Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az oltóanyagokról ismét jöttek jó hírek, de ezeket elhomályosították az újabb lezárások következtében várható károk. Sok esemény lesz a héten, ezek előtt a tőzsdék kivárnak, keveset mozogtak. A BUX viszont felülteljesítő volt. A Tesla több milliárd dolláros tőkeemelést hajt végre, hogy csökkentse adósságát és növelje a kínálatát.

A mai kijárási korlátozások háttérbe szorítják a holnapi oltások adta reményt – foglalták össze a mai tőzsdenapot. Pedig az is pozitív hír volt, hogy “a tőzsdék egy 90 éves nénire figyelnek”. Az első, Nagy-Britanniában koronavírus ellen beoltott 90 éves hölgy képei bejárták a világsajtót, de a tőzsdék ezt már napokkal, hetekkel előbb beárazhatták.

Új fejlemény volt, hogy a Pfizer-Biontech oltásról érkezett egy pozitív nyilatkozat, egy előzetes hatósági vélemény az FDA-tól, de ez sem keltett nagy hullámokat. Sok amerikai régióban döntöttek viszont lezárásokról. De a héten sok esemény várható, az EU-csúcs és az európai uniós csomag, az amerikai mentőcsomag, a Brexit, a Fed és az EKB ülései. Mivel még egyik témában sincs átütő előrelépés, a piacok keveset mozogtak.

Átlag felett a BUX

Az S&P 500 index jelenleg 0,2 százalékos pluszban van, miközben a Nasdaq 100 index 0,3 százalékkal esik. A német index 0,1 százalékkal emelkedett, a francia 0,2-vel esett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A BUX index bőven az európai átlag felett, 1,2 százalékkal emelkedett. Az OTP 2,1, a Richter 1,3 százalékkal ment fel, miközben a Mol és a Telekom kissé süllyedt. A Rába az utóbbi napok árrobbanása után ma hét százalékkal esett. A forint erősödött, 359,10 az euró, 90 fillérrel a tegnap esti ár alatt.

Az infláció és a magyar állampapír

A ma közzétett inflációs adat szerint októberhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, az elmúlt év azonos időszakához képest 2,7 százalékkal nőttek.

Lassult az infláció novemberben, de az ingyenes parkolás és az üzemanyagár-csökkenés nélkül stagnált volna. Az idén 3,3 százalékos infláció várható, jövőre pedig 3,2 százalékkal lehet számolni a mostani kilátások alapján írta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Ha az elemzőnek igaza lesz az inflációval kapcsolatban, a PMÁP inflációkövető kötvények legközelebb 4,3, illetve 4,7 százalékos kamatot fizetnek majd. (A három, illetve öt éves, jelenleg kapható papírok, amelyek 1,0, illetve 1,4 százalékos kamatprémiumot fizetnek az infláció felett.) A MÁP Plusz ezzel szemben egy év után 3,75, öt év után évi 4,95 százalékot fizet.

Forinterősödés jövőre?

Nagy forinterősödés jöhet jövőre, de valami korlátot szab neki – írtuk délután. A Concorde Értékpapír elemzői szerint

ha az EU-s csomag problémája megoldódik, és a 2021-es fellendülés jelei látszanak már, az jelentős forintkorrekciót okozhat. A forint idei gyengülésének jelentős része korrigálódhat jövőre.

Tőkét emel a Tesla

A Tesla tegnap még hatalmasat ugrott, mintegy hét százalékkal új történelmi csúcsra. Tőzsdei összértéke is elképesztő, 600 milliárd dolláros szintre ment fel. Ma viszont három százalékos mínuszban van. Talán azért, mert nagy tőkeemelésről számolt be.

Az elektromosautó-gyártó ötmilliárd dolláros tőkeemelést hajd végre. Tíz nagybank, köztük a Goldman Sachs, a Citigroup Global Markets és a Morgan Stanley értékesíti a részvényeket. Az új tőkével a Tesla csökkenti adósságszintjét, és új járműmodelleket szeretne piacra dobni. Három hónapon belül ez a második tőkeemelés a cégnél írta az N-Tv.de.

Kína miatt van csúcson a vasérc

Újabb nap, újabb vasércár-rekord – írja a Mining.com.

A vasérc ára tovább erősödött hétfőn, miután a kínai import meghaladta az egymilliárd tonnát, csökkentek a kikötői készletek és az ország acélgyártói amelyek a világ termelésének több mint felét adják – felpörgették a termelést. A Fastmarkets MB adatai szerint az Észak-Kínába (CFR Qingdao) importált 62 százalékos vasérc pénteken tonnánként 146,93 dollárért cserélt gazdát, ami 2013 márciusa óta a legmagasabb szint. Idén már 60 százalékkal drágult ez a nyersanyag.

Egy munkás miatt szárnyalt tovább a Cameco

Nagyot ugrott a Cameco, a világ egyik legfontosabb uránérc-termelőjének árfolyama hétfőn is. Egy munkás koronavírus-tesztje pozitív lett, ami veszélyezteti a kitermelést a nagyon fontos Cigar Lake bányában. Paradox módon ez a részvények emelkedését okozza, mert a kisebb termelés kisebb kínálatot, ezzel növekvő uránárakat okozhat a szabadpiacon.

Nagyon hasonló jelenséget lehetett megfigyelni tavasszal is, amikor lezártak egyes bányákat a vírus miatt – derül ki a zeroHedge írásából. (Az uránbányákat segítő másik fontos eseményről tegnap itt írtunk.)

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13100 13075 13240 -0,49% 13085 13100 948 987 940 Ft 2021-04-21 11:06:41
MOL 2048 2040 2072 +0,20% 2046 2048 519 899 214 Ft 2021-04-21 11:05:37
MTELEKOM 416 411 418 -0,48% 413 416 8 782 877 Ft 2021-04-21 11:05:08
RICHTER 8675 8550 8680 +2,00% 8660 8680 215 214 920 Ft 2021-04-21 11:05:51
OPUS 243 243 247 -0,20% 243 245 2 071 113 Ft 2021-04-21 11:07:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Richternek köszönheti a mai napot a magyar börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 20. 18:01
Eseménytelen volt a kedd, de pluszban tudott zárni a BUX-index.
Részvény / Deviza / Áru Kriptoalkalmazásba fektet a Telekom, mitől lett lemaradó a BUX index?
Eidenpenz József | 2021. április 20. 12:51
Ma esnek a tőzsdék, nem is kicsit, a BUX kissé ismét alulteljesítő. Vajon miért? A Magyar Telekom anyavállalata mobiltelefonos kriptoalkalmazásba fektet, bár nem túl sokat. A BMW jó jelentése csak átmenetileg tudta drágítani a részvényt, a Daimler új modelljét nagyon dicsérik. Mitől mehetne feljebb a Coinbase?
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom – milyen napja volt ma a budapesti tőzsdének?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 18:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 609,52 pontos, 1,42 százalékos csökkenéssel, 42 388,09 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Véres vasárnap a bitcoinpiacon, baljós árnyak a Tesla felett
Eidenpenz József | 2021. április 19. 12:44
Nagyot zuhantak a kriptodevizák a hétvégén, állítólag egymillió tőkeáttételes számlát kellett likvidálni, de ma konszolidálódni látszanak. A Tesla napját egy baleset árnyékolja be, de a Volkswagen is nagyon nyomul Kínában. Az európai tőzsdék szerény pluszban vannak, de négy fontosabb magyar rézvényből három esik.
Részvény / Deviza / Áru Követte a pozitív nemzetközi hangulatot a BUX pénteken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 16. 19:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,90 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 42 997,61 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 360 felett az euró ára, a Daimler az európai tőzsdék motorja
Eidenpenz József | 2021. április 16. 12:34
Rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék, a Dow Jones indexet ma a német DAX követi a sorban. Jó gyorsjelentések érkeztek mindkét kontinensről, a Daimler vagy az amerikai nagybankok sokat lendítettek a hangulaton. Csúcson a katalizátor-fémek árfolyama, a kriptó-őrület pedig a második vonalban folytatódik.
Részvény / Deviza / Áru Miért olyan nagy durranás a Coinbase, és mi jöhet még?
Eidenpenz József | 2021. április 16. 09:56
Sikernek számít a Coinbase amerikai kriptodeviza-tőzsde részvénykibocsátása, a sok tízmilliárd dolláros összértékű társaság egyben fontos hidat vert a kriptóvilág és a hagyományos pénzügyi szektor között. Másrészt azonban csak egy hosszabb folyamat egyik újabb állomása, amely során a két szféra egyre jobban összefonódik. Amit részvénytársaságok, pénzügyi szolgáltatók, befektetési alapok, ETF-ek és más konstrukciók tömege jelez.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat? Így teljesített ma a budapesti index
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,77 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 42 626,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bankot vehet az OTP, kedvező képet festenek a gazdaságról a gyorsjelentések
Eidenpenz József | 2021. április 15. 12:32
Enyhe emelkedéssel folyik a kereskedés Európában, és Pesten is ez a jellemző, de a Richter visszahúzza a mezőnyt. Az OTP állítólag szlovén bank megvásárlására készül, ami jól illene a portfóliójába. Sikeres volt a Coinbase-részvények bevezetése, de jóval lejjebb zártak a napi csúcsnál. Elképesztő magasságokban a faanyag ára.
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám a BÉT-en – nagyot gyengült a Mol és a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 18:11
A nemzetközi befektetői hangulat sem volt valami jó. 
hírlevél
depositphotos