TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnap este kibontakozó amerikai részvénypiaci rally ma is folytatódhat, Európában is szépen emelkednek az indexek, a BUX viszont kissé le van maradva. Az Amazon főnöke egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb, de a többi “karanténpapír” is szépen drágult. Nem csoda, a járvány tovább terjed, bár az oltásokkal kapcsolatban jöttek jó hírek. Közeleg a tél, a WHO volt vezető virológusa csúnya második és harmadik hullámra számít.

Tegnap nagyon szép pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek, a nap elsősorban a technológiai részvényekről szólt. A nagy tech-cégek Nasdaq 100 indexe majdnem három százalékkal ugrott meg. Három hónapja nem volt ekkora egynapos emelkedés, az új érték természetesen egyben történelmi csúcs is. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan új mozgási korlátozásokat várnak, vagy legalábbis az emberek mozgásának csökkenését. Neve is van a spekulációnak, ez a “maradj-otthon-kereskedés” (stay-at-home trade).

A felülteljesítők közé tartozik az Amazontól a Zoom-ig sokféle olyan részvény, amely az online megoldások felé forduló világban hasznot húzhat a járványból. Az Amazon ugyanis tegnap nyolc százalékkal ugrott meg, 3196,84 dollárra, így fő tulajdonosa, Jeff Bezos a számítások szerint egyetlen egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb. (Majdnem négyezer milliárd forinttal.)

Újabb kilenc százalékkal ment fel a Zoom és a Tesla részvénye is. A hangulatot tovább javította az IBM várakozások feletti gyorsjelentése. A rally ma is folytatódhat, a főbb amerikai indexek határidős értékei fél-egy százalékos pluszban vannak.

Online vásárlás (Pixabay.com) Online vásárlás (Pixabay.com)

Folytassa, CIG és ezüst

Ma Európában is szép pluszban indult a nap, a német index másfél, a francia egy százalékkal emelkedik. A brit mutató 0,4 százalékkal ismét alulteljesítő, talán a tegnap újrakezdődött Brexit-tárgyalások miatt. Varsó 0,9 százalékos emelkedésével szemben Budapesten tíz óra körül csak fél százalékos a plusz, az OTP és a MOL 0,8 százalékos emelkedését a Richter 2 ezrelékes süllyedése ellensúlyozza. A CIG Pannonia folytatja menetelését, már öt százalékos pluszban van, közben minimális mértékben süllyed az Opus és a Magyar Telekom.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé erősödik, 351,80 forint az euró ára, miközben az euró/dollár gyakorlatilag stagnál. Alighogy áttörte tegnap az ezüst a húsz dolláros szintet, újabb ugrást hajtott végre, ma három százalékkal van feljebb, már 20 dollár 80 cent. Az arany is 0,4 százalékkal drágul, a határidős ár 1825 dollárhoz közelít. Így nincs messze az 1829 dolláros nyolc éves csúcsától. Az olajra is átragadt a pozitív hangulat, valamivel több mint egy százalékos emelkedést produkált.

Pozitív az EU-s megegyezés

A 27 európai uniós ország vezetői tegnap este végül megegyezésre jutottak a 750 milliárd eurós csomagról, amely a koronavírus gazdasági következményeinek kezelésére szolgál. Ez két részre oszlik, egy 390 milliárdos vissza nem térítendő támogatásra és egy 360 milliárd eurós alacsony kamatozású hitelre. A több mint négy napos, meghosszabbított tárgyalás-sorozatot a Bloomberg.com Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezetők sikereként könyveli el, akik ennek első verzióját kidolgozták.

Amint tegnap írtuk, a befektetők már valószínűleg korábban beárazták a megegyezést, az EU vezetői nagyon nagy nyomás alatt voltak, hogy cselekedjenek. Ennek ellenére a megegyezést ténye mindenképpen pozitív tényező, csökkenti a bizonytalanságot a részvénypiacon. Az alap csaknem egyharmadát a klímaváltozás leküzdésére fordítanák. (További cikkünk: Megvan az uniós költségvetés, jogállamisági feltétel is maradt a megállapodásban.)

Közeleg a tél – csúnya második és harmadik hullám?

A vírusstatisztikák csak részben javultak az Amerikai Egyesült Államokban, például csökkent a kórházban levők számának növekedése, de nőtt a fertőzöttek száma Kaliforniában. (Erről itt írtunk.) Kissé lassult a vírus terjedés Floridában és Arizonában. New Yorkban viszont Andrew Cuomo kormányzó azzal fenyegetőzött, hogy ismét bezáratja a bárokat és éttermeket, ha nem tartják be a járványügyi, gyülekezési szabályokat. Másrészről azonban jó hírek érkeznek az oltásokról, így az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett szerről, amely ígéretes eredményeket hozott a humán tesztekben. (A hazai járványhelyzetről itt írtunk.)

Lesz újabb hullám a járványban, és nagyon súlyos lesz – mondta a WHO egykori vezető virológusa, Klaus Stohr a Bloombergnek. A tudós, aki már a 2003 as SARS-járvány legyőzésében is fontos szerepet játszott, úgy véli, hogy ez a vírus is hasonlóan viselkedik a többihez, ezért télen vissza fog térni. Ha nem lesz újabb karantén, vagy komoly korlátozások, akkor durva járványt fog hozni. “A tél előbb jön, mint az oltás” – mondja. A tudós még egy harmadik hullámot is említ, ennek lezajlása után azonban már 80 százalék felett lehet az antitestet hordozó lakosok száma.

Előbb-utóbb átmegy a vírus mindenkin?

Nagyon meg fog nőni az esetek száma, és problémás lesz a megfékezése, mert az emberek egyre kevésbé látszanak engedelmesnek. Rosszul tűrik a mozgásuk és a szabadságuk korlátozását. Hosszabb távon pedig nem az oltás fogja megfékezni a világ járványt, hanem maga a vírus, azáltal, hogy átmegy mindenkin, akit csak ér – mondja a tudós. Az országok egy része, mint például Brazília, Argentína és más szegény fejlődő országok, amelyek egészségügyi rendszere nagyon rossz, akár teljesen oltás nélkül maradhatnak.

Equilor: Új csúcs?

Új csúcsra mehetnek a részvénypiacok, ha nem súlyosbodik a vírushelyzet – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A jegybankok továbbra is fenntartják a pénzpumpát, és plusz likviditást engednek a pénzügyi rendszerbe. A pénzpumpa azonban számos negatív következménnyel járhat: a legnagyobb veszély a megugró infláció lehet, azonban erre még kevés jel utal, legkorábban 2021 második felében, V alakú, gyors felpattanás esetén következhet be. A felpattanás mértéke eltérhet a világ különböző pontjain. Az eurózóna országai gyengébb teljesítményt mutathatnak a tengerentúlnál, miközben Magyarország ellenállóbb lehet a vírus gazdasági hatásaival szemben, és az idei mindössze három százalékos visszaesés után jövőre már 4 százalékos növekedés következhet. Amennyiben nem lesznek jelentősebb hatósági zárások, a részvénypiacok ősz előtt új csúcsra érkezhetnek annak ellenére, hogy a vállalatok gazdálkodása ezt nem feltétlenül támasztja alá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél