<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az európai tőzsdék óvatosan optimisták, jó és rossz hírek is érték a piacot. Az OTP ma még csak tízezer felett forgott, amire május óta nem volt példa, és egy céláremelés is érkezett rá. A forint gyenge, a gáz és a dollár drágább lett, a kriptovaluta-piac tovább pánikol.  

Óvatos optimizmus látható az európai tőzsdéken hétfőn, a német, francia, brit indexek 0,2-0,4 százalékkal emelkednek. Az amerikai határidős indexek viszont fél százalék körüli mínuszban állnak, ami a pénteki emelkedés fényében azonban nem vészes.

A piacokat vegyes hatású impulzusok érték ma. Az amerikai jegybank egyik vezetőjétől óvatosságra intő nyilatkozat érkezett a hétvégén. A republikánusok várhatóan nem tudják megszerezni a többséget a Szenátusban a félidei választásokon. Kína viszont az ingatlanpiac támogatását tervezi, és szigorú Covid-politikájában is enyhülés mutatkozik. Megkezdődött a a G-20 csúcstalálkozó.

A nyertes európai cégek között van a Rheinmetall nehézipari konszern, amely 1,2 milliárd eurós felvásárlást jelentett be (a spanyol Expal Systems céget veszi meg). A svájci Roche Holding viszont esik, mivel az Alzheimer-kór ellen kifejlesztett hatóanyaga nem látszik beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Stabilan tízezer felett az OTP

A BUX index ma 0,9 százalékos pluszban van, az OTP és a Mol 1,1, a Richter 0,8 százalékkal drágul. Nyertes az Opus nyolc százalékos emelkedésével, a Telekom és a 4iG viszont kissé esik.

Árfolyamok és grafikonok

Az OTP május végétől tartósan tízezer forint alá süllyedt. A múlt hét végén már egy-két órára sikerült e fölé a pszichológiailag fontos határ fölé emelkednie, de ez nem volt tartós. Ma egyelőre csak efelett a határ felett forgott, a minimumára 10 010, a maximum 10 110 forint volt. Augusztus elején egyébként egy rendezvényen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató azt mondta,

lesz még az OTP-részvény 20 ezer forint.

Magas OTP-célár érkezett

Frissítette az OTP-re vonatkozó célárát az HSBC elemzője – írja a KBC Equitas. Az előző célár 18 ezer volt, ezt emelték meg ma 18 800 forintra, vételi ajánlat mellett.

Az elemzői konszenzus így 13 121 forintra emelkedett, tehát a mostani 10 000 forintos árfolyam mellett egy több, mint 30 százalékos felértékelődést prognosztizálnak az elemzők.

Gyengül a forint, drágább a gáz

Az euró/forint 406,50, ami mintegy másfél forintos emelkedést jelent péntek estéhez képest.

A héten hazai GDP-adatok jönnek, illetve a november 19-ei EU-s döntés kerülhet a fókuszba. Ma délelőtt némi korrekció indult el, miután az MNB változatlanul, 18 százalékon hagyta az egynapos betéti kamatokat írja az Erste Befektetési Zrt.

A hollandiai szállítású földgáz közel tíz százalékkal drágul 107 euró környékére. A múlt heti inflációs adat nyomán sokat gyengülő dollár is szépen erősödik ma, ami szintén nem jó a forintnak. Az olaj 0,7 százalékkal esik, miután a múlt hét végén meglehetően megerősödött.

Az év legrosszabb hónapja a magyar ingatlanpiacon

A visszahúzódó kereslet mellett az év leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac októberben a Duna House szerint. Az országosan becsült 8326 adásvétel az előző hónaphoz képest kilenc, az előző év októberéhez hasonlítva pedig 28 százalékos csökkenést mutat.

A hitelkamatok drágulása és az energiaválság okozta aggályok egyre több ingatlanvásárlót bizonytalanítottak el.

A cég szakemberei emiatt gyengébb utolsó negyedévre számítanak. Az év végéig még elérhető eddigi otthonteremtési támogatások várhatóan szintén nem tudják majd korrigálni a lassulást. Az országosan egyre szűkülő vásárlói jelenlétet ugyanakkor “a befektetői aktivitás fokozódása” ellensúlyozza.

Budapesten az októberi tranzakciók több mint felét, az ország többi részén közel harmadát a vevői oldalon a befektetői motiváció generálta.

OTP-fiók Hévízen. (Archív fotó.)OTP-fiók Hévízen. (Archív fotó.)

A Fed-vezető lehűtötte a kedélyeket

A szép múlt heti, illetve pénteki emelkedések után reggel Ázsiában az esések domináltak. Ebben nagy szerepe lehetett Christopher Wallernek, a Federal Reserve egyik vezetőjének, aki arra figyelmeztetett, hogy bár a központi bank kisebb kamatemeléseket fontolgat, nem tervezi az inflációval kapcsolatos szigorú álláspontjának enyhítését.

A múlt heti amerikai inflációs adat a vártnál kevésbé nőtt októberben, ez a hét második felében szép emelkedést hozott a részvénypiacokon. Ám a szám még mindig jóval a Fed célja felett van, így a jegybank várhatóan rövid távon továbbra is emelni fogja a kamatokat. A piacok közel 81 százalékos esélyt adnak annak, hogy decemberben az eddigi 75-75 bázispontoknál kisebb, 50 bázispontos kamatemelést hajt végre.

A Fed nemrég arra is figyelmeztetett, hogy az amerikai kamatlábak a vártnál magasabb szinten tetőzhetnek. Így a részvénypiacokra a kamatemelések oldaláról nehezedő nyomás várhatóan továbbra is fennmarad.

Ellopták az ellopott kriptók maradékát is?

Mintha nem lett volna elég nehéz a szituáció a kriptovaluta-piacot teljesen felforgató új botrány miatt, szombat hajnalban az FTX állítólag 600-650 millió dolláros hacker-támadásnak esett áldozatul. A megmaradó értékeket cold wallet-ekbe (offline, biztonsági pénztárcákba, számlákra) mozgatták át. Az FTX tőzsde hivatalosan pénteken jelentett csődöt, mintegy 130 kapcsolódó vállalkozással együtt, de problémái már november elején nyilvánosságra kerültek. Lásd:

Ennek ellenére a hétvégén a bitcoin és az ethereum csak mérsékelten esett tovább, miközben az egyéb nagyobb kapitalizációjú kriptók (“altcoinok”) körében volt nagyobb esésre és kisebb emelkedésre is példa. Hétfőn hajnalban, amikor szinte csak az ázsiai piacon voltak ébren aktív befektetők, az esés gyorsult, de ezen egy új hír reggelre sokat javított.

A Binance menti meg a szektort?

A Binance, az FTX-botrány valószínű nyertese, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje bejelentette, hogy pénzügyi alapot hoz létre a bajba jutott kriptovaluta-vállalkozások kisegítésére. (“Iparági helyreállítási alap” megnevezéssel.) Annak érdekében, hogy csökkentse a veszteségek továbbgyűrűzését, a dominóeffektusokat.

Az elmúlt 24 órában a bitcoin 1,3 százalékkal 16 765 dollárra, az ether 2,5 százalékkal 1360 dollárra ment fel.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Öt fontos dolog jön a héten

A befektetők által leginkább figyelt öt dolgot sorolja fel erre a hétre az Investing.com.

  • Amerikai makroadatok jönnek. Szerdán kiskereskedelmi eladásokról számolnak be, majd adatokat közölnek a termelői árak inflációjáról, az ipari termelésről, a megkezdett lakásépítésekről és a meglévő lakások eladásáról is. A lakáspiaci adatok valószínűleg mutatják az idén gyorsan emelkedő kamatlábak hatását.
  • A részvénypiaci viselkedés. Az adat egy dolog, a piac reakciója és várakozásai a másik. A Nasdaq Composite index 8,1 százalékkal emelkedett a múlt héten, ami március óta a legnagyobb százalékos heti nyereség, az S&P 500 5,9 százalékkal ment fel. De nem tudni, hogyan alakul a hangulat, a kockázati étvágy a piacon.
  • Kínai adatok. Kedden teszik közzé a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés, a beruházások és a foglalkoztatás októberi adatait. A számok tükrözhetik fogják a kormány nulla-Covid politikájának hatását.
  • A brit költségvetés. Jeremy Hunt brit miniszter csütörtökön fogja bejelenteni a kormány új költségvetési tervét. A piacok ezt erősen figyelik, miután elődje, Kwasi Kwarteng szeptemberi büdzséje a font árfolyamának zuhanását okozta.
  • Kriptopiaci turbulenciák. Az FTX kriptotőzsde összeomlását követően komoly aggályok merülnek fel a kriptovaluta-piac, az “ökoszisztéma életképességével, jövőjével kapcsolatban. A szektor fejleményei más kockázatosabb befektetési területekre is hatással lehetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG