BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 21. 11:18

A tegnap este kibontakozó amerikai részvénypiaci rally ma is folytatódhat, Európában is szépen emelkednek az indexek, a BUX viszont kissé le van maradva. Az Amazon főnöke egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb, de a többi “karanténpapír” is szépen drágult. Nem csoda, a járvány tovább terjed, bár az oltásokkal kapcsolatban jöttek jó hírek. Közeleg a tél, a WHO volt vezető virológusa csúnya második és harmadik hullámra számít.

Tegnap nagyon szép pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek, a nap elsősorban a technológiai részvényekről szólt. A nagy tech-cégek Nasdaq 100 indexe majdnem három százalékkal ugrott meg. Három hónapja nem volt ekkora egynapos emelkedés, az új érték természetesen egyben történelmi csúcs is. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan új mozgási korlátozásokat várnak, vagy legalábbis az emberek mozgásának csökkenését. Neve is van a spekulációnak, ez a “maradj-otthon-kereskedés” (stay-at-home trade).

A felülteljesítők közé tartozik az Amazontól a Zoom-ig sokféle olyan részvény, amely az online megoldások felé forduló világban hasznot húzhat a járványból. Az Amazon ugyanis tegnap nyolc százalékkal ugrott meg, 3196,84 dollárra, így fő tulajdonosa, Jeff Bezos a számítások szerint egyetlen egy nap alatt 13 milliárd dollárral lett gazdagabb. (Majdnem négyezer milliárd forinttal.)

Újabb kilenc százalékkal ment fel a Zoom és a Tesla részvénye is. A hangulatot tovább javította az IBM várakozások feletti gyorsjelentése. A rally ma is folytatódhat, a főbb amerikai indexek határidős értékei fél-egy százalékos pluszban vannak.

Online vásárlás (Pixabay.com) Online vásárlás (Pixabay.com)

Folytassa, CIG és ezüst

Ma Európában is szép pluszban indult a nap, a német index másfél, a francia egy százalékkal emelkedik. A brit mutató 0,4 százalékkal ismét alulteljesítő, talán a tegnap újrakezdődött Brexit-tárgyalások miatt. Varsó 0,9 százalékos emelkedésével szemben Budapesten tíz óra körül csak fél százalékos a plusz, az OTP és a MOL 0,8 százalékos emelkedését a Richter 2 ezrelékes süllyedése ellensúlyozza. A CIG Pannonia folytatja menetelését, már öt százalékos pluszban van, közben minimális mértékben süllyed az Opus és a Magyar Telekom.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé erősödik, 351,80 forint az euró ára, miközben az euró/dollár gyakorlatilag stagnál. Alighogy áttörte tegnap az ezüst a húsz dolláros szintet, újabb ugrást hajtott végre, ma három százalékkal van feljebb, már 20 dollár 80 cent. Az arany is 0,4 százalékkal drágul, a határidős ár 1825 dollárhoz közelít. Így nincs messze az 1829 dolláros nyolc éves csúcsától. Az olajra is átragadt a pozitív hangulat, valamivel több mint egy százalékos emelkedést produkált.

Pozitív az EU-s megegyezés

A 27 európai uniós ország vezetői tegnap este végül megegyezésre jutottak a 750 milliárd eurós csomagról, amely a koronavírus gazdasági következményeinek kezelésére szolgál. Ez két részre oszlik, egy 390 milliárdos vissza nem térítendő támogatásra és egy 360 milliárd eurós alacsony kamatozású hitelre. A több mint négy napos, meghosszabbított tárgyalás-sorozatot a Bloomberg.com Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezetők sikereként könyveli el, akik ennek első verzióját kidolgozták.

Amint tegnap írtuk, a befektetők már valószínűleg korábban beárazták a megegyezést, az EU vezetői nagyon nagy nyomás alatt voltak, hogy cselekedjenek. Ennek ellenére a megegyezést ténye mindenképpen pozitív tényező, csökkenti a bizonytalanságot a részvénypiacon. Az alap csaknem egyharmadát a klímaváltozás leküzdésére fordítanák. (További cikkünk: Megvan az uniós költségvetés, jogállamisági feltétel is maradt a megállapodásban.)

Közeleg a tél – csúnya második és harmadik hullám?

A vírusstatisztikák csak részben javultak az Amerikai Egyesült Államokban, például csökkent a kórházban levők számának növekedése, de nőtt a fertőzöttek száma Kaliforniában. (Erről itt írtunk.) Kissé lassult a vírus terjedés Floridában és Arizonában. New Yorkban viszont Andrew Cuomo kormányzó azzal fenyegetőzött, hogy ismét bezáratja a bárokat és éttermeket, ha nem tartják be a járványügyi, gyülekezési szabályokat. Másrészről azonban jó hírek érkeznek az oltásokról, így az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett szerről, amely ígéretes eredményeket hozott a humán tesztekben. (A hazai járványhelyzetről itt írtunk.)

Lesz újabb hullám a járványban, és nagyon súlyos lesz – mondta a WHO egykori vezető virológusa, Klaus Stohr a Bloombergnek. A tudós, aki már a 2003 as SARS-járvány legyőzésében is fontos szerepet játszott, úgy véli, hogy ez a vírus is hasonlóan viselkedik a többihez, ezért télen vissza fog térni. Ha nem lesz újabb karantén, vagy komoly korlátozások, akkor durva járványt fog hozni. “A tél előbb jön, mint az oltás” – mondja. A tudós még egy harmadik hullámot is említ, ennek lezajlása után azonban már 80 százalék felett lehet az antitestet hordozó lakosok száma.

Előbb-utóbb átmegy a vírus mindenkin?

Nagyon meg fog nőni az esetek száma, és problémás lesz a megfékezése, mert az emberek egyre kevésbé látszanak engedelmesnek. Rosszul tűrik a mozgásuk és a szabadságuk korlátozását. Hosszabb távon pedig nem az oltás fogja megfékezni a világ járványt, hanem maga a vírus, azáltal, hogy átmegy mindenkin, akit csak ér – mondja a tudós. Az országok egy része, mint például Brazília, Argentína és más szegény fejlődő országok, amelyek egészségügyi rendszere nagyon rossz, akár teljesen oltás nélkül maradhatnak.

Equilor: Új csúcs?

Új csúcsra mehetnek a részvénypiacok, ha nem súlyosbodik a vírushelyzet – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A jegybankok továbbra is fenntartják a pénzpumpát, és plusz likviditást engednek a pénzügyi rendszerbe. A pénzpumpa azonban számos negatív következménnyel járhat: a legnagyobb veszély a megugró infláció lehet, azonban erre még kevés jel utal, legkorábban 2021 második felében, V alakú, gyors felpattanás esetén következhet be. A felpattanás mértéke eltérhet a világ különböző pontjain. Az eurózóna országai gyengébb teljesítményt mutathatnak a tengerentúlnál, miközben Magyarország ellenállóbb lehet a vírus gazdasági hatásaival szemben, és az idei mindössze három százalékos visszaesés után jövőre már 4 százalékos növekedés következhet. Amennyiben nem lesznek jelentősebb hatósági zárások, a részvénypiacok ősz előtt új csúcsra érkezhetnek annak ellenére, hogy a vállalatok gazdálkodása ezt nem feltétlenül támasztja alá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél