TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A részvénypiacok hangulata nagyon jó, egyes indexek Európában három százalékkal is megugrottak. A BUX csak lemaradva követte őket, az OTP iránti lelkesedés lassan alábbhagyott. Az olaj ma is szakad, bejelentettek egy vállalat csődöt. De az iparági szakértők szerint még sok száz amerikai olajcég lehet halálra ítélve.

Ma a jegybankok eheti rendezvényei, várhatóan támogató magatartása és a gazdaság fokozatos újranyitásának reménye repítette feljebb a tőzsdeindexeket. Miután Európában fél tucatnyi állam hozott hasonló intézkedéseket, most New York állam kormányzója is valamivel engedékenyebbnek mutatkozik. A Bloomberg szerint május 15-től lehetségesnek tartja a korlátozások egy részének feloldását a gyáriparban és az építőiparban.

Európában az indexek nagyon nagyot mentek, a német, olasz és belga mutatók a három százalékot is átlépték. A többi is legalább másfél-két és fél százalékkal emelkedett. Az USA-ban 1,3 százalék körüli az emelkedés jelenleg.

Olajkút. Nem állnak jól a számok az olajcégeknél. (Pixabay.com) Olajkút. Nem állnak jól a számok az olajcégeknél. (Pixabay.com)

Immunisak lettünk a rossz hírekre?

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal ment fel, ugyanennyivel drágult az OTP is. A hazai bankpapír azonban a német bankokat követve a nap nagy részében egy-két százalékkal feljebb is volt, de a végére leeresztett kissé. A Mol 0,3 százalékkal esett, a Richter és a Telekom egy százalék feletti mértékben erősödött. A forint stabil, alig változott, a befektetők vélhetően kivárnak a keddi MNB-ülés előtt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A német Ifo Intézet vállalati foglalkoztatási szándékot jelző indexe 86,3 pontra esett áprilisban a márciusi 93,4 százalékról. Ez történelmi mélypont, a mutatót egyébként 9000 vállalat megkérdezésével készítik. Ez azonban nem látszott lelombozni a részvénypiacot. Bár mostanában sok, hasonlóan soha nem látott alacsony szintű menedzserindex, hangulatindex és más mutató érkezett. A befektetők mintha már belefásultak volna, vagy régen beárazták ezeket.

Autóipar fent és lent

Reggel a Volkswagen jelentette be, hogy újranyitja wolfsburgi gyárát, később a Tesla fremonti egységéről derült ki hasonló. A Tesla már kilenc százalékos pluszban van és 800 dollárhoz közelít. A General Motors ugyan nem rossz eredményeket közölt, de nagyon vigyáz likviditására. A cég emiatt felfüggeszti az osztalékfizetést és a részvényvásárlási programot. 

Az olaj ára ma megint lefelé vette az irányt, és az esés még gyorsult is. Most az amerikai WTI 27,5 százalékos mínuszban van, 12,5 dollár környékén. A Brent “csak” 8,5 százalékkal esik, 22,70 dollárra. Az amerikai olajcégek részvényeit tömörítő XLE, XOP ETF-ek csak alig egy százalékkal esnek, a globális multikra specializálódott FILL pedig még emelkedik is 0,4 százalékkal. Az OPEC vezető tisztségviselője a második félévre 40 dolláros olajárat jósolt, de ennek úgy látszik, nem volt sok hatása.

Csődhullám az olajiparban?

Csődöt jelentett egy Diamond Drilling Offshore nevű amerikai olajtársaság, aminek fő oka, hogy a tenger alól, magas költséggel termelte ki az olajat. Az Oilprice.com szerint a negatív olajárat hozó múlt hét előtt idén hét amerikai cég jelentett csődöt. Ám a Rystad Energy nemrég azt jósolta, hogy még húsz dollár körüli olajárnál is 533 amerikai olajcég mehet csődbe.

Az United States Oil Fund LP (USO), a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett olajalapja ma bejelentette, hogy átstrukturálja a tartott határidős olajügyleteit. Az USO az utóbbi hetekben óriásit zuhant az olajárakkal együtt. A szabályozók úgy vélik, hogy a határidős olajpiacon akkora volt az alap piaci dominanciája, ami már önmagában torzította az árakat – írta a Marketwatch.

81 százalékos bukás

Az alap eddig a legközelebbi határidőre kötött üzleteket (ez most a június), ezeket néhány nap alatt görgetve át a második legközelebbi határidőre. Ezentúl hosszabb lejáratokat fog használni: a tőke körülbelül 30 százaléka lesz júliusi határidőkben, 15 százalékot köt augusztusra, szeptemberre, októberre és decemberre (a novembert kihagyva). (Az USO pozícióinak körülbelül egyharmadát április 27-én, 28-án és 29-én görgeti át az említett határidőkre).

Az alap ma 17 százalékot bukik. Az év egészében már 81 százalékot veszített. A jelentések szerint sok kisbefektető szállt be az alapba a márciusi első olajár-zuhanás után.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél