, mint a bányacégek, amik egyrészt szintén feltehetően kegyelmi állapotnak örvendhetnek majd az új adminisztráció alatt a várható infrastruktúrafejlesztések miatt, másrészt a legtöbb nyersanyag ára emelkedő trendben van, ami még csak nemrég kezdődött. A pénzügyi szektor az emelkedő kamatkörnyezet nagy nyertesének tűnik rövid/közép távon, de ez már a makrogazdasági helyzet változására vezet át (...).

Peter Garnry, részvénypiaci stratégiai vezető - Saxo Bank

„Több fontos gazdasági mutató javulása is arra utal, hogy a következő hat hónapban a korábbinál nagyobb ütemben növekszik a világgazdaság.

Peter Garnry, részvénypiaci stratégiai vezető - Saxo Bank

Ráadásul az Egyesült Államokban a jelentési szezon eddig jó számokat produkált a működési eredmények és a forgalomnövekedés szempontjából. Az inflációs mutatók pedig azt sugallják, hogy a Fed akár 2-3 alkalommal is kamatot fog emelni ebben az évben, ami a pénzügyi szektor számára kedvező folyamat.”

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14670 14505 14700 +0,86% 0 0 5 395 575 860 HUF 2023-12-04 17:07:57
MOL 2792 2780 2816 +0,43% 0 0 854 308 896 HUF 2023-12-04 17:10:07
MTELEKOM 617 604 620 +2,15% 0 0 484 495 723 HUF 2023-12-04 17:14:04
RICHTER 8945 8845 8960 +1,42% 0 0 1 480 630 175 HUF 2023-12-04 17:11:49
OPUS 380 378 383 -0,78% 0 0 57 115 400 HUF 2023-12-04 17:11:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Részvény / Deviza / Áru Valaki adjon egy erős kávét a devizapiacnak, mert még nem ébredt fel!
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:53
Szinte hihetetlen, hogyan alakulnak a péntek estihez képest a hétfő reggeli árfolyamok.
Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG