<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tegnap este kibontakozó amerikai részvénypiaci rally ma is folytatódhat, Európában is szépen emelkednek az indexek, a BUX viszont kissé le van maradva. Az Amazon főnöke egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb, de a többi “karanténpapír” is szépen drágult. Nem csoda, a járvány tovább terjed, bár az oltásokkal kapcsolatban jöttek jó hírek. Közeleg a tél, a WHO volt vezető virológusa csúnya második és harmadik hullámra számít.

Tegnap nagyon szép pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek, a nap elsősorban a technológiai részvényekről szólt. A nagy tech-cégek Nasdaq 100 indexe majdnem három százalékkal ugrott meg. Három hónapja nem volt ekkora egynapos emelkedés, az új érték természetesen egyben történelmi csúcs is. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan új mozgási korlátozásokat várnak, vagy legalábbis az emberek mozgásának csökkenését. Neve is van a spekulációnak, ez a “maradj-otthon-kereskedés” (stay-at-home trade).

A felülteljesítők közé tartozik az Amazontól a Zoom-ig sokféle olyan részvény, amely az online megoldások felé forduló világban hasznot húzhat a járványból. Az Amazon ugyanis tegnap nyolc százalékkal ugrott meg, 3196,84 dollárra, így fő tulajdonosa, Jeff Bezos a számítások szerint egyetlen egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb. (Majdnem négyezer milliárd forinttal.)

Újabb kilenc százalékkal ment fel a Zoom és a Tesla részvénye is. A hangulatot tovább javította az IBM várakozások feletti gyorsjelentése. A rally ma is folytatódhat, a főbb amerikai indexek határidős értékei fél-egy százalékos pluszban vannak.

Online vásárlás (Pixabay.com)
Online vásárlás (Pixabay.com)

Folytassa, CIG és ezüst

Ma Európában is szép pluszban indult a nap, a német index másfél, a francia egy százalékkal emelkedik. A brit mutató 0,4 százalékkal ismét alulteljesítő, talán a tegnap újrakezdődött Brexit-tárgyalások miatt. Varsó 0,9 százalékos emelkedésével szemben Budapesten tíz óra körül csak fél százalékos a plusz, az OTP és a MOL 0,8 százalékos emelkedését a Richter 2 ezrelékes süllyedése ellensúlyozza. A CIG Pannonia folytatja menetelését, már öt százalékos pluszban van, közben minimális mértékben süllyed az Opus és a Magyar Telekom.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé erősödik, 351,80 forint az euró ára, miközben az euró/dollár gyakorlatilag stagnál. Alighogy áttörte tegnap az ezüst a húsz dolláros szintet, újabb ugrást hajtott végre, ma három százalékkal van feljebb, már 20 dollár 80 cent. Az arany is 0,4 százalékkal drágul, a határidős ár 1825 dollárhoz közelít. Így nincs messze az 1829 dolláros nyolc éves csúcsától. Az olajra is átragadt a pozitív hangulat, valamivel több mint egy százalékos emelkedést produkált.

Pozitív az EU-s megegyezés

A 27 európai uniós ország vezetői tegnap este végül megegyezésre jutottak a 750 milliárd eurós csomagról, amely a koronavírus gazdasági következményeinek kezelésére szolgál. Ez két részre oszlik, egy 390 milliárdos vissza nem térítendő támogatásra és egy 360 milliárd eurós alacsony kamatozású hitelre. A több mint négy napos, meghosszabbított tárgyalás-sorozatot a Bloomberg.com Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezetők sikereként könyveli el, akik ennek első verzióját kidolgozták.

Amint tegnap írtuk, a befektetők már valószínűleg korábban beárazták a megegyezést, az EU vezetői nagyon nagy nyomás alatt voltak, hogy cselekedjenek. Ennek ellenére a megegyezést ténye mindenképpen pozitív tényező, csökkenti a bizonytalanságot a részvénypiacon. Az alap csaknem egyharmadát a klímaváltozás leküzdésére fordítanák. (További cikkünk: Megvan az uniós költségvetés, jogállamisági feltétel is maradt a megállapodásban.)

Közeleg a tél – csúnya második és harmadik hullám?

A vírusstatisztikák csak részben javultak az Amerikai Egyesült Államokban, például csökkent a kórházban levők számának növekedése, de nőtt a fertőzöttek száma Kaliforniában. (Erről itt írtunk.) Kissé lassult a vírus terjedés Floridában és Arizonában. New Yorkban viszont Andrew Cuomo kormányzó azzal fenyegetőzött, hogy ismét bezáratja a bárokat és éttermeket, ha nem tartják be a járványügyi, gyülekezési szabályokat. Másrészről azonban jó hírek érkeznek az oltásokról, így az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett szerről, amely ígéretes eredményeket hozott a humán tesztekben. (A hazai járványhelyzetről itt írtunk.)

Lesz újabb hullám a járványban, és nagyon súlyos lesz – mondta a WHO egykori vezető virológusa, Klaus Stohr a Bloombergnek. A tudós, aki már a 2003 as SARS-járvány legyőzésében is fontos szerepet játszott, úgy véli, hogy ez a vírus is hasonlóan viselkedik a többihez, ezért télen vissza fog térni. Ha nem lesz újabb karantén, vagy komoly korlátozások, akkor durva járványt fog hozni. “A tél előbb jön, mint az oltás” – mondja. A tudós még egy harmadik hullámot is említ, ennek lezajlása után azonban már 80 százalék felett lehet az antitestet hordozó lakosok száma.

Előbb-utóbb átmegy a vírus mindenkin?

Nagyon meg fog nőni az esetek száma, és problémás lesz a megfékezése, mert az emberek egyre kevésbé látszanak engedelmesnek. Rosszul tűrik a mozgásuk és a szabadságuk korlátozását. Hosszabb távon pedig nem az oltás fogja megfékezni a világ járványt, hanem maga a vírus, azáltal, hogy átmegy mindenkin, akit csak ér – mondja a tudós. Az országok egy része, mint például Brazília, Argentína és más szegény fejlődő országok, amelyek egészségügyi rendszere nagyon rossz, akár teljesen oltás nélkül maradhatnak.

Equilor: Új csúcs?

Új csúcsra mehetnek a részvénypiacok, ha nem súlyosbodik a vírushelyzet – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A jegybankok továbbra is fenntartják a pénzpumpát, és plusz likviditást engednek a pénzügyi rendszerbe. A pénzpumpa azonban számos negatív következménnyel járhat: a legnagyobb veszély a megugró infláció lehet, azonban erre még kevés jel utal, legkorábban 2021 második felében, V alakú, gyors felpattanás esetén következhet be. A felpattanás mértéke eltérhet a világ különböző pontjain. Az eurózóna országai gyengébb teljesítményt mutathatnak a tengerentúlnál, miközben Magyarország ellenállóbb lehet a vírus gazdasági hatásaival szemben, és az idei mindössze három százalékos visszaesés után jövőre már 4 százalékos növekedés következhet. Amennyiben nem lesznek jelentősebb hatósági zárások, a részvénypiacok ősz előtt új csúcsra érkezhetnek annak ellenére, hogy a vállalatok gazdálkodása ezt nem feltétlenül támasztja alá.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 10970 10600 10970 +3,30% 0 0 2 890 489 730 HUF 2023-06-02 17:05:16
MOL 2906 2850 2912 +2,69% 0 0 1 933 064 906 HUF 2023-06-02 17:14:27
MTELEKOM 413 413 420 -1,67% 0 0 166 954 373 HUF 2023-06-02 17:05:10
RICHTER 8725 8540 8725 +1,45% 0 0 2 178 583 170 HUF 2023-06-02 17:05:15
OPUS 105 103 106 0,00% 0 0 9 005 192 HUF 2023-06-02 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Elverte az eurót a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:22
De vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot szökkent ma minden vezető részvény Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:02
De a forgalom elég kicsi volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fellélegzés a tőzsdéken, pesszimista az OTP
Eidenpenz József | 2023. június 2. 11:46
A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Nem ma váltott eurót? Nézze meg, jól döntött-e!
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 18:51
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben MTI összefoglalója szerint.
Részvény / Deviza / Áru Napok óta nincs formában az OTP
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:56
Csökkenéssel fejezte be a csütörtököt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Száguld a DAX, a Mol-befektetőknek jó kedve van
Eidenpenz József | 2023. június 1. 12:11
Kontinensünkön a tőzsdeindexek szépen emelkednek, különösen a német, de a BUX index kissé süllyed. Átírták a különadókat, de ez nem okozott nagy meglepetést. Az euró/forint újra a 370-hez közelít, nagyot esett a földgáz ára. Életbe lépett az európai kriptós jogszabály, és ki kell adni a kereskedési adatokat az adóhivatalnak az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Megint zuhan a gáz ára - akár a nullát is elérheti?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 10:36
Egy üzemzavar borzolta a kedélyeket szerdán, de mára elhárították a bajt Európa legnagyobb LNG-üzemében. A szakértő szerint további zuhanás várható.
Részvény / Deviza / Áru Megint nem bírja áttörni a lélektani határt a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 07:50
370 forintnál drágább euróval indul a csütörtök. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyon kell a kormánynak a pénzünk: új adót vetettek ki a megtakarításainkra
Gáspár András | 2023. június 1. 06:34
A kamatadó mellé szochót is kell fizetni júliustól több megtakarításra - az állampapírra ez nem vonatkozik, sőt: még ingyenreklámra is kötelezik a bankokat.
Részvény / Deviza / Áru Volt, ahol nyert, volt , ahol veszített a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 19:00
A dollár kivételével erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG