BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 27. 18:44

A részvénypiacok hangulata nagyon jó, egyes indexek Európában három százalékkal is megugrottak. A BUX csak lemaradva követte őket, az OTP iránti lelkesedés lassan alábbhagyott. Az olaj ma is szakad, bejelentettek egy vállalat csődöt. De az iparági szakértők szerint még sok száz amerikai olajcég lehet halálra ítélve.

Ma a jegybankok eheti rendezvényei, várhatóan támogató magatartása és a gazdaság fokozatos újranyitásának reménye repítette feljebb a tőzsdeindexeket. Miután Európában fél tucatnyi állam hozott hasonló intézkedéseket, most New York állam kormányzója is valamivel engedékenyebbnek mutatkozik. A Bloomberg szerint május 15-től lehetségesnek tartja a korlátozások egy részének feloldását a gyáriparban és az építőiparban.

Európában az indexek nagyon nagyot mentek, a német, olasz és belga mutatók a három százalékot is átlépték. A többi is legalább másfél-két és fél százalékkal emelkedett. Az USA-ban 1,3 százalék körüli az emelkedés jelenleg.

Olajkút. Nem állnak jól a számok az olajcégeknél. (Pixabay.com) Olajkút. Nem állnak jól a számok az olajcégeknél. (Pixabay.com)

Immunisak lettünk a rossz hírekre?

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal ment fel, ugyanennyivel drágult az OTP is. A hazai bankpapír azonban a német bankokat követve a nap nagy részében egy-két százalékkal feljebb is volt, de a végére leeresztett kissé. A Mol 0,3 százalékkal esett, a Richter és a Telekom egy százalék feletti mértékben erősödött. A forint stabil, alig változott, a befektetők vélhetően kivárnak a keddi MNB-ülés előtt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A német Ifo Intézet vállalati foglalkoztatási szándékot jelző indexe 86,3 pontra esett áprilisban a márciusi 93,4 százalékról. Ez történelmi mélypont, a mutatót egyébként 9000 vállalat megkérdezésével készítik. Ez azonban nem látszott lelombozni a részvénypiacot. Bár mostanában sok, hasonlóan soha nem látott alacsony szintű menedzserindex, hangulatindex és más mutató érkezett. A befektetők mintha már belefásultak volna, vagy régen beárazták ezeket.

Autóipar fent és lent

Reggel a Volkswagen jelentette be, hogy újranyitja wolfsburgi gyárát, később a Tesla fremonti egységéről derült ki hasonló. A Tesla már kilenc százalékos pluszban van és 800 dollárhoz közelít. A General Motors ugyan nem rossz eredményeket közölt, de nagyon vigyáz likviditására. A cég emiatt felfüggeszti az osztalékfizetést és a részvényvásárlási programot. 

Az olaj ára ma megint lefelé vette az irányt, és az esés még gyorsult is. Most az amerikai WTI 27,5 százalékos mínuszban van, 12,5 dollár környékén. A Brent “csak” 8,5 százalékkal esik, 22,70 dollárra. Az amerikai olajcégek részvényeit tömörítő XLE, XOP ETF-ek csak alig egy százalékkal esnek, a globális multikra specializálódott FILL pedig még emelkedik is 0,4 százalékkal. Az OPEC vezető tisztségviselője a második félévre 40 dolláros olajárat jósolt, de ennek úgy látszik, nem volt sok hatása.

Csődhullám az olajiparban?

Csődöt jelentett egy Diamond Drilling Offshore nevű amerikai olajtársaság, aminek fő oka, hogy a tenger alól, magas költséggel termelte ki az olajat. Az Oilprice.com szerint a negatív olajárat hozó múlt hét előtt idén hét amerikai cég jelentett csődöt. Ám a Rystad Energy nemrég azt jósolta, hogy még húsz dollár körüli olajárnál is 533 amerikai olajcég mehet csődbe.

Az United States Oil Fund LP (USO), a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett olajalapja ma bejelentette, hogy átstrukturálja a tartott határidős olajügyleteit. Az USO az utóbbi hetekben óriásit zuhant az olajárakkal együtt. A szabályozók úgy vélik, hogy a határidős olajpiacon akkora volt az alap piaci dominanciája, ami már önmagában torzította az árakat – írta a Marketwatch.

81 százalékos bukás

Az alap eddig a legközelebbi határidőre kötött üzleteket (ez most a június), ezeket néhány nap alatt görgetve át a második legközelebbi határidőre. Ezentúl hosszabb lejáratokat fog használni: a tőke körülbelül 30 százaléka lesz júliusi határidőkben, 15 százalékot köt augusztusra, szeptemberre, októberre és decemberre (a novembert kihagyva). (Az USO pozícióinak körülbelül egyharmadát április 27-én, 28-án és 29-én görgeti át az említett határidőkre).

Az alap ma 17 százalékot bukik. Az év egészében már 81 százalékot veszített. A jelentések szerint sok kisbefektető szállt be az alapba a márciusi első olajár-zuhanás után.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél