<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.

Kellemes, fél százalék körüli pluszban vannak az európai részvényindexek ma, az amerikai határidős mutatók viszont ugyanennyivel süllyednek. Ma kora délután amerikai kiskereskedelmi adatokat tesznek közzé, valamint a Home Depot és a Walmart gyorsjelentésére figyelnek. Az emelkedő nyersanyagáraknak köszönhetően a BHP Group remek eredményekről számolt be, a részvény négy százalékkal ugrik.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal emelkedik, az OTP 1,0, a Mol 0,1 százalékkal javít. A Richter viszont 0,1, az Opus és a 4iG 0,7-0,7 százalékkal megy lejjebb, míg a Telekom stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Nagyon csúnyán néz ki a forint

Az euró/forint ma délelőtt megközelítette a 405-öt is, jelenleg 404,20. Másfél munkanap alatt, 392-393-ról jutott idáig, amiben nagy szerepe lehetett az S&P Global pénteki adósságbesorolás-felülvizsgálatának. De annak is, hogy a dollár megint határozottan erősödő pályára léptett.

A dollár és az euró forintárfolyama. Forrás: Tradingview.com
A dollár és az euró forintárfolyama. Forrás: Tradingview.com

A héten magyar GDP-adat érkezik, és a csütörtöki egyhetes betéti aukción az MNB elvileg léphet a forint megerősítése érdekében. Ha úgy dönt.

Forintbankjegyek.
Forintbankjegyek.

Továbbra is gáz van

A forint gyengeségének egyik oka elemzők szerint az, hogy a magyar gazdaság különösen erősen ki van szolgáltatva az orosz gázszállításoknak. “Továbbra is gáz van” – írja erről az Erste Befektetési Zrt. Annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert a németek időarányosan jól állnak a gáztöltöttséggel, az Északi Áramlat I. vezetéken csak 20 százaléknyi gáz jön Európába.

Így nem meglepő, hogy a holland tőzsdén a gáz ára tovább száguldozik ez a mi beszerzésünket is drágítja.

Hat és fél havi mélyponton az olaj

Az olaj ára tegnap nagyot esett, és kisebb, pár ezrelékes mértékben ma is süllyed. Ebben nagy szerepe lehet, hogy Szaúd-Arábia növelheti kitermelését a Saudi Aramco vezérének egy nyilatkozata szerint. Kína gazdasága pedig lassulni látszik, ami csökkenő keresletre utal. Iránnal ugyanakkor előrehaladott tárgyalások folynak. Az árupiaci árfolyamokat ráadásul az erősödő dollár is lefelé szokta nyomni.

Hat és fél havi mélyponton van az olaj ára, a kínai finomítói adatok is csökkenő feldolgozási aktivitásról árulkodnak. A kínai jegybank lazító lépései egyelőre nem látszanak hatásukat kifejteni – írta az Investing.com. Ha sikerülne Iránnal egy új atomalkut tető alá hozni, az nagyban növelhetné a kínálatot az olajpiacon – teszik hozzá.

Mém-részvények árfolyama: GameStop, AMC és Bed Bath and Beyond. Forrás: Tradingview.com
Mém-részvények árfolyama: GameStop, AMC és Bed Bath and Beyond. Forrás: Tradingview.com

A mém-részvények befektetői szembeszállnak a Fed-el?

A mém-részvények egy “önfenntartó hurokban”, körforgásban vannak, árfolyamukat újra és újra magasra tolják – mondta Steve Sosnick, az Interactive Brokers vezető stratégája a Yahoo Finance-nak.  Bizonyos mértékig a kriptók feléledése, a 25 ezer dollárt nemrég tesztelő bitcoin is egy erre utaló árulkodó jel.

Sokan újra a 2020-as, 2021-es forgatókönyvet használják mondta Sosnick.

Az olyan részvények, mint a GameStop (GME), az AMC (AMC) és a Bed Bath and Beyond (BBBY) az utóbbi időben újra szárnyalnak. Új nevek is felbukkantak, mint a kínai AMTD Digital (HKD) technológiai cég. Csakhogy a régi mondás szerint “Ne szállj szembe a Fed-del”. A korábbi árfolyamcsúcsok idején az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet politikája még támogató volt, mostanára viszont a Fed egyfajta ellenszéllé vált.

Nem elvittek, hanem új pénzt nyomtattak a rablók

A kriptodevizák nem követték a pluszba forduló részvénypiacokat, a bitcoin pár ezrelékes mínuszban a 24 ezer dolláros határral küzd, az ether 1,3 százalékkal, 1900 dollár alá süllyedt. Az EU a hírek szerint külön szervezetet hozna létre a kriptodeviza-pénzmosás megelőzésére (AML).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Érdekes hír, hogy a Polkadot blokkláncon működő Acala pénzügyi platformot hackerek támadták meg. Ezúttal azonban nem egyszerűen eltulajdonítottak értékeket, hanem létrehoztak 1,2 milliárd dollárnyi aUSD stabilérmétpluszban, azaz pénzt nyomtattak. (Távolról hasonlóan ahhoz, ahogy a Nagy Pénzrablás televíziós sorozatban tették a rablók.)

Sokat ment az Apple, ideje eladni?

Nagyot szárnyalt két hónap alatt, 25 százalékot erősödött június vége óta az Apple árfolyama, ezért a KBC Equitas korábbi ötletét “a mostani szinteken lezártnak tekinti”. Az Apple az egyik legjobban szereplő cég volt az amerikai részvények közül az elmúlt időszakban.

A piaci hangulat a várakozásainknak megfelelően sokat javult, viszont a részvény mostanra már igen túlvetté vált, és az elemzői célárakat is érdemben megközelítette – tették hozzá.

Nagyon pesszimisták a németek

A ZEW gazdaságkutató intézet által számított hangulatindex a pénzügyi válság szintjén áll – írja az N-Tv.de. A várttal ellentétben augusztusban tovább romlottak a tőzsdei és pénzügyi szakértők gazdasági várakozásai, az index mínusz 55,3 pont lett (júliusban mínusz 53,8). A közgazdászok javulást, mínusz 51,0 pontra történő emelkedést vártak. A gazdasági helyzet megítélésére vonatkozó index pedig mínusz 47,6 pont, itt is jobbat, mínusz 46,5 pontot jósoltak.

A várakozások egyenlege így a 2008-as pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szinten vannak. Az ukrajnai háború, a magas infláció és az irányadó kamatlábak további várható emelése is negatívan hatott a hangulatra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG