10p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenleg az ötödik legnagyobb kapitalizációjú, népszerű kriptovaluta-rendszer, a Solana több olyan előrelépés előtt áll, amelyek nyomán képességei megnövekednek és új tőke áramolhat az érmékbe. Egy fejlesztés az egész internetes pénzküldést forradalmasíthatja, két másik pedig a rendszer áteresztőképességét növelheti az egekbe. De a konkurencia sem alszik.

Bár e sorok írásakor minden kriptovaluta éppen jelentősen esett, sőt zuhant, a solana, az ötödik legnagyobb kapitalizációjú kriptovaluta ezzel együtt is majdnem hétszeresét érte az egy évvel korábbinak, és közel négyszeresét a három évvel ezelőttinek. Sőt, inkább a negyedik kriptó ez, ha a listából kivesszük a dollárhoz kötött, a többihez kevéssé hasonlító stabilérméket, mint például az USDT (tether).

Vannak elemzők, akik bőven ezer dollár fölé várják az árfolyamát egy-két éven belül, ami a jelenleginek nagyjából tízszerese. Mi lehet ennek az oka? Miért küzdötte fel magát erre az előkelő helyre? Ehhez az utóbbi időben hozzájárulhatott néhány hír, amely miatt tényleg figyelmet érdemel.

A solana, a bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A solana, a bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

1. A Solana gyors, olcsó, kisbefektetőbarát

A solana-érmét és a Solana-rendszert sok kisbefektető kedveli, mert viszonylag kis pénzzel is be lehet szállni, csekély értékű tranzakciókat is olcsón és gyorsan végre lehet rajta hajtani. (Nem úgy, mint az Ethereum blokkláncon.) Sokan ezért az Ethereum kisbefektetői, hétköznapi verziójának és fontos riválisának tekintik.

Míg az ether-tranzakciók 1-2 dollárba is belekerülhetnek, ha éppen nagy a forgalom – a bonyolultabb okosszerződések használata pedig akár több tíz dollárba is –, a Solana-tranzakcióknál csak pár dollárcentről van szó. Körülbelül két-három nagyságrendnyi a különbség. Másrészt a Solana elméletileg 50 ezer tranzakcióra is képes másodpercenként. A gyakorlatban ez eddig inkább ezer körül volt, de az Ethereuménál ez is egy-két nagyságrenddel több.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az utóbbi időben – az Ethereum tavaszi, Dencun nevű frissítése után – sok, az Ethereumra épülő, úgynevezett második rétegű blokklánc is hasonlóan olcsó lett. Ez komoly konkurenciát jelenthet hosszabb távon a Solana számára.

2. Jönnek a Solana ETF-ek?

Először pletyka formájában, majd egy konkrét hivatalos iratként is előkerült, hogy a Vaneck nevű nagy vagyonkezelő csoport benyújtott egy kérelmet az amerikai tőzsdefelügyelethez a Solana ETF-ek létrehozása érdekében. (Kicsit később a 21Shares is.) Az ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett alapok már a bitcoinra is fenomenális hatással voltak.

Amazok januári engedélyeztetése előtt már hónapokkal, majd utánuk is hónapokig hatalmasat ment a bitcoin árfolyama. Hasonló eredményt várnak az Ethereum ETF-ektől is, amelyek engedélyezése valamikor a nyáron várható, talán már júliusban. Ezek hírére májusban az ether árfolyama már egyetlen nap alatt ugrott 20-25 százalékot. (De azóta sokat esett.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

De még nem tudni, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) hogyan vélekedik a Solana ETF-ekről, és esetleg a további különböző alternatív kriptovalutákra szóló ETF-ekről. (Vannak olyan hírek, hogy hajlamos a bitcoinon, illetve most már talán a bitcoin és az ethereumon kívül a legtöbb további kriptovalutát részvénynek tekinteni, és ezek létezését engedély nélküli részvénykibocsátásnak tartani.)

A Bitcoin ETF-ek engedélyezése több mint tíz évig tartott az amerikai tőzsdefelügyeletnek. De a világ legnagyobb vagyonkezelőjének, a Blackrocknak a tavaly nyári kérelmétől számítva, amely fordulópontot jelenthetett, szintén több mint fél év telt el. A Solana ETF engedélyezése, ha egyáltalán megvalósul, simán lehet több év is, nem lehet tudni.

Solana-póló. A bika a féktelen áremelkedés jelképe. Forrás: Amazon.com
Solana-póló. A bika a féktelen áremelkedés jelképe. Forrás: Amazon.com

Ám ha megvalósulna a Solana ETF, az hatalmas pozitív hatással lenne a solana-tulajdonosok számára is. Lehetővé tenné, hogy akár intézményi befektetők, akár a hagyományos kriptovaluta-vásárlás bonyodalmaitól ódzkodó magánbefektetők megvásárolhassák ezeket. Ezzel rengeteg friss tőke áramolhatna ebbe a kriptovalutába.

3. Pénzküldő masinéria, solana-világpénz

A napokban, már hanyatló árfolyamok mellett jött egy új hír, amelyet talán még nem árazott be a piac, de talán az esést lassíthatta. Eszerint az X-en (Twitteren) újfajta linkeket lehet majd elhelyezni, amelyek a Solana fizetési rendszerre mutatnak, és automatikusan meghívják a böngészőbe épített Solana-pénztárcát. Ezek az úgynevezett blink-ek (“blockchain links”).

Segítségükkel a Twitter egyfajta internetes webes fizetési oldalként működhet, mert – a weboldalakon beágyazott Youtube-videókhoz hasonló linkekkel – az olvasót könnyedén át lehet iránytani a fizetéshez, ha úgy dönt, hogy kriptovalutájából valamilyen összeget valamilyen célra áldoz. Eközben el sem kell menni a Twitterről vagy az adott egyéb weboldalról.

A 15 legnépszerűbb blokklánc a tranzakciók számát tekintve (2024, 2. negyedév). Forrás: cryptorank.io
A 15 legnépszerűbb blokklánc a tranzakciók számát tekintve (2024, 2. negyedév). Forrás: cryptorank.io

Ennek jelentőségét ahhoz hasonlítják, hogy létrejött egy átjárás az úgynevezett web2-es és a web3-as világ között, aminek a jövője egyelőre beláthatatlan. Sokat javít a kriptós fizetések nehéz kezelhetőségén, végre felhasználóbarát szolgáltatásokat tesz lehetővé.

Az egész internet a Solana felhasználói felületévé válhat mondta errõl egy szakember.

Persze valószínűleg a versenytársak sem fognak aludni, mert ez nemcsak a Twitteren keresztül működik, hanem minden weboldalon, akár még hírlevelekből, e-mailekből is. Valamint amit most a Solana megvalósított ezekkel a “blinkekkel”, azt más, okosszerződések létrehozására képes blokkláncok, akár az Ethereum is könnyen bevezethetik. A kriptovaluta-üzletágban a legtöbb szoftver nyílt forráskódú és így közkincs, az ötletek többsége azonnal lemásolható.

4. A mémérme-őrület folytatódik

A Solana sikerének egy további titka az lehet, hogy igen könnyen, gyorsan létre lehet hozni, meg lehet vásárolni, vagy el lehet adni rajta új kriptoérméket. Eddig csak a Pump.fun nevű szolgáltatással 1,2 millió féle kriptoérmét (!) hoztak létre. Köztük az úgynevezett mémérméket, amelyek sok szakember számára sajnálatos módon ugyan, de az utóbbi időben a kisbefektetők kriptovaluta-vásárlásainak gerincét alkották.

Míg korábban sok kisbefektetőt rá lehetett venni arra, hogy különböző szofisztikáltabb kriptovalutákat vásároljanak, például internetes NFT-áruházak, kriptovaluta-váltók vagy más néven decentralizált tőzsdék (DEX-ek), különböző játékplatformok és még sok más vállalkozás érméit, addig mára ezek a vásárlások erősen meggyérültek. A kisbefektetők talán belefáradtak abba, hogy bármit vásárolnak, az előbb-utóbb esni fog. Nagyon sok alternatív kriptovaluta, “altcoin” így járt ugyanis az utóbbi években.

Ugyanakkor sorra jöttek olyan hírek, amelyek szerint egyik vagy másik mémérme több százszorosára vagy több ezerszeresére növelte értékét, és valaki több százezer vagy több millió dollárt nyert rajtuk. A mémérméket nem igazán szükséges megérteni, azok egyszerűen vannak. Felkapja őket a hírnév, felfújják az árfolyamukat, majd néhányan nyernek rajtuk. De gyakran kimarad a hírekből, hogy annál sokkal többen veszítenek.

Akárhogy is, nagyon sok kisbefektető számára ez vált mostanában a kriptovaluta-befektetés fő célpontjává. Erre pedig rendkívül alkalmas a Solana blokklánc.

5. Jön a nagyságrendekkel gyorsabb Solana

A “zk compression” adattömörítést eredményező technológia segítségével, aminek a megvalósítását az év végére tervezik, jelentősen, egy-két nagyságrenddel is megnőhet a Solana-rendszer áteresztő-képessége. Vagyis még gyorsabb, még olcsóbb, még inkább skálázhatóbb lesz, a tömegigények kielégítésére még inkább alkalmassá válik.

Hasonló fejlesztés a “Firedancer”, amely szintén a kapacitások ugrásszerû növekedését ígéri  a közeljövőben.

Az FTX-múlt

Vannak azonban bőven negatívumok is, amelyek a Solana ellen szólnak. Az ilyen a múltja, amelyet nem tudni, végleg le tudott-e vetkőzni. A solana nagyarányú árfolyamemelkedését megelőzte egy hatalmas összeesés, töredékére zuhant az árfolyama 2022-ben. Ehhez hozzájárult az FTX kriptotőzsde összedőlése, amelynek igen jelentős pozíciói voltak ebben az eszközben, és erősen támogatta a fejlesztését.

Mintegy másfél évig igen nehéz idők jártak a Solana tulajdonosokra, és csak valamikor 2023 őszén kezdett el ismét megindulni az árfolyam, amely még most sem érte el a 2022 első felében mért történelmi csúcsokat.

A solana, a bitcoin és az ether mintegy három éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A solana, a bitcoin és az ether mintegy három éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Blokklánc leállósávban

A másik hátrány a periodikusan visszatérő műszaki problémák, amelyek például néha ahhoz vezetnek, hogy bedugul az egész rendszer, és hosszú percekig vagy esetleg órákig nem tudja valaki végrehajtani azokat a tranzakciókat, amelyeket tervezett. Ha például egy új érmét bocsátanak ki a tömegek számára, akár szervezett eladás során, akár ingyenes juttatással, azaz airdrop-al, sokan nem tudják mozgatni vagy eladni (miközben a profiknak esetleg sikerül).

Így konkrétan jelentős anyagi veszteség érhet egyeseket, ha az árfolyam történetesen esik. (Igaz, áremelkedés esetén meg épphogy szerencséjük lehet ezzel.) Máskor pedig baki, vagy meghibásodás-jellegű üzemzavarok keserítették meg a solana-felhasználók életét órákon keresztül.

A 15 legnépszerűbb blokklánc az aktív pénztárcacímek számát tekintve (2024, 2. negyedév). Forrás: cryptorank.io
A 15 legnépszerűbb blokklánc az aktív pénztárcacímek számát tekintve (2024, 2. negyedév). Forrás: cryptorank.io

Erős a konkurencia

További negatívumként említhető, hogy ez a kriptovaluta, úgy tűnik, meglehetősen drágává vált az utóbbi időben. Felmerül a kérdés, megér-e mintegy 60 milliárd dollárt, ennyi ugyanis az összes piacon levő solana érme összértéke, azaz kapitalizációja. A sok jó hír már rég beépülhetett az árfolyamba. Eközben rengeteg különböző konkurense van. Ilyenek például:

  • A piacvezető Binance kriptotőzsde BNB tokenje, évek óta szilárdan a harmadik helyen.
  • Igencsak feljövőben van a Telegram üzenetküldő alkalmazáshoz kötődő toncoin (TON).
  • Meglepően jól tartja magát a mémérmének indult dogecoin, a kutyás kriptó (DOGE).
  • Főleg Ázsiában rendkívül népszerű a tron (TRX).
  • Vannak bőven új trónkövetelők is, főleg úgynevezett Ethereum második rétegű blokkláncok, mint például az  Optimism, Arbitrum, zkSync, Scroll, Linea st b. (Az utóbbi kettőnek még nincsen saját érméje.)
  • Régi versenyzők is ott loholnak még az Ethereum és a Solana nyomában, mint az Avalanche, a Cardano, a Polygon, az XRP vagy a Fantom.

Lesznek itt még új rekordok?

Nagy kérdés persze az is, hogy mekkora lesz a torta. Bekövetkezik-e valóban az a kriptovaluta-piaci fellendülés, amit befektetők és elemzők várnak, és ami eddig többször a bitcoin-feleződés, azaz a kibocsátott bitcoinok számának csökkenése után 6-12 hónappal következett be. Vagy ezúttal minden másképp lesz, és tartós medvepiac előtt állunk.

Szinte naponta készítenek új blokkláncokat azzal az ígérettel, hogy minden korábbinál jobbak, gyorsabbak, könnyebben kezelhetőek vagy olcsóbbak lesznek, miközben még állítólag biztonságosak is. Lehet, hogy valamelyik tényleg nagyon jó megoldásnak bizonyul, és az összes többit háttérbe tudja majd szorítani. Mindenképpen egy fiatal technológiáról van szó, amely előtt még hatalmas fejlődés állhat. A verseny pedig óriási.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18835 18715 18885 -0,26% 18835 18845 2 017 297 470 HUF 2024-07-24 10:20:44
MOL 2842 2842 2864 -0,42% 2840 2856 34 556 820 HUF 2024-07-24 10:19:27
MTELEKOM 1072 1066 1090 -1,29% 1070 1072 141 468 406 HUF 2024-07-24 10:20:51
RICHTER 9795 9795 9880 -0,51% 9790 9845 85 324 565 HUF 2024-07-24 10:16:57
OPUS 438 436 439 +0,46% 436 438 948 395 HUF 2024-07-24 10:11:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG