BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 27. 11:04

Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.

Szépen emelkedtek tegnap az amerikai tőzsdeindexek, egy-két százalékkal, de végül nem tudott 3000 pont felett végezni az S&P 500 index. Viszont úgy tűnik, ma folytatás következik, a határidős tőzsdeindexek ismét pluszban vannak, az S&P 500 eszerint ma is 3000 fölé lendülhet. Európában is újra pozitív a hangulat, fél-egy százalékos mértékben emelkednek az indexek.

Magyarországon a BUX index is 0,9 százalékkal emelkedik, főleg az OTP drágulásának köszönhetően. A részvény, amely tegnap egy nagy ugrással átszelte a tízezer forintos határt, ma újabb másfél százalékkal 10 400-ra emelkedett. A Mol kissé süllyed, a Richter 6900 forinton stagnál, a Magyar Telekom pedig fél százalékkal drágul.

Hong Kong nagy vesztes lehet

A forint ma gyengült, de így is csak 349,20 forintot adnak egy euróért. Gyorsjelentést tett közzé az MKB és az AutoWallis reggel. A tegnapi nap fontos híre volt, hogy hivatalosan is egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nap egyik fő témája ma, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti feszültség tovább eszkalálódik, ami némileg hűti a kockázatvállalási kedvet- legalábbis így gondolja a Bloomberg.com. Az Egyesült Államok szankciókat fontolgat kínai tisztségviselők, állatok és intézmények ellen a hongkongi elnyomás miatt. Hongkongi ellenzékiek után Donald Trump elnök is arról beszélt, hogy a város el fogja veszíteni ázsiai pénzügyi központ szerepét, ha Peking valóra váltja terveit.

Két fontos verseny folyik

Eközben Európában valósággal versenyeznek egymással az országok, hogy újranyissák gazdaságaikat, ahogy a fertőzési és halálozási számok esnek. Eközben egy másik versenyfutás is folyik, az oltóanyaggal foglalkozó cégek konkurálnak egymással abban, ki fogja előbb piacra dobni a megfelelő vakcinát. Sokan ugyanakkor úgy gondolják ,hogy jövőre is tarthat a globális recesszió. (Cikkünk itt.)

Emellett azon vitatkoznak a szakértők, hogy az Európai Központi Bank jövő héten vajon milyen intézkedéseket jelent majd be. Arról is kiújult a vita, hogy mekkora hatalmat kapjon a bankok bankja. Kedve szerint bővítheti-e a gazdaságélénkítő lépések eszköztárát és mennyiségét. Az EKB egyébként továbbra is arról beszél, hogy az európai gazdaság ingatag lábakon áll.

Megtorpant az olaj

Az IPO-piac, azaz az elsődleges részvény-kibocsátások biznisze felpörögni látszik. Kedden mintegy négymilliárd dollárnyi részvénykibocsátás jelentettek be. Két új vállalat bocsátana ki nyilvánosan részvényeket, egy korábban tőzsdére bevezetett cég pedig további tőkét vonna be. Az egyik egy amszterdami kávé vállalkozás, a JDE Peet's.

Az olajár emelkedése megtorpant, ma mintegy két százalékos mínuszban van a fekete arany. Ennek egyik oka a hongkongi feszültség. Kína és az Egyesült Államok valószínűleg szankciókat fognak bevezetni egymás ellen. Ez rossz hatással lehet a gazdaságra és az olaj keresletre. A másik, hogy bár az amerikaiak nagyon akarnak végre nyaralni és utazni, közülük sokan lakóhelyükhöz nagyon közel keresnek célpontokat. Így lehetséges, hogy a várakozásoknál kisebb lesz a nyáron az olaj iránti kereslet élénkülése.

Megrohamozták a Tescót

Nagy-Britanniában a május 17-éig eltelt 12 hét alatt az élelmiszer-kiskereskedelmi eladások 14,3 százalékkal ugrottak meg. Ez a legmagasabb érték 1994 óta, amikor egyáltalán elkezdték az adatokat gyűjteni. Az ország négy legnagyobb élelmiszer üzletlánca közül a Tesco volt a legjobban teljesítő, 12,7 százalékkal nőttek az eladások. A Sainsbury’s 12,5, a Morrison’s 9,8, a Walmart-féle Asda pedig 6,5 százalékos emelkedést ért el. A csúcstartó a hatodik helyen álló Co-operative volt 30,8 százalékos ugrással.

A növekedés nagy részét még akkor jegyezték fel, amikor bevezették a kijárási korlátozásokat a szigetországban. Így valószínűleg nagyon sokan hosszútávra spájzoltak be tartós élelmiszerekből. A vásárlók sokkal ritkábban mentek szupermarketbe, de egy-egy alkalommal közel ötven százalékkal többet költöttek. A Tesco árfolyama Londonban három százalékkal emelkedett.

Ide nekem az utazási irodákat

Valósággal megőrültek ma a befektetők a Tui nevű neves német utazási iroda részvényeiért. Egy időben több mint 30 százalékos pluszban is volt, jelenleg 25 százaléknál tart. A robbanás oka az európai országok fokozatos újraindítása. A kijárási korlátozások leépítése miatt sokan nyaralni készülnek. (Németország várhatóan június 15-én szünteti meg az utazási korlátozásokat, Spanyolország pedig július elsejétől nyitja meg a határokat a turisták előtt.)

A Renault, a Nissan és a Mitsubishi konszernek szövetsége ma délelőtt távolabbi terveikről tart sajtótájékoztatót.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Friss
hírlevél