<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokáig ostromolta, végül át is törte a 20 000 pontos történelmi határt a Dow Jones mutatója, annak ellenére, hogy a befektetési szakértők világszerte a veszélyekre és a kockázatokra figyelmeztettek olyan események után, mint a Brexit vagy Donald Trump megválasztása. Nagyon úgy tűnik, hogy bármi történik, a részvénypiacokon most nincs rossz hír. De vajon meddig megy ez így és mi hajtja előre a piacokat?

Alig pár héttel korábban a pénzügyi szakértők túlnyomó többsége azon a véleményen volt, hogy Donald Trump elnöksége kiszámíthatatlanságot hoz részvénypiacok számára, sokan azt latolgatták, hogy már nem tarthat sokáig az indexek menetelése. Ehhez képest az egyik legfőbb amerikai részvényindex, a Dow Jones hosszabb ostrom után a napokban áttörte a 20 000 pontos álomhatárt is, ami nagyon erős optimizmusra ad okot. Befektető legyen a talpán, aki képes ilyen körülmények között jó döntést hozni, ezért segítségképpen megkérdeztük a hazai befektetési szakértőket arról, hogy mi fűti ezt a letörhetetlen jó kedvet és meddig tarthat a rali?

Dow Jones - elmúlt 5 nap

Cinkotai Norbert, elemző - KBC Equitas

„Főleg Trump miatt érdekes most a tőzsdei helyzet, mivel az új elnököt a napokban iktatták be. Bár a megválasztása óta szép emelkedéseket mutatnak a tőzsdeindexek, sokan talán arra számíthattak, ez legfeljebb a beiktatásig tarthat majd. Ők most könnyen lehet, hogy short pozícióikat építik le, miközben látni kell, hogy a fiskális stimulus azért rendkívül jól jöhet a globális gazdaságnak is.

Véleményünk szerint a kötvényhozamok eddigi emelkedése még nem kritikusak a részvénypiacok szempontjából, ráadásul sok kötvénypiacról kivett pénz is a részvénypiacon landolhatott. A kockázatok viszont jelentősek, főleg azért, mert nem igazán vesznek most tudomást azokról a befektetők. A gyorsjelentési szezon sem igazán acélos eddig, nem lennénk meglepve, ha a következő hónapokban a kockázatok is jobban a fókuszba kerülnének majd” - véli a KBC szakértője.

Miró József, vezető elemző - Erste Befektetési Zrt.

„Az elsődleges oka a várható cirka 20 százalékpontos társasági adó csökkentés, ugyanis Trump elkezdte megvalósítani az ígéreteit már beiktatásának első hetében. Részben ennek köszönhetően az elmúlt két hónapban az egy részvényre jutó eredményvárakozások több mint 10 százalékkal emelkedtek.

Az sem szabad elfelejteni, hogy az emelkedő inflációs várakozások miatt jobban teljesíthet a bankszektor és a várható infláció amúgy is jótékony hatással lehet a vállalatok profitjára. Egyedi hatásoknak köszönhetően a bankok vagy például az infrastrukturális beruházáshoz köthető cégek  szerepelhetnek jobban. (pl. falépítésben is paradox módon akár érdekelt lehet mexikói Cemex, amelybe különben Soros György is bevásárolt az amerikai választásokat követően).

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

Egy szó mint száz. Annak ellenére, hogy most a részvényindexek magasabban vannak mint a választások után, az eredményvárakozások alapján a részvények általában mintegy 5 százalékkal olcsóbbak, mint akkor voltak."

Pálinkás Ervin, portfóliómenedzser - Diófa Alapkezelő

„Az amerikai részvénypiacok az elnökválasztást követően kezdtek határozott emelkedésbe, miután közel egy évig stagnálást láthattunk. Az azóta eltelt 2,5-3 hónap alatt 12,5 százalékot emelkedett a Dow Jones index, azonban az emelkedés döntő része az év végéig lezajlott. A januári - eddig kb. 2 százalékos  - dollárban kifejezett emelkedés nem elsősorban a mértéke miatt érdekes, hanem mert korábban soha nem látott történelmi csúcsot látunk.

Számos pesszimista várakozás és elemzés készült a végül megvalósuló forgatókönyv ellenkezőjére. Részben ezzel is magyarázható az emelkedés, hiszen ha túl sokan várják az esést akkor nincs aki eladjon és többségbe kerülnek a vevők ami emelkedéshez vezet. A másik fontos tényező a részvénypiaci szempontból kedvező „klíma” vagyis a rendkívüli események hiánya. Elszoktunk tőle, de az amerikai elnökválasztás óta nem történt sokkoló váratlan esemény, ami az elmúlt 2-2,5 évben szinte havi rendszerességgel rombolta a befektetői bizalmat.

A szokásos világvége forgatókönyvekhez képest mostanában a makrogazdasági adatokkal, a jegybanki döntésekkel és a vállalati eredményekkel foglalkozhatnak az elemzők. Fentiek pedig egyelőre segítik a kedvező hangulat fennmaradását, de az óvatosságról sem szabad elfeledkezni, hiszen a csúcsok közelében a mélypontok vannak igazán távol.”

Nagy Bertalan, Private Banking igazgató - Equilor Befektetési Zrt.

„2017 számos kockázati faktort tartogat a részvénypiacok számára. Globálisan az új amerikai elnök lehet az egyik meghatározó tényező, aki alapjaiban rendezheti át az eddigi politikai és gazdasági erőteret. Az amerikai jegybank idén kétszer emelhet az irányadó kamatszinten, azonban Donald Trump gazdaságpolitikájától függően ettől több alkalommal is sor kerülhet szigorításra, amennyiben az inflációs nyomás a jegybank célszintje fölé szorítaná a fogyasztói árszint emelkedésének ütemét.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Pozitív fordulatot láthattunk azonban a tavalyi harmadik negyedévben a tőzsdén jelenlévő amerikai vállalatok nyereségességében, a lehetséges adóprogram pedig tovább javíthat a profit kilátásokon. Az amerikai részvénypiac 2009 márciusa óta tartó emelkedése valószínűleg idén sem törik meg, a piaci korrekció 1-2 évvel eltolódhat. Az infrastrukturális beruházások élénkítése tovább javíthatja az amerikai cégek profitabilitását. Mindezek együttesen járulnak hozzá a jelenlegi optimizmushoz, ami a Dow Jones rekord szintre emelkedéséhez vezetett.”

Kocsi János, részvény portfólió menedzser - Pioneer Alapkezelő

„Az indexértékek ilyen rövid távon való változásának okai, – mint mindig – a rövid távú makrogazdasági kilátások változásában, a vállalati fundamentumok alakulásában, valamint a részvény eszközosztály relatív pozícionáltságban keresendőek.

Fordított sorrendben végignézve a fenti lehetséges tényezőket, az emelkedés legfontosabb oka az lehet, hogy az amerikai elnökválasztás előtt a nagy befektetési alapoknál levő készpénzállomány közel rekord magas értékeket mutatott, ami még a korábbi évek támogató monetáris politikájának öröksége. Ezek a jelentős mennyiségű puskaporon ülő befektetők pedig egyértelműen kivárásra játszottak, csakúgy, mint a Brexit-re vonatkozó népszavazás, vagy az olasz népszavazás esetében, és a papíron rosszabb kimenet bekövetkezése utáni esést nagyon rövid idő alatt megvették. Feltehetően, azóta is ezt a készpénzt költik. Kérdés, hogy miért éppen részvényre?

Kocsi János, részvény portfólió menedzser - Pioneer Alapkezelő

A kockázati étvágyát tovább növelte/növeli az is, hogy a nagyon régóta tartó fejlett kötvénypiaci bikapiac megfordulni látszik (részben Trump miatt is), ezért aki a kötvényekre fogad az valószínűleg lassú „éhhalálra” ítéltetik. Nem igazán éri meg tehát nem kockáztatni. Talán még akkor sem, ha Trump globális kereskedelmi háborút hirdet. (...)

A vállalati fundamentumok vélhető változásai is a részvények mellett szóltak. Fontos megjegyezni, hogy az amerikai vállalatok jóval nagyobb nyereséget termelnek már, mint a válság előtt. A helyzetük pedig tovább javulni látszik több okból is. Ha csak a nagyobb szektorokat nézzük, az energiaszektor nyereségességét nagy általánosságban inkább támogatja a nyersolaj 50-55 dollár között stabilizálódó hordónkénti ára, (bár itt a bázishatás hamarosan elillan). Ez a szektor nem mellesleg Trump egyik nagy kedvencének számít, és komoly támogatásokat élvezhet. Csakúgy, mint a bányacégek, amik egyrészt szintén feltehetően kegyelmi állapotnak örvendhetnek majd az új adminisztráció alatt a várható infrastruktúrafejlesztések miatt, másrészt a legtöbb nyersanyag ára emelkedő trendben van, ami még csak nemrég kezdődött. A pénzügyi szektor az emelkedő kamatkörnyezet nagy nyertesének tűnik rövid/közép távon, de ez már a makrogazdasági helyzet változására vezet át (...).

Peter Garnry, részvénypiaci stratégiai vezető - Saxo Bank

„Több fontos gazdasági mutató javulása is arra utal, hogy a következő hat hónapban a korábbinál nagyobb ütemben növekszik a világgazdaság.

Peter Garnry, részvénypiaci stratégiai vezető - Saxo Bank

Ráadásul az Egyesült Államokban a jelentési szezon eddig jó számokat produkált a működési eredmények és a forgalomnövekedés szempontjából. Az inflációs mutatók pedig azt sugallják, hogy a Fed akár 2-3 alkalommal is kamatot fog emelni ebben az évben, ami a pénzügyi szektor számára kedvező folyamat.”

hirdetés

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17595 17300 17905 -1,65% 0 0 9 344 349 405 Ft 2021-12-02 17:10:45
MOL 2434 2400 2450 -0,49% 0 0 1 442 436 938 Ft 2021-12-02 17:05:05
MTELEKOM 416 415 419 -0,48% 0 0 123 880 137 Ft 2021-12-02 17:05:01
RICHTER 8645 8585 8680 +0,12% 0 0 1 390 123 750 Ft 2021-12-02 17:05:24
OPUS 222 222 229 -1,33% 0 0 10 565 682 Ft 2021-12-02 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló